Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Hmmm generalnie to wszystkie mają tak długie te stosiny ? czy coś.... Mógłby Pan Panie Mirku zrobić filmik o kapkach, jak dobierać piórko i jak zawiązać jeżynkę bo to jest najtrudniejsze... :-)

No to pierwsza mucha w życiu :) trochę niezdarna ale ćwiczenie czyni mistrzem. Edited by Nag

Zdjęcie pozostawia wiele do życzenia i mucha krzywa coś... robię następne :)

No to pierwsza mucha w życiu :) trochę niezdarna ale ćwiczenie czyni mistrzem.

Pierwsza? Kłamczuch :) Piękna! Zapamiętaj ten dzień.

Dzięki :) druga teraz... W tym tempie to do końca lutego ze 6 ukręcę... I pytanie do ogółu - czy też tak macie, że czym bardziej się staracie to przez drżenie rąk jakoś tak nie idzie ?

Czyżby chodziło o drucik?

nie tylko ;-) jeszcze skuwka ze złotej płaskiej lamety ;-)

Witam. 

No i coś tam się udało stworzyć, ale muszę powiedzieć, że nie było łatwo. Hak jakiś taki mały a palce się robią jakieś takie wielkie  :) Wstawiam dwie do oceny : 

Edited by dryzd

Nie wiem tylko dlaczego zdjęcia pokazały się obrócone. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić aby były w pionie?

Nag - ta pierwsza mimo kiepskiego zdjęcia wyglądała lepiej.

dryzd - muchy klasa. Tak trzymać.

bartkano - całkiem nieźle, spórbuj doświetlić trochę muchę do zdjęcia - będzie więcej widać.

Ehh jeszcze chwila a nie wyrobiłbym się w terminie, a przecież muchy już dawno zrobione czekają na zdjęcie w pudełku... Swoją drogą od tego pudełka spłaszczyła się trochę jeżynka od spodu...

Witam, wstawiam swoje wypociny ;-)

Hak #10 z przygiętym zadziorem, reszta wg przepisu, nić 8/0, włóczka, drucik, paw, kura.

3b7432336d9e125cmed.jpg

b0a026bd89f4a52cmed.jpg

deejaybialy - na zdjęciach niewiele widać. Główka (za duża), ogonek (trzeba równo przyciąć) -  do dopracowania.

Główka faktycznie wyszła trochę za duża, popracuję nad tym ;-) dzięki za cenne uwagi.

No to zrobiłem, całkowicie samodzielnie, swoją pierwszą muchę.

Niby mam całą kupę materiałów, ale czerwonej włóczki nie miałem. Jest pomarańczowa.

Nie mam też jeszcze imadła, ale już widzę, że bez tego ani rusz. To co jest na zdjęciu, to prowizorka. Nie polecam, haczyk jest za słabo trzymany, rusza się na wszystkie strony.

Moje "stanowisko"

[attachment=299951:Muchy_2.jpg]

Początek, to była ta łatwiejsza część

[attachment=299952:RedTag_1.jpg]

Zanim zrobiłem jeżynkę, zużyłem z 10 piórek. Jeżynka za cholerę nie chciała  się trzymać haczyka. Piórko działało jak sprężyna.

Jeśli nie sprawiło by to problemu, prosiłbym o jakąś instrukcję na temat mocowania piórek (jeżynek, skrzydełek) do haków. o ile początek jest łatwy, to zakończenie już niekoniecznie.

Tak mi to wyszło

[attachment=299953:RedTag_2.jpg]

Durzy - ambitnie podszedłeś do tematu. Sam swoje pierwsze muszki próbowałem kręcić bez imadła, lub w zwykłym imadle warsztatowym, nie miałem nawijarki, ani szczypczyków do jeżynki. Niestety, wtedy te towary nie były łatwo dostępne,a internet nie istniał. (aż ciężko sobie wyobrazić)

Co ciekawe Twój finalny rezultat jest całkiem niezły.

Kup jakiekolwiek imadło - ceny od 16 zł w górę, a zobaczysz, że komfort pracy wzrośnie.

Rzuć okiem na filmiki szkółkowe - znajdziesz kilka podpowiedzi.

szymek07 - tułów ładny, ogonek i jeżynka przyzwoite, tylko ta główka...

Główka za duża i za gruba - do poprawki.

elefant68 - trudno mi ocenić bo:

- hak kiełżowy nie nadaje się do klasycznego Red Taga, muszka zawsze wygląda wtedy kiełżowo...

- na zdjęciach muchy są mało wyraźne, stanowią mały element zdjęcia.

Jak dasz radę spróbuj na innym haczyku, z prostym trzonkiem.

I nocna produkcja - dopiero zdjęcia pokazują ich koślawość :)

• Create New...