remek 10,499 Report post Posted February 2, 2016 Cześć, Podajemy listę materiałów do zadań domowych na 4 kolejne stepy (z opublikowanym Red Tagiem włącznie), czyli wystarczające materiały na dwa miesiące nauki. Wszystkie zawarte są w każdym zestawie materiałów Salar/Jerkbait, łącznie z zestawem Mini. haczyki bezzadziorowe, 3 lub 4 modele: - kiełżowy nr 8-14, - z cienkiego drutu prosty, nr 8-18 - streamerowy lub do mokrej muchy nr 2-10 - do mokrej muchy prosty nr 6-18, możemy użyć również z cienkiego drutu, wtedy wystarczą 3 modele haczyków. - nić wiodąca: czarna 8/0 lub 6/0, najlepiej obydwie. - lameta ołowiana 0.4-0.7 mm w zależności od rozmiaru haczyka kiełżowego - oliwkowy dubbing - brązowy dubbing - promienie pióra pawia - brązowe, szyjne pióra kury domowej, najlepiej kapka. - skórka z wędzonej makreli - żyłka 0.14-0.20mm, 1 metr wystarczy z zapasem. - promienie sterówki bażanta - szare CDC - brązowe, szyjne pióra koguta - najlepiej kapka - czerwone pióra kury lub koguta, mogą być to pióra siodłowe, pojedyncze. - czarny puch marabuta/indyka - niebieski lub perłowy Krystal Flash - czarna chenille, może być zwykła lub Krystal, Cactus Chenille - czerwona włóczka, choć możemy z powodzeniem zastąpić ją czerwonymi piórami kury lub koguta wymienionymi powyżej. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 3, 2016 Uwaga! Zestawy Salar/Jerkbait nie zawierają jednej z powyższych pozycji... Skórki z wędzonej makreli! Do kupienia w sklepach spółdzielni Społem, ew. innych, ale już nie tak dobra jak za starych czasów słusznie minionych. ;) Share this post Link to post Share on other sites
michaaaal 152 Report post Posted February 3, 2016 jak dowiozą do polskiego sklepu wędzoną makrelę to git a jak nie to czy skórka ze świerzej makreli może być? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 3, 2016 Ze świeżej nigdy nie próbowałem, ale zrób taki wariant! Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted February 4, 2016 Panie Mirku, Jestem mocno początkujący odnośnie flytyingu i mam problem z rozróżnieniem kapek kury i koguta. Czy są jakieś cechy charakterystyczne dzięki którym można je odróżnić? Mam nadzieję, że się nie wygłupiłem tym pytaniem :doh: Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 4, 2016 Cześć Darek, mówmy sobie po imieniu. Pisałem już, że wszyscy jesteśmy kolegami-muszkarzami. To bardzo dobre i mądre pytanie - wiele osób ma problem z rozróżnianiem. Tak na szybko: Kapka kury - miękkie pióra. Boczne promienie pióra podbite promyczkami, promienie elastyczne. Często końcówka pióra zaokrąglona, pióro owalne w kształcie. Kapka koguta - pióra długie, w kształcie bardziej przypominają wydłużony trójkąt. Boczne promienie gładkie, sztywne, nie podbite. Końcówka często spiczasto zakończona. Promienie sztywniejsze, za to bardziej łamliwe. Łatwo to ocenić jak są dwie do porównania, zwłaszcza jak ma się trochę wprawy. Początkującym polecam trzymać w opisanym woreczku, wtedy będzie mniej zamieszania. Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted February 4, 2016 Dzięki Mirku, W takim razie ta moja to prawie na 100% kogut, niestety jak do mnie dotarła z wieloma innymi rzeczami to była nie opisana. Właśnie zamówiłem kapki kury i koguta, będę mógł porównać tak jak piszesz. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 4, 2016 @Białek ... u mnie cąły czas są problemy w ogarnięciu tematu piór - kapka siodłowa, kapka szyjna, klasy piór ... myślę, że wyjaśnimy to w Szkole byście stali się specjalistami od piór ... dopilnuję tego. A tymczasem krokiem milowym dla mnie były te ilustracje. Natomiast .... nadal ... wiele dla mnie niewiadomego ... [attachment=296499:hackle2.jpeg] [attachment=296500:hackle.jpeg] Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 21, 2016 Już za tydzień kolejne zadanie przed nami. Wyprzedzając trochę fakty będzie potrzebna skórka z makrelki więc ... do sklepów, kupujemy makrelę, skórę zostawiamy, suszymy ją na kaloryferze i ... będzie jak znalazł. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 21, 2016 Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :) Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted February 21, 2016 Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :) Ale po co Marcin ? Nie lubisz wędzonej makreli ? Ja już się nakombinowałem, ale widzę, że ma początku w robieniu muszek chadzać utartymi ścieżkami. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 21, 2016 (edited) Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :D Edited February 21, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 21, 2016 Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :DNa jedną muszkę niewielki pasek. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 21, 2016 Na jedną muszkę niewielki pasek. Dziękuję za info :) Share this post Link to post Share on other sites
daniel. 335 Report post Posted February 22, 2016 Skórka już dojrzewa, całkiem fajny materiał się wydaje. Już jestem ciekaw jak to wygląda...pzdr Share this post Link to post Share on other sites