Gadget 992 Report post Posted February 29, 2016 Weekendowy wypad do kolegi. Share this post Link to post Share on other sites
Kwinto 1,319 Report post Posted March 1, 2016 (edited) https://www.youtube.com/watch?v=Xe-dN-z0Tto&feature=youtu.be Taki filmik skrecilem z pstragowania. Pierwszy w tym roku. Wczorajsza rybka byla okazalych romiarow. Wydaje mi sie, ze ponad 50 cm. Drugi kropacz z filmiku byl zlapany dwa tygodnie wczesniej. Milego ogladania Edited March 1, 2016 by Kwinto Share this post Link to post Share on other sites
KwaQ 3,471 Report post Posted March 1, 2016 To jak wygrać w totka :) pozdro Share this post Link to post Share on other sites
Jerzy G 73 Report post Posted March 1, 2016 Czterdzieści z dużym hakiem. Piękne kolory. Złowię go jeszcze raz zobaczę jak rośnie. najlepszego. Share this post Link to post Share on other sites
KwaQ 3,471 Report post Posted March 2, 2016 Dziękuje chłopaki, takie ryby nie trafiają się tu często a zwłaszcza mi, więc Ciesze się się poczwórnie!!!! bo to druga z piątką z przodu w krótkim czasie. Dlatego jestem mega mega szczęśliwy. Rybka 51cm, z większej podniesionej trąconej wody i skusiła się na woblera głębiej schodzącego. pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
smasher 1,793 Report post Posted March 3, 2016 3 forumowe, brały najlepjej w wiosce przy młynie :huh: [attachment=303205:K1024_DSCF1935.JPG][attachment=303206:K1024_DSCF1937.JPG][attachment=303207:K1024_DSCF1942.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Kokosz 768 Report post Posted March 4, 2016 (edited) Dziś testy nowego patyka wypadły pomyślnie :D Dwie większe ryby z dzisiejszych: Samiec [url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/7b062595f2ea5c60][/URL] Samica [url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/5042862f710c5780][/URL] Sprzęt: kij - B4F, czyli poprawiony przez Tomka eS Berkley LightningRod 7' wcześniej do 21 g (odchudzenie przez przezbrojenie przelotek, oskrobanie z lakieru i jakieś inne czary, o których nie mam pojęcia :unsure: ); TP XTR 1000, żyłka 0,18 mm. Przynęty: dorado invader 5 cm, dżig produkcji własnej. Edited March 4, 2016 by Kokosz Share this post Link to post Share on other sites
wyjec 1,100 Report post Posted March 5, 2016 Wczoraj kolega 6 ja 4 niestety ich wielkość hmm delikatnie mówiąc nie powalała jednak przyroda swym pięknem nadrabiała :) [attachment=303475:DSC01602.JPG][attachment=303474:DSC01601.JPG][attachment=303476:DSC01610.JPG][attachment=303477:DSC01611.JPG][attachment=303478:DSC01612.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
wyjec 1,100 Report post Posted March 5, 2016 (edited) To nie ja to aparat ma magiczne opcje :) a tak kolorowo rysuje rozkład prądów wody :) [attachment=303662:DSC01608.JPG] Edited March 5, 2016 by wyjec Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bugajski 4,504 Report post Posted March 6, 2016 Hej! OS San, wczoraj, streamer o dł. ok 7 cm, 2 turbiny - wysoka woda !!!, wędzisko i linka #5 , liczne świetne brania w okolicach ledwie widocznych kamieni. [attachment=303976:DSCN0329.JPG] pozdrawiam Paweł Share this post Link to post Share on other sites
iNSaNeMaN 1,159 Report post Posted March 9, 2016 Dzisiaj takie piękności wyjechały z wody ! Kondycha juz na 5 ;) [attachment=304760:2016-03-09 20.17.21.png] Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted March 12, 2016 (edited) Dziś kolejne testy nowego SicarioZaczęło się takPotem było takA skończyło się takWędka fajna do łowienia Edited March 12, 2016 by Piotr Boruch Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted March 13, 2016 Kij Mikado 1-7gr chociaż jak każde mikado parametry raczej zaniżone, rybki Dunajcowe :-) Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bugajski 4,504 Report post Posted March 13, 2016 Zimowy, muchowy San [attachment=305726:OS-SAN-19(1).jpg] [attachment=305727:San-01.jpg] Dla zainteresowanych zamieszczam link do dłuższej relacji http://jerkbait.pl/blog/14/entry-399-dajemy-rad%C4%99-wiosenne-spotkanie-klubu-50/ pozdrawiam - Paweł Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 13, 2016 Zimowy, muchowy SanOS-SAN-19(1).jpgSan-01.jpg Dla zainteresowanych zamieszczam link do dłuższej relacjihttp://jerkbait.pl/blog/14/entry-399-dajemy-rad%C4%99-wiosenne-spotkanie-klubu-50/ pozdrawiam - Paweł Wspaniala sprawa takie spotkanie. Szczerze gratuluje. