Licus 239 Report post Posted March 2, 2016 (edited) Licus - mucha pierwsza klasa i nie chodzi mi tu o pierwszą klasę w szkole. Super, tak trzymać! Dzięki za komplement. trochę treningu już mam za sobą, bo łowię na swoje muchy od maja 2015 :) Pani Joasia z widzenia już mnie pewnie kojarzy bo co jakiś czas uzupełniam materiały i inne akcesoria muszkarskie pojawiając się po nie osobiście. Edited March 2, 2016 by Licus Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 3, 2016 Pamiętam swoje pierwsze puchowce. Pomarańczowy puch przywiozłem z Edynburga. Wraz z pierwszym imadłem. To był rok 1990-ty, albo 1991. Chciałbym aby wyglądały wtedy jak te Twoje dzisiaj. Nie było szkółki na JB ani Youtube. Więcej trzeba było pokombinować. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted March 6, 2016 Black z innym korpusem. Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted March 6, 2016 Taki black irokez : ) Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
wuran 1,418 Report post Posted March 6, 2016 [attachment=303833:swm2.jpg] hak szczupakowy, to było chyba łatwiejsze niż zadanie 1, choć przy moich zdolnościach manualnych to nadal wyzwanie Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 6, 2016 Marcin tu ro jakiś harpun Ci wyszedł ;) Share this post Link to post Share on other sites
wuran 1,418 Report post Posted March 6, 2016 harpun nie harpun aby ryby łowił Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted March 6, 2016 (edited) To raczej słabo będzie pracować, o ile w ogóle. Ale nie zniechęcaj sie. Jedna rada, nie warto się spieszyć i jeśli coś nie wychodzi, rozwiń i zacznij od nowa :) Edited March 6, 2016 by Tomek.M Share this post Link to post Share on other sites
wuran 1,418 Report post Posted March 6, 2016 spoko, ja się nie zniechęcam, po to się zapisaełm aby się uczyć, Share this post Link to post Share on other sites
llarg 36 Report post Posted March 7, 2016 (edited) [attachment=304117:kogut.jpg] Na foto nie widać za bardzo tej srebrnej lamety, ale jest ( przydały by się małe rączki ze wschodu!!) Ale spoko, biorę się za następne zadanie. Edited March 7, 2016 by llarg Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted March 7, 2016 Podsumowanie tego stepu znajdziecie w zestawieniu poniżej. Osoby, które jeszcze nie wykonały ... cały czas czekamy. Warto przesłać swoją propozycję.LISTA WYKONANYCH ZADAŃ DOMOWYCH Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 7, 2016 llarg - główka za gruba i haczyk masz jakiś z krótkim trzonkiem. Weź większy hak, będzie łatwiej. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted March 7, 2016 wuran - nie modeluj muchy nożyczkami ! Pisałem już o tym. Takie muchy nie wyglądają dobrze. Share this post Link to post Share on other sites
sucharfishing 68 Report post Posted April 13, 2016 (edited) z braku czarnego Chenilu użyłem czerwony cactus Chenil troszkę się zlało z bródką zrobioną z czerwonego piórka marabuta. Obciążenia dałem cienką warstwę lametki ołowianej z dociążeniem na przód. [attachment=313646:IMG_1807.JPG] i jeszcze jedno bardziej z przodu [attachment=313645:IMG_1808.JPG] wykonałem jeszcze jednego z innym Chenilem, ale troszkę ubogo chyba dałem marabuta. [attachment=313647:IMG_1810.JPG] Edited April 13, 2016 by sucharfishing Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 13, 2016 sucharfishing - daj mniej flasha. To ma być taki subtelny dodatek, a jak dałeś połyskliwą cactus chenille i jeszcze na bogato krystal flasha to wychodzi bardziej choinka niż pijawka. Chenille możesz zastąpić czarnym marabutem i z niego nawinąć tułów. Wyjdzie szczupły, kudłaty i ładnie pracujący. Bródka też ma być subtelna. W pierwszej puchu jest w sam raz, w dwóch kolejnych trochę mało. Share this post Link to post Share on other sites
sucharfishing 68 Report post Posted April 15, 2016 Poprawiona mucha mam nadzieje że jest lepiej. Na zdjęciu wygląda jak by zasłoniło oczko ale na zywo jest ok. lekko za daleko pojechałem z nim bo zapomniałem o flashu i musiałem jeszcze go dołożyć 3 promienie dałem. [attachment=314722:IMG_1833.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted April 17, 2016 Cześć ... i w ramach ćwiczeń mały "green" marabou. Pozdrawian Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 18, 2016 sucharfishing - zdecydowanie lepiej. Mam nadzieję, że sam widzisz progres. Puchowiec jak najbardziej ok. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 18, 2016 sdd_ - piękny. Wystudiowany. Kolory bomba. No i zdjęcie pierwsza klasa. Jak widzę takie muchy i zdjęcia, to aż nachodzi mnie chęć, aby zrobić kiedyś "Szkolną galerię Jerkbait" w Sztuce Łowienia. Podwiązałbym mu tylko ogonek, ot tak jednym, dwoma nawojami nici pod ogonkiem, aby skierować go bardziej do góry. Brawo! Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted April 19, 2016 Cześć Faktyczne w ferworze walki zapomniałem o podwiązaniu. Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted April 24, 2016 sdd_ - sam czasem zapominam. Ale podwiązany ogonek lepiej się prezentuje, mniej zawija za łuk kolankowy i dobrze pracuje w wodzie. Warto pamiętać. Share this post Link to post Share on other sites
Janusz Wałaszewski 3,149 Report post Posted May 7, 2016 Zgodnie z deklaracją klasyczny marabut w moim wykonaniu. Tułów także z marabuta, bródka czarna kura, a jedynymi elementami mającymi na celu wzbudzanie refleksów światła są symetryczne "policzki" z piórek jungle cocka. Hak #6. Całość jest dociążona paskiem ołowiu. Nie wiem jak zostanę oceniony, ale jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z tego, że zdołałem jakoś uformować główkę i zachować światło w oczku haczyka, choć lekko nie było. Super wykonanie, jak u profesjonalnych "krętaczy", chocby u tego; https://www.youtube.com/watch?v=rz82anhY9W0 Share this post Link to post Share on other sites
Michal Flyfishing 376 Report post Posted August 19, 2016 Share this post Link to post Share on other sites