Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted June 21, 2016 Piotrze, oprócz SFP Remkowi jeszcze sprawy służbowe się skomplikowały. Wiec już całkiem nie wiadomo w co ręce włożyć (najlepiej w materiały muchowe, blisko imadła :)). Mirek , wszystko jasne i pełne zrozumienie trudnej sytuacji, dlatego napisałem " Damy radę" :) . Na przyszły tydzień szykuję kolejnego stepa, więc mam nadzieję, że jakoś będziemy popychać do przodu. W zeszłym tygodni wyciągnąłem z Wisły szmatę :( . Okazało się że szmata jest pełna życia :) . Od tamtej pory nie daje mi spokoju myśl ,żeby ukręcić coś jak najbardziej podobnego do tego co na zdjęciu . Gdybyś miał pomysł i podpowiedział nowicjuszowi , to byłbym wdzięczny. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted June 22, 2016 Nie taki jak w oryginale, ale kiełżyk jak malowany, zresztą "krętacz" z gościa jest niesamowity; https://www.youtube.com/watch?v=h3v9vUrBKus&list=PL9-97XSSTyRQ02KFsABkOL71IO9iBmGwB&index=18 Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted June 22, 2016 A ten to już chyba całkiem podobny https://www.youtube.com/watch?v=ZaO6abjmKbM Share this post Link to post Share on other sites
Licus 239 Report post Posted June 22, 2016 mnie cały czas korci, żeby na Wisłę udać się z muchówką i połowić na nimfę - imitacje kiełży, różnych larw owadów występujących w okolicy,etc. i widzieć miny "dziadków" jak bym na to wyciągał rybska, że hej! :D:D:D widziałem gdzieś na youtube chyba film z Dunajca jak na nimfę są łowione konkretne leszcze Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted June 23, 2016 Moja pierwsza próba skopiowania. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted June 23, 2016 (edited) Jak dla mnie bomba, tylko odnóża zrobiłbym z promieni jakiegoś piórka, ale i tak to ryby dokonają weryfikacji ;) [attachment=329956:post-52308-0-21600500-1466673996_thumb.jpg] Edited June 23, 2016 by janusz.walaszewski Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted June 23, 2016 (edited) Jak dla mnie bomba, tylko odnóża zrobiłbym z promieni jakiegoś piórka, ale i tak to ryby dokonają weryfikacji ;) Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego :( , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu :lol: .Następny będzie miał odnóża z piór . Edited June 23, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted June 23, 2016 Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego :( , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu :lol: .Następny będzie miał odnóża z piór . Ten antyzaczep może służyć także jako antyzacięcie ;). Ryby z mniejszymi pyszczkami mogą się od tych odnóży odbijać. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted June 25, 2016 Dziękuję za sugestie bardziej doświadczonych kolegów :) . Wersja druga , odnóża z piórka CDC . Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted July 1, 2016 Po wielu próbach , wersja ostateczna :) .........chyba ostateczne ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted July 4, 2016 pisarz - ciekawy kiełż, choć osobiście ciut bym go odchudził. Z mojej praktyki wynika, że zwykle skuteczniejsze są muchy subtelniejsze, niż takie wypasione. W kiełżach bardzo ważne jest spłaszczenie boczne, w larwach chruścików bezdomkowych z kolei grzbietobrzuszne. Warto o tym pamiętać. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted July 4, 2016 Mirek , dziękuję za konstruktywną krytykę :) . Co do spłaszczonych boków , to przeoczyłem ten konieczny element wykonania kiełża :( , ale teraz zapamiętam już na pewno. Jeśli chodzi o odchudzenie , to następny taki będzie . Tego kręciłem z myślą o brzanach , ale w wersji spinningowej , dlatego chciałem dać mu wagę ciężką i wyszedł tak jak napisałeś, mało subtelny :D . Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted August 7, 2016 Kiedy skończy się ta wakacyjna przerwa , bo mnie imadło swędzi? Chyba że to już koniec i ostatni gasi światło? :D Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted August 14, 2016 Pytanie nie na temat, co się dzieje z witryną www.salar.pl ??? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted August 14, 2016 Pytanie nie na temat, co się dzieje z witryną www.salar.pl ??? Janusz tutaj masz marne szanse na odpowiedź . Mirek na forum logował się , ho , ho ,ho , albo jeszcze dawniej i nie ma widoków na zmianę :(. Share this post Link to post Share on other sites
przemek1976 69 Report post Posted September 21, 2016 Witam wszystkich krętaczy Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted October 13, 2016 przemek1976 - równo ze studentami się nie uda, ale lada chwila będzie kolejny step. Czas odkurzyć(?) imadła! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted October 17, 2016 Uwaga - w końcu jest step nr 9 - siadajcie do imadeł! Share this post Link to post Share on other sites
Sicu 423 Report post Posted October 17, 2016 No to jutro zakupy :D dziękujemy! Share this post Link to post Share on other sites
maqu77 64 Report post Posted November 30, 2016 Kiedy można spodziewać się kolejnego zadania? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 3, 2016 (edited) przemek1976 - równo ze studentami się nie uda, ale lada chwila będzie kolejny step. Czas odkurzyć(?) imadła! Kiedy można spodziewać się kolejnego zadania? Znów imadła trzeba będzie odkurzać ? ;) Ja to się mocno zastanawiam <_< , co pierwsze mnie dopadnie , zakończenie III etapu i całej Szkoły wiązania much , czy raczej wcześniej doczekam emerytury ? :D . Edited December 3, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted December 3, 2016 A może ktoś z doświadczonych kolegów mógłby się zająć jakimś stepem, zrobić fotki, napisać kilka słów co i jak, czemu konkretnie ma służyć muszka itd? Wielu takich świeżaków jak ja na pewno by się ucieszyło. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 3, 2016 A może ktoś z doświadczonych kolegów mógłby się zająć jakimś stepem, zrobić fotki, napisać kilka słów co i jak, czemu konkretnie ma służyć muszka itd? Wielu takich świeżaków jak ja na pewno by się ucieszyło. Ja już złożyłem tutaj taką propozycję. http://jerkbait.pl/topic/80882-granite-goddard-jp-9/page-4 Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted December 3, 2016 W sumie tak, teraz mi przypomniałeś, że tak było, ale co by nie było to było by fajnie. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted December 28, 2016 Ja to się mocno zastanawiam <_< , co pierwsze mnie dopadnie , zakończenie III etapu i całej Szkoły wiązania much , czy raczej wcześniej doczekam emerytury ? :D . Prezydent podpisał ustawę , o obniżeniu wieku emerytalnego :) , a profesor chyba o nas zapomniał :( . To już wiem co będzie pierwsze :D . Share this post Link to post Share on other sites