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 14, 2016 Ostatnio Przy okazji wpisow na blogu pojawily sie zarciki o pstragach wpychanych w obiektyw. To tu taki jeden Wzial wczoraj po teleexpresie. Zlapany na biala muche typu Matuka. Miejsce to dosc rowna skalista rynna ograniczona polkami. Czyli miejsce na basiora. I sie basior trafil na super niskiej wodzie:) Fart.I tyle. Lamiglas plus shimano 2500 plus zylka 0,25. [attachment=306281:face2face001 2000.JPG] Share this post Link to post Share on other sites
Kuballa44 1,092 Report post Posted March 14, 2016 (edited) SG Parabellum 0-7 g, techron 0.04mm, Tica Cetus SS800 i Meppsik long jedyneczka srebrny. Nie, to nie jest mój sprzęt na pstrągi, ale zadziwjająco sprawnie sobie poradził. Rzut około 20 metrów w dół rzeki, w ciemny dół. I sytuacja jak sprzed dwóch lat. Dwa lekkie puknięcia, nagle 20 cm pstrążek jak z procy wyskakuje z dołka, miękkie szarpnięcie... Hol trwał mniej niż minutę. Cholera, jak żałuję w takich chwilach że już nie palę. Papieros po przyjemnym pstrągu to byłoby coś. Strasznie mnie ta rybka ucieszyła. :) Czy ktoś miał już taką sytuację że z dołka widział uciekającego malucha, a chwilę potem uderzenie większej ryby? Dwukrotnie mi się to już zdarzyło. EDIT Wepchnąlem w obiektyw czy jeszcze nie? ;) Edited March 14, 2016 by Kuballa44 Share this post Link to post Share on other sites
Robert_C 5 Report post Posted March 14, 2016 Tak kilka razy miałem taką sytuację z tym, że to były raczej ryby 40+ a ten uciekający był nie wiele mniejszy od tego, który go przeganiał. Share this post Link to post Share on other sites
wizio 149 Report post Posted March 14, 2016 Kiedys lowilem ze znajomym na pewnej pomorskiej.. Gadka szmatka, znajomy zacina takiego 30taczka, holuje go bez wiekszych emocji, cos tam do siebie gadamy, pewnie o pogodzie.. gdy holowany pstrazek jest juz prawie pod naszym brzegiem nagle z dolka podnosi sie klocek ok 4kg (tak go wtedy ocenilismy) i zwyczajnie pobiera paszcza tamtego 30taczka.. oboje zdebielismy, a moze i w czworke :o szarpniecie, 30taczek wypina sie i oboje z klockiem znikaja w ciemnym dole.. Nigdy wiecej nikt go nie widzial, a lowilo sie tam jeszcze wiele, wiele razy.. Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bugajski 4,504 Report post Posted March 15, 2016 Świetne pstrągi Guzu & Kuballa44 :good: Odpowiadając na pytanie wspomnę o kilku sytuacjach w ktorych atakowany przez mniejszego pstrąga wobbler lub obrotowka były "zabierane" przez większego kolegę.Mikrus znikał ,duży żałował ;) Przypominam sobie, że raz miało to miejsce nad górną Dobrzycą - przynetą był mały mepps, drugi zaś raz nad Płytnicą - tu łowiłem na 5 cm Rapalę oryginal F ostro ściągając ją z prądem.Ten pstrąg był pokaźny, prawie 50 cm letniego strumieniowca. Cieszmy się naszym wątkiem...różnie to może w przyszłym roku wyglądać :angry: Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted March 15, 2016 Sytuacji, w ktorej maly pstrag zostaje w trakcie interakcji ze mna zaatakowany przez wiekszego nigdy nie mialem. Nie mialem tez nigdy sytuacji, w ktorej mniejszy pstrag bylby przeganiany przez wiekszego w wyscigu o przynete. Mialem natomiast inne sytuacje "grupowe", ze tak je okresle. Wielokrotnie w trakcie dluzszego prowadzenia wabika przez lowisko zdarza mi sie przyprowadzic kilka dyzurnych pstragow przyneta. Czyli jakis tam pstrazek plynie za przyneta, ktora mijajac kolejna kryjowke innego pstrazka uruchamia tego kolejnego. Plyna wowczas dwa za przyneta pod same nogi. Wiecej niz dwoch przyplywajacych nie kojarze. Najczesciej sa to ryby zblizonej wielkosci. Rzadko sie zdarza, a wrecz bardzo rzadko, by taka akcja zakonczyla sie skutecznym braniem i holem chocby jednego z goniacych. Tak jakby te ryby wzajemnie sobie nie tyle przeszkadzaly, co sie rozpraszaly. Obserwujac je w wodzie da sie zauwazyc, ze jednoznacznie sa swiadome obecnosci tego drugiego obok siebie. Nie tyle rywalizuja o pokarm (przynete) co po prostu przebywaja obok siebie. Tak przynajmniej jest na wodach, na ktorych bywam. W pamieci utkwila mi sytuacja z marca zeszlego roku, kiedy to na dosc szerokim i wolno plynacym, glebokim, miejscu do przynety (10 cm widocznej w wodzie gumy) wystartowaly dwa pstragi. Pierwszy, mniejszy, trafil w przynete szybko, a ten drugi, wiekszy nie mial zamiaru zrezygnowac i plywal wokol holowanej ryby. Bylismy wowczas na rybach we dwoch, wiec obserwujac ta cala sytuacje wykonalem rzut taka sama przyneta (bo taka mialem na koncu zestawu) i ten drugi oczywiscie od razu skasowal podana gume. Mniejsza ryba, byla ryba Kolegi i mierzyla, chyba, 51 czy 52 cm. Moja natomiast mierzyla 55 cm. To ona, a raczej on, bo zdecydowanie pelen testosteronu samiec: Miejsce duze, woda spokojna, przejrzysta. Obserwowalem go jeszcze kilkukrotnie w trakcie sezonu 2015. Patrolowal ton. Nie zlapalem go, ale hak byl widoczny. W tym roku podrosl, przeniosl sie kilkadziesiat metrow nizej w rzece. Na skalny prog, gdzie glebokie ploso zmienia sie w szybko plynace bystrze. Hak pozostal, rozmiar skoczyl do 61 cm. Temperament nadal mocno wojowniczy, obysmy spotkali sie w 2017 i oby przyrosl do 65 cm :) Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted March 19, 2016 Może nie za wielki ale za to naprawdę urodziwyŁadne te Popradzkie potoki Share this post Link to post Share on other sites
diabel 354 Report post Posted March 20, 2016 Witam wszystkich. Piękne rybki panowie, gratuluje. U mnie trwa tendencja poprawiania co miesiąc PB. :D z lutego 47 cm[attachment=307905:47cm.jpg] [attachment=307906:52 cm.jpg]i z dziś 52 cm. Share this post Link to post Share on other sites
Melanzyk 8,858 Report post Posted March 21, 2016 (edited) W ostatni czwartek otworzył się w Irlandii sezon pstrągowy. Skończyłem nockę o godz 7 i natychmiast po pracy udałem się na moją rzeczkę by "zaliczyć" jakieś kropkowańce. Niestety mogłem łowić niewiele ponad 2h bo musiałem wracać do domu :unsure: (żona szła do pracy a ja musiałem zostać z młodym). Nad rzeką byłem ustawiony z moim kumplem Michałem. W ponad 2h złowiliśmy bodajże 9 pstrągów. Wszystkie ryby na różne przynęty handmade. Pierwsze 2 ryby dnia połakomiły się na woblerek o szalonej pracy wykonany przez Webstera :rolleyes: Złowił bym pewnie na niego więcej, ale niestety miejscówka dwukrotnie próbowała mi go "zabrać" więc przestawiłem się na coś mniej "cennego" :D fotki 2 ryby jakoś mi wyszły, ale poproszę Michała o dosłanie mi ich raz jeszcze. Tutaj jakieś ryby na swojaczki. Niestety ten killerek odszedł do pstrągowego nieba :wacko: jejku jak ja nie lubię tracić dobrych przynęt, buuu. Tutaj rybki na Michałowe "swojaki" w tym jego nowy PB - 51cm. Pozdr M Edited March 21, 2016 by Melanzyk Share this post Link to post Share on other sites
yffea 1,935 Report post Posted March 22, 2016 Nie tak grube jak te z Ire ale i tak w świetnej kondycji jak na tą porę roku :). No i nie obyło się bez walki. [attachment=308462:P3222181+www (Kopiowanie).jpg] [attachment=308461:P3222175+www (Kopiowanie).jpg] [attachment=308460:P3222173+www (Kopiowanie).jpg] Przy okazji test dalszy kijka - bardzo udana konstrukcja. Dzięki progresywnemu i głębokiemu ugięciu, mimo swojej mocy (12 lb) pozwala wyjąć ryby zapięte za "skórkę". Przy tym akcja kija pozwala łowić na każdego typu przynętu. Na zdjęciu 2" gumka Fish Arrow na 2 gr główce. [attachment=308464:P3202061+www (Kopiowanie).jpg] Share this post Link to post Share on other sites