Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Recommended Posts

Mój red tag.

hak z grubego drutu #10 o krótszym trzonku.

Jeżynka wygląda troszkę jak kogucik... a to jednak kura ;)

[attachment=296657:redtag 2.jpg]

Cześć

Pierwsze śliwki robaczywki. Egzemplarz raczej ćwiczebny, bo nie miałem włąściwych nateriałów. Ogonek z jakiegoś paskudztwa (jak dla mnie włókna za grube). Starałem się zrobić na wzór mokrej ale nie miałem pióra kury (jeżynka chyba za długa).

Mam pytanie, gdybym robił ogonek z pióra koguta, to rozumiem, że trzeba wyrwać kępkę promieni i je przywiązać a później przyciąć.

red%20tag_zpshpbn5wd5.png

Pozdrawiam

Sławek

Powiem szczerze - jestem mocno zaskoczony poziomem much jakie tutaj prezentujecie :). Wielu z nich nie powstydziłby się już doświadczony krętacz. Oby tak dalej!

sdd_ - nie czepiaj się ogonka, wygląda dobrze, wcale nie za gruby. Zawsze możesz trochę włókien wypleść/rozpleść i zawiązać cieńszy z mniejszej ich ilości.

Co do ogonka z promieni pióra - tak, wyrywamy pęczek promieni, przywiązujemy i później obcinamy (byle równo). W suchych stosujemy promienie nie podbite puchem/promyczkami - mniej piją wodę, w mokrych podbite, piją wodę ale są miększe i lepiej się prezentują/falują.

luk_hna - ładny Red Tag. Spróbuj dopracować detale, a będzie jeszcze lepiej - równo przycięty ogonek (sterczą jakieś dwa niedocięte promienie) i jeżynka (w głębi jeden promień zagięty/złamany). Ale to już czepianie się szczegółów. Jest dobrze, tak trzymaj.

Siatkaz - mucha udana. Może dla mnie kilka sztuk nakręcisz? :)

Hehe - no chyba jeszcze nie czuję się na siłach aby komuś muchy kręcić  ;) .

Duży hak to jest ok ale teraz jestem na etapie 16 stek no i tutaj znowu problemy z jeżynką. I wiem już  że nić 6 tka jest sporo za gruba.

Red Tag na haczyku... #22 :D Przy takim rozmiarze to już zupełnie inna jazda... Znaleźć odpowiednie piórko na jeżynkę do takiego egzemplarza.. :) Bez szczypiec do jeżynki ani rusz. Edited by Marcin1

U mnie dziś pierwsza ryba na własnego red taga założonego na skoczku. Pstrążek 40 cm. Do tego było kilka płotek i dwie zerwane ryby przez kłopoty z zacięciem - chyba za mocno zacinałem z ręki przy agresywnych braniach. 

Muszę dorobić sobie tych red tagów  :)

Edited by siatkaz

Ukręcony na szybko Red Tag , nie miałem brązowego kuraka to ukręciłem jeżynkę z materiału zastępczego

[attachment=297215:WP_20160207_20_11_33_Pro.jpg]

Marcin1 - hak 22 to już Sztuka. Mimo, że Red Tag jest prostym wzorem to muchy <20 wcale proste nie są. Trzeba umiejętnie gospodarować nicią, miejscem i materiałem. Zdjęcie nie pokazuje szczegółów, ale mucha wygląda ładnie.

Piotr123 - Red Taga na haczyku jigowym w takiej wersji chyba jeszcze nie widziałem. Całe życie się człowiek uczy...

Gdybyś wzbogacił go w główkę wolframową slotted, powstałaby super łowna konstrukcja. Teraz straszy trochę dużą,

nieproporcjonalną główką. Spróbuj przyciąć równo ogonek, a mucha nabierze klasy.

Pisarz - trzeba dopracować tułów (powinien być równy, lub lekko szerszy z przodu), ogonek - aby był przywiązany prosto, na górnej części haczyka (chyba lekko się przekrzywia) i jeżynkę - pisałem o jej prawidłowym układaniu. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.

Siatkaz - gratuluję pierwszych ryb szkółkowych! Tnij delikatniej, albo zastosuj grubszą żyłkę - szkoda ryb. A kto wie, może były jeszcze większe?

Poprawiona wersja z jeżynką z kury, na haczyku 12 i teraz pytanie, czy trochę lepiej od poprzednich?

[URL=http://images78.fotosik.pl/310/154bc27b04e66391.jpg]154bc27b04e66391med.jpg[/URL]

Edited by marckus

Piotr123 - teraz masz skuteczną przynętę, tylko tam przy główce coś za dużo się dzieje, jakieś paprochy, zagięty promień jeżynki. Spróbuj dopieścić następnym razem na finishu, a będzie wzorowo.

• Create New...