Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Potrzebne mi wytyczne:) jeśli można prosić o wskazówki czy wszystko do bani, czy coś ujdzie, jutro ostatnie wieczorne starcie...

No i mój Red Tag na haku Wizarda 276BLBN w rozmiarze 12, jakąś lampę bezcieniową muszę ogarną i statyw bo fotki nie najlepsze :)

A ja tutaj męczę żeby przed północą zdążyć... No nic wrzucam na zakończenie (zdjątka lipne warunki polowe całkowicie) uff :)

Nag - poprzednie bardziej mi się podobały.

Jeżynka za długa, część promieni przycięta przy główce. Ogonek zbyt bogaty i za długi przy tym rozmiarze haka.

Dopracujesz szczegóły na spokojnie. Wzór zaliczony.

[attachment=300994:tadzik 16.jpg]

wygrzebałem w pudełkach starego mokrego Tadzika chyba na #14 , w kazdym razie maleństwo jakieś...

Ot tak jako ciekawostka ile zmieniło sie od jego wersji wyjściowej, czyli takiej jak ta ze skuwką i przewijką...

Marian, za twórcę Red Taga uchodzi Martyn Flynn z Worcestershire.

Według Joergensena - wzór powstał ok. 1850 roku i nie miał wtedy ani skuwki, ani przewijki.

Te elementy pojawiły się późnej. Więc trudno doszukiwać się ich w wersji wyjściowej.

Nie miejsce tu na tego typu dywagacje - tu uczymy się wiązać, a nie zastanawiamy się nad historią i ewolucją wzorów.

Oto mój red tag :

Hak 12 , ogon marabut , 2 pióra pawia i jeżynka z kury

[attachment=301160:red tag.jpg]

Bardzo ładna armia :) 

W poniedziałek będzie kolejny step. Pamiętajcie o makrelce :)

Addim - dwa pierwsze nędzne, ale nr 4 wygląda dobrze. W 5-ce wyrównaj ogonek i też będzie ok. Idziesz we właściwym kierunku, jeśli muchy są na zdjęciach od 1 do 5 w kolejności zawiązania.

Mirku daje to mi żona do słuchu, że rybi zapach opanował jaskinie.... :lol:  :lol:

Normalnie chyba utworzę specjalny dział dla .... żon :) Niech też się integrują na jerku ... a co ... Będzie o latających piórkach, smrodzie z makreli, alergiach naszych dzieci na piórka i sierść, wyprowadzanie mężów do piwnic ... ale też pewnie duma z drwali! O to chodzi .... jakby co ... żony da się zrobić jakiś specjalny dział.

Addim - dwa pierwsze nędzne, ale nr 4 wygląda dobrze. W 5-ce wyrównaj ogonek i też będzie ok. Idziesz we właściwym kierunku, jeśli muchy są na zdjęciach od 1 do 5 w kolejności zawiązania.

Dzięki za szczerość 

przy setnej będzie perfect

trening trening i jeszcze raz trening !!!

Pozdrawiam

Panowie, na szczęście nie trzymamy robaków w lodówce!

W muszkarstwie nie jest tak źle, choć doczyszczenie dywanu lub wykładziny z promieni marabuta... to już wątek legendarny. Znam świetną anegdotę na ten temat. Strzyżenie sierści sarny - to też może się nie spodobać żonom, ale na to jeszcze przyjdzie czas.

Moja żona na szczęście sama preparuje skórki z makreli i wiąże muddlery z sierści :)

Tomek - nie jest tak różowo. Musiałem ją z warsztatem przerzucić z domu do firmy, bo materiały wychodziły już z szafy na pokój, mimo bencha i wielkiego regału :)

• Create New...