Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Raffaello

Fisching&Hunting

Recommended Posts

Za dużo dzików to je odstrzelmy po prostu gadanie bandy. 

Dyskusja jest jałowa  , piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia

Maja obowiazek inaczej płaca kary

wiesz kto płaci za zniszczenia zrobione przez dziki ?

Jak za wszystko w tym kraju podatnik :) . I nadal uważam, że jakiekolwiek promowanie myślistwa powinno być zabronione:)

Jak za wszystko w tym kraju podatnik :) . I nadal uważam, że jakiekolwiek promowanie myślistwa powinno być zabronione:)

Nie podatnik tylko koło myśliwskie na którego obwodzie powstały straty 

koło finansowane jest ze składek i z darowizn

po za tym koło nie ma stałych pracowników jak koło wędkarskie

zobacz ile jest dzików

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/rolnictwo/300-tys-dzikow-do-odstrzalu-w-tym-roku/9jw6w

Ja wiem,koła łowieckie. Więc tu jest potrzebna zmiana prawa. A po drugie- czemu rolnicy nie ubezpieczą się od szkód wyrządzonych przez zwierzęta? Nie mają kasy-bzdura,prosty przykład,gospodarz,który narzeka,jaka to bieda, wychleje ze 3-4 piwa 2-3 razy w tygodniu (sprawdzone osobiście),czy nie może przeznaczyć tej kasy na coś tak prozaicznego,zamiast tankować? Może,ale lepiej oczekiwać,że państwo da,ba,nawet dopłaci. Aha-mam działkę w okolicach lasu i jakoś od dawien dawna nie widziałem dzika,lisa,sarny,nawet zająca,za to od czasu do czasu słychać strzały. Edited by CM Punk

Nie którzy rolnicy sa ubezpieczeni od szkód /gradobicia wichury itp/ 

Ale prawo stanowi ,że jesli zwierzyna wyrządzi szkody na danym terenie to płaci dzierżawca obwodu

dla tego też i koła sa ubezpieczone bo nie zawsze stać na opłacenie strat

po za tym myśliwych jest coraz mniej 

tu przepis http://www.infor.pl/prawo/ubezpieczenia/odszkodowania/696334,Kto-odpowiada-za-szkody-wyrzadzone-przez-dziki.html

Edited by seiken

Bardzo dobrze,że się ubezpieczają,to powinno być jak OC przy aucie,poza tym myśliwi to nie biedota,stać na pewno większość z nich. A po drugie,przecież można podawać zwierzynie środki antykoncepcyjne,nie będzie się rozmnażać,więc problem będzie załatwiony bezkrwawo. No tak,zapomniałem-instynkt łowcy jednak nie da za wygraną.

. A po drugie,przecież można podawać zwierzynie środki antykoncepcyjne,nie będzie się rozmnażać,więc problem będzie załatwiony bezkrwawo. No tak,zapomniałem-instynkt łowcy jednak nie da za wygraną

:lol:  :lol:  :lol:  może rząd uchwali po 500 na te antykoncepcję , dajesz czadu nie powiem :lol:

Wędkarz też ma instynkt łowcy , chciał byś aby ktoś złapał Cie kotwicą za buźkę i przegonił ze 100m ? :P

Edited by seiken

Nie wiem czy locha będzie pamietać, zeby wziąć te 21 tabletek w cyklu.

No i musi uważać, zeby nie wyrzygac pigułki antykoncepcyjnej, np po żołędziach. Bo bedą młode.

Ludzie, przestańcie bredzić...

Nie jestem fanem, uważam ze walenie sarnie miedzy oczy nie jest jakieś super, nagonka to tez dość prymitywny sposób, ale litości. To było jest i będzie.
Poza tym, chętnie zapolowalbym z kimś na ptactwo, ale nie mogę. Bo myśliwi w przeciwieństwie do nas dobrze pilnują swojego hobby.

@CM Punk, wypisujesz takie pierdoły, że aż trudno uwierzyć, że wyszły spod palców inteligentnego (jak mniemam) człowieka.

To nie są pierdoły,wystarczy trochę chęci i mniej sadystycznych zapędów.

A jak wygląda rozkładanie szczepionki przeciw wściekliźnie lisów?

Też rzygają,czy może jednak to jest skuteczna metoda?

Edited by CM Punk

:lol:  :lol:  :lol:  może rząd uchwali po 500 na te antykoncepcję , dajesz czadu nie powiem :lol:

Wędkarz też ma instynkt łowcy , chciał byś aby ktoś złapał Cie kotwicą za buźkę i przegonił ze 100m ? :P

Nie,ale była już dyskusja tu na forum,skoro można w ciągu kilku minut złowić dwa razy tego samego szczupaka,to jednak jakiegoś wielkiego wrażenia to na nim nie robi,a nie raz widziałem tak okaleczone ryby,które jakoś potrafiły przeżyć.

Niestety sarna z odstrzeloną racicą,bądź trafiona równie beznadziejnie w inne miejsce nie przeżyje i raczej tego nie zapomni,a jak już dopadnie ją na wpół żywą żądny krwi sadysta,który jeszcze na żywca zacznie obdzierać ze skóry,to już wogóle pełna frajda.

A może tak byś swoją kicię dał na przeszkolenie jako obiekt norowania? To by były emocje! :)

Ja myślę, że @CM Punk został od początku źle zrozumiany i trochę zepchnięty do defensywy.  Myślę, że chodzi głównie o to, aby ma forum wędkarskim, które propaguje ideę C&R nie było tematu, który nierozerwalnie  wiąże się z  zabijaniem zwierząt.

