Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

I jeszcze mała armia rożnych kolorów ...

Fluo są najlepsze na tęczaki :)

Proponuje dorobić jeszcze kilka pomarańczowych, pomarańczowo-żółtych i na Okonia pod Nowy Dwór ...

Oj swojego czasu mało tam nie zbankrutowałem :) mając zaledwie kilka takich strimerków w pudełku ...

Zrobiłem dwie sztuki jedna na haku nr 2 

[attachment=299513:WP_20160216_21_12_14_Pro.jpg][attachment=299514:WP_20160216_21_12_18_Pro.jpg]

druga na nr 8

[attachment=299515:WP_20160216_21_13_45_Pro.jpg][attachment=299516:WP_20160216_21_13_58_Pro.jpg]

Jeśli chodzi o wielkość główki, to jest tu kilka szkół. Jedni wolą małą, subtelną, wiązaną tuż przy oczku haka. Inni uważają, że główka jest istotnym elementem muchy, wabiącym i wiążą ja dość sporą, wyraźną.

Ja staram się być po środku. Trudno ocenić mi wpływ rozmiaru główki na brania ryb. Nie lubię tylko paprochów sterczących z główki, bo wygląda ona wówczas niestarannie, a jeśli wchodzą one w światło oczka, utrudniają nad wodą szybkie przywiązanie muchy.

Remek,

widzę, że rośnie tęczowa kolekcja.

Zawiązałem kiedyś dla ś.p. Krzyśka Sasuły, gdy miał jeszcze sklep w Krakowie na ul. Mazowieckiej, kilkaset puchowców w najróżniejszych kolorach tęczy i nie tylko tęczy (róż, filotet, niebieski, czerowny, biały, czarny, oliwka) - chyba kilkanaście kolorów, a może więcej. Wrzucone były do jednego plastikowego, litrowego pudełka po lodach. Można było dostać oczopląsu od tej magii barw.

Osobiście najcześciej stosuję czarne, brązowe, oliwkowe, białe, różowe, żółte, pomarańczowe, sporadycznie czerwone. Ale kto wie co rybom strzeli jutro do głowy...?

No i ja dziś siadłem i coś ukręciłem.

Pierwszy klasyczny a dwa następne to już nie :)

siatkaz - zrobiłeś je w wersji tzw. welonki, z bardzo długim ogonkiem - zwłaszcza ta ostatnia. Sprawdzają się zwłaszcza na jeziorach - ogon pięknie pracuje. W rzekach czasami zbyt długi ogonek przeszkadza - pstrągi potrafią go szczypać za koniec jak twistera za ogonek.

Pierwszy na haczyku nr 6

[URL=http://images78.fotosik.pl/341/59637bd7e6cb15e4.jpg]59637bd7e6cb15e4gen.jpg[/URL]

Edited by marckus

No i mnie coś tam się udało sklecić :)  Mam tylko czarną Chenille a więc w pomarańczowym zrobiłem tułów z części pióra i wzmocniłem drucikiem który mam w zestawie. Sam jestem ciekawy co sknociłem hehe. 

marckus - Brawo.

dryzd - pierwszy ma za dużą główkę, środkowy wygląda ok.

Brawo za tułów z promieni w pomarańczowym, bo to już nie taka bułka z masłem.

Dokładam mały zestawik

[url=http://naforum.zapodaj.net/d7662f212372.jpg.html]d7662f212372.jpg[/url]

i coś słonecznego :)

[url=http://naforum.zapodaj.net/c7583f966a9d.jpg.html]c7583f966a9d.jpg[/url]

[url=http://naforum.zapodaj.net/0f896878015f.jpg.html]0f896878015f.jpg[/url]

O ile uczen ma prawo oceniac program dydatkyczny w szkole, to pozwole sobie skomentowac, ze krok numer 2, to krok w dobra strone.

Rozmiar przynety i rozmiar zacheca do prob nad woda.
:)

W mojej wersji marabutka zastosowalem Tiemco 8089 w rozmiarze 2, moj podstawowy haczyk przy wykonywaniu przynet na pstrazka.

Czarny marabut

Czarna szenila

Niebieski flesz

Czerwona kapka kury 

Calosc dopelnia koralik 5.5 mm

Wyszlo cos takiego, jak na zdjeciu ponizej : 

marabutek%252520001.JPG

Edited by Guzu

Guzu - mucha ładna. Tylko coś mnie ta bródka niepokoi, czy aby nie przycięta? Coś tak się gwałtownie kończy przy imadle...

No wlasnie przycieta :(

Psuje cały urok muchy. Nie przycinaj na przyszłość.

Masz racje. Bede pilnowal sie

• Create New...