Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 5, 2016 No Marcin teraz to jest Red Tag przez duże R. Klasa. Tak trzymaj. Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted February 5, 2016 Jeżyk v2 Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Share this post Link to post Share on other sites
Zed Zgred 1,925 Report post Posted February 5, 2016 Jest widoczny progres :good: Share this post Link to post Share on other sites
luk_hna 370 Report post Posted February 5, 2016 Mój red tag. hak z grubego drutu #10 o krótszym trzonku. Jeżynka wygląda troszkę jak kogucik... a to jednak kura ;) [attachment=296657:redtag 2.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
sdd_ 1,188 Report post Posted February 6, 2016 Cześć Pierwsze śliwki robaczywki. Egzemplarz raczej ćwiczebny, bo nie miałem włąściwych nateriałów. Ogonek z jakiegoś paskudztwa (jak dla mnie włókna za grube). Starałem się zrobić na wzór mokrej ale nie miałem pióra kury (jeżynka chyba za długa). Mam pytanie, gdybym robił ogonek z pióra koguta, to rozumiem, że trzeba wyrwać kępkę promieni i je przywiązać a później przyciąć. Pozdrawiam Sławek Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted February 6, 2016 Powiem szczerze - jestem mocno zaskoczony poziomem much jakie tutaj prezentujecie :). Wielu z nich nie powstydziłby się już doświadczony krętacz. Oby tak dalej! Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 6, 2016 No i moje wypociny. Jeszcze kilka ich zrobię i jutro wypróbuję :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 6, 2016 sdd_ - nie czepiaj się ogonka, wygląda dobrze, wcale nie za gruby. Zawsze możesz trochę włókien wypleść/rozpleść i zawiązać cieńszy z mniejszej ich ilości. Co do ogonka z promieni pióra - tak, wyrywamy pęczek promieni, przywiązujemy i później obcinamy (byle równo). W suchych stosujemy promienie nie podbite puchem/promyczkami - mniej piją wodę, w mokrych podbite, piją wodę ale są miększe i lepiej się prezentują/falują. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 6, 2016 Siatkaz - mucha udana. Może dla mnie kilka sztuk nakręcisz? :) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 6, 2016 luk_hna - ładny Red Tag. Spróbuj dopracować detale, a będzie jeszcze lepiej - równo przycięty ogonek (sterczą jakieś dwa niedocięte promienie) i jeżynka (w głębi jeden promień zagięty/złamany). Ale to już czepianie się szczegółów. Jest dobrze, tak trzymaj. Share this post Link to post Share on other sites
luk_hna 370 Report post Posted February 6, 2016 Dzięki, nie "poukładałem" muchy do zdjęcia. Na przyszłość będzie lepiej :) Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 6, 2016 Siatkaz - mucha udana. Może dla mnie kilka sztuk nakręcisz? :) Hehe - no chyba jeszcze nie czuję się na siłach aby komuś muchy kręcić ;) . Duży hak to jest ok ale teraz jestem na etapie 16 stek no i tutaj znowu problemy z jeżynką. I wiem już że nić 6 tka jest sporo za gruba. Share this post Link to post Share on other sites
Marcin1 259 Report post Posted February 7, 2016 (edited) Red Tag na haczyku... #22 :D Przy takim rozmiarze to już zupełnie inna jazda... Znaleźć odpowiednie piórko na jeżynkę do takiego egzemplarza.. :) Bez szczypiec do jeżynki ani rusz. Edited February 7, 2016 by Marcin1 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted February 7, 2016 Ogonek z czerwonej wełny, haczyk nr 14 Akita, czarna nić UTC i ciemny szelak. Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted February 7, 2016 Wiem , wiem do doskonałości daleko , ale i tak duma mnie rozpiera :rolleyes: . Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted February 7, 2016 (edited) U mnie dziś pierwsza ryba na własnego red taga założonego na skoczku. Pstrążek 40 cm. Do tego było kilka płotek i dwie zerwane ryby przez kłopoty z zacięciem - chyba za mocno zacinałem z ręki przy agresywnych braniach. Muszę dorobić sobie tych red tagów :) Edited February 7, 2016 by siatkaz Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted February 7, 2016 Ukręcony na szybko Red Tag , nie miałem brązowego kuraka to ukręciłem jeżynkę z materiału zastępczego [attachment=297215:WP_20160207_20_11_33_Pro.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 Marcin1 - hak 22 to już Sztuka. Mimo, że Red Tag jest prostym wzorem to muchy <20 wcale proste nie są. Trzeba umiejętnie gospodarować nicią, miejscem i materiałem. Zdjęcie nie pokazuje szczegółów, ale mucha wygląda ładnie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 Piotr123 - Red Taga na haczyku jigowym w takiej wersji chyba jeszcze nie widziałem. Całe życie się człowiek uczy... Gdybyś wzbogacił go w główkę wolframową slotted, powstałaby super łowna konstrukcja. Teraz straszy trochę dużą, nieproporcjonalną główką. Spróbuj przyciąć równo ogonek, a mucha nabierze klasy. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 Pisarz - trzeba dopracować tułów (powinien być równy, lub lekko szerszy z przodu), ogonek - aby był przywiązany prosto, na górnej części haczyka (chyba lekko się przekrzywia) i jeżynkę - pisałem o jej prawidłowym układaniu. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 Siatkaz - gratuluję pierwszych ryb szkółkowych! Tnij delikatniej, albo zastosuj grubszą żyłkę - szkoda ryb. A kto wie, może były jeszcze większe? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 milupa - chyba sam nie zawiązałbym lepiej. Brawo. Zdjęcie też na poziomie, łatwo ocenić proporcje muchy. Tak trzymaj! Share this post Link to post Share on other sites
Piotr123 82 Report post Posted February 8, 2016 Wersja mikrojig Share this post Link to post Share on other sites
marckus 376 Report post Posted February 8, 2016 (edited) Poprawiona wersja z jeżynką z kury, na haczyku 12 i teraz pytanie, czy trochę lepiej od poprzednich? [URL=http://images78.fotosik.pl/310/154bc27b04e66391.jpg][/URL] Edited February 8, 2016 by marckus Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted February 8, 2016 Piotr123 - teraz masz skuteczną przynętę, tylko tam przy główce coś za dużo się dzieje, jakieś paprochy, zagięty promień jeżynki. Spróbuj dopieścić następnym razem na finishu, a będzie wzorowo. Share this post Link to post Share on other sites