pawlica 99 Report post Posted February 15, 2016 Fajny artykuł. Ja dopiero zaczynam zabawe z pasiakami, kilka dobrych porad-tak myśle. Co do kijka to da się zastować jakiś uniwersał do tych wszystkich metod np do połowu z brzegu, kanały i jeziorka? Share this post Link to post Share on other sites
mefik 347 Report post Posted February 15, 2016 (edited) Fajny artykuł. Ja dopiero zaczynam zabawe z pasiakami, kilka dobrych porad-tak myśle. Co do kijka to da się zastować jakiś uniwersał do tych wszystkich metod np do połowu z brzegu, kanały i jeziorka? Pewnie, że można. Wszystko kwestia tego, co komu pasuje :) Ja osobiście używam kijka z serii drop-shot, o wyrzucie 7-25, co oczywiście jest wyrzutem bardzo umownym, bo w przypadku łowienia główkami obsługuje nieźle 3-12 g, a ciężarki (bullety oraz dropshot) od 5 do 15 g :) I ogarniam nim wszystkie, gumowe i omówione w artykule metody. Edited February 15, 2016 by mefik Share this post Link to post Share on other sites
pawlica 99 Report post Posted February 15, 2016 (edited) Rozumiem ,że to nie jest żadna wklejka i akcja jest co najmnie fast? To sporo chyba te 25g? Edited February 15, 2016 by pawlica Share this post Link to post Share on other sites
mefik 347 Report post Posted February 15, 2016 Wklejka typu tubular i mało to przypomina wklejkę, akcja fast :) A te 25 g to tak jak tłumaczyłem - dla główek jigowych 3-12 dla ciężarków 5-15 :) Share this post Link to post Share on other sites
pawlica 99 Report post Posted February 15, 2016 Coś trzeba będzie poszukać bo teraz mam jakąś włoską kluche a to raczej do DS sie nie nadaje Share this post Link to post Share on other sites
SpinDoktor 255 Report post Posted February 16, 2016 Fajna lektura. W dużej mierze pokrywa się z moimi doświadczeniami i metodami połowu tej fascynującej ryby. Pozdrowienia dla autora... Share this post Link to post Share on other sites
WalterW 182 Report post Posted February 16, 2016 Dobrze się czyta :) Zostaje lekki niedosyt bo artykuł mógł by być dłuższy. Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted February 16, 2016 Dobrze się czyta :) Zostaje lekki niedosyt bo artykuł mógł by być dłuższy. Oj tam, ksiazke na ten temat mozna napisac, i to pewnie nie jedna ;) Share this post Link to post Share on other sites
Dawido 271 Report post Posted February 16, 2016 Oj tam, ksiazke na ten temat mozna napisac, i to pewnie nie jedna ;) Mefik, o czym rozmawialiśmy jakiś czas temu? :) Nie, nie o tym... Chodzi mi o kwestię okoniową. ;D Share this post Link to post Share on other sites
mefik 347 Report post Posted February 16, 2016 Oj tam, ksiazke na ten temat mozna napisac, i to pewnie nie jedna ;) To prawda. Można pisać i pisać ;) Mefik, o czym rozmawialiśmy jakiś czas temu? :) Nie, nie o tym... Chodzi mi o kwestię okoniową. ;D O dziewczynach? :D Share this post Link to post Share on other sites
kemot11 37 Report post Posted February 16, 2016 Z pewnością skorzystam z kilku porad przy moich początkach z okoniami, a mam zamiar poświecić im w tym roku trochę czasu. Zobaczymy co z tego wyniknie. :) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 17, 2016 Mefik mnie zawsze na tym portalu brakowało jednej rzeczy - konkretnego i spójnego opisu "nowoczesnych" metod połowu ryb na gumowe wynalazki. Jest tego pełno a jakoby nie było bo znalezienie usystematyzowanej wiedzy na temat tych "nowoczesnych" w Polsce gumek śmierdziuszek jest trudne. Pisze "nowoczesne" w cudzysłowie bo tymi gumami Japonia i US oraz wiele krajów zachodnich już pewnie z 15 lat łowi. Ale ... marzy mi sie cykl artykułów - carolina, texas, dropshot, wormy, jaskółki, czeburaszki, offsety, inne patenty. Widzę, że taka szansa jest bo mamy na forum osobę łowiącą, ze sporą wiedzą i dzielącą się wiedzą. Gratulacje! Super artykuł! Share this post Link to post Share on other sites
mefik 347 Report post Posted February 17, 2016 Mefik mnie zawsze na tym portalu brakowało jednej rzeczy - konkretnego i spójnego opisu "nowoczesnych" metod połowu ryb na gumowe wynalazki. Jest tego pełno a jakoby nie było bo znalezienie usystematyzowanej wiedzy na temat tych "nowoczesnych" w Polsce gumek śmierdziuszek jest trudne. Pisze "nowoczesne" w cudzysłowie bo tymi gumami Japonia i US oraz wiele krajów zachodnich już pewnie z 15 lat łowi. Ale ... marzy mi sie cykl artykułów - carolina, texas, dropshot, wormy, jaskółki, czeburaszki, offsety, inne patenty. Widzę, że taka szansa jest bo mamy na forum osobę łowiącą, ze sporą wiedzą i dzielącą się wiedzą. Gratulacje! Super artykuł! Dzięki @remek :) Można pomyśleć o fajnej serii artykułów ;) Jest o czym pisać! Share this post Link to post Share on other sites
Dawido 271 Report post Posted February 18, 2016 Byle niezbyt obszernie. ;)))))))) Share this post Link to post Share on other sites
lesiewicz 950 Report post Posted February 27, 2016 Maciek gratuluję wygranej i życzę samych metrówek. Share this post Link to post Share on other sites
coma 9,345 Report post Posted February 27, 2016 Gratulacje, wygrali moi faworyci :) Po wyprawie mam nadzieję pokusicie się o jakiś artykulik. Np. Joker - jak rozpoznać łowisko na szkierach, Mefik - szwedzkie okonie :D Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 27, 2016 Gratulacje! Share this post Link to post Share on other sites
mefik 347 Report post Posted February 27, 2016 dzięki wielkie! super sprawa :) Share this post Link to post Share on other sites
olo86 2,073 Report post Posted February 27, 2016 Gratulacje :) to mamy na wyjezdzie przynajmniej 2 zobowiązanych do złowienia porządnego okonia ;) A Friko twierdzi, że się nie da. Maciek - musimy mu udowodnić, że jest w błędzie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted February 27, 2016 Maciek moje gratulacje wygranej :) Miło się wstawiało Twój Artykuł widząc zdjęcia z nad wody którą znam :) Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted February 27, 2016 Brawa i gratulacje :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted February 27, 2016 Gratuluję Maćku! Cieszę się na kolejne spotkanie, tym razem na dłuższym wyjeździe :) Share this post Link to post Share on other sites
Zed Zgred 1,925 Report post Posted February 27, 2016 Można by napisać że zawody zostały wygrane okoniem ;) :good: Share this post Link to post Share on other sites
malinabar 9,476 Report post Posted February 27, 2016 Serdeczne gratulacje ! Szwedzkie pasiaki już powinny drżeć :D ... Share this post Link to post Share on other sites
Friko 6,030 Report post Posted February 27, 2016 Gratuluje wygranej w konkursie :) do zobaczenia w maju na Stora Bellen ! Share this post Link to post Share on other sites