Jano 4,021 Report post Posted October 24, 2015 (edited) Chciałbym dopytać czy i jakie macie doświadczenia że zgłaszaniem wykroczeń wariatów drogowych nagranych na kamerze samochodowej? Edited October 25, 2015 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 Wystarczy że wyślesz nagranie jako anonim. Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted October 24, 2015 Wystarczy że wyślesz nagranie jako anonim. I co wtedy się stanie? Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 (edited) Ten czyjego po blachach ustalą, że jest auto zostanie wezwany na policję w celu postawienia mu zarzutów i wymierzenia kary albo wskazania kto w danym dniu jechał. Edited October 24, 2015 by CarIvan Share this post Link to post Share on other sites
Tomasz eS 5,141 Report post Posted October 24, 2015 Ten czyjego po blachach ustalą, że jest auto zostanie wezwany na policję w celu postawienia mu zarzutów i wymierzenia kary albo wskazania kto w danym dniu jechał. Kurde nie wiedziałem ze to takie proste. Pytanie tylko jak to funkcjonuje w rzeczywistości... Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted October 24, 2015 Ten czyjego po blachach ustalą, że jest auto zostanie wezwany na policję w celu postawienia mu zarzutów i wymierzenia kary albo wskazania kto w danym dniu jechał.Dokładnie jak pisze kolega. Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted October 24, 2015 Kurde nie wiedziałem ze to takie proste. Pytanie tylko jak to funkcjonuje w rzeczywistości... Tomek funkcjonuje w zależności od wykroczenia. Mój znajomy miał okazję boleśnie się o tym przekonać. Share this post Link to post Share on other sites
Artek 2,564 Report post Posted October 24, 2015 Kurde nie wiedziałem ze to takie proste. Pytanie tylko jak to funkcjonuje w rzeczywistości...Ponoć jest taki wydział w drogówce, który się tym zajmuje. Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 Tomek działa, zapewniam Cię. Film z adnotacją trafia do wydziału wykroczeń, oglądają go, ustalaja po nr. rejestracji kto jest właścicielem i wysyłają mu wezwanie do wstawienia się na komendę/posterunek. Dalej pokazują mu nagranie i stawiają zarzuty jeśli przyzna się że jechał on, jeśli nie, musi wskazać kto jechał i wedy wzywaja tego co jechał i jego karają, jeśli nie wskaże to stawiają mu zarzuty właścicielowi auta. W zależności od tego jakie jest wykroczenie czasami zdarza się że wychodzi z policji już bez prawka. Wystarczy że kilkukrotnie złamał przeisy, zsumują mu wykroczenia, ilość pkt. karnych zgodnie z taryfikatorem + mandat karny. Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted October 24, 2015 (edited) Uruchomiono specjalne adresy e-mail gdzie można zgłaszać... tylko pewnie dodatkowo trzeba jakieś zeznania składać Edited October 25, 2015 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
dawek1 72 Report post Posted October 24, 2015 Niestety to aż takie proste nie jest. Oczywiście wysyłasz ale musisz być świadkiem więc przygotuj się na wizytę na policji czy w sądzie. Mówił mi to znajomy policjant. Jak masz czas to można wysłać. Share this post Link to post Share on other sites
AdasCzeski 3,492 Report post Posted October 24, 2015 Nie wiem jaką Policja ma praktykę, ale jeśli nagranie poślesz anonimowo, no to świadkiem nie będziesz, bo niby jak...:) Poza tym nie widzę potrzeby przesłuchania, jeśli jest nagranie, bo to wszak dowód wystarczający i obiektywny. No chyba, że kierujący zacznie pieprzyć coś o manipulacji nagraniem, ale i wówczas jest nagranie i można je pod tym kątem badać. Wyślij to nagranie, idiotom na drodze mówimy zdecydowane nie. Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted October 24, 2015 Z tego co się orientuję to coś się miało zmienić w kwestii zgłaszania wykroczeń drogowych na policję przez osoby postronne. Swoja drogą to trochę dziwna sprawa że fotoradary i wideo rejestratory muszą posiadać ważną legalizację a taki filmik nadesłany przez anonimowego operatora kina akcji już takich wymagań spełniać nie musi. Share this post Link to post Share on other sites
