Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

CDC Brown Dun

Prosta imitacja jętki z tułowiem z promieni sterówki bażanta i skrzydełkiem z CDC. Skuteczna niemal przez cały rok, w rzekach niemal całego świata. Muszkę tą można zawiązać również w wersji „chruścik” pomijając ogonek, a skrzydełko układając płasko, wzdłuż tułowia. W ten sposób otrzymujemy dwie wyjściowe imitacje podstawowych gatunków owadów nadwodnych. Możemy je modyfikować stosując różne kolory tułowia (np. z jedwabiu), skrzydełka i różne jeżynki. Jeśli opanujemy już klasyczny wzór, warto dodać końcówkę tułowia z jaskrawej nitki (czerwony, pomarańcz, seledyn) w formie wąskiego pierścionka, tuż przy ogonku lub błyszczącego dubbingu. Posiadając takie dwa wzory, w kilku rozmiarach i kilku kolorach będziemy gotowi na większość sytuacji „z nad wody”.

Potrzebne materiały
haczyk: bezzadziorowy, z cienkiego drutu, nr 8-18
nić wiodąca: czarna 6/0 – 8/0
ogonek: promienie brązowego pióra koguta.
tułów: promienie sterówki bażanta
skrzydełko: szare CDC
jeżynka: brązowe, szyjne pióro koguta

Step-by-step

1. Wiązanie muchy zaczynamy od umieszczenia haczyka w imadle i przywiązania nici wiodącej.

s1.jpg

2. Przywiązujemy ogonek z kilku-kilkunastu promieni szyjnego pióra koguta. Im większa muszka, tym więcej promieni.

s2.jpg

3. Przywiązujemy i ustawiamy pionowo skrzydełko z piór CDC. Warto zastosować końcówkę pióra, w większych muchach dwie końcówki, lub pęczek promieni pióra CDC.

s3.jpg

4. Przywiązujemy promienie sterówki bażanta na tułów. Tu podobnie jak z ogonkiem – im większa mucha, tym więcej promieni.

s4.jpg

5. Delikatnie lakierujemy haczyk, nawijamy tułów z promieni bażanta, obcinamy zbędne końcówki.

s5.jpg

6. Przywiązujemy pióro koguta na jeżynkę.

s6.jpg

7. Nawijamy jeżynkę z pióra koguta.

s7.jpg

8. Zaka ńczamy muszk ę finisherem, obcinamy nić wiodącą, lakierujemy główkę.

s8.jpg

Na co warto zwrócić uwagę
  • Dorosłe formy jętek mają ogonek, chruściki nie mają ogonka.
  • Tułów powinien płynnie rozszerzać się w stronę oczka haczyka.
  • Jętka majowa to duża mucha którą możemy zawiązać według powyższego schematu, zastępując promienie bażanta żółtym, kremowym lub jasnobrązowym jedwabiem. Stosujemy wówczas haczyki w rozmiarze 4-10.
  • Jeśli chcemy wzmocnić tułów (oprócz polakierowania haczyka przed nawinięciem promieni bażanta), możemy przewiązać go cienką żyłką 0,10mm.
  • Jeśli chcemy wzmocnić jeżynkę, należy przewiązać ją nicią wiodącą.
  • W muchach mniejszych niż nr 16 możemy całkiem pominąć jeżynkę. Muszka i tak będzie nieźle pływać.
  • Jeśli zawiążemy skrzydełko pionowo, pominiemy jeżynkę i ogonek, uzyskamy bardzo skuteczną imitację emergera.
Ciekawostki
  • Zróbcie muchę w innych wariantach kolorystycznych – brąz, zieleń, oliwka, seledyn, szary, czarny, żółty, biały, kremowy.
  • Jętki możemy spotkać nad wodą niemal przez cały rok!
  • Chruściki najczęściej spotkamy nad wodą między majem a wrześniem. Wtedy też ich imitacje są najskuteczniejsze.
  • Jak nabierzecie wprawy spróbujcie zawiązać taką muszkę na haczyku nr 20-22. Czasem potrafią się przydać – zwłaszcza na jesienne lub zimowe lipienie.
  • Zobaczcie inne podobne wzory, schemat wykonania niemal taki sam!
Podobne muchy

https://www.youtube.com/watch?v=kwsY4E-HczU&feature=youtu.be

Edited by remek

Jeśli mogę coś podpowiedzieć. Początkującym sporo problemu  z reguły nastręcza umieszczenie skrzydełek w odpowiedniej odległości od oczka. W sposobie zaprezentowanym na stepie korekta odległości jest niemożliwa. Jeśli ktoś ma z tym problem niech najpierw nawinie kilka zwojów nici w miejscu gdzie skrzydełko i skrzydełko przywiąże jako pierwsze. Jest wówczas możliwość przesunięcia (paznokciem po trzonku) nici wraz ze skrzydełkami i prawidłowe dobranie odległości od oczka. Dopiero po skrzydełkach ogonek i cała reszta, 

Ciekawie na pewno , ale ja jakoś nie skaczę z radości :( .

Piotrek Ty mi tu nie pitol tylko zakładaj sprzęt pomocniczy i kręć :)

A tak serio to sam się zastanawiam jak ogarnę tą jeżynkę :o   

thymallus - dzięki za cenne uwagi.

