Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Sign in to follow this  
remek

Dubbing własnej produkcji - Szkoła Wiązania Much

Recommended Posts

W Szkole Wiązania Much prezentujemy sposób na wykonanie własnego, niepowtarzalnego dubbingu, takiego jakiego w sklepie na próżno szukać. Wystarczy młynek do kawy (niekoniecznie taki jak na filmie - rosyjska niezawodna technologia), kawałek włóczki albo inne materiały, które dawno wylądowałyby w koszu na śmieci. Teraz wrzucamy to wszystko do młynka, uruchamiamy i ... po chwili otrzymujemy materiał, którym nie powstydziłaby się niejedna firma produkująca profesjonalny dubbing. Zapraszamy!

https://www.youtube.com/watch?v=vJ98gI_n2Cc&feature=youtu.be

Wzrośnie sprzedaż starych młynków jak nic ;-) ps na moim rynku już to nastąpiło, poniżej 15eu ciężko kupić taki młynek...

No to jest to, oby więcej takich pomysłów.

Na mojej wsi ciężko o materiały, teraz już wiem jak załatwić sprawę. Dzięki..

W Szkole Wiązania Much prezentujemy sposób na wykonanie własnego, niepowtarzalnego dubbingu, takiego jakiego w sklepie na próżno szukać. Wystarczy młynek do kawy (niekoniecznie taki jak na filmie - rosyjska niezawodna technologia), kawałek włóczki albo inne materiały, które dawno wylądowałyby w koszu na śmieci. Teraz wrzucamy to wszystko do młynka, uruchamiamy i ... po chwili otrzymujemy materiał, którym nie powstydziłaby się niejedna firma produkująca profesjonalny dubbing. Zapraszamy!

Nie cytujemy filmów

Pomysł stary jak pomorskie lipienie :)

Fajna jazda, od razu przyszedł mi do głowy pomysł aby użyć beretu oczywiście moherowego :)

moher jak najbardziej nadaje się do mielenia i mieszania z innymi materiałami. Można nawet stosować bez żadnych domieszek, wystarczy wyskubywać te wystające włókna i nakładać w klasyczny sposób na nić bez uprzedniego woskowania nici. Jednak najlepszy efekt to mieszanie z innymi materiałami.

Licus ma rację.

Moher dobry do młynka.

Najgorsze są włóczki mocno plecione, takim węzełkowym sposobem. Ich młynek nie chce rozplatać. Mulina tez się nie nadaje. Generalnie im włóczka bardziej miękka, kosmata, włochata, tym szybciej  otrzymamy dubbing.

Za to mulina idzie do plecionek, są jej różne rodzaje, nawet wersja syntetyczny jedwab (taki jak floss, np uni-floss) i łatwo rozdziela się na cieńsze nitki. Ale nie na pojedyncze jak pisze Mirek.

Na wlasnej skorze (wlasnych tworach) przekonalem sie jaki to dobry patent.

Ten samodzielnie robiony dubbing.

Dzieki za ta cenna wskazowke i bardzo obrazowe przedstawienie zagadnienia :)

Mlynek wprawdzie mam nowy, ale z allegro, i kosztowal tyle co 3 torebeczki dubbingu ...

Pozdrawiam

Guzu, patent z młynkiem stary, ale jak widać warty odświeżenia.

Zrobisz dubbingi jakich świat nie widział i muchy wg własnej koncepcji.

Niektórych kompozycji kolorystycznych mogliby nam pozazdrościć nawet ekspresjoniści. Do tego jeszcze różna faktura...

Ciekawymi dodatkami są drobno cięte kawałeczki flashabou lub cienkiej gumki.

A dodać można nawet promienie CDC z odpadków i uzyskać świetny dubbing o zwiększonej pływalności.

Do dzieła!

Guzu, patent z młynkiem stary, ale jak widać warty odświeżenia.

Zrobisz dubbingi jakich świat nie widział i muchy wg własnej koncepcji.

Niektórych kompozycji kolorystycznych mogliby nam pozazdrościć nawet ekspresjoniści. Do tego jeszcze różna faktura...

Ciekawymi dodatkami są drobno cięte kawałeczki flashabou lub cienkiej gumki.

A dodać można nawet promienie CDC z odpadków i uzyskać świetny dubbing o zwiększonej pływalności.

Do dzieła!

Stare patenty sa dla nowych, takich jak ja, nowe. Takze jeszcze raz : DZIEKI :)

Pytanie do bardziej zorientowanych i zaawansowanych : jakie materialy dajecie do mlynka ? A jakie to juz przesada :)

Nie chodzi mi juz tyle o resztki pozostale przy montowaniu, co wykorzystanie "niekoszernych" materialow.

futerka naturlane - w sensie wlosie bez skory ?

welna - moher itd (to juz bylo pisane w watku) ?

skrawki / fragmenty crystal flesh ?
skrawki tekstylii pochodzenia naturalnego ? len ? bawelna ? :)

Możesz dodać wszystko, z watą wlącznie (próbowałem).

Ja lubię różną teksturę dubbingu - włóczka + sierść sarny lub maska zająca,

włóczka + szczypta flash'a.

Syntetyk (np. antron) plus naturalna włóczka.

No i miksy tego wszystkiego co powyżej...

Sky is your limit.

Sign in to follow this  

• Create New...