przemek1976 69 Report post Posted February 14, 2016 Zadzior zawsze można zagiąć ;-) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 14, 2016 Kurde ....bo na zadziorze zrobiłem .... i teraz kurde nie wiem ..dyskwalifikacja, czy co. Zadziora sie pozbyłem w pain'cie ....ale niesmak pozostał :/ A do tego nie doczytałem regulaminu ... i wstawiłem chyba 8 czy 9 muche która ukrecilem ... bo wczesnejsze wstyd było ... Wszystko ok. Spokojnie, najważniejszy luzik. Ważne jest obserwowane i wyciąganie wniosków. Moja to też była z piąta albo i szósta. Poprzednie to próby. Nawiązałem pierwszą krytycznie na nią zerknąłem i ... wiedziałem co poprawić. Kolejna i kolejna a ... ostatnia byłem w miarę zadowolony. Jeszcze będę ją powtarzał bo jutro polecę do jakiegoś sklepiku i te szczypczyki kupię - trudno się operuje bez nich :) ... moi pacjenci schodzą :) po takich operacjach :) Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 14, 2016 To ja też podsumuje swoje wypociny. Generalnie łatwa mucha ale dla początkujących takich jak ja wiele problemów. Największy problem z ładną jeżynką - im mniejszy hak tym gorzej to wygląda. Drugi problem to korpus z kruchego pawia - tutaj przeszedłem na nawijanie pawia na nitkę przed okręcaniem i tak jak by lepiej. Do tego w większości swoich much okręcałem cienkim drucikiem na koniec. Kruchość muchy wyszła po pierwszych rybkach złowionych i stąd te modyfikacje. Poniżej kilka moich sztuk mokrych i nimfek z główkami. Te pierwsze trochę gorsze te późniejsze trochę lepsze. Teraz czekam na drugą muchę :) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 14, 2016 @siatkaz normalnie serce rośnie jak obserwuję takie wpisy i takie zdjęcie!!!! Piękny zbiór red tagów, testy, wnioski i dzielisz się tym z nami. Świetnie! Dziękuję! Jutro kolejna muszka. Bardzo fajna i dająca niesamowite pole do różnych kombinacji kolorystycznych. Jesteśmy w blokach startowych, gotowi. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 14, 2016 Czekam, z niecierpliwością, na następną muchę, z którą, się będę męczyć :D Dawać ją !! :lol: Share this post Link to post Share on other sites
tomaszek11 220 Report post Posted February 15, 2016 (edited) Zawsze miałem problem z zadaniami domowymi, ale coś tam rano spadło z imadła. Pawia, praktycznie zawsze skręcam z nicią bo nic tak nie irytuje (wk.....) nad wodą jak mucha która się rozleci w ostatnich 5 minutach łowienia i trzeba nową, na haku 18, zawiązać tuż przed zmrokiem lub niemalże po ciemku :-) tomaszek11 [attachment=299064:P1050697.jpg] [attachment=299065:P1050698.jpg] Edited February 15, 2016 by tomaszek11 Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 Piękna! A możecie mi wyjaśnić co to znaczy "skręcam razem z nicią"? Poproszę o bardziej szczegółowy opis. Share this post Link to post Share on other sites
tomaszek11 220 Report post Posted February 15, 2016 Jak już masz przywiązane 2-3 promienie do haka to staram się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym skręcić wszystko razem. Wygląda to niemalże jak mocowanie dubbingu do nici ale skręca się tylko w jedną stronę trzymając na wysokości końców promieni pawia. Jak się trochę zniszczą to nic, bo i tak końce obcinasz. Można to robić delikatnie "zawijając" promienie wokół nici ale większego wpływu na estetykę to nie ma a muchy i tak łowią. Ważne, trzeba skręcać w tą stronę w którą owijasz nicią hak, żeby potem przy owijaniu haka, nicią skręconą z promieniami wszystko nie miało chęci do rozkręcania się, bo robi się bałagan na trzonku. Nie wiem czy to jest zrozumiałe, starałem się.... tomaszek11 Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted February 15, 2016 Hej, Moja muszka, jeżynka i główka pozostawia jeszcze wiele do życzenia ale chciałem już się "czymś" podzielić [attachment=299079:red tag v.jpg] Darek Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 chciałem już się "czymś" podzielić"czymś"? Darku żartujesz! :) Pięknie wykonany red tag - na moje oko, ale jeszcze wypowie się Mirek jak pewnie dojdzie do siebie po targach. Bardzo dobrze, że się podzieliłeś! Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 - nie mam tych szczypiec do trzymania piórka - cholernie cieżko moimi niezgrabnymi wielkimi palcami kręcić kurą :)A ja już zakup zrobiony i ... red taga będzie ciąg dalszy - już z tym narzędziem. Mam nadzieję, że komfort wzrośnie. Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted February 15, 2016 A ja już zakup zrobiony i ... red taga będzie ciąg dalszy - już z tym narzędziem. Mam nadzieję, że komfort wzrośnie. Remku, jakie kupiłeś? Ja chyba muszę dokupić jeszcze takie z amortyzacją do delikatniejszych piórek. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin1 259 Report post Posted February 15, 2016 Ja mam zwykłe za 5 zł, wersję "mniejszą" z dwóch. Nawet małe piórka trzymają ok i nic nie zrywają przy delikatnym obchodzeniu się z nimi. Ps. Czekam już jak sęp na następny wzór :D Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 Remku, jakie kupiłeś? Ja chyba muszę dokupić jeszcze takie z amortyzacją do delikatniejszych piórek.Takie najzwyklejsze za 9PLN. Takie tylko były w moim sklepiku. Zrobię później zdjęcie do nie mam ich przy sobie. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 Ps. Czekam już jak sęp na następny wzór :DCierpliwość to cnota muszkarza :) Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 15, 2016 Takie najzwyklejsze za 9PLN. Takie tylko były w moim sklepiku. Zrobię później zdjęcie do nie mam ich przy sobie. Nawet tańsze było bo 6pln. [attachment=299135:ImageUploadedByTapatalk1455554874.785903.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 15, 2016 Przepraszam, za kilkudniowy brak obecności w szkole, wybaczcie - Rybomania. Miałem okazję spotkać się w Poznaniu oko w oko z wieloma szkółkowiczami, a przy okazji coś podpowiedzieć, doradzić i usłyszeć co Wy sądzicie o tej inicjatywie i czego oczekujecie. Dziękuję za odwiedzenie stoiska Sztuki Łowienia i Salar.pl. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 15, 2016 Zdobyłem lepszego pawia i 100% kurę na jeżynkę, dwa red tagi z dzisiejszej nocy :) jeden ma ogonek z włóczki drugi z czerwonego marabuta. Nie ukrywam, że mam nadzieje zaliczyć klasę "red Tag" tą parką. Pozdrawiam Brawo, mucha zaliczona z wyróżnieniem. Widać progres. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 15, 2016 Hej, Moja muszka, jeżynka i główka pozostawia jeszcze wiele do życzenia ale chciałem już się "czymś" podzielić red tag v.jpg Darek Darek, jak na pierwsze muchy szkółkowe jest całkiem udany, a pomyśl, że pod koniec szkółki to co teraz trudne będzie w małym palcu. Wiesz, trzeba zawiązać pierwsze 100 much (byle starannie) a potem to już z górki. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 15, 2016 Uwaga - tunning szczypczyków! Bardzo prostym patentem na poprawę trzymania piórek i nie urywania stosin i promieni przez szczęki szczypczyków (zwłaszcza w najprostszych modelach) jest nasunięcie na nie kawałeczka gumowego wężyka z jednej strony. Wówczas piórko trzymane jest bardziej miękko, a metal nie działa tak niszcząco na promienie i stosinę. Polecam! Mój znajomy oklejał jedną szczękę szczypczyków zwykłą naklejką-cenówką i twierdził, że też jest lepiej niż przy pracy z gołym metalem. Spróbujcie, chyba, że macie szczypce z gumką (jak Remek) lub inne dobre patenty. Share this post Link to post Share on other sites
millku 45 Report post Posted February 15, 2016 No to czas i na moje ;) Były małe problemy i oto co wyszło: Share this post Link to post Share on other sites
elefant68 57 Report post Posted February 16, 2016 Przyszedł czas i na mnie. Materiały jeszcze nie dotarły ale coś tak do kupy skleciłem ;) . Ogonek jedwab. Hak Wizard 10 ( kiełżowy) taki tylko miałem. 3 promienie pawia. Nić czarna 6/0 Jeżynka nie wiem czy kura czy kogut bo kupiona bez opisu na targach. Zdjęcia trochę się poprzewracały. Share this post Link to post Share on other sites
fasadakarpik 17 Report post Posted February 16, 2016 http://s1070.photobucket.com/user/Krzysztof_Kasprowicz/media/DSC_0279_zpshojv1vlt.jpg.html?sort=3&o=0http://s1070.photobucket.com/user/Krzysztof_Kasprowicz/media/DSC_0279_zpshojv1vlt.jpg.html?sort=3&o=0 Nie miałem brązowej kapki , zrobiłem z tego co znalazłem , ale nie wiem czy to z kury czy koguta ;-) Share this post Link to post Share on other sites
fasadakarpik 17 Report post Posted February 16, 2016 Nie miałem brązowej kapki , zrobiłem z tego co znalazłem , ale nie wiem czy to z kury czy koguta ;-) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 16, 2016 Całkiem nieźle. Jeżynka za długa, spróbuj trochę mniejsze piórko. Jak widzisz, nie jest to takie trudne, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Share this post Link to post Share on other sites