Zycie wiaze sie z zabijaniem zwierzat. Taki fakt bezdyskusyjny. Mamy go zamiesc pod dywanik obludy?

Co do tego, ze jerkbait to nie miejsce na zdjecia z upolowana zwierzyna, zgoda...ale sam temat mnie nie razi.

Kogo temat nie interesuje niech nie wchodzi i nie czyta. Oszczędzicie nerwów sobie i pasjonatom tej dyscypliny.

Nie rozumiem po co to chcecie rozmawiać o myślistwie (zabijaniu zwierząt) na forum poświęconym etycznemu wędkarstwu. Przecież są fora myśliwskie. Równie dobrze można by zakładać tematy "Połów szczupaka na żywca" lub "sandacza na martwą rybkę" i powiedzieć jak komuś nie odpowiada to niech nie wchodzi i nie czyta. Temat uważam za prowokację.

Temat nie jest prowokacją, jest raczej obrazem dość powszechnej podatności na socjotechniczną indoktrynację..  Czyli góry trupów podczas misji pokojowych, legalna i półlegalna eutanazja, rytualne zabijanie zwierząt, wreszcie zabijanie nienarodzonych idące w miliony jest w porzo, ale strzelenie w łeb bażantowi, aby go zjeść - ohydnym. plugawym morderstwem :D :D

Myślistwo prawie niczym się nie różni od łowienia ryb. Różne alternatywne formy są w nim tylko tylko marginesem. No kill uprawiają jednostki, c&r prawie wszyscy, ale gdybyśmy tak wszyscy zaczęli masowo stosować no kill, stalibyśmy się w oczach społeczeństwa zorganizowanymi, instytucjonalnymi sadystami. Wędkarstwo - czyli amatorskie rybactwo,  jest wraz z polowaniem - od zawsze -  tradycyjną formą ludzkiej aktywności. Anno Grodzko i Robert Biedroń też nie lubią myśliwych.. :)    

Jeśli temat Cię razi - nie czytaj. Myśliwska etyka to zupełnie inny byt niż etyka wędkarska, nie ma sensu ich porównywać. Dodam tylko jeszcze, że gdyby nie dzisiejsi myśliwi zające i bażanty np. oglądałbyś tylko na zdjęciach.

Edited by Woytec

Ja myślę, że @CM Punk został od początku źle zrozumiany i trochę zepchnięty do defensywy.  Myślę, że chodzi głównie o to, aby ma forum wędkarskim, które propaguje ideę C&R nie było tematu, który nierozerwalnie  wiąże się z  zabijaniem zwierząt.

A na forum myśliwskim jest taki temat i koledzy myśliwi-wędkarze wypuszczają złowione rybki bo zależy im na tym żeby coś w naszych wodach pływało!.

Koledze CM punk pisałem żeby nie wchodził na ten wątek ale jak widać?nie odpuszcza ........

Tak,nie odpuszczam,jeśli ktoś jest "pasjonatem" tej dyscypliny,to może od razy założyć wątek masarski,tam też są pasjonaci rozbierania tuszy zwierząt,można wrzucić filmy instruktażowe.

Panie hrabio,jak zwykle Pan sprytnie omija temat i wykręca kota ogonem,więc wcale się nie dziwię,taka Pana widać tu rola,jednak słusznie Pan napisał,że myślistwo PRAWIE nie różni się niczym od łowienia ryb,to PRAWIE to darowanie życia zwierzęciu,które złowimy,a nie poderżnięcie mu gardła.

Aha,tradycja-no tak,tradycyjna corrida w Hiszpanii też jest piękna według naszego hrabiego,nieprawdaż?

To może niech hrabia i inni miłośnicy latania z giwerą po lesie wejdą sobie na stronę ogrish.tv -tam jest duuużo ciekawych materiałów,również myśliwskich,możecie drodzy koledzy oglądać delektując się piwkiem i zlizywać piankę z wąsów,smacznego :) .

Co do Biedronia,to proszę sobie wyobrazić,że w wielu dziedzinach się z Nim nie zgadzam,nawet mój profil fejsbukowy został radośnie przez tego Pana zablokowany.

Edited by CM Punk

Myślistwo jest jak najbardziej ok ! Nie każdy ma oczywiście pociąg do typowo męskich zajęć - to nie jest oczywiście wada.. ale też nie jest to żadna zaleta :)

Dziś ludzka wolność nie polega na jakimś tam sobie wolnym wyborze. Hola, hola .. Wybór światopoglądu jest zbyt ważna sprawą, aby mógł być tylko i wyłącznie sprawą osobistą, niepewną, odmienną od ideologicznych założeń.. dlatego wybór musi być jedynie słuszny.. I któż tu może nam bardziej pomóc w tej sprawie niż inżynieria społeczna władająca równie sprawnie socjotechniką co i umysłami ludu prostego. Myślistwo jest więc niedobre - i schluss.. :)    

Jak kolega pała do myśliwych taką nienawiścią to co powie o panach w niebieskich mundurach?przecież oni strzelają do ludzi!też są na forum! :ph34r:

Proponuje nie odpisywać na kolegi posty i sam się ,,wypali,,.
Koledzy myśliwi jaki kalibrami dysponujecie? bo chyba najbardziej popularna ostatnio jest 308W

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...