Guzu 18,102 Report post Posted April 4, 2016 Nie da się bezpośrednio z ang. wszystkiego przetłumaczyć. Np. ostatnio popularne w PL jest łowienie na spinning, ale nimfami lub mikrostreamerami. Jednak nie nazwałbym tego łowieniem "na muchę". PS. Ot taka taka teoretyczna pogadanka teoretyków :P Jak lowisz na woblery. To mozesz albo nimi rzucac albo nimi trollingowac. Mozesz miec kolowrotek na gorze albo na dole wedki. Ale nadal lowisz na woblery. :) Powodzenia z jigami Share this post Link to post Share on other sites
hlehle 4,798 Report post Posted April 4, 2016 (edited) Jak lowisz na woblery. To mozesz albo nimi rzucac albo nimi trollingowac. Mozesz miec kolowrotek na gorze albo na dole wedki. Ale nadal lowisz na woblery. :) Powodzenia z jigami Wiem o czym mówisz i faktycznie dosłowne znaczenie jest dokładnie takie, ale przyjęło się inne. Zresztą jak w przypadku wielu konstrukcji w naszym języku. A co do jigów, to od dwóch lat rzadziej po nie sięgam. Częściej zdarza mi się łowić na muchę z wykorzystaniem muchówki :) Edited April 4, 2016 by hlehle Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 4, 2016 Wiem o czym mówisz i faktycznie dosłowne znaczenie jest dokładnie takie, ale przyjęło się inne. Zresztą jak w przypadku wielu konstrukcji w naszym języku. A co do jigów, to od dwóch lat rzadziej po nie sięgam. Częściej zdarza mi się łowić na muchę z wykorzystaniem muchówki :) 100% racji :) Share this post Link to post Share on other sites
TroutFan 273 Report post Posted April 4, 2016 Guzu . A jaka waga tych twoich streamerków , znaczy się ile dajesz obciążenia? Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 4, 2016 (edited) Guzu . A jaka waga tych twoich streamerków , znaczy się ile dajesz obciążenia?Nie wiecej jak polowa trzonka haka jest owinieta 1 mm drutem. Plus conehead 5 lub 6 mm. Potem same naturalne materialy Przy budowie. Namoknie. I leci :) Nie ma sie co cisnac w max wage. Im lzejsza tym bardziej naturalnie tanczy Edited April 4, 2016 by Guzu Share this post Link to post Share on other sites
TroutFan 273 Report post Posted April 4, 2016 Też sobie muszę zmotać pare sztuk i spróbować. A te coneheady to jakie dajesz , bo z fotki wnioskuję rózne rozmiary. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 4, 2016 Też sobie muszę zmotać pare sztuk i spróbować. A te coneheady to jakie dajesz , bo z fotki wnioskuję rózne rozmiary. 5 lub 6 max 6.3 mm Krajowe. Od Gawlika najczesciej Share this post Link to post Share on other sites
Michał P. 7,156 Report post Posted April 4, 2016 Skromniej, ale też cieszy :) Share this post Link to post Share on other sites
niedziel_jig 3,164 Report post Posted April 5, 2016 Trafiłem na trudne warunki na dunajcu mimo to złowiłem około 20 ryb, do godziny 10 brały nimfe klasyczną brązkę na 14 haku i 4mm główka, stały przy dnie i nie chciały się podnosić. Nimfa prowadzona przy dnie ocierająca się o kamienie robiła robotę.W okolicach 11 pojawiła się piękna jęteczka, jednak nie bardzo chciały ją zbierać pojedyncze kółeczka pojawiały się na wodzie. Udało się skusić kilka ryb do brania w tym największego 52 cm. Jak łowicie na dunajcu to wiecie jak te potoki wspaniale walczą. Wybrałem trzy zdjęcia z rybami z pośród kilkunastu które złowiłem. Sprzętowo St.croix imperial w klasie 4, kręcioł ross, sznur vision vibe 65 w klasie 4. Przynęty brązki i jętki własnej produkcji :)Dla wszystkich łowców potokowców załączam wędkarskie pozdrowienia. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted April 5, 2016 OS ?? Share this post Link to post Share on other sites
niedziel_jig 3,164 Report post Posted April 5, 2016 Os tak os Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted April 5, 2016 Piękne i zdrowe graki !! i jakby pijawek w tym roku mają mniej Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 5, 2016 (edited) Panowie dyskutanci. Zgodnie z ogólną ideą moderowania wątków z rybami w tytule, całkowicie usunąłem bezowocną dysputę nad gatunkiem ryby zamieszczonej na jednym ze zdjęć. Skoro nie udało się osiągnąć wiarygodnego efektu, dalsze bicie piany, mające momentami znamiona nieprzyjemnych wycieczek osobistych, uznaję za szkodliwe dla całokształtu wątku. Jeśli ktoś ma wątpliwości lub zażalenia, proszę na priv. Koniec dyskusji o dyskusji. Edited April 7, 2016 by bartsiedlce Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 5, 2016 Jakiej dlugosci jest OS na dunajcu ? Ile pozwolen dziennie jest wydawanych ? Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted April 5, 2016 Jakiej dlugosci jest OS na dunajcu ? Ile pozwolen dziennie jest wydawanych ? . Łowisko obejmuje odcinek rzeki Dunajec od ujścia potoku Krośniczanka w Krościenku do ujścia potoku Ochotnica w Tylmanowej. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 5, 2016 . Łowisko obejmuje odcinek rzeki Dunajec od ujścia potoku Krośniczanka w Krościenku do ujścia potoku Ochotnica w Tylmanowej. To ile km rzeki objemuje ? Niestety ale rzeke ta znam tylko z wycieczek szkolnych w tamte strony... Share this post Link to post Share on other sites
niedziel_jig 3,164 Report post Posted April 5, 2016 Jakiej dlugosci jest OS na dunajcu ? Ile pozwolen dziennie jest wydawanych ? siemka Guzu odcinek ma około 9km rzeki nie ma ograniczeń jeśli chodzi o wejścia w razie dodatkowych informacji lub kwestii z wykupienia licencji polecam Wojtka Kudłacza Kustigiza Files również Prowadzi stronę Os gdzie są wszystkie informacje polecam Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted April 5, 2016 siemka Guzu odcinek ma około 9km rzeki nie ma ograniczeń jeśli chodzi o wejścia w razie dodatkowych informacji lub kwestii z wykupienia licencji polecam Wojtka Kudłacza Kustigiza Files również Prowadzi stronę Os gdzie są wszystkie informacje polecam Dziekuje Share this post Link to post Share on other sites
Siasiu 173 Report post Posted April 6, 2016 http://www.pzwns.info.pl/ tak będzie szybciej - zakładka OS "Dunajec" Share this post Link to post Share on other sites
xnt@ 267 Report post Posted April 7, 2016 Na motańca Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 7, 2016 Marcin napisz coś o okolicznościach :) Share this post Link to post Share on other sites
xnt@ 267 Report post Posted April 7, 2016 Marcin napisz coś o okolicznościach :) Prowadziłem motańca z prądem, branie z takich mocniejszych. Share this post Link to post Share on other sites
kogut 1,148 Report post Posted April 7, 2016 Deszczowy wojownik(48) dał popalić :) Share this post Link to post Share on other sites
teethar 220 Report post Posted April 7, 2016 Ten St Croix dawał rade czy meczyles się z holem? Jakiej długości? Sory za OT. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
kogut 1,148 Report post Posted April 8, 2016 To jest Shikari shx 10lb,trochę poskakał i podokazywał :) Share this post Link to post Share on other sites