Licus 239 Report post Posted March 19, 2016 czekałem chyba za długo na odpowiednią ilość światła do zrobienia zdjęć telefonem, ale efekt i tak nie ten, którego oczekiwałem haczyki FD Shrimp TW #10 [attachment=307546:20160319_122448.jpg] [attachment=307547:20160319_122250.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
marcin1741 52 Report post Posted March 19, 2016 wstawiam 4 sztuki Haki Akita AK 751 BL #8 (bez zadziora) Akita AK 708 #8 (z zadziorem) Jedna sztuka, ta wg mnie najmniej urocza z pochewką z makreli - pewnie będzie najłowniejsza ) Pozostałe body strech. Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 19, 2016 Brązka Hak kiełżowy 10 ołowiana lameta 0,7 złota główka wolfram czarna nić wiodąca tułów zielony promienie sterówki bażanta jeżynka kura brązowa przewiązka złoty drucik Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 19, 2016 Hak kiełżowy 10 ołowiana lameta 0,7 różowa główka wolfram czarna nić wiodąca tułów różowy dubbing mix królik i fluo jeżynka promień pawia przewiązka żyłka 0.10 pochewka biały body stretch Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 20, 2016 (edited) Chcąc odpocząć od promieni sterówki bażanta , które potrafią zszarpać nerwy :angry: , takie nimfki sobie ukręciłem :) . Edited March 20, 2016 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 20, 2016 Chcąc odpocząć od promieni sterówki bażanta , które potrafią zszarpać nerwy :angry: , takie nimfki sobie ukręciłem :) . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2016 pisarz - ten z prawej ładny. Czasem warto odreagować. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2016 Licus - bardzo ładne. Szczupłe, takie jak mają być. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 21, 2016 marcin1741 - najładniejsza ta pierwsza z lewej. Całkiem udane. Share this post Link to post Share on other sites
Łagodny Bizon 106 Report post Posted March 22, 2016 Liczba moich chruścików wykonanych na makreli dobiega do 20. Mirek zlituj się mam już początki chruścikofobi, czuje, że jeszcze trzy i będzie trwała skaza na psychice i podstawa do wytoczenia sprawy w sądzie ;-))). MIREK zlituj się albo napisz że zaliczone albo co poprawić bo za jętką tęsknie :-) poniżej ostatnie trzy Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 23, 2016 Łagodny Bizon, proporcje niezłe, przód dobrze wyskubany. Zacznij 2-3 milimetry wcześniej, na łukowatej części haczyka. To właśnie różnica między haczykiem prostym, gdzie zwykle wiążemy na prostej części trzonka haczyka, a kiełżowym, który cały jest wygięty i trzeba znaleźć właściwe miejsce gdzie zacząć muchę. Za długa nie dobra, bo grot nie wbije się wystarczająco głęboko, za krótka również, bo nie imituje ładnie wygiętej larwy. Rzuć jeszcze raz okiem na wzór i spróbuj zacząć muchę niżej na łuku. Share this post Link to post Share on other sites
luk_hna 370 Report post Posted March 24, 2016 Witam, Przepraszam za opóźnienie. Wersja niestety bez makreli: Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 24, 2016 luk_hna - jest ok. Przyzwoity kształt, niezłe proporcje. Spróbuj kiedyś z makrelą, warto. Share this post Link to post Share on other sites
Łagodny Bizon 106 Report post Posted March 25, 2016 Dzięki Mirek :) ten wczorajszy chyba trochę lepszy, ale spróbuję zejść jeszcze niżej. Czasu teraz mało. pozdrawiam Michał[attachment=309068:P3240053.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 25, 2016 Łagodny Bizon - jest zdecydowanie lepiej, zacznij jeszcze milimetr niżej z tyłu i zmniejsz trochę główkę. W tym wzorze to nie problem, ale dobrze, aby taka główka nie weszła w nawyk, bo w niektórych wzorach będzie razić. Chyba, że to zabieg celowy - imitowanie ciemnego przodu chruścika bezdomkowego. Wtedy ok, tylko z kolei ciemny dubbing z przodu (brązowy) miał pełnić tą funkcję. Ale kształt super, dopracowany. Gratuluję. Share this post Link to post Share on other sites
