Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2016 deejaybialy - muchy wyglądają nieźle, ale na tym zdjęciu trudno ocenić, nie widać szczegółów. Za to widok z okna ładny :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2016 Durzy - główka za duża, nóżki jak na chruścika za długie. Całość za gruba. Daj mniej lub cieńszą lametę, cieńsze pasma dubbingu. Chruścik typu Hydropsyche jest chudy i płaski. Zrób taką muchę jak 1/3 tego co teraz. Lepszy ciut za szczupły, niż za gruby. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 13, 2016 sdd_ - jestem pod wrażeniem. Masz talent do wiązania much. Szybkość nie ma znaczenia, przyjdzie z czasem. Ważna precyzja i staranność - a to już opanowałeś. Gratuluję. Co do ćwiczeń rzutowych - koniecznie z przyponem i wełenką lub muszką bez grota, tak jak radził Tomek. Szkoda sznura. Share this post Link to post Share on other sites
bartkano 37 Report post Posted March 13, 2016 Witam Caddis nymph hak kiełżowy 12 Oliwkowa spectra, jasno brązowa foka, drut miedziany, trochę ołowiu i body stretch [attachment=305786:DSCF7503.JPG] [attachment=305787:DSCF7504.JPG] Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
jbk 1,657 Report post Posted March 13, 2016 Hak 8 , body stretch 4mm [attachment=305796:P1020911.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Durzy 543 Report post Posted March 13, 2016 (edited) Lepszy ciut za szczupły, niż za gruby. Ale grubszym można sobie lepiej podjeść ;-) Edited March 13, 2016 by Durzy Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted March 13, 2016 moje pierwsze caddis-y, chyba 30 razy je rozwiazywałem i wiązałem. jeszcze kilka....set razy i będzie jak trzeba hak Kamasan B100 nr 10 [attachment=305853:DSCF1772.JPG] Kamasan B110 nr 14 [attachment=305855:DSCF1789.JPG][attachment=305856:DSCF1790.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
fasadakarpik 17 Report post Posted March 13, 2016 A to moje wypociny , było trudno... Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted March 13, 2016 sdd_ - jestem pod wrażeniem. Masz talent do wiązania much. Szybkość nie ma znaczenia, przyjdzie z czasem. Ważna precyzja i staranność - a to już opanowałeś. Gratuluję. Co do ćwiczeń rzutowych - koniecznie z przyponem i wełenką lub muszką bez grota, tak jak radził Tomek. Szkoda sznura. Tak jak już napisałem Tomkowi, mleko się rozlało, sznur uszkodzony tuż przy pętli (w niejscu splecenia).Na początek nie kupowałem Meredesa, więć jakoś to przeżyję. Uszkodzenie jest niewielkie, więc spróbuję to zabezpieczyć kawałkiem rurki termokurczliwej, ale zgodnie z radą Tomka zamówiłem łacznik. Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
BoBrzanka 157 Report post Posted March 13, 2016 moja Olive Caddis z makreli na haku 8 [url=http://naforum.zapodaj.net/00d2d7b2d2af.jpg.html][/url] bałam się zapachu przechowywanej skórki makreli i samej muchy, ale na szczęście wyczyszczona i wysuszona jest bezzapachowa, więc mam jeszcze mały zapasik na kolejne nimfy niebieska wersja ze stretchem [url=http://naforum.zapodaj.net/f1c1c6dfc0dd.jpg.html][/url] Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 13, 2016 Mirosław a co myślisz o plecionym chruście ?? Share this post Link to post Share on other sites
Bugi86 135 Report post Posted March 13, 2016 Hak 12 Główka mosiężna 3.3 Chyba wolę body stretcha do nimf no ale jeśli faktycznie nad wodą skórka makreli zrobi różnicę rybom to na pewno zmienię zdanie :) Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted March 13, 2016 Nareszcie była chwila aby pokręcić, na razie pochewka ze strecha ale makrelka już w przygotowaniu :) [attachment=306052:Olive caddis.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted March 14, 2016 Hak Akita AK 745 BL Czarna nić wiodąca przewiązka żyłka 0.10 pochewka zielony body stretch tułów dubbing z królika mix mój główka czarny dubbing Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 15, 2016 BoBrzanka - nimfy niezłe. Zobaczysz, że ta niebieskawa będzie świetna na Kwisę na jesienne lipienie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 15, 2016 Buszmenek - odrotnie wyczesłabym dubbing - tj. ciemny bardziej, a oliwkowy mniej. Chruścik ma odnóża przy główce. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 15, 2016 Białek - próbuj z makrelą. To materiał legenda i taka "polska szkoła". Share this post Link to post Share on other sites
BoBrzanka 157 Report post Posted March 16, 2016 (edited) Do jesieni jeszcze trochę czasu, po drodze mam nadzieję piękna wiosna z pstrągami :) Edited March 16, 2016 by BoBrzanka Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 16, 2016 Trochę późno, jednak lepiej późno niż wcale..: Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 16, 2016 daniel25 - ten z czerwoną przewijką wygląda kozacko. Taki psycho-killer. Dałeś sporo dubbingu i mocno wyczesałeś, zamiast chruścików wyszły takie bardziej kiełże, ale będą skuteczne. Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted March 17, 2016 Teraz kiedy pokazałeś na filmie jak robić dubbingi to będzie poprawa, o 10 lecę po włóczki i do dziadka, może uchował gdzieś jakiś młynek, jeśli nie to coś wymyślę, Martwią mnie te brzydkie główki, ale to z czasem będę eliminował poprzez ćwiczenia. Share this post Link to post Share on other sites
Archanioł 606 Report post Posted March 17, 2016 Moje ulubione i sprawdzone wzory tej nimfki w różnych wariacjach ... Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 18, 2016 Archanioł - całkiem udane. Dobre, łowne kolory. Tak trzymać! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 18, 2016 daniel25 - kręć młynkiem i kręć muchy. To świetna zabawa. Młynek potrafi wciągnąć :) Share this post Link to post Share on other sites
Nag 33 Report post Posted March 18, 2016 Wiem, że już dawno termin minął, no cóż nie mogłem wcześniej... Oto moje pierwsze wyroby/podroby :) ciężko to idzie :) ale nabieram wprawy Share this post Link to post Share on other sites