Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Zgodnie z deklaracją klasyczny marabut w moim wykonaniu. Tułów także z marabuta, bródka czarna kura, a jedynymi elementami mającymi na celu wzbudzanie refleksów światła są symetryczne "policzki" z piórek jungle cocka. Hak #6. Całość jest dociążona paskiem ołowiu. Nie wiem jak zostanę oceniony, ale jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z tego, że zdołałem jakoś uformować główkę i zachować światło w oczku haczyka, choć lekko nie było.

Przetestujesz niebawem w otchłaniach Sanu. A poza tym "Rada refleksji" dokona pierwotnej oceny.

Cześć

Haczyk nr 10

Korpus z marabuta przewiązany czarnym Soft Wire

black%20marabou_zpse4aeceos.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Robert, całkiem ładny i zgrabny puchowiec. Piórek JC trochę szkoda na taki wzór, ale trzeba przyznać, że muszka sporo zyskuje dzięki takiej ozdobie. Bródkę trzeba było zrobić z pęczka promieni,  bo końcówki piór słabo tu pasują ;)

Edited by Pluszszcz

No właśnie Irku tej bródki nie wiedziałem jak zrobić i zamiast promieni dałem końcówki drobnych piórek kury. Mam nową kapkę JC i czasem nie mogę się powstrzymać.

Pęczek promieni pewnie ładniej ułożyłby się po tułowiu. JC ładnie dobrałeś do muszki .

Oczywiście - i znów jestem mądrzejszy. Zrobiłbym kolejnego z tą poprawką, ale niestety - marabut się skończył.

Po trzykrotnym obejrzeniu filmu , na którym ładna i sympatyczna Pani :)  wytłumaczyła mi łopatologicznie jak to się robi :o , zrobiłem drugie podejście do Black Marabou. Fantazja mnie trochę poniosła i takiego cudaka sobie ukręciłem :D .

Edited by pisarz

Piotrze mi się osobiście bardzo podoba ten rasta-much ale wiązanie go do przyponu to byłaby dla mnie kara :ph34r: Znalezienie oczka i operowanie żyłką w takim gąszczu...tylko dla cierpliwych :)

Piotrze mi się osobiście bardzo podoba ten rasta-much ale wiązanie go do przyponu to byłaby dla mnie kara :ph34r: Znalezienie oczka i operowanie żyłką w takim gąszczu...tylko dla cierpliwych :)

To prawda , fantazja nie idzie w parze z praktyką :D. W razie czego , to ja Ci dowiążę do przyponu ;) .

siatkaz - zrobiłeś je w wersji tzw. welonki, z bardzo długim ogonkiem - zwłaszcza ta ostatnia. Sprawdzają się zwłaszcza na jeziorach - ogon pięknie pracuje. W rzekach czasami zbyt długi ogonek przeszkadza - pstrągi potrafią go szczypać za koniec jak twistera za ogonek.

Uznałem że wersja weloniasta idzie do poprawki. 

Teraz ciut krótszy marabut ale boję się że główka za duża - no nic najwyżej znowu poprawię a pudełko z muchami pomału się zapełnia :)

A druga to fantazja - nie miałem zielonego marabuta a chciałem okonika zrobić na nasze wody stojące tak więc zastosowałem lisa - no i tu wersja welonka zamierzona.

Edited by siatkaz

Czarny marabut pierwsze podejście Bizona :) .

Materiały

hak w zależności od egzemplarza raz nr 6 dwa razy nr 8, a w wersji nieortodoksyjnej taki podobny tylko dłuższy

chenille miałem czarne ale ze srebrną nitką wzdłuż osi i kaktus black, ale takie black to ono nie do końca było

marabut czarny w wersji ostatniej ciemna oliwka

nitka danville`s 6/0 flymaster no wax w ostatniej uni-thread 3/0 

wrażenia z pracy:

- wspomniana wyżej nić 3/0 to jest tragedia, potrafiłem zerwać ją 4 razy przy jednej muszce. Jednak pomyślałem sobie, że nie odpuszczę bo z pewnością jest nas zbyt wielu w klasie i tą nitką 3/0 chcą nas złamać psychicznie żeby część się wykruszyła :ph34r:

w ostatniej muszce dałem 3/0 mówię sobie raz kozie śmierć najwyżej wyrzucą ;)  no i o niebo lepiej

- cierpiałem także przy tej wściekłej bródce, w sercu rodził się bunt, przecież w moich stronach pijawki z broda są z pewnością nieliczne i pod najściślejszą ochroną... w przedostatniej muszce trochę zgrzeszyłem i zawiązałem najpierw bródkę a potem skrzydełka... nie wiem czy tak można, no i z wrażenia zapomniałem o flashu.

