remek 10,499 Report post Posted March 16, 2016 W Szkole Wiązania Much prezentujemy sposób na wykonanie własnego, niepowtarzalnego dubbingu, takiego jakiego w sklepie na próżno szukać. Wystarczy młynek do kawy (niekoniecznie taki jak na filmie - rosyjska niezawodna technologia), kawałek włóczki albo inne materiały, które dawno wylądowałyby w koszu na śmieci. Teraz wrzucamy to wszystko do młynka, uruchamiamy i ... po chwili otrzymujemy materiał, którym nie powstydziłaby się niejedna firma produkująca profesjonalny dubbing. Zapraszamy!https://www.youtube.com/watch?v=vJ98gI_n2Cc&feature=youtu.be Share this post Link to post Share on other sites
deejaybialy 277 Report post Posted March 16, 2016 Wzrośnie sprzedaż starych młynków jak nic ;-) ps na moim rynku już to nastąpiło, poniżej 15eu ciężko kupić taki młynek... Share this post Link to post Share on other sites
Andru77 1,109 Report post Posted March 17, 2016 Ja to sobie z 3 popsutych zrobiłem jeden i już 15 lat mieli. :) Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 17, 2016 No to jest to, oby więcej takich pomysłów. Na mojej wsi ciężko o materiały, teraz już wiem jak załatwić sprawę. Dzięki.. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Trevor Report post Posted March 17, 2016 Jak ktoś nie ma młynka to zwykła drucianka też wystarczy :) Share this post Link to post Share on other sites
spinnerman 9,064 Report post Posted March 18, 2016 W Szkole Wiązania Much prezentujemy sposób na wykonanie własnego, niepowtarzalnego dubbingu, takiego jakiego w sklepie na próżno szukać. Wystarczy młynek do kawy (niekoniecznie taki jak na filmie - rosyjska niezawodna technologia), kawałek włóczki albo inne materiały, które dawno wylądowałyby w koszu na śmieci. Teraz wrzucamy to wszystko do młynka, uruchamiamy i ... po chwili otrzymujemy materiał, którym nie powstydziłaby się niejedna firma produkująca profesjonalny dubbing. Zapraszamy! Nie cytujemy filmów Pomysł stary jak pomorskie lipienie :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 18, 2016 Stary, ale jary. Nie odkrywamy tu Ameryki (to nie to forum), tylko przekazujemy wiedzę. Jak widać niektórym się przydaje. Share this post Link to post Share on other sites
thymalus 1,263 Report post Posted March 18, 2016 Jak ktoś nie ma młynka można zrobić sobie "trzepaczkę" do wiertarki :) Też działa Share this post Link to post Share on other sites
Nag 33 Report post Posted March 18, 2016 Fajna jazda, od razu przyszedł mi do głowy pomysł aby użyć beretu oczywiście moherowego :) Share this post Link to post Share on other sites
Licus 239 Report post Posted March 19, 2016 moher jak najbardziej nadaje się do mielenia i mieszania z innymi materiałami. Można nawet stosować bez żadnych domieszek, wystarczy wyskubywać te wystające włókna i nakładać w klasyczny sposób na nić bez uprzedniego woskowania nici. Jednak najlepszy efekt to mieszanie z innymi materiałami. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 Licus ma rację. Moher dobry do młynka. Najgorsze są włóczki mocno plecione, takim węzełkowym sposobem. Ich młynek nie chce rozplatać. Mulina tez się nie nadaje. Generalnie im włóczka bardziej miękka, kosmata, włochata, tym szybciej otrzymamy dubbing. Share this post Link to post Share on other sites
Licus 239 Report post Posted March 24, 2016 Za to mulina idzie do plecionek, są jej różne rodzaje, nawet wersja syntetyczny jedwab (taki jak floss, np uni-floss) i łatwo rozdziela się na cieńsze nitki. Ale nie na pojedyncze jak pisze Mirek. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 12, 2016 Na wlasnej skorze (wlasnych tworach) przekonalem sie jaki to dobry patent. Ten samodzielnie robiony dubbing. Dzieki za ta cenna wskazowke i bardzo obrazowe przedstawienie zagadnienia :) Mlynek wprawdzie mam nowy, ale z allegro, i kosztowal tyle co 3 torebeczki dubbingu ... Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 13, 2016 Guzu, patent z młynkiem stary, ale jak widać warty odświeżenia. Zrobisz dubbingi jakich świat nie widział i muchy wg własnej koncepcji. Niektórych kompozycji kolorystycznych mogliby nam pozazdrościć nawet ekspresjoniści. Do tego jeszcze różna faktura... Ciekawymi dodatkami są drobno cięte kawałeczki flashabou lub cienkiej gumki. A dodać można nawet promienie CDC z odpadków i uzyskać świetny dubbing o zwiększonej pływalności. Do dzieła! Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 14, 2016 Guzu, patent z młynkiem stary, ale jak widać warty odświeżenia. Zrobisz dubbingi jakich świat nie widział i muchy wg własnej koncepcji. Niektórych kompozycji kolorystycznych mogliby nam pozazdrościć nawet ekspresjoniści. Do tego jeszcze różna faktura... Ciekawymi dodatkami są drobno cięte kawałeczki flashabou lub cienkiej gumki. A dodać można nawet promienie CDC z odpadków i uzyskać świetny dubbing o zwiększonej pływalności. Do dzieła! Stare patenty sa dla nowych, takich jak ja, nowe. Takze jeszcze raz : DZIEKI :) Pytanie do bardziej zorientowanych i zaawansowanych : jakie materialy dajecie do mlynka ? A jakie to juz przesada :) Nie chodzi mi juz tyle o resztki pozostale przy montowaniu, co wykorzystanie "niekoszernych" materialow. futerka naturlane - w sensie wlosie bez skory ? welna - moher itd (to juz bylo pisane w watku) ? skrawki / fragmenty crystal flesh ? skrawki tekstylii pochodzenia naturalnego ? len ? bawelna ? :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 14, 2016 Możesz dodać wszystko, z watą wlącznie (próbowałem). Ja lubię różną teksturę dubbingu - włóczka + sierść sarny lub maska zająca, włóczka + szczypta flash'a. Syntetyk (np. antron) plus naturalna włóczka. No i miksy tego wszystkiego co powyżej... Sky is your limit. Share this post Link to post Share on other sites