remek 10,499 Report post Posted February 17, 2016 Wiążemy nitkę, układamy kolejne warstwy materiału by w pewnym momencie dojść do oczka haczyka i ... zakończyć swoje dzieło. W filmie znajdziesz informacje w jaki sposób zakończyć muchę wiązadełkiem czyli tzw. finisherem. To proste narzędzie w znaczny sposób ułatwia wykonanie węzła kończącego muchę. Pokazujemy trzy metody. https://www.youtube.com/watch?v=PAqSjcCYt3Q&feature=youtu.be Share this post Link to post Share on other sites
Nag 33 Report post Posted February 17, 2016 (edited) Dzięki wielkie za ten wątek:) Przydatna sprawa. Masa problemów z węzłem końcowym. Edited February 17, 2016 by Nag Share this post Link to post Share on other sites
Andru77 1,109 Report post Posted February 17, 2016 Ja zanim opanowalem wladanie finisherem, poslugiwalem się dwoma palcami. Share this post Link to post Share on other sites
Kuballa44 1,092 Report post Posted February 17, 2016 Również prosta mietodą jest przyłożenie do główki pętelki z nitki, owinięcie jej ciasno, odcinamy wiodącą, przekładamy przez pętelkę i zaciągamy. Obcinamy wystający koniec wiodącej i kropelka lakierku. Trwałe. Share this post Link to post Share on other sites
deejaybialy 277 Report post Posted February 17, 2016 A ja zapytam, o woskowanie nitki? Kiedy to robić i czy wogóle? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 18, 2016 Większość nici jest już fabrycznie woskowana, więc nie trzeba ich woskować. Sprawdź napis na szpulce - waxed - woskowana, unwaxed - nie woskowana. Share this post Link to post Share on other sites
deejaybialy 277 Report post Posted February 18, 2016 Większość nici jest już fabrycznie woskowana, więc nie trzeba ich woskować. Sprawdź napis na szpulce - waxed - woskowana, unwaxed - nie woskowana. To może zapytam inaczej, kiedy woskować te niewoskowane? ;-) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2016 Wtedy kiedy widzisz taką potrzebę :) A po co woskować nić lub używać woskowanej? - woskowana jest bardziej wytrzymała - włókna mniej się rozplatają - nakładany dubbing lepiej się trzyma nici - nić równo i ładnie nawija się na trzonku haczyka - przywiązywane materiały mniej się ślizgają pod woskowaną nicią - woskowana nić mniej chłonie wodę, istotne zwłaszcza przy suchych muchach - wykopaliska archeologiczne dowodzą, dzięki badaniom przeprowadzonym z izotopem węgla C14, że woskowana nić jest trwalsza od niewoskowanej :), czas jej połowicznego rozpadu jest dłuższy. W 90% przypadków używam nici fabrycznie woskowanej. Share this post Link to post Share on other sites
deejaybialy 277 Report post Posted February 19, 2016 Wtedy kiedy widzisz taką potrzebę :) A po co woskować nić lub używać woskowanej? - woskowana jest bardziej wytrzymała - włókna mniej się rozplatają - nakładany dubbing lepiej się trzyma nici - nić równo i ładnie nawija się na trzonku haczyka - przywiązywane materiały mniej się ślizgają pod woskowaną nicią - woskowana nić mniej chłonie wodę, istotne zwłaszcza przy suchych muchach - wykopaliska archeologiczne dowodzą, dzięki badaniom przeprowadzonym z izotopem węgla C14, że woskowana nić jest trwalsza od niewoskowanej :), czas jej połowicznego rozpadu jest dłuższy. W 90% przypadków używam nici fabrycznie woskowanej. Takiej odpowiedzi oczekiwałem, mam veevusa i nie ma napisu waxed, szczerze mówiąc to kiepsko mi się nią wiąże ( level rookie beginner) stąd moje pytanie. Jeszcze raz dzięki za cenne wskazówki. Ps co z tymi 10%? Adam Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 20, 2016 Adam, to nie miejsce i temat na dywagacje na temat nici. Książkę można o tym napisać. 10% to inne warianty, np. rozplatanie nici i wkładanie w nią dubbingu - lepiej rozplata się niewoskowana. Share this post Link to post Share on other sites