Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

A Marcin tu jest na prostym tamte to kiełżowy hak ;) Edited by Tomek.M

Hmm.... Chyba przegiąłem z długością skrzydełek, ale coś bardzo podobnego u mnie w maju lata. Na podstawie własnych doświadczeń z jętkami dałem ogonek ze sterówek bażanta i tułów z szarego dubbingu. Hak #8, bo to założenia ma być majówka na moją rzeczkę, a latają tu niekiedy dosłownie takie po 5 cm. W realu często mają jeszcze dłuższe ogonki. Próbowałem z tułowiem z promieni sterówki bażanta - droga przez mękę i szczerze powiem nie bardzo widzę sens. Proszę o wybaczenie Szanowne Grono Pedagogiczne za tę śmiałą tezę, ale wynika ona z moich, niewielkich, ale jednak jakichś, doświadczeń.

Jętka którą przedstawił do zrobienia Mirek i majówka to dwie różne muchy. Próbowałeś to połączyć ale nie tędy droga ;) Zrób zwykłą, a na majówkę przyjdzie czas. Co do odwłoku z promieni bażanta to da się, zobacz ;) Edited by Tomek.M

By nie robić za szkolnego łobuziaka i mąciciela podjąłem wyzwanie.
Hak 12, tułów z promieni bażanta, no generalnie wszystko zgodnie z przepisem, choć pewnie nie tak dobrze.
Tomku z założeń przedstawionych w 4 zadaniu wynika m.inn. że hak od 8...., a jeśli tak to doszedłem, do wniosku, być może błędnego, że majówka wchodzi także w grę. Nie widziałem jętek na "ósemkach" innych niż majówki, a te też występują w wieku różnych barwach, w różnych okresach, zaledwie na przestrzeni około 10-14 dni ich wylotów - tak przynajmniej jest u mnie.

daniel25 - uważam, że skrzydełka z CDC można w wielu wzorach kształtować nożyczkami, tj. przycinać, zwłaszcza, gdy będziemy je wiązać z pęczka promieni, a nie z końcówek piór. Ładne skrzydełka zawiążemy z końcówek piór bez docinania, mają wówczas naturalne, równe zakończenia, wyglądają subtelniej.

Ale zawsze zostaje nam wtedy reszta pióra, z obciętą końcówką, zwłaszcza przy większych piórkach CDC. Dalej z niej możemy wiązać i wtedy wycinamy stosinę i przycinamy promienie.

Przypominam - jeżynki w 99% wzorów much nie przycinamy! A w tych jętkach w szczególności.

Robert - jak na hak nr 12 to skrzydełko dałeś za długie. Jeżynka bardziej prostopadle do haka.

Na nr 8 oczywiście możemy zawiązać majówkę. Z resztą nie raz stosowałem ten szkolny wzór właśnie w trakcie wylotów jętki majowej. Daję wtedy dwa piórka na skrzydełko, a jeżynkę wiążę w stylu parachute.  Jętki często mają ciemne tułowia i promienie bażanta dobrze się tu nadają. Z resztą dobrze szukając na sterówce znajdziemy pasma jaśniejsze, miodowo-brązowe i prawie czarne. To uniwersalny materiał, a jeszcze można go zabarwić.

[attachment=306928:20160316_211333.jpg]

[attachment=306929:20160316_211431.jpg]

Zrobiłem na szybko, muszka nie dopieszczona, jeżynka nie ułożona. Ale zważywszy, że robię właściwie jedną ręką...I normalne skrzydełka.

Tomku ale za co przepraszasz???? Trzymamy się wzoru :)

Cześć

Hak akita 12

Próba wg mnie taka sobie? Czy jeżynka nie jest za wysoka i trochę niesymetryczna (nie miałem węższego pióra)?. Główka chyba powinna być "dociagnięta" do korpusu.

CDC%20Brown%20Dun_zpsqpwtz0al.jpg

Pozdrawiam

Sławek

hak kamasan B175 nr 14

[attachment=307032:DSCF1797.JPG]

hak kamasan B175 nr 14

[attachment=307030:DSCF1792.JPG][attachment=307031:DSCF1793.JPG][attachment=307034:DSCF1798.JPG]

Piotrek jak jutro będę swoją testował :) .....cierpliwość znaczy się.

Dzisiejsza muszka, hak FD 10.

[attachment=307193:CDC Brown Dun.jpg]

Wczoraj też był wieczór przy imadełku ale bażant nie współpracował i cierpliwości zabrakło  :)

Sorki, że tak jeden post pod drugim.

Jeszcze chruścik z linku pod stepem.

[attachment=307198:Brown Caddis.jpg]

Robert - przeczesz zawsze promienie pióra pod włos przed przywiązaniem, w stronę nasady stosiny, aby odstawały od stosiny pod kątem prostym. Nie najeżdżaj nicą wiodącą na jeżynkę przy główce po jej nawinięciu. Powinno pomóc.

thymalus - do klasycznych skrzydełek z kaczki (mokrych i suchych) pewnie kiedyś dojdziemy. Ale zaczynamy od początku. To nie jest wyzwanie dla początkujących.

• Create New...