niko333 81 Report post Posted January 15, 2016 Witam, Koledzy doradźcie jaki młynek dobrać do wędki Konger Paladin Thekilla 270/10G. Cena na razie max. 500zł. Łowione będzie na plecionkę - chciałbym 0.08 max 0.10. Oczywiście najbardziej chodzi o ładne nawijanie. Share this post Link to post Share on other sites
Gofer2005 1,075 Report post Posted January 15, 2016 Najlepiej spiningowy jakiś Share this post Link to post Share on other sites
krzychun 988 Report post Posted January 15, 2016 Szukaj jakiegoś Kongera. Firmy takie wypuszczają linie produktów i jak nic coś w ofercie swojej Konger na pewno pod taką wędkę ma. Share this post Link to post Share on other sites
niko333 81 Report post Posted January 15, 2016 (edited) Dzięki za podpowiedź bo zastanawiałem się na Andzią Magic Runner IV 6500 GT. Żart oczywiście. Edited January 15, 2016 by niko333 Share this post Link to post Share on other sites
psd27 927 Report post Posted January 15, 2016 Dzięki za podpowiedź bo zastanawiałem się na Andzią Magic Runner IV 6500 GT. Żart oczywiście. A ja myślałem, że już w pierwszym poście żartowałeś Kolego :D :P Share this post Link to post Share on other sites
niko333 81 Report post Posted January 15, 2016 A co Cię tak rozbawiło w pierwszym poście? Share this post Link to post Share on other sites
Pavko 557 Report post Posted January 15, 2016 A co Cię tak rozbawiło w pierwszym poście? tak jakoś mi się nasunęła odpowiedź :D https://www.youtube.com/watch?v=PdK4caI2Vl0 Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted January 15, 2016 A co Cię tak rozbawiło w pierwszym poście? A to ze każdy kołowrotek będzie dobry... nie ma czegoś takiego jak kołowrotek pod konkretna wędkę Share this post Link to post Share on other sites
niko333 81 Report post Posted January 15, 2016 Ale jest coś takiego jak wyważenie wędki żeby kołowrotek był odpowiedni wielkością do używanych przynęt itp . Poza tym do takiej wędki raczej nie założysz kołowrotka z wielkości 4000 lub 5000. Ważna też jest jakość nawijania linki bo im cieńsza plecionka tym łatwiej o brodę. Oczywiście, że wiem że nie ma konkretnych modeli kołowrotków do konkretnych wędek. Bardziej interesowało mnie to jakich kołowrotków używacie przy wędkach o podobnych parametrach. Może aż tak łopatologicznie nie trzeba tłumaczyć. Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted January 15, 2016 Hmmm a ja wytłumaczę Tobie w takim razie łopatologicznie. W tej kwestii napisanych postów jest setki wystarczy poszukać ... trochę się wysilić ale to się opłaci. Multum ciekawych rzeczy iprzy okazji znajdziesz. Jak np to ze kołowrotek nie zawsze wyważa wędzisko bo jest to zależne od sposobu trzymania wedki ...jak np to który kołowrotek do jakiej kwoty najlepiej kupić ... jak np to ze są na forum zdjęcia nawojów ... Enjoy Share this post Link to post Share on other sites
psd27 927 Report post Posted January 15, 2016 Może aż tak łopatologicznie nie trzeba tłumaczyć. Kolego, tu nie chodzi o to, że ludzie niemili albo (co gorsza) tępi, tylko tyle razy już na tym forum pisano o kołowrotku pod wszelakie gatunki ryb, długości wędek, przynęty i metody łowienia, że ręce opadają, kiedy po raz kolejny ktoś zadaje takie pytanie... Poczytaj trochę forum i pewnie coś wytypujesz na podstawie aż tylu wypowiedzi. Share this post Link to post Share on other sites
Maciej1979 386 Report post Posted January 15, 2016 Kup sobie ultegrę 98 na początek,i dalej zaglądaj na to forum,a już w przyszłym roku będziesz łowił twinkiem.W sezonie 2018 już pewnie będziesz kręcił stellą ,a jak sie Tobie znudzi stella to przeskoczysz na Daiwe.Tylko z daiwą nie kombinuj i bierz odrazu certate i wszystko wzwyż . Ps .tylko nie zapomnij w tym wszystkim jeżdzić na ryby. Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
rychu1961 147 Report post Posted January 15, 2016 Mam ten kij,używam go na okonie,kołowrotek do tego kija o wadze max.250gr,zakładałem do niego catane1000,2500,slama 2000,rareniun 2500 obecnie stella 2500,wszystkie pasowały i dobrze wyważały ten kij. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted January 15, 2016 Kolowrotki wywazajace kije...nowa kategoria Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted January 16, 2016 Nikuś, kij pod pachę, kierunek sklep wędkarski i przykręcaj maszynki o różnym ciężarze. Będziesz wiedział jaki kręcioł wagowo należy wybrać, ewentualnie skorzystaj z porady @Rycha. Wtedy zdecydujesz co kupić. Nie dziw się, że koledzy dziwnie podchodzą do Twojego tematu, bo pytanie jaki jest pojęciem dość szerokim :) . Share this post Link to post Share on other sites
niko333 81 Report post Posted January 16, 2016 Finalnie oczywiście tak zrobię. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Share this post Link to post Share on other sites