czocho 1,744 Report post Posted February 20, 2016 http://www.kalejdoskop.art.pl/kalejdoskop/premiera-telewizyjna-cylku-dokumentalnego-wisla-od-zrodel-do-ujscia.html Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted February 21, 2016 Dawno dawno temu złowiłem na Słupi w kwietniu identyczna wręcz w wyglądzie rybę ale długości 75 cm. Bylem na 100% pewny ze jest to samiec troci wędrownej a żyjący jeszcze wówczas Mundek Antropik gratulował mi rekordowego potokowca. To były stare i mroczne(ubiegły wiek) czasy gdzie takie ryby zabierało się do domu. Po oprawieniu okazało się ze to samica :( z zalążkami ikry. Bardzo prawdopodobne ze jednak Mundzio miał racje ale nie liczę tej ryby jako swój rekord bo niesmak mam do dzisiaj. Czasami wolał bym żeby na 100% była to troć. Zabicie takiego potoka nawet 20 lat temu boli jak cholera :( Ps. dzisiaj nie miał bym żadnej wątpliwości w kwietniu żadna troć w rzece nie ma takich kolorów, są już pięknie wysrebrzone ale człowiek uczy się cale życie Ja im dłużej łowię trocie i pstrągi,tym trudniej mi odróżnić te ryby.Na moich rzekach sa odmiany wędrowne( z morza),osiadłe(zarybieniowe wyrośnięte smolty),potokowce rzeczne,potokowce zalewowo-rzeczne,trocie jeziorowe migrujące... złote,srebrne,z ceglastymi kropami,z czarnymi kropami... ewidentne trocie(kelty) tam gdzie przepławki brak... po prostu nie znam się już :) Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted February 22, 2016 (edited) Odroznianie gatunkow trocio-pstragowych wcale takie oczywiste nie jest. To powod dla ktorego wymiar pstraga na Myczkowcach jest wyzszy. Na zawodach doswiadczeni sedziowie miewaja tam problem z rozroznieniem co jest co. Czy ryba jest po magicznej smoltyfikacji czy nie... Jesli troc nie przejdzie w wieku powiedzmy 4 lat smoltyfikacji to jest pstragiem czy nie? Brak srebrnej barwy wystarczy aby byc pstragiem? Moze uznac ze jak ryba wziela na imitacje pstraga to nie jest trocia bo podobno te nie kanibalizuja zbyt chetnie ;) To oczywiscie zart. Edited February 22, 2016 by ictus Share this post Link to post Share on other sites
S.O.D. 79 Report post Posted February 23, 2016 Kolego gdzie można obejrzeć w/w film ? http://www.filmydokumentalne.eu/wisla-od-zrodla-do-ujscia-od-zrodel-wisly-do-ujscia-dunajca-2/ Share this post Link to post Share on other sites
Bartolorioebro 11 Report post Posted February 23, 2016 Witam wszystkich. Mieszkam w Hiszpanii dokładnie w Katalonii w tym roku będę próbował sił z kropkami. Ale jest mały problem nie mam żadnego doświadczenia, co gdzie i jak. teoretycznie jakieś wiadomości posiadam lecz wiadomo w praktyce różnie wychodzi. Pytanie jest takie... Czy mieszka ktoś w tych rejonach i ma ochotę na wspólne wędkowanie. Pozdrawiam Bartek Share this post Link to post Share on other sites
Rajfel 1,325 Report post Posted February 23, 2016 (edited) Miałem przyjemność zobaczyć zdjęcie tego słynnego już osiemdziesiątaka ( 84 cm ) i raczej skłaniałbym się że jest samiec troci. Zresztą rzeka w której został złowiony raczej ma swobodne połączenie z Wisłą. Ryba piękna jeśli nawet nie jest to pstrąg. :) Tylko pogratulować wędkarzowi i jego postawy. :) :clappinghands: Edited February 23, 2016 by Rajfel Share this post Link to post Share on other sites
PILOT 539 Report post Posted February 23, 2016 No to i mój z otwracia sezonu na Dunacju. Na szczęscie nie trzeba było wiele kombinować bo działają te same gumisie co w zeszłym roku :). Pstrąg.jpg A nie długo intensywne testy patyków pstrągowych całkowicie nowej marki na naszym rynku. Wędki 4.jpg Jak ten kijek MB się sprawuje pod pstrągi? Nie jest za szybki i za sztywny? Share this post Link to post Share on other sites
yffea 1,935 Report post Posted February 23, 2016 Jak ten kijek MB się sprawuje pod pstrągi? Nie jest za szybki i za sztywny? Obecnie, chcąc nie chcąc, łowię pstrągi głównie na przynęty miekkie. Do takiego łowienia jest ok. Jeśli chodzi o obrotki i woblery...no cóż łowiłem tym kijkiem tylko jak musiałem Bardzo czuły. Pięknie wykonany. Komfortowo ogranie 10 gr + smukła 3" gumka. Największy wyjęty na ten kijek kropek na Dunajcu miał około 50 cm, w szybkiej wlewce...niewiele już było zapasu mocy. Na Sanie wyjąłem na niego główkę nieco ponad 70 cm i nie było większych problemów. Ma już jednak godnych następców, nie ustępują czułością, a ugięcie jest bardziej progresywne, są też uniersalne jeśli chodzi stosowane o przynęty. Share this post Link to post Share on other sites
