Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Licus - mucha pierwsza klasa i nie chodzi mi tu o pierwszą klasę w szkole. Super, tak trzymać!

Dzięki za komplement.

trochę treningu już mam za sobą, bo łowię na swoje muchy od maja 2015 :)

Pani Joasia z widzenia już mnie pewnie kojarzy bo co jakiś czas uzupełniam materiały i inne akcesoria muszkarskie pojawiając się po nie osobiście.

Edited by Licus

Pamiętam swoje pierwsze puchowce.

Pomarańczowy puch przywiozłem z Edynburga. Wraz z pierwszym imadłem. To był rok 1990-ty, albo 1991.

Chciałbym aby wyglądały wtedy jak te Twoje dzisiaj. Nie było szkółki na JB ani Youtube.

Więcej trzeba było pokombinować.

[attachment=303833:swm2.jpg]

hak szczupakowy,

to było chyba łatwiejsze niż zadanie 1, choć przy moich zdolnościach manualnych to nadal wyzwanie

To raczej słabo będzie pracować, o ile w ogóle. Ale nie zniechęcaj sie. Jedna rada, nie warto się spieszyć i jeśli coś nie wychodzi, rozwiń i zacznij od nowa :) Edited by Tomek.M

spoko, ja się nie zniechęcam, po to się zapisaełm aby się uczyć,

[attachment=304117:kogut.jpg]

Na foto nie widać za bardzo tej srebrnej lamety, ale jest ( przydały by się małe rączki ze wschodu!!)

Ale spoko, biorę się za następne zadanie.

Edited by llarg

z braku czarnego Chenilu użyłem czerwony cactus Chenil troszkę się zlało z bródką zrobioną z czerwonego piórka marabuta.

Obciążenia dałem cienką warstwę lametki ołowianej z dociążeniem na przód.

[attachment=313646:IMG_1807.JPG]

i jeszcze jedno bardziej z przodu

[attachment=313645:IMG_1808.JPG]

wykonałem jeszcze jednego z innym Chenilem, ale troszkę ubogo chyba dałem marabuta.

[attachment=313647:IMG_1810.JPG]

Edited by sucharfishing

sucharfishing - daj mniej flasha. To ma być taki subtelny dodatek, a jak dałeś połyskliwą cactus chenille i jeszcze na bogato krystal flasha to wychodzi bardziej choinka niż pijawka.

Chenille możesz zastąpić czarnym marabutem i z niego nawinąć tułów. Wyjdzie szczupły, kudłaty i ładnie pracujący.

Bródka też ma być subtelna.

W pierwszej puchu jest w sam raz, w dwóch kolejnych trochę mało.

Poprawiona mucha mam nadzieje że jest lepiej. Na zdjęciu wygląda jak by zasłoniło oczko ale na zywo jest ok. lekko za daleko pojechałem z nim bo zapomniałem o flashu i musiałem jeszcze go dołożyć 3 promienie dałem.

[attachment=314722:IMG_1833.JPG]

Cześć

... i w ramach ćwiczeń mały "green" marabou.

marabou_zps5honitxd.jpg

Pozdrawian

Sławek

sdd_ - piękny. Wystudiowany. Kolory bomba. No i zdjęcie pierwsza klasa. 

Jak widzę takie muchy i zdjęcia, to aż nachodzi mnie chęć, aby zrobić kiedyś "Szkolną galerię Jerkbait" w Sztuce Łowienia.

Podwiązałbym mu tylko ogonek, ot tak jednym, dwoma nawojami nici pod ogonkiem, aby skierować go bardziej do góry.

Brawo!

Cześć

Faktyczne w ferworze walki zapomniałem o podwiązaniu.

Pozdrawiam

Sławek

sdd_ - sam czasem zapominam. Ale podwiązany ogonek lepiej się prezentuje, mniej zawija za łuk kolankowy i dobrze pracuje w wodzie. Warto pamiętać.

Zgodnie z deklaracją klasyczny marabut w moim wykonaniu. Tułów także z marabuta, bródka czarna kura, a jedynymi elementami mającymi na celu wzbudzanie refleksów światła są symetryczne "policzki" z piórek jungle cocka. Hak #6. Całość jest dociążona paskiem ołowiu. Nie wiem jak zostanę oceniony, ale jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z tego, że zdołałem jakoś uformować główkę i zachować światło w oczku haczyka, choć lekko nie było.

Super wykonanie, jak u profesjonalnych "krętaczy", chocby u tego;

https://www.youtube.com/watch?v=rz82anhY9W0

• Create New...