BoBrzanka 157 Report post Posted March 5, 2016 Moja kolekcja pierwszych nimfek w 4 kolorach, makrelowa powstanie jutro [url=http://naforum.zapodaj.net/f49b95d71f78.jpg.html][/url] ta trochę wychudzona [url=http://naforum.zapodaj.net/d1147e0e2292.jpg.html][/url] tu chyba trochę lepiej? [url=http://naforum.zapodaj.net/d1673dfe403d.jpg.html][/url] i [url=http://naforum.zapodaj.net/81d22b9dbb7f.jpg.html][/url] proszę o uwagi co do poprawki Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted March 6, 2016 Cześć Haczyk kiełżowy Akita nr 12. Pochewka z makreli. Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 6, 2016 Dubbing to jest dla mnie :angry: :angry: :angry: Share this post Link to post Share on other sites
elefant68 57 Report post Posted March 6, 2016 (edited) Witam wszystkich! W piątek dotarły do mnie zamówione materiały i będzie z czego robić muszki :P Materiały są tylko z czasem jak zwykle kiepsko, ale siadłem godzinkę temu i po trzech próbach wyszła mi taka : Olive Caddis Nymph Edited March 6, 2016 by elefant68 Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted March 6, 2016 Ja poległem po całości na makrelce i chyba nie mam ochoty już próbować. Oczyszczona, wysuszona, pocięta na tasiemki i znowu namoczona - rwało się przy nakładaniu niemiłosiernie. Poddałem się i zastosowałem folię. Z kilku prób nie jestem zadowolony i będę musiał jeszcze posiedzieć trochę nad tym. No ale coś tam prezentuję żeby nie było to ta tamto ... Share this post Link to post Share on other sites
llarg 36 Report post Posted March 7, 2016 [attachment=304188:larwa_1.jpg] Już idzie może nie lepiej ale szybciej. Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted March 7, 2016 Makrela była pyszna, skórka podsuszona i jazda. Chyba mnie trochę poniosło na początek, bo hak #14 roboty nie ułatwił. Segmentacja średnio wyszła, pochewka chyba za wąska, ale z drugiej strony......, może być co ? Mam nadzieję, że przy kolejnych stepach nie będę musiał najpierw zjeść kury, koguta, bażanta, sarny .......... Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted March 7, 2016 To kolejna z hakiem #14, ale tym razem wolframową główką. Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted March 7, 2016 A tak na marginesie - cholera mnie brała na tę makrelkę..... Kilka pasków porwałem, ale w końcu jakoś uczepiłem. Przyznam, że w związku z tym, na niewielkim haku 14, nie było łatwo. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted March 7, 2016 To kolejna z hakiem #14, ale tym razem wolframową główką. Robert to miałeś cierpliwość na haku #14, gratuluje :D Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted March 7, 2016 Robert to miałeś cierpliwość na haku #14, gratuluje :D Dzięki wielkie, ale to nie kwestia cierpliwości....., okazało się, że nie mam większych kiełżowych...., a czas na wykonanie zadania leciał błyskawicznie, zwłaszcza, że ostatni tydzień, do wczoraj, spędziłem nad Sanem w Zwierzyniu. Było super, choć woda bardzo wysoka i łowienie, a zwłaszcza brodzenie trudne. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 7, 2016 A oto i moje zadania domowe. Nie powiem, że jest lekko na tym etapie, skórka z makreli się rwie, problem z nawinięciem dubbingu i dopiero po którymś tam razie i odwijaniu wszystkiego wyszło (mam nadzieję) w miarę pozytywnie :) Wstawiam te które stworzyłem ale do następnego stepu jeszcze potrenuję. Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted March 7, 2016 Adam - dla mnie rewelacyjne. Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted March 7, 2016 Dzięki Robert za uznanie :) ale co się na wkurzałem przy tym to moje hehe. Powiem Wam, że wciągnęło mnie kręcenie muszek i gdyby nie inne obowiązki to bym na zegarek nie zaglądał :D Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 7, 2016 dryzd - zwłaszcza pierwsza ma ładny kształt i proporcje. W pozostałych dupka ciut za gruba. Ale masz talent. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 7, 2016 robert.bednarczyk - nr 14 na początek to zbyt ambitnie. Lepiej spróbować nr 8-10, a później mniejsze. Twoja nimfa ma za gruby tułów, wygląda nienaturalnie. Przydałaby się cieńsza lameta ołowiana i mniej dubbingu. Co do wątków kulinarnych to chyba warto byłoby powitać na stole sarnę, bażanta itd :) Cała rodzina będzie zadowolona, a materiał "w gratisie". Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 7, 2016 BoBrzanka - ładna tułowie, szczupłe. Powinny być tylko ciut dłuższe, tak ze 2 mm w stronę łuku kolankowego. Dubbing po zawiązaniu spróbuj wyczesać igiełką, szczoteczką, aby utworzyć takie miękkie, pracujące odnóża po brzusznej stronie muszki. Share this post Link to post Share on other sites
BoBrzanka 157 Report post Posted March 8, 2016 Dziękuję za uwagi, robiąc moje "okazy"wydawało mi się, że każde tułowie jest coraz dłuższe, nie wyszło... do poprawki w takim razie na makrelowej :) Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 8, 2016 Ja cały czas ćwiczę na makreli :( . Dziś postanowiłem wykorzystać tę ciemną część skórki i jakiś srebrny drut mi się zaplątał :o .Pewnie troszkę przygruby, ale innego nie miałem. Share this post Link to post Share on other sites
Durzy 543 Report post Posted March 8, 2016 Mam dwa pytania: 1. Z czego wynika zastosowanie skórki z makreli do wykonania tego kiełża? Czy jest to kwestia koloru? 2. Czy zamiast wspomnianej skórki z makreli, można zastosować np. flaczek z suchej krakowskiej ;) . Pytam, bo żona wywaliła mi skórkę z makreli (podobno śmierdziała) a dzisiaj wieczorem chciałbym pokręcić? Andrzej Share this post Link to post Share on other sites
maqu77 64 Report post Posted March 8, 2016 Dzisiaj po wielu próbach z makrelą (nie udanych niestety) zakończyło się na body stretch.Oto jedna z chyba najlepszych wg.mnie do oceny. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 9, 2016 Durzy - przeczytaj proszę cały opis muchy i dodatkowe porady na końcu. Masz tam wszystko napisane. Makrela ma ciekawy wzór (mała łuska), tonację i legendę. Oczywiście możesz użyć zamienników. Share this post Link to post Share on other sites
Durzy 543 Report post Posted March 9, 2016 Durzy - przeczytaj proszę cały opis muchy i dodatkowe porady na końcu. Masz tam wszystko napisane. Makrela ma ciekawy wzór (mała łuska), tonację i legendę. Oczywiście możesz użyć zamienników. Z tym flaczkiem to był żart. Mam już nową makrelkę (koty się cieszą) i nową skórkę. Andrzej Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 9, 2016 Z tym flaczkiem to był żart.Mam już nową makrelkę (koty się cieszą) i nową skórkę.AndrzejAndrzej jedziesz dalej i ... pokazuj swoje dzieła! Za chwilę wpuścimy film ze stepa --- jeszcze chwila cierpliwości :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 9, 2016 maqu77 - wygląda całkiem nieźle. Widać taki przeskok na tułowiu z chudego na grubszy, ale to do dopracowania. Share this post Link to post Share on other sites