Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Termin oddania prac mija dzisiaj o 00:00?

Andrzej, podsyłaj ... chyba, że masz usprawiedliwienie :) :) Spokojnie. 

Wyślę dzisiaj wieczorem. Miałem zrobić w weekend, ale było za dużo innych zajęć.

Do 22.00 będzie, mam nadzieję.

Durzy - wiesz, terminy są bardziej dla uczestników, aby móc się zmobilizować. Nikt nie będzie tu bił po łapach, ani obniżał zachowania za spóźnienie.

fasadakarpik - spróbuj przywiązać krystal flash tuż przy marabucie, bez odstępu. Najlepiej gdy leży on na marabucie, wtedy ładnie wygląda i pracuje. Główka za długa, nieproporcjonalna. Jakieś kłaczki, paprochy przy oczku. Dopracuj te szczegóły i będzie dobrze. Choć pstrągom i kleniom te detale nie będą przeszkadzać :), warto je dopieścić, a muchy nabiorą stylu.

Black Marabou umęczyłem 

te piórka doprowadzają moją Żonę do szału (są wszędzie)

na szczęście już koniec na dzisiaj.

Addim - całkiem nieźle jak na początek. Ta trzecia coś ma dziwną główkę...Czy to niedocięte resztki marabuta ze skrzydełka?

Niestety tak - próbowałem przykryć je nicią i zrobić coś na kształt główki ale wyglądało to okropnie 

postanowiłem zostawić tak jak jest na pamiątkę jak nie powinna wyglądać główka :)

Trenujemy, trenujemy, trenujemy ... im więcej tym lepiej ... cel jest jeden ... by z każdą muchą było coraz lepiej. 

Zdążyłem przed północą.

To jest mój "sierściuch".

Ponieważ brakuje mi czarnego chenille, w całości wykonany jest z marabuta.

Nie wiem, czy bródka nie wyszła mi za duża?

[attachment=302692:Marabou_by_Durzy.jpg]

mucha..... 3 minuty roboty ..

zdjęcie 13 minut roboty .....

efekt ..chyba zmienię nick ...

radość ze zdarzenia przed godzina 00.00 ..bezcenne :)

Durzy, zwróć uwagę na proporcje. Ogonek w Twojej muszce jest za długi, podobnie jak bródka, a skrzydełko za krótkie.

Daj krótszy ogonek, dłuższe skrzydełko i symboliczną, krótszą bródkę i będzie lepiej.

Duży plus za tło :)

Poprawię. Nie obiecuję, że dzisiaj, ale poprawię.
Bez nauczycielki ciężko by było.

Czyli ... więcej filmów z nauczycielką :) Da się zrobić! :)

Czyli ... więcej filmów z nauczycielką :) Da się zrobić! :)

Remku,

To naprawdę pomaga. Dobrze zrobiony film, jest zdecydowanie bardziej pomocny, niż nawet dziesiątki zdjęć.

Durzy, zwróć uwagę na proporcje. Ogonek w Twojej muszce jest za długi, podobnie jak bródka, a skrzydełko za krótkie.

Daj krótszy ogonek, dłuższe skrzydełko i symboliczną, krótszą bródkę i będzie lepiej.

Duży plus za tło :)

Widzisz Mirku ..miałem o tym napisać na początku, zaraz po publikacji stepu i jakoś mi umknęło.

W przepisie brakowało mi trochę informacji o proporcjach.
Gdyby było, że ogonek mniej więcej ma mieć długości trzonka haka, skrzydełko wystaje  w 1/3 za łuk kolankowy itd .. to było by prościej.
Bo jak będzie za długi to pstrągi będą go tylko skubać, jak za krótki to nie będzie pracował ... a jak będziemy kręcić szczupakowe ..to tam proporcje są zupełnie inne :)
To samo będzie przy suchych ..czy jętkach (proporcje ogonka (i ilość promieni w ogonku), skrzydełka, jeżynki) czy chrustach  (skrzydełko, jeżynka)
Dawno temu pamiętam jak patrzyłem jak Józef J albo Wojtek W kręcili muchy i ile czasu i uwagi zwracali na proporcje.
Nawet nie wiem czy w którejś z ich książek nie ma sporego kawałka na temat proporcji w robieniu much.

Myślę że warto o tym pamiętać w kolejnych stepach

Archanioł - święta racja, brakło dodatkowych instrukcji o proporcjach w muchach.

Myślałem, że patrząc na finalne zdjęcie stepa, automatem te proporcje będą czytelne.

Postaram się to poprawić na przyszłość.

Dziękuję za cenne uwagi, jak widzisz ja też się uczę w tej szkole.

• Create New...