thymalus 1,263 Report post Posted March 14, 2016 Znów może coś podpowiem. Kolejny problem to zachowanie proporcji muszki. Istotne jest dobranie odpowiedniej długości skrzydełek. Dla ułatwienia można sobie odmierzyć. Długość skrzydełek powinna oscylować w okolicach długości trzonka haczyka. Długości trzonka do miejsca gdzie zaczyna się zaginać i przechodzić w łuk kolankowy. Druga sprawa. Są dwie szkoły stawiania skrzydełek... warszawska i krakowska. To oczywiście żart ale chodzi o rozróżnienie, Umownie, na stepie pokazano szkołę krakowska. Czyli skrzydełko przywiązujemy do przodu i podnosimy w kierunku łuku haczyka. Jest to jak najbardziej poprawne. Ale wprowadzamy nitkę pomiędzy palce do przywiązania skrzydełka niejako "pod włos" CDC. Mniej wprawni mogą zabierać z nitką promienie piórka, a to działa wk.... stresująco na twórcę muszki. a spokój jak wiadomo jest najważniejszy. Dlatego... równie poprawną jest metoda warszawska. Przywiązujemy w niej skrzydełka (czy to CDC, lotki, sierść i inne) do tyłu. Skrzydełka dowiązane są w kierunku łuku haczyka, a stawiamy je podnosząc w kierunku oczka haczyka. Wprowadzamy nitkę "z włosem" i nic się nie plącze. Ja osobiście tak przywiązuję wszystkie skrzydełka. Podobno bardziej poprawny jest jednak sposób pokazany przez Mirka. Dlaczego bardziej poprawny? Nie wiem... Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted March 15, 2016 można użyć haczyka z wydłużonym trzonkiem? Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 15, 2016 (edited) Michał, można tylko to już zmienia proporcje muchy i początkującym ciężko będzie ją poprawnie "zbudować" :) Jednak haki z wydłużonym trzonkiem lepiej spisują sie przy streamerach. Edited March 15, 2016 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
Łagodny Bizon 106 Report post Posted March 15, 2016 Czy uczniowie, którzy mają w zestawianiu niezaliczonego chruścika maja kręcić go dalej :unsure: czy też szanse minęły i trzeba brać się za jętkę...? Michał Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 15, 2016 W życiu trzeba mieć trochę szczęścia :) . Pojechałem dziś na Łukowską żeby dokupić materiałów , a tam spotkałem @ Tomek.M :o . Nie dość że pomógł mi wybrać piórka , to dał mnóstwo rad jak dobrać się do tematu :). Tomek dziękuję za koleżeńską edukację ,było bardzo miło Cię poznać. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted March 15, 2016 [URL=http://images76.fotosik.pl/423/bd9a5cbdb2e77faa.jpg][/URL] Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 15, 2016 Dzisiaj usiadłem przed imadłem i zapiąłem hak nr.14 hmmm...to już jest wyzwanie zawiązać na takim małym haczyku CDC Brown Dun. Najwięcej problemów było z tułowiem, jeżynką i plątającymi się piórkami CDC podczas ich skręcania ale jakoś się udało, pomogło zmoczenie piórek śliną i sklejenie ich do kupy :) Wstawiam do oceny. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 15, 2016 (edited) Mi się dziś nudziło i sobie ukręciłem taką jętkę ;) Na tułowiu bażant diamentowy. Edited March 15, 2016 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted March 15, 2016 Witam Szanownych Krętaczy ;-) Oto moje CDC Brown Dun #10: - pierwsza i wg mnie chyba najbardziej udana: [attachment=306699:DSC_1022.JPG] - druga wydaje się, że jeżynka za wysoka: [attachment=306700:DSC_1023.JPG] - trzecia - tak jak pierwsza :-) [attachment=306701:DSC_1024.JPG] Co sądzicie? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 15, 2016 (edited) Pierwsze podejście do zadanego tematu . Zrobiłem pierwszy krok , ale droga jeszcze daleka :D . Edited March 15, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 16, 2016 Kurcze nie ma u mnie na wsi odpowiednich haczyków i kolorów, trzeba czekać, haczyk #12, pod ręką miałem to co na zdjęciu: Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Z. 5,130 Report post Posted March 16, 2016 Kręć, kręć! Posuszymy coś w tym roku ;) ! Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 16, 2016 Zapomniałem skrzydełka podciąć, jak haki dotrą to będę ćwiczył. Ciekawi mnie czy większa jeżynka utrzyma hak z takiego drutu? bo do najcieńszych to on nie należy. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Nie docinamy cdc. Trzeba tak wymierzyć żeby pasowało ;) wysokość skrzydła to długość haka. Pisał o tym Mirek. Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 16, 2016 Nie docinamy cdc. Trzeba tak wymierzyć żeby pasowało ;) wysokość skrzydła to długość haka. Pisał o tym Mirek. Kurcze no właśnie mowa była o jeżynkach a nie cdc, Na kilku filmach Marc Petitjean mówi, że cdc można ciachnąć, czyli z twgo wynika, że wprowadza oglądających w błąd? Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Nie, są wzory gdzie można ale tych wzorów jest mało. Tu się nie powinno docinać. A jeżynki nigdy się nie docina. Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 16, 2016 No i o to w tym wszystkim chodzi, oby więcej takich informacji Tomku, dzięki. pzdr Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted March 16, 2016 Tradycyjnie bałagan przy główce :) haczyk nr 14 Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Piotr ta jeżynka nie jest czasem z kury? Jak na haczyk kiełżowy to i tak nieźle Ci to wyszło ale lepiej będzie wyglądać na prostym :) Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted March 16, 2016 Dzisiejsze próby :) Haczyk 12 [URL=http://images76.fotosik.pl/427/856f669987ffd854.jpg][/URL] Haczyk 14 (niby miał wyjść emerger :D tułów: paw quill ) [URL=http://images75.fotosik.pl/426/2b9c130d22e817b9.jpg][/URL] Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Pierwsza super, proporcje złapałeś jak należy :) W drugiej za długie skrzydło i powinno być bardziej poziomo jak na tym haku. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Tu masz emergery na prostym i specjalnym do tego haku. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted March 16, 2016 (edited) Pierwsza super, proporcje złapałeś jak należy :) W drugiej za długie skrzydło i powinno być bardziej poziomo jak na tym haku. Dzięki Tomku :) Pierwszy emerger w tym sezonie oraz w życiu, zapomniałem go przyklepać, żeby był poziomo... Edited March 16, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted March 16, 2016 (edited) Piotr ta jeżynka nie jest czasem z kury? Jak na haczyk kiełżowy to i tak nieźle Ci to wyszło ale lepiej będzie wyglądać na prostym :) Kura :) czy mam się bać? Cd: Użyłem kury Edited March 16, 2016 by Piotr123 Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 16, 2016 Wygląda mi to na kure ale mogę sie mylić ;) Share this post Link to post Share on other sites