Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Durzy - główka za duża, nóżki jak na chruścika za długie. Całość za gruba. Daj mniej lub cieńszą lametę, cieńsze pasma dubbingu. Chruścik typu Hydropsyche jest chudy i płaski. Zrób taką muchę jak 1/3 tego co teraz. Lepszy ciut za szczupły, niż za gruby.

sdd_ - jestem pod wrażeniem. Masz talent do wiązania much. Szybkość nie ma znaczenia, przyjdzie z czasem. Ważna precyzja i staranność - a to już opanowałeś. Gratuluję.

Co do ćwiczeń rzutowych - koniecznie z przyponem i wełenką lub muszką bez grota, tak jak radził Tomek. Szkoda sznura.

Witam

Caddis nymph hak kiełżowy 12

Oliwkowa spectra, jasno brązowa foka, drut miedziany, trochę ołowiu i body stretch

[attachment=305786:DSCF7503.JPG]

[attachment=305787:DSCF7504.JPG]

Pozdrawiam

Hak 8 , body stretch 4mm

[attachment=305796:P1020911.JPG]

Lepszy ciut za szczupły, niż za gruby.

Ale grubszym można sobie lepiej podjeść ;-) Edited by Durzy

moje pierwsze caddis-y, chyba 30 razy je rozwiazywałem i wiązałem. jeszcze kilka....set razy i będzie jak trzeba

hak Kamasan B100 nr 10

[attachment=305853:DSCF1772.JPG]

Kamasan B110 nr 14

[attachment=305855:DSCF1789.JPG][attachment=305856:DSCF1790.JPG]

sdd_ - jestem pod wrażeniem. Masz talent do wiązania much. Szybkość nie ma znaczenia, przyjdzie z czasem. Ważna precyzja i staranność - a to już opanowałeś. Gratuluję.

Co do ćwiczeń rzutowych - koniecznie z przyponem i wełenką lub muszką bez grota, tak jak radził Tomek. Szkoda sznura.

Tak jak już napisałem Tomkowi, mleko się rozlało, sznur uszkodzony tuż przy pętli (w niejscu splecenia).Na początek nie kupowałem Meredesa, więć jakoś to przeżyję. Uszkodzenie jest niewielkie, więc spróbuję to zabezpieczyć kawałkiem rurki termokurczliwej, ale zgodnie z radą Tomka zamówiłem łacznik.

Pozdrawiam

Sławek

moja Olive Caddis z makreli na haku 8

[url=http://naforum.zapodaj.net/00d2d7b2d2af.jpg.html]00d2d7b2d2af.jpg[/url]

bałam się zapachu przechowywanej skórki makreli i samej muchy, ale na szczęście wyczyszczona i wysuszona jest bezzapachowa, więc mam jeszcze mały zapasik na kolejne nimfy

niebieska wersja ze stretchem

[url=http://naforum.zapodaj.net/f1c1c6dfc0dd.jpg.html]f1c1c6dfc0dd.jpg[/url]

Hak 12
Główka mosiężna 3.3
Chyba wolę body stretcha do nimf no ale jeśli faktycznie nad wodą skórka makreli zrobi różnicę rybom to na pewno zmienię zdanie :)

Nareszcie była chwila aby pokręcić, na razie pochewka ze strecha ale makrelka już w przygotowaniu  :)

[attachment=306052:Olive caddis.jpg]

Do jesieni jeszcze trochę czasu, po drodze mam nadzieję piękna wiosna z pstrągami :)

Edited by BoBrzanka

daniel25 - ten z czerwoną przewijką wygląda kozacko. Taki psycho-killer. Dałeś sporo dubbingu i mocno wyczesałeś, zamiast chruścików wyszły takie bardziej kiełże, ale będą skuteczne.

Teraz kiedy pokazałeś na filmie jak robić dubbingi to będzie poprawa, o 10 lecę po włóczki i do dziadka, może uchował gdzieś jakiś młynek, jeśli nie to coś wymyślę, 

Martwią mnie te brzydkie główki, ale to z czasem będę eliminował poprzez ćwiczenia. 

Wiem, że już dawno termin minął, no cóż nie mogłem wcześniej... Oto moje pierwsze wyroby/podroby :) ciężko to idzie :) ale nabieram wprawy

• Create New...