- będziecie się śmiać, ale mam pytanie, czy ten marabut może być naelektryzowany jakoś mi zawsze "szedł" do palców do nawijarki i do wszystkiego co było w pobliżu??

Pozdrawiam. Michał

[attachment=300785:P2210010.JPG][attachment=300786:P2210012.JPG][attachment=300787:P2210014.JPG][attachment=300788:P2210017.JPG]

Bizon podejście drugie :)

pierwsze dwie na haku nr 6   ostatnia na haku nr 4.

Zmieniłem nitkę na Uni 6/0 W i rwie sie mniej!

druga muszka korpus z pióra ale była tak skrajnie owłosiona, że przyciąłem :(

Trzecia, "oliwkowy potwór" chenille było  "big" i chyba to zbyt duże jak na taką muszkę.

Ciągle mam problemy z brodą, albo zbyt długa albo źle przywiąże albo jak przywiąże to mi końcówki z drugiej strony wyłażą na oczko i moje nożyczki nie mogą tego wygolić dokładnie, a wiem, że "Profesorstwo" nie lubi bałaganu przy oczku.

Może się prześlizgnę, a jak nie to zrobię trzecie podejście ;)

Michał[attachment=300947:P2220023.JPG][attachment=300948:P2220033.JPG][attachment=300949:P2220034.JPG]

Łagodny Bizon - pijawka z brodą jest jak kobieta z brodą. Niby trudno spotkać, ale jak już się trafi, to robi wrażenie. Na pstrągach też. Puchowca masz zaliczonego, widzę, że spodobał Ci się ten wzór. Oliwkowy całkiem ładny, może faktycznie cieńsza chenille i byłoby klasa. Ale z zaprezentowanych najbardziej mi się podoba. Co do nitki spróbuj UNI Kevlar, dla mnie 6/0 to trudno zerwać...

Raczej - piękna mucha, ale to nie puchowiec, niestety.

siatkaz - muchy piękne, zarówno puchowiec jak i okonek. Za okonka brawa!

pisarz - ta główka to tragedia, zdyskwalifikuje nawet najlepszą muchę. Popraw to koniecznie

Robert - tak pięknego puchowca to chciałbym mieć w pudełku. Z JC wygląda dystyngowanie. A czy szkoda piórek JC do puchowca? Szkoda to umrzeć...

sdd_ - Sławek - ładny puchowiec, piękne zdjęcie. Tak trzymaj.

Piotr123 - pomarańczowy ładny, czarny ma za dużo umotane przy koraliku, wygląda garbato.

Witam

Black Marabou na haku 8 z dużą brodą lekko dociążony lametą no i krystal fiolet

[attachment=300963:DSCF7490.JPG]

Pozdrawiam

Edited by bartkano

bartkano - daj trochę więcej marabuta, a bródkę uboższą. Główka za duża w proporcji do rozmiaru muchy i haka 8.

Popraw jak znajdziesz chwilę.

Black już był teraz taki dziwaczek :D
9fd543adddad5d88d326690b9fd0d943.jpg
3e7aa3d12c680838856d95114583520d.jpg

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

pisarz - ta główka to tragedia,. Popraw to koniecznie

Tragedia :( .

Jeśli cała reszta muchy jest do przyjęcia , to i tak jestem zadowolony :doh:  . Co nie zmienia faktu  ,że trzeba się ogarnąć i główkę poprawić :) .

Tragedia :( .

Jeśli cała reszta muchy jest do przyjęcia , to i tak jestem zadowolony :doh:  . Co nie zmienia faktu  ,że trzeba się ogarnąć i główkę poprawić :) .

Piotrek nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ja się męczę przy tym kręceniu , nitka mi się zrywa , pióra uciekają .......

• Create New...