thymalus 1,263 Report post Posted March 18, 2016 thymalus - do klasycznych skrzydełek z kaczki (mokrych i suchych) pewnie kiedyś dojdziemy. Ale zaczynamy od początku. To nie jest wyzwanie dla początkujących. Tak na szybko zrobiłem na zasadzie "czy mnie jeszcze pamiętasz"? Kiedyś zaczynało się właśnie od takich skrzydełek, a teraz mocno wyparły je kacze... i syntetyki, Troszkę szkoda, troszkę żal... Fajnie że masz w planach jednak i takie muszki. To jest część tradycji, stare klasyczne wzory. Generalnie pomysł mega, rozwija się wspaniale i trzymam kciuki. Muszki czasami są nieporadne co wcale nie znaczy, że będą nieskuteczne. Do tego u wielu widać wyraźny postęp. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 18, 2016 pisarz - całkiem nieźle. Wyrównaj skrzydełko u góry, daj trochę krótsze. Share this post Link to post Share on other sites
llarg 36 Report post Posted March 18, 2016 I ja dzisiaj poszalałem Skrzydełka chyba wyszły mi za długie, po weekendzie będę się poprawiał Haki Akita nr.12 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 18, 2016 llarg - walcz z CDC, a nie z końcówkami piór na skrzydełka. Skrzydełka zdecydowanie za długie. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 18, 2016 No to dzisiejsze kręcenie wyszło tak : Próbowałem zrobić takie jak Mirek podał w linkach na 1 stronie a jak wyszło niech sam oceni. Męczarni z tym co niemiara miałem ale praktyka czyni mistrza i tylko kręcić, kręcić, kręcić... Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 18, 2016 1. Hak Akita 12 ogonek promień sterówki bażanta tułów promienie sterówki bażanta skrzydełka CDC jeżynka kogut ale troszkę nie wyszło :) 2. Hak Timeco 12 ogonek promień sterówki bażanta tułów promienie sterówki bażanta skrzydełka CDC jeżynka kogut Jeżynka za długa muszę kupić kapkę koguta nową :( Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted March 19, 2016 A Marcin tu jest na prostym tamte to kiełżowy hak ;) Tomku, z jakiego materiału wykonany jest korpus? Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 19, 2016 To są quille wykonane z pióra pawia lub strusia, wcześniej zabarwione. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 19, 2016 Dzień bez zawiązanej muchy , to dzień stracony ;) . Wreszcie pokręciłem przy dziennym świetle :) . Share this post Link to post Share on other sites
marcin1741 52 Report post Posted March 19, 2016 Hak Ego Dry Fly BSBN #12 Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted March 19, 2016 (edited) U mnie właśnie zeszła pierwsza z imadła. Jest dużo trudniej niż się spodziewałem. Może 20 sta będzie nadawała się do pokazania, może ... Ps. Przy drugiej tak się skupiłem na dobrym przywiązaniu cdc że zapomniałem tułowia z bażanta zrobić :( Edited March 19, 2016 by siatkaz Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 19, 2016 Tylko nie zapomnijcie oddychać. Kiedyś byłem na takim koncercie, że dopiero jak zaczęło mi się kręcić w głowie to zrozumiałem, że zapomniałem oddychać :) Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted March 20, 2016 (edited) Taka trochę prowizorka :) Edited March 20, 2016 by Pluszszcz Share this post Link to post Share on other sites
llarg 36 Report post Posted March 23, 2016 Zgodnie z zaleceniem Mirka rozpoczęta "walka" z cdc. Dzisiaj wykonałem kilka muszek, oto jedna z nich. Starałem się utrzymać proporcje piórek. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted March 23, 2016 Znowu nie miałem wszystkich materiałów i musiałem kombinować, wyszło takie coś ;) [attachment=308623:WP_20160323_17_45_01_Pro.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 milupa - takie coś bardzo ładne. Mimo nie najlepszego zdjęcia, wygląda zacnie. Będą gryzły :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 pisarz, całkiem udane. Popracuj nad główką, oszczędnie z nitką przez cały proces wiązania, zwłaszcza przy główce. Zastanów się nad każdym zwojem, czy aby na pewno konieczny. Główki wyjdą lepsze. Nitkę masz 8/0? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 llarg, mucha niestety nijak nie podobna do pierwowzoru. Rzuć okiem na stepy, potem na filmik i spróbuj skopiować. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 Buszmenek, daj trochę więcej CDC na skrzydełko. Wiem, że to drogi materiał, ale nawet my w Krakowie i koledzy w Poznaniu dają trochę więcej :) O Szkotach nie wspominam, bo ich dawno wyrzuciliśmy ze szkółki za rozrzutność i marnowanie materiałów. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted March 23, 2016 milupa - takie coś bardzo ładne. Mimo nie najlepszego zdjęcia, wygląda zacnie. Będą gryzły :) Zdjęcie zrobione w kiepskim świetle biurowym ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 23, 2016 pisarz, całkiem udane. Popracuj nad główką, oszczędnie z nitką przez cały proces wiązania, zwłaszcza przy główce. Zastanów się nad każdym zwojem, czy aby na pewno konieczny. Główki wyjdą lepsze. Nitkę masz 8/0? Dokładnie 8/0 :o !!!!! Ale masz oko !!! Czapki z głów i szacuneczek dla tego Pana :) . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 To podstawowa nić do sucharów. Czasem do dużych >10 stosuję 6/0, ale najlepiej pracuje mi się 8/0. Przy odrobinie wprawy i omijaniu ostrza haka, trudno ją zerwać. Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted March 24, 2016 (edited) Drugie podejście bo na pierwszym poległem po całości. Publikuję bo nie wiem czy przed końcem terminu będę miał czas na trzecią próbę. Tym razem trochę lepiej choć szału nie ma a niedoskonałości widać wyraźnie na zdjęciach. Kolory sporo oszukane bo fotka z lampą. Edited March 24, 2016 by siatkaz Share this post Link to post Share on other sites
luk_hna 370 Report post Posted March 24, 2016 Witam, Moje sprawdzone sanowe jęteczki: Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 24, 2016 siatkaz - całkiem udane. Daj ciut krótszą jeżynkę i ogonek lekko skieruj do góry (możesz to zrobić dwoma nawojami nici pod ogonkiem w trakcie wiązania, lub już po zawiązaniu delikatnie przegiąć ogonek do góry). Muszka będzie stabilniejsza na powierzchni wody. Osobiście w niedużych jęteczkach (16-20) jeżynkę daję subtelną, ot dwa nawoje pióra. Przy CDC nie trzeba więcej, a mucha będzie wyglądać bardziej naturalnie. Share this post Link to post Share on other sites