No proszę jak to po latach można się spotkać nie nad Gwdą, a przy ekranie komputera :highfive:

Piotrek Ty mi tu nie pitol tylko zakładaj sprzęt pomocniczy i kręć :)

A tak serio to sam się zastanawiam jak ogarnę tą jeżynkę :o   

Chyba trzeba zmienić szkiełka na mocniejsze :D . Oj łatwo nie będzie -_-  , ale przecież ludzie w kosmos latają , to co my nie damy rady tym wszystkim piórkom :rolleyes: .Dzięki Sebastian za wsparcie duchowe ;)  . Pewnie to mało koleżeńskie , ale to że nie sam się zastanawiam jak to ogarnąć, dodaje mi otuchy :P .

Powtarzam się, ale trzeba sięgnąć po Weglarskiego. W mig kolega pojmie co i jak z tymi piórami i nie tylko. Jak w każdej szkole. Bez dobrego elementarza daleko nie zajdziemy.

z linkami do podobnych much jest coś nie tak bo wszystkie kierują na powyższy temat z CDC Brown Dun

Ta , dla Ciebie to bułka z masłem , a ja mam już problem co to jest sterówka bażanta , czy szyjne koguta :blush: ?!

Piotr, sterówka to pióra ogonowe, takie długie, zwane też mieczowymi ;) Występują u koguta bażanta.

z linkami do podobnych much jest coś nie tak bo wszystkie kierują na powyższy temat z CDC Brown Dun

Poprawione :) Dzięki!

Witam i pozdrawiam :)
Pierwsza mucha haczyk nr 18(wizard) druga nr 14(akita)
25cf86985d8b99bfgen.jpg
f115661036b689b0gen.jpg Edited by Piotr123

Jeśli zrobienie poprzednich much, zajęło mi od 30 minut do godziny, w zależności od rodzaju, to ile czasu zajmie zrobienie tej?
Dwie godziny czy lepiej?
Andrzej Edited by Durzy

Piotrek, to ja może przetłumaczę z polskiego na nasze. Sucha muszka to taka, która po prostu pływa na powierzchni wody. Ryby ją zbierają. To tak jakby leciała sobie nad wodą, wpadła i ... spływała na powierzchni. Jakiekolwiek obciążenia przeczą tej idei. A piórka CDC właśnie dodaje się po to by utrzymać ją na powierzchni.

Po drugie ... moja rada i prośba jest taka. Starajcie się JAK NAJWIERNIEJ odwzorować to co pokazujemy w szkółce. Przyjdą czasy na wariacje. Teraz dla własnego dobra, każdego ze szkółkowiczów skupiłbym się na WIERNYM i jak najlepszym odwzorowaniu tego co pokazujemy. Jeśli zrobimy pierwszą muchę to polecam zastanowić się jak można ją zrobić jeszcze lepiej.

Dorosłe postacie jętki ogarniam.

1)Pytanie odnośnie emergera - haczyk prosty czy kiełżowy?

2)Wydaje mi się, że w zeszłym roku od razu w kwietniu zacząłem łowić na dorosłe formy i to całkiem skutecznie. Sporo osób łowi na odmianę emerger ale ja nie wiem kiedy jest ona skuteczna, a z chęcią bym spróbował.

Do emergerów można stosować i kiełżowe i specjalnie dla nich zaprojektowane. Tu masz przykład. Tak na marginesie ciekawe zdjęcie mi wyszło, lewitujące haczyki ;)

Dorosłe postacie jętki ogarniam.
1)Pytanie odnośnie emergera - haczyk prosty czy kiełżowy?
2)Wydaje mi się, że w zeszłym roku od razu w kwietniu zacząłem łowić na dorosłe formy i to całkiem skutecznie. Sporo osób łowi na odmianę emerger ale ja nie wiem kiedy jest ona skuteczna, a z chęcią bym spróbował.

Odszyfruj proszę to o czym piszesz. Założenie szkółki jest takie, że nawet osoba zupełnie zielona w muszkarstwie powinna zrozumieć to o czym piszemy. Pomysł na tą szkołę właśnie wynika z tego, że przez wiele lat nie mogłem przetrawić niezrozumiałego slangu muszkarskiego, który dla początkujących jest trudno przyswajalny i demotywującą przeszkodą. Dlatego:
- co to emerger?
- napisz trochę o stadiach rozwojowych - chociaż po jednym, dwóch zdaniach

Choć to nie temat tego wątku ... to poproszę o wyjaśnienie.

Cześć. Czekałem na dzisiejsze zadanie i coś tam zrobiłem  :) I coraz lepiej się to kręci i już tak często nić wiodąca się nie urywa hehe. Jeden ma żółty tułów zrobiony z nici jedwabnej, a resztę starałem się zrobić dokładnie jak w zadaniu. Czekam na ocenę co i jak i będę dalej kręcił. 

Piotr, to ma być sucha mucha ;) Musisz ukręcić bez tej główki :)

Wiem co to sucha muszka, ale ja tak zrobiłem żeby móc tym rzucić ze spina:) , Następne mogę zrobić bez.

Hehehe, jeśli już ma być to mucha pod spina, to lepiej ukręcić właśnie emergera :) Bo suche nie pływają przy dnie :)

W kwestii emergera:

To stadium owada w trakcie przeobrażania w postać dorosłą. Najczęściej ma szczątkowe, wychodzące skrzydła (co można imitować materiałem cdc) Mucha taka jest częściowo pod wodą, a jedynie jej fragmenty wystaję nad wodę. Ale robi się też wzory które dosłownie płyną pod samą powierzchnią.

Edited by Tomek.M

• Create New...