Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 marckus - wygląda nieźle, dobre proporcje. Mam tylko dwie uwagi - jeżynka powinna być symetryczna, a u dołu pod haczykiem jest jakby bardziej ustawiona w stronę łuku kolankowego, niż to co u góry, nad haczykiem. Coś tam przycieniowałeś między końcem tułowia, a jeżynką. Wygląda jak jakaś dziura/przerwa tam się zakradła :-), choć może tylko paw trochę przygnieciony i jest takie wrażenie. Tułów powinien ładnie się kończyć, nie przewężać i jeżynka musi do niego przylegać, bez odstępu. Ale widzę, że robisz postępy i kierunek jest właściwy, a to najważniejsze. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 8, 2016 (edited) marckus - wygląda nieźle, dobre proporcje. Mam tylko dwie uwagi - jeżynka powinna być symetryczna, a u dołu pod haczykiem jest jakby bardziej ustawiona w stronę łuku kolankowego, niż to co u góry, nad haczykiem. Coś tam przycieniowałeś między końcem tułowia, a jeżynką. Wygląda jak jakaś dziura/przerwa tam się zakradła :-), choć może tylko paw trochę przygnieciony i jest takie wrażenie. Tułów powinien ładnie się kończyć, nie przewężać i jeżynka musi do niego przylegać, bez odstępu. Ale widzę, że robisz postępy i kierunek jest właściwy, a to najważniejsze. No to jutro, znów przysiad przy imadełku mnie czeka, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :) Dzięki Mirku za rady, jutro będzie lepiej :D Edited February 8, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted February 9, 2016 Wet & dry ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted February 9, 2016 Ok v3. Największy problem mam z dobraniem pióra. Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 9, 2016 TomekM. - muszki ładne. Tułowia dopracowane, mocno żukowate, grube. Klenie lubią takie grube kąski, choć ja w swoim pudełku zazwyczaj mam bardziej subtelne wersje. W mokrej tylko ogonek trochę się przekrzywia. Spróbuj zawiązać go luźną pętlą między palcami i następnie zacisnąć, aby pozostał na górnej części haczyka. Brawo za staranność i dbałość o szczegół. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 9, 2016 Sebo, jeżynka troszkę za długa, ale kąt i ułożenie ładne. Ogonek tylko coś taki pogryziony... Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted February 9, 2016 Hehe ;) Mirku, nic się nie przekrzywia, jest położony na łuku, dlatego może tak wyglądać. Grube, bo specjalnie użyłem dwóch stosin. Z jednej będzie cienkie ;P Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 9, 2016 Kolejne próby . Nie jest łatwo , ale się nie poddaje. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted February 9, 2016 Wszystko zależy od materiału jaki użyjemy. Pióra są różne, stosiny szerokie i wąskie. Ja osobiście wole takie szerokie korpusy w Red Tagach, ale tylko w nich ;) Pióro na jeżankę też można na różne sposoby położyć. W tej użyłem tylko połowu stosiny. Jeśli chcemy zrobić bogatą mokrą, to składamy pióro wzdłuż stosiny na kształt litery V i dopiero tak nawijamy. Tu Mirku jest węższe pióro i równy korpus, ja takiego nie lubię ;) Inny materiał na ogony, daje inny efekt. Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 9, 2016 Dzisiejsze kolejne próby, chyba im więcej robię to mi gorzej wychodzi :O [URL=http://images75.fotosik.pl/313/2edc231597fe0900.jpg][/URL] [URL=http://images75.fotosik.pl/313/9a3387530d996001.jpg][/URL] Share this post Link to post Share on other sites
robert.bednarczyk 2,115 Report post Posted February 9, 2016 Wszystko zależy od materiału jaki użyjemy. Pióra są różne, stosiny szerokie i wąskie. Ja osobiście wole takie szerokie korpusy w Red Tagach, ale tylko w nich ;) Pióro na jeżankę też można na różne sposoby położyć. W tej użyłem tylko połowu stosiny. Jeśli chcemy zrobić bogatą mokrą, to składamy pióro wzdłuż stosiny na kształt litery V i dopiero tak nawijamy. Tu Mirku jest węższe pióro i równy korpus, ja takiego nie lubię ;) Inny materiał na ogony, daje inny efekt. Tomek...., to jest szkółka, a nie uniwerek...., chłopie toż Ty już wszystko umiesz i wpędzasz nas w kompleksy . Share this post Link to post Share on other sites
Endriu1985 109 Report post Posted February 9, 2016 Dziś i ja spróbowałem skaleczyć ten sport :D Uzyłem tych materiałów które posiadalem. Przepraszam za jakość zdjęcia ale mój tel nie ogarnia zdjęć w makro za bardzo. [attachment=297693:DSC_0415.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
harp 336 Report post Posted February 10, 2016 Suchy i mokry. Kury brązowej u mnie brak więc kuropatwa. Swoją drogą łowiłem na red tagi tylko na początku muchowania. teraz jakoś zapomniałem . Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted February 10, 2016 Michał, ładne muszki! Szczególnie ten suchy Tadzio. Brązową kurkę warto nabyć, sprawdza się w różnych muszkach i można by nawet powiedzieć, że jest taka trochę podstawowa. :) Share this post Link to post Share on other sites
