Archanioł 606 Report post Posted February 16, 2016 I jeszcze mała armia rożnych kolorów ... Fluo są najlepsze na tęczaki :) Proponuje dorobić jeszcze kilka pomarańczowych, pomarańczowo-żółtych i na Okonia pod Nowy Dwór ... Oj swojego czasu mało tam nie zbankrutowałem :) mając zaledwie kilka takich strimerków w pudełku ... Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted February 17, 2016 Zrobiłem dwie sztuki jedna na haku nr 2 [attachment=299513:WP_20160216_21_12_14_Pro.jpg][attachment=299514:WP_20160216_21_12_18_Pro.jpg] druga na nr 8 [attachment=299515:WP_20160216_21_13_45_Pro.jpg][attachment=299516:WP_20160216_21_13_58_Pro.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 17, 2016 Milupa - piękne. Bardziej podoba mi się ta na haku nr 8 ze względu na proporcje ogonek/skrzydełko. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 17, 2016 Jeśli chodzi o wielkość główki, to jest tu kilka szkół. Jedni wolą małą, subtelną, wiązaną tuż przy oczku haka. Inni uważają, że główka jest istotnym elementem muchy, wabiącym i wiążą ja dość sporą, wyraźną. Ja staram się być po środku. Trudno ocenić mi wpływ rozmiaru główki na brania ryb. Nie lubię tylko paprochów sterczących z główki, bo wygląda ona wówczas niestarannie, a jeśli wchodzą one w światło oczka, utrudniają nad wodą szybkie przywiązanie muchy. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 17, 2016 Remek, widzę, że rośnie tęczowa kolekcja. Zawiązałem kiedyś dla ś.p. Krzyśka Sasuły, gdy miał jeszcze sklep w Krakowie na ul. Mazowieckiej, kilkaset puchowców w najróżniejszych kolorach tęczy i nie tylko tęczy (róż, filotet, niebieski, czerowny, biały, czarny, oliwka) - chyba kilkanaście kolorów, a może więcej. Wrzucone były do jednego plastikowego, litrowego pudełka po lodach. Można było dostać oczopląsu od tej magii barw. Osobiście najcześciej stosuję czarne, brązowe, oliwkowe, białe, różowe, żółte, pomarańczowe, sporadycznie czerwone. Ale kto wie co rybom strzeli jutro do głowy...? Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted February 17, 2016 I mój pierwszy marabucik Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 17, 2016 No i ja dziś siadłem i coś ukręciłem. Pierwszy klasyczny a dwa następne to już nie :) Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted February 17, 2016 Ten pierwszy, klasyczny jest "debeściak". Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 18, 2016 siatkaz - zrobiłeś je w wersji tzw. welonki, z bardzo długim ogonkiem - zwłaszcza ta ostatnia. Sprawdzają się zwłaszcza na jeziorach - ogon pięknie pracuje. W rzekach czasami zbyt długi ogonek przeszkadza - pstrągi potrafią go szczypać za koniec jak twistera za ogonek. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 18, 2016 (edited) Pierwszy na haczyku nr 6 [URL=http://images78.fotosik.pl/341/59637bd7e6cb15e4.jpg][/URL] Edited February 18, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
Dryzd 152 Report post Posted February 18, 2016 No i mnie coś tam się udało sklecić :) Mam tylko czarną Chenille a więc w pomarańczowym zrobiłem tułów z części pióra i wzmocniłem drucikiem który mam w zestawie. Sam jestem ciekawy co sknociłem hehe. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 18, 2016 marckus - Brawo. dryzd - pierwszy ma za dużą główkę, środkowy wygląda ok. Brawo za tułów z promieni w pomarańczowym, bo to już nie taka bułka z masłem. Share this post Link to post Share on other sites
deejaybialy 277 Report post Posted February 18, 2016 black marabou by me ;-) Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted February 18, 2016 No to teraz moja kolej na wypociny może nie takie ale black marabut na pewno. 2 3 Share this post Link to post Share on other sites
BoBrzanka 157 Report post Posted February 18, 2016 Dokładam mały zestawik [url=http://naforum.zapodaj.net/d7662f212372.jpg.html][/url] i coś słonecznego :) [url=http://naforum.zapodaj.net/c7583f966a9d.jpg.html][/url] [url=http://naforum.zapodaj.net/0f896878015f.jpg.html][/url] Share this post Link to post Share on other sites
Durzy 543 Report post Posted February 18, 2016 Wiem, że głupie pytanie, ale do kiedy trzeba odrobić tę pracę domową? Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 19, 2016 O ile pamiętam to na zadanie jest dwa tygodnie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2016 Red Tag do 22.02 (termin przedłużony), Black Marabou do 29.02. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2016 Grażyna - całkiem udane muchy. W czarnym główka za duża, ale dwa kolejne mają ją w sam raz. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 19, 2016 (edited) O ile uczen ma prawo oceniac program dydatkyczny w szkole, to pozwole sobie skomentowac, ze krok numer 2, to krok w dobra strone. Rozmiar przynety i rozmiar zacheca do prob nad woda. :) W mojej wersji marabutka zastosowalem Tiemco 8089 w rozmiarze 2, moj podstawowy haczyk przy wykonywaniu przynet na pstrazka. Czarny marabut Czarna szenila Niebieski flesz Czerwona kapka kury Calosc dopelnia koralik 5.5 mm Wyszlo cos takiego, jak na zdjeciu ponizej : Edited February 19, 2016 by Guzu Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 19, 2016 Guzu - mucha ładna. Tylko coś mnie ta bródka niepokoi, czy aby nie przycięta? Coś tak się gwałtownie kończy przy imadle... Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 19, 2016 Guzu - mucha ładna. Tylko coś mnie ta bródka niepokoi, czy aby nie przycięta? Coś tak się gwałtownie kończy przy imadle... No wlasnie przycieta :( Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 20, 2016 Psuje cały urok muchy. Nie przycinaj na przyszłość. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 20, 2016 By było jeszcze łatwiej nagraliśmy dla Was film: http://jerkbait.pl/topic/69987-black-marabou-krok-po-kroku-szko%C5%82a-wi%C4%85zania-much/ Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 20, 2016 Psuje cały urok muchy. Nie przycinaj na przyszłość. Masz racje. Bede pilnowal sie Share this post Link to post Share on other sites