Łagodny Bizon 106 Report post Posted March 26, 2016 A teraz wersje 27 - 30 już z mniejsza główką :-). Teraz to już z nadzieja na zaliczenie. Przypomina mi się kawał jak to kiedyś przy dawaniu na zapowiedzi trzeba było zdać egzamin z katechizmu i pewien góral pragnący poślubić góralkę, po trzeciej nieudanej próbie wkurzony rzekł do księdza: czy mi proboszcz ślub da czy nie to ja i tak swoją Jagnę napocynam! :) Czy mi Mirek chrusta zaliczy czy nie to ja i tak jętke napoczynam :P. Dobrych świąt. Michał [attachment=309358:P3260061.JPG][attachment=309359:P3260060.JPG][attachment=309360:P3260059.JPG][attachment=309361:P3250057.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 26, 2016 Pewnie zaliczy :) a w poniedziałek następny .... step :) Share this post Link to post Share on other sites
Bugi86 135 Report post Posted March 28, 2016 Z tego co widzę to dużo lepiej wyglądają muchy na hakach mocniej wygiętych przy oczku w dół. Może dobrze by było podać nazwy i symbole tych haczyków? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 29, 2016 Michał - chrust zaliczony. Z resztą nie wymagamy tu zaliczenia perfekcyjnego wykonania, tylko wstawienia (choćby niedoskonałej) muszki z zadań domowych. Ty wywiązujesz się z nich bardzo dobrze. Cieszę się, gdy próbujecie poprawiać to, co jeszcze poprawić można. Na tym polega nauka i sens szkółki. Dlatego podpowiadam, gdzie i co można zrobić lepiej, a czy ktoś spróbuje, to już jego sprawa. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 30, 2016 Łagodny Bizon - jest progres, mam nadzieję, że sam widzisz różnicę między pierwszymi, a ostatnimi nimfami. Z każdą kolejną będzie łatwiej. Share this post Link to post Share on other sites
sucharfishing 68 Report post Posted April 14, 2016 Moja nimfka, tylko pochewka musiała być inna bo niestety wszystkie makrele wykupili. [attachment=314016:IMG_1811.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 14, 2016 sucharfishing - kształt tułowia musisz dopracować, bo ten chruścik wygląda bardziej na kiełża. Dajemy chudy tył i płynnie pogrubiamy do przodu, lub chudy tył, pogrubiamy do środka i ponownie zwężamy przy główce. Wyczesujemy mocniej z przodu (odnóża chruścika) niż z tyłu. Staramy się uzyskać kształt spłaszczony grzbietobrzusznie (chruścik) a nie bocznie (kiełż). Share this post Link to post Share on other sites
sucharfishing 68 Report post Posted April 15, 2016 Poprawiona nimfk tym razem na haku 10, spłaszczyłem po nałożeniu dubbingu szczypcami góra dół. starałem się zachować cylindryczny kształt, na zdjęciach widać kiepskawo wybrałem jedną z much i zrobiłem 3 zdjęica z innych perspektyw. Praaw strona [attachment=314723:IMG_1835.JPG] od góry [attachment=314724:IMG_1836.JPG] lewa strona [attachment=314725:IMG_1838.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 18, 2016 sucharfishing - kształt i wyczesanie lepsze. Tylko kolory jakieś dziwne, ale to może kwestia zdjęcia i światła. Teraz masz już opanowanego zarówno kiełża, jak i chruścika. Share this post Link to post Share on other sites
jacob1993 117 Report post Posted May 17, 2016 Co zmienić oprócz zwiększenia pochewki ? Share this post Link to post Share on other sites