Zwierzu 1,268 Report post Posted February 10, 2016 Pierwsza moja mucha, ukręcona stosując się do wytycznych jakie podał Mirek, a więc : Haczyk - Wizard #10Nić wiodąca UNI-Thread 8/0ogonek - włóczkapromienie pióra pawia 4szt,jeżynka - pióro kuryPrzyznam że nadszedł chyba czas wymiany mojego imadełka, bo największym problemem były cyklicznie otwierające się szczęki i spadająca mucha.Na moje oko, jeżynka - czy aby nie za dużo jej <_<. Mirek mam kilka pytań (być może trywialnych) :Czy w Red tagu ma znaczenie grubość/obfitość czerwonego ogonka ?Jeśli jest on "pulchny" to tym lepiej, czy może bardziej minimalistyczny ?Ile właściwie, powinno wykonać się obrotów piórem aby jeżynka nie wyszła zbyt obfita ?Jak długa powinna być jeżynka tzn, kładziemy jeżynkę w stronę łuku kolankowego/ogonka i teraz jak daleko powinna wystawać poza ogonek, czy może jednak powinna być z nim równa ?W moim przypadku jest to ~ 0,5cm za ogonkiem.Czy jeżynkę powinno się przycinać na około dla wyrównania (widok na zdjęciu - on face) ? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 pisarz - głowa do góry, będzie coraz łatwiej. Tułów i ogonek ok. Jeżynka trochę za gęsta i przy oczku kilka paprochów. Zawalcz o brązowe pióro kury na jeżynkę, będziesz miał prawdziwego Red Taga. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 marckus - ten drugi bardzo mi się podoba. Zobaczysz, że rybom też przypadnie do gustu. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 Endriu - nic nie kaleczysz. Rezultat całkiem udany, choć zdjęcie faktycznie nie za specjalne. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 harp - ładne muchy. Ja też kiedyś częściej łowiłem na Red Tagi. Choć w ostatnich latach, gdy więcej czasu spędzam nad jeziorami to wróciły do łask. Spróbuj mokrego w wariancie z mosiężnym koralikiem - działa! Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 Zwierzu, mucha do poprawki. Ale po kolei: Czy w Red tagu ma znaczenie grubość/obfitość czerwonego ogonka ? - Tak - pisałem już o tym, w mokrych może być ciut grubszy i dłuższy, w suchych nienasiąkliwy, subtelniejszy. Jeśli jest on "pulchny" to tym lepiej, czy może bardziej minimalistyczny ? - Wiesz na okonie to nawet mikro puchowca z Red Taga można zrobić z ogonkiem długim na kilka cm. Na lipienie stosuję króciutkie, w zalezności od wielkości haczyka 1-3mm. Ile właściwie, powinno wykonać się obrotów piórem aby jeżynka nie wyszła zbyt obfita ? - tu kilka zmiennych ma znaczenie - wielkośc muchy, jakość pióra, rezultat jaki chcemy osiągnąć. Gdybym miał udzielić prostej i szybkiej odpowiedzi - 2 nawoje w mokrycych, 3 nawoje w suchych. Jak długa powinna być jeżynka tzn, kładziemy jeżynkę w stronę łuku kolankowego/ogonka i teraz jak daleko powinna wystawać poza ogonek, czy może jednak powinna być z nim równa ? W moim przypadku jest to ~ 0,5cm za ogonkiem. - zwróć uwagę na proporcje prezentowanych much. Naśladuj te, które uważasz za ładne. Czy jeżynkę powinno się przycinać na około dla wyrównania (widok na zdjęciu - on face) ? To najważniejsze - i nie tylko do Ciebie. NIGDY NIE PRZYCINAMY JEŻYNKI NOŻYCZKAMI! W całej gamie muchowych wzorów, jest tylko kilka w których modelujemy jeżynkę z piór koguta lub kury nożyczkami. W 99,9% takiej jeżynki nie przycinamy. Inne pióra np. CDC czasami modelujemy nożyczkami. To częsty błąd początkujących wiązaczy którzy nie posiadając właściwego pióra rozmiarowo, lub nie potrafiąc go dobrać modelują/skracają jeżynkę nożyczkami. Głowa do góry, kolejna będzie lepsza. Share this post Link to post Share on other sites
venom_666 3,223 Report post Posted February 10, 2016 a ja wciąż czekam, kto pierwszy ukręci Czerwonego Tadzia w wersji pierwotnej ;-) Ciut bardziej ekskluzywnego ;-) Kto zgadnie o co chodzi ?? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 10, 2016 pisarz - głowa do góry, będzie coraz łatwiej. Zawalcz o brązowe pióro kury na jeżynkę, będziesz miał prawdziwego Red Taga. Byłem dziś w sklepie żeby kupić , ale mieli tylko kury farbowane :( . Chciał nie chciał ^_^ ........ trzeba chyba w nocy zakraść się do jakiegoś kurnika :D . Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 10, 2016 Tylko uważaj żeby Cię ktoś nie wziął za lisa :) Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted February 10, 2016 Bierz całą kurę, co będziesz wyrywał, z reszty rosół zrobisz ;) Share this post Link to post Share on other sites
Białek 560 Report post Posted February 10, 2016 a ja wciąż czekam, kto pierwszy ukręci Czerwonego Tadzia w wersji pierwotnej ;-) Ciut bardziej ekskluzywnego ;-) Kto zgadnie o co chodzi ?? Czyżby chodziło o drucik? Share this post Link to post Share on other sites