Artech 4,923 Report post Posted February 24, 2016 Dzisiaj kilka godzin nad pstrągową rzeką, niestety upragnionego kropka nie udało się przechytrzyć. Po ostatnich roztopach a następnie intensywnych opadach woda poszła ostro w górę i przybrała kolor błota. Rzadko dało się przeprowadzić przynętę aby coś nie czepiło się kotwiczki. Widać już nieśmiałe oznaki wiosny [attachment=301398:przebi.jpg] W sumie to chciałem o czym innym... o debilach nad wodą. O tych pieprzonych, bezmózgich śmieciarzach. Łowcy salmoidów, zdawać by się mogło elyta... sprzętu na sobie i w rękach za kilka tysi a słoma z butów wystaje... efekt 3 godzin nad wodą. Ile w tym czasie mogłem przejść łowiąc? [attachment=301399:linki.jpg] Tak trudno zabrać ze sobą ten kawałek żyłki czy plecionki kretynie?? :angry: O opakowaniach po agrafkach nie wspomnę ... Miłośnicy, k.....a przyrody ... Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted February 24, 2016 A gdzie ryby Panowie nie chce mi się czytać tych postów chcę obejrzeć pstrągi. Jestem za granicą bo tak to myślę że nie jednego bym wrzucił fajnego. Czekam na zdjęcia i pozdrawiam c1esla z weekendu 46-47 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted February 24, 2016 (edited) W końcu udało mi się wybrać nad Dunajec. Woda lekko się podniosła i zmąciła, a temperatura wody się podniosła. To pstrągom się spodobałoTylko czapka troche mało twarzowa :-) Edited February 24, 2016 by Piotr Boruch Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted February 25, 2016 Ja tez cos ostatnio wyszarpnalem :D [attachment=301529:20160223_091809-1.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
tadekb 6,426 Report post Posted February 25, 2016 (edited) [attachment=301557:24.02.JPG] Ciężko było... Wędki się łamały, gumy rwały, nic nie brało. Ciężko. Tym ciężej, że w tym samym czasie kompan jednak łowił. Jak żyć.... ;) Edited April 2, 2016 by bartsiedlce Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 1,644 Report post Posted February 25, 2016 (edited) @oland - fajny klocek niepowiem i zrobił juz kilka swiec takze to chyba dobre wiesci :D . Co do ubarwienia to tez bylem zdziwiony , szczerze mowiac dopiero drugi taki pstruch trafil mi sie w mojej rzeczce :) Robercik nie świruj ;) to normalne ubarwienie na tym odcinku rzeki ;) [attachment=301687:20160127_110429.jpg] gwoli wyjaśnienia jeszcze nie tak odpasiony ale około forumowego minimum się kręcił :) Nie mierzyłem..... I jeszcze z bliska ;) [attachment=301688:20160127_11041.jpg] Edited February 25, 2016 by Wiktor Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted February 25, 2016 Najwyrazniej te srebrne omijam :D . Wiktorze czy to glajcha w pysku ryby ?;) Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 1,644 Report post Posted February 25, 2016 Najwyrazniej te srebrne omijam :D . Wiktorze czy to glajcha w pysku ryby ? ;) Jaka glajcha na glizdę nie łowie ;) Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted February 25, 2016 Kogut ? Mi czesciej trafiaja sie w takich barwach Proszę o zapoznanie się z zasadami umieszczania zdjęć. Dziękuje. Share this post Link to post Share on other sites
Michał P. 7,156 Report post Posted February 27, 2016 Portret dzisiejszego "stykowca" Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 27, 2016 Dzis mialem okazje powedkowac w warunkach zalamania pogody. W tygodniu bylo okolo 15 stopni w dzien...a dzis rano jak startowalem w kierunku rzeki to okolice przykrywal snieg. Przyszedl jakis zapowiadany front znad zatoki Biskajskiej i mialo byc grubo. Faktycznie bylo. Spadajace cisnienie, zmienne naslonecznienie przy traconej po opadach wodzie to bylo TO. Nie pamietam TAKIEGO lapania. A moze jeszcze takiego lapania nie mialem ? :) W kazdym razie...juz za takim lapaniem tesknie. Oczywiscie tylko przy pomocy muchy i spiningu. Rzadzil kolor bialy w postaci Matuka XXL. Przynety Mistrza Piotra. Na zdjeciu taki troche jakby bolen, ale jednak w kropki ;) Wiec mimo pokroju ciala bolenia wstawiam w watku pstragowym. Skasowal przynete na calej dlugosci rzutu (okolo 25 metrow). Branie - typowy kasujacy rogal zza gleboko zanurzonego glazu. Gdy ryby sa tak aktywne jak dzisiaj byly, zacinanie to formalnosc. Takze nawet nie bylo problemow, ze na zylke ;) Lamiglas zbudowany przez Yglo, kolowrotek Shimano w rozmiarze C2500HGS i zylka od psulka...no i niesamowita mucha od Piotra. Serdecznie pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
dawidzcm 895 Report post Posted February 27, 2016 U mnie dziś 41cm z rzeki Tanew :) Share this post Link to post Share on other sites
KwaQ 3,471 Report post Posted February 27, 2016 Miałem zaszczyt ostatnio ugościć w moim podbieraku takiego misia ;) pozdro Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted February 28, 2016 Guzu musze przyznac ze masz tam pole do popisu . Takie pstragi u Ciebie to pewnie norma ? Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 28, 2016 Guzu musze przyznac ze masz tam pole do popisu . Takie pstragi u Ciebie to pewnie norma ? Nie. Takie pstrazki to kilka ryb w sezonie.jak szczescie I okolicznosci dopisza :) Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted February 28, 2016 Zdradzisz wymiary ? :D Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 28, 2016 Zdradzisz wymiary ? :D 64 cm Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites