Cormoran76 216 Report post Posted February 14, 2016 dzisiejszy :) [attachment=298970:JIGI 583.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
yffea 1,935 Report post Posted February 16, 2016 Czy zdradzi kolega co ta za gumka bo jej nie kojarzę :) Fish Arrow Split tail Share this post Link to post Share on other sites
yffea 1,935 Report post Posted February 16, 2016 (edited) Ot walentynkowe :). Długie, chude i mocne jak diabli. Wędka z dzieloną rękojecią to 6 lb.... zapas mocy jeszcze był ale 10 cm więcej pstrąga i miała by chyba już dość :). Na plus - świetne czucie i pewne zacięcie mino, że ryba stała daleko w głębokiej, szybkiej rynnie. ----------------------- Nawinięte - YGK G-Soul #0.4 6lb - YGK GesoX WX8 #0.6 4,5kg ---------------------- Guma ta co zawsze :) - Fish Arrow Split Tail. [attachment=299329:P2152025+ (Kopiowanie).jpg] [attachment=299327:P2152054+ (Kopiowanie).jpg] Edited February 16, 2016 by yffea Share this post Link to post Share on other sites
malcz 1,807 Report post Posted February 16, 2016 (edited) Ot walentynkowe :). Długie, chude i mocne jak diabli. Wędka z dzieloną rękojecią to 6 lb.... zapas mocy jeszcze był ale 10 cm więcej pstrąga i miała by chyba już dość :). Na plus - świetne czucie i pewne zacięcie mino, że ryba stała daleko w głębokiej, szybkiej rynnie. ----------------------- Nawinięte - YGK G-Soul #0.4 6lb - YGK GesoX WX8 #0.6 4,5kg ---------------------- Guma ta co zawsze :) - Fish Arrow Split Tail. Piękne rybska....świetne plecionki....młynek też znajomy, ale z folią na korku bym nie dał rady łowić :) Czyżby testy patyka? Pozdrawiam Edited February 16, 2016 by malcz Share this post Link to post Share on other sites
yffea 1,935 Report post Posted February 16, 2016 (edited) Piękne rybska....świetne plecionki....młynek też znajomy, ale z folią na korku bym nie dał rady łowić :) Czyżby testy patyka? PozdrawiamDokładnie - testy nowych kijków. Na końcu dolnika widać jeszcze doklejony taśmą opis ze specyfikacja kija. :) Edited February 16, 2016 by yffea Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted February 16, 2016 Pstrążek kolegi Dariusza złowiony w Bobrze... Przynętą była niezawodna obrotóweczka nr 2 Piotra Lipca Rybka w rozmiarze 65+ , oczywiście wróciła do swojego królestwa C&R !!! [attachment=299475:12715248_1667892356793045_3909784684612999819_n.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted February 17, 2016 Wiktor ta opcja była również brana pod uwagę , jednak opinie kilku osób które posiadają sporą wiedzę jednoznacznie potwierdzają że to Salmo Trutta m.Fario W miejscu gdzie został złowiony ,żeby się znalazł musiał by pokonać kilka przegrodzeń , piętrzeń rzeki - nie wykonalne... Share this post Link to post Share on other sites
Roseth 124 Report post Posted February 17, 2016 (edited) Na początku lutego w rzece, której nazwy nie znam ;) złowiono podobno "pstrąga"82cm, który okazał się trocią (fotka krąży, ale mogła być zrobiona wszędzie). P o d o b n o w zeszłym roku też, mniejszy egzemplarz. Ryba z Wisły musiałaby minąć Sandomierz (i inne jeszcze grody), wstąpić do innej większej rzeki, a później do mniejszej "górskiej". Nie wiem co o tym myśleć. Ryba z Bobru, jeśli pstrąg, godna uznania, troć zresztą też, szczególnie, że można jeszcze kiedyś dociekać jej proweniencji na żywca. Warto zabrać kilka łusek następnym razem. Edited February 17, 2016 by Roseth Share this post Link to post Share on other sites
PiterS 40 Report post Posted February 17, 2016 Wiktor ta opcja była również brana pod uwagę , jednak opinie kilku osób które posiadają sporą wiedzę jednoznacznie potwierdzają że to Salmo Trutta m.Fario W miejscu gdzie został złowiony ,żeby się znalazł musiał by pokonać kilka przegrodzeń , piętrzeń rzeki - nie wykonalne... Karol, jak dobrze policzysz, a raczej się tu pomylisz bo na Bobrze tama za tamą, to do tego miejsca będzie chyba z 20 (albo i lepiej) tam i MEWek. Już pierwsza tama w Starym Raduszcu, 2km od ujścia do Odry, eliminuje jakąkolwiek wędrówkę ryb w górę rzeki. Duże byki z tego odcinka mają takie ubarwienie, ewentualnie to jakiś wypasiony selekt z zarybień. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Boruch 1,405 Report post Posted February 17, 2016 (edited) Na początku lutego w rzece, której nazwy nie znam ;) złowiono podobno "pstrąga"82cm, który okazał się trocią (fotka krąży, ale mogła być zrobiona wszędzie). Też widziałem i trudno powiedzieć co to?? Niema niestety jednoznacznego stanowiska ze strony ichtiologów ale niektóre tuzy w tej dziedzinie utrzymują że to pstrąg :rolleyes: Edited February 17, 2016 by Piotr Boruch Share this post Link to post Share on other sites
michcio 764 Report post Posted February 17, 2016 Dobrze znam łowcę i foto też. I to nie tą na tle podłogi, ale z gadziną w rękach - 84 cm grubego potoka! Rekord do pobicia, pływa dalej :) Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 1,644 Report post Posted February 17, 2016 Dawno dawno temu złowiłem na Słupi w kwietniu identyczna wręcz w wyglądzie rybę ale długości 75 cm. Bylem na 100% pewny ze jest to samiec troci wędrownej a żyjący jeszcze wówczas Mundek Antropik gratulował mi rekordowego potokowca. To były stare i mroczne(ubiegły wiek) czasy gdzie takie ryby zabierało się do domu. Po oprawieniu okazało się ze to samica :( z zalążkami ikry. Bardzo prawdopodobne ze jednak Mundzio miał racje ale nie liczę tej ryby jako swój rekord bo niesmak mam do dzisiaj. Czasami wolał bym żeby na 100% była to troć. Zabicie takiego potoka nawet 20 lat temu boli jak cholera :( Ps. dzisiaj nie miał bym żadnej wątpliwości w kwietniu żadna troć w rzece nie ma takich kolorów, są już pięknie wysrebrzone ale człowiek uczy się cale życie Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted February 17, 2016 84 to coś w okolicach oficjalnego rekordu Polski... I to z opisu ryba z południa, z zlewni Wisły miedzy Sandomierzem a Krakowem. Zdjęcia nie widziałem, ichtiologiem nie jestem, natomiast sygnały o trociach w tych okolicach były już od pewnego czasu. Coś przez Włocławek przechodzi, chociaż zapewne śladowe ilości ryb. Nie sądzę żeby doniesienia z kilku źródel o troci w Wiśle w okolicach Krakowa były wyłącznie mitem. Jestem pewien że technicznie dałoby się sprawdzić , czy troć, łosoś , wpuszczony do Rudawy, Szreniawy, Raby, wróci za kilka lat. Kwestia kosztów, zakup 2-10 tys narybku, chipy, monitoring... Pewnie setki ton karpia można za to kupić więc na PZW bym nie liczył. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 17, 2016 Strone temu ryba 82, teraz 84. Zanim bedzie nam dane zobaczyc zdjecie, jesli wogole, moze byc rekord krajowy :) Share this post Link to post Share on other sites
marcin186 615 Report post Posted February 17, 2016 Ja mam info,że 84cm i tak jak michcio pisze, ryba pływa dalej. Share this post Link to post Share on other sites
Z.Milewski 786 Report post Posted February 17, 2016 Pstrążek kolegi Dariusza złowiony w Bobrze... Przynętą była niezawodna obrotóweczka nr 2 Piotra Lipca Rybka w rozmiarze 65+ , oczywiście wróciła do swojego królestwa C&R !!! 12715248_1667892356793045_3909784684612999819_n.jpg To jest ryba kolegi Dariusza czy Twoja, bo się nieco zgubiłem przez te gratulacje? Jeśli to ryba Bobru powyżej Raduszca Starego, to musi być potok, ubarwienie zresztą potwierdza gatunek. Nie ma wątpliwości. Jednak zdarzają się pojedyncze grubaski. Podziwiam tą przyrodę i desperację gatunku, który mimo przeciwności jakoś sobie radzi. Rzeka co kilka kilometrów przegrodzona tamami, tworzy mikropopulacje bez możliwości wymieszania-wzmacniania genów. Pytanie tylko jak długo? Presja wędkarzy, kormoranów, kłusowników robi swoje. Ale jednak myślę, że zmiany środowiska spowodowane przez ludzi, najbardziej szkodzi potokom. I nie tylko potokom, innym gatunkom nie mniej. Share this post Link to post Share on other sites
Michał P. 7,156 Report post Posted February 18, 2016 Dzisiejszy ślicznie wybarwiony samczyk: Share this post Link to post Share on other sites
trinited 90 Report post Posted February 20, 2016 Zdjęcia nie widziałem, ichtiologiem nie jestem, natomiast sygnały o trociach w tych okolicach były już od pewnego czasu. Coś przez Włocławek przechodzi, chociaż zapewne śladowe ilości ryb. Nie sądzę żeby doniesienia z kilku źródel o troci w Wiśle w okolicach Krakowa były wyłącznie mitem. 19.05.2015 W ubiegłym tygodniu na tamie we Włocławku pojawili się ichtiolodzy, którzy sprawdzali jak działa zmodernizowana niedawno przepławka dla ryb. Liczą i znakują trocie oraz certy, którym udało się pokonać stopień wodny. (...)- Teraz przeszło około 200 troci. Mamy też silny ciąg certy. (...)Miejmy nadzieję, że idą do Sanu, do Dunajca. To jednak w większości ryby, które nie wiedzą gdzie idą, bo były wypuszczane z zarybień w dolnej Wiśle (...)Ichtiolodzy przyznają, że są zdziwieni, że znajdują w przepławce tyle troci, bo maj to nie okres migracji tych ryb. http://ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomo_ci/16933_ichtiolodzy_licza_i_znakuja_ryby_wedrowne_plynace_przez_tame.html https://www.youtube.com/watch?v=Qf_6Aj0bkNI Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted February 20, 2016 (edited) 84 to coś w okolicach oficjalnego rekordu Polski... I to z opisu ryba z południa, z zlewni Wisły miedzy Sandomierzem a Krakowem. Zdjęcia nie widziałem, ichtiologiem nie jestem, natomiast sygnały o trociach w tych okolicach były już od pewnego czasu. Coś przez Włocławek przechodzi, chociaż zapewne śladowe ilości ryb. Nie sądzę żeby doniesienia z kilku źródel o troci w Wiśle w okolicach Krakowa były wyłącznie mitem. Jestem pewien że technicznie dałoby się sprawdzić , czy troć, łosoś , wpuszczony do Rudawy, Szreniawy, Raby, wróci za kilka lat. Kwestia kosztów, zakup 2-10 tys narybku, chipy, monitoring... Pewnie setki ton karpia można za to kupić więc na PZW bym nie liczył. Sam osobiście około 5-6 latek temu w czasie dłubania sandaczy na gumę miałem tą przyjemność przyłowu Troci 85cm. Było to właśnie pod Sandomierzem. ;) Był to kelt??? bo na pewno nie srebrniak. Czyli jednak coś tam przejdzie przez zaporę. Dodam ,że w tym samym roku , słyszałem jeszcze o dwóch takich samych przypadkach. I było to w grudniu, wiec pora raczej odpowiednia dla migracji troci. Edited February 20, 2016 by miramar69 Share this post Link to post Share on other sites
ginel 131 Report post Posted February 20, 2016 Dodaj też moje dwie trotki po 80 cm w okolicach Nowego Korczyna:) Migrują migrują:) Share this post Link to post Share on other sites
miramar69 4,069 Report post Posted February 20, 2016 No to jest nas teraz dwóch ;) , choć pewnie jeszcze z kilku by się znalazło :) . Share this post Link to post Share on other sites
kondzio 77 1,113 Report post Posted February 20, 2016 (edited) Idą też wyżej. W okolicach Brzeska tez się traciła, amatorka woblera Edited February 20, 2016 by kondzio 77 Share this post Link to post Share on other sites
aldebaran 124 Report post Posted February 20, 2016 Ja zaś słyszałem opowieści z zeszłego roku o kabanie, który zrywał wszystkie pstrągowe zestawy na małej krakowskiej rzeczce (a tubylcy raczej lekko nie łowią) ;) Co prawda traktuję to z dużym przymrużeniem oka, ale tej wielkości pstrąg raczej nie ma tam prawa bytu ze względu na presję i słyszałem opinie, że to mogła być trotka, bo za czasów świetności polskich wód podobno tam niekiedy wchodziły. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted February 20, 2016 (edited) Bardzo ciekawe sa te informacje o trociach z gornej I srodkowej Wisly. Optymistyczne w swojej wymowie :) Gratuluje tym ,ktorzy trafili :) Edited February 20, 2016 by Guzu Share this post Link to post Share on other sites
Milan 258 Report post Posted February 20, 2016 Panowie. Trocie i łososie w przepławce nie koniecznie muszą być z zarybien poniżej. Powiem wiecej od lat kilku rzeki są zarybiane narybkiem łosiowatych. San, Hoczewka, Wisłoka, Dunajec to tylko niektóre z nich. Polecam obejrzeć dokument ,,Wisła od źródeł do ujścia". Share this post Link to post Share on other sites