AdasCzeski 3,492 Report post Posted October 24, 2015 Wojtek, ale ta legalizacja to chyba dotyczy kwestii poprawności pomiaru prędkości. Jano pisze o innych wykroczeniach i te właśnie miałby by być przedmiotem postępowania wobec delikwenta. Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted October 24, 2015 (edited) Generalnie chodzi np. o wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, pod górę i przed zakrętem... Edited October 25, 2015 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
Lepton 405 Report post Posted October 24, 2015 Kurde nie wiedziałem ze to takie proste. Pytanie tylko jak to funkcjonuje w rzeczywistości... To nie śledzisz w TV sprawy kelnerów? - Przygotuj papiery kamery (udowodnij,że twoja) - Wykaż,że nie naruszyłeś prywatności pirata. - Napisz oświadczenie o nie majstrowaniu przy nagranym materiale ( konieczne załączenie stosownej ekspertyzy). - Upewnij się,czy uzyskasz status świadka koronnego.Jeżeli,nie :( zacznij szukać miejsca do ukrycia (Twoje dane osobowe otrzyma koleś,którego chcesz skasować. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 Niestety to aż takie proste nie jest. Oczywiście wysyłasz ale musisz być świadkiem więc przygotuj się na wizytę na policji czy w sądzie. Mówił mi to znajomy policjant. Jak masz czas to można wysłać. Nie musisz być, wysyłasz bez adresu zwrotnego jako anonim i gość jaki dokonał wykroczenia i został nagrany zostanie ukarany. Musisz powiedzieć znajomemu by dopytał się kolegów z wydziału wykroczeń jak to jest rozwiązywane bo z pewnością nie tak jak Ci mówił. Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 To nie śledzisz w TV sprawy kelnerów? - Przygotuj papiery kamery (udowodnij,że twoja) - Wykaż,że nie naruszyłeś prywatności pirata. - Napisz oświadczenie o nie majstrowaniu przy nagranym materiale ( konieczne załączenie stosownej ekspertyzy). - Upewnij się,czy uzyskasz status świadka koronnego.Jeżeli,nie :( zacznij szukać miejsca do ukrycia (Twoje dane osobowe otrzyma koleś,którego chcesz skasować. ;) Bzdura. Share this post Link to post Share on other sites
Lepton 405 Report post Posted October 24, 2015 Bzdura. Żart. :P Share this post Link to post Share on other sites
G_rzegorz 1,248 Report post Posted October 24, 2015 Przecież ostatnio głośno było o policjantach, którzy zostali nagrani jak na czerwonym świetle z pasa na wprost polecieli na prawo wcinając się przed inne auta. Sprawa została umorzona gdyż nie dotarli do autora nagrania...jest gdzieś filmik w necie... Share this post Link to post Share on other sites
darogryf 150 Report post Posted October 24, 2015 Jeśli cymbał się sam nie przyzna to właśnie tak się kończy. Chyba, że jest się znanym Frogiem a wtedy jest medialnie i karuzela sama się nakręca. Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted October 24, 2015 (edited) ....jeżeli mam biegać po sądach to raczej odpuszczę sobie Edited October 25, 2015 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted October 24, 2015 (edited) A data? Ustalenie daty popelnienia wykroczenia jest istotne, karalnosc sie przedawnia. Czy istnieje mozliwosc stwierdzenia bez zadnych watpliwosci dnia, w ktorym akcja miala miejsce? http://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/ciekawostki/686785,Przedawnienie-wykroczen.html Edited October 24, 2015 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted October 24, 2015 Miałem ostatnio wątpliwą przyjemność spotkać niezłego debila na drodze, po którymś szaleńczym wybryku włączyłem w końcu kamerę i zarejestrowałem kilkukrotne wyprzedzanie na podwójnej ciągłej m.in. pod górę na trzeciego... Od razu powiem ze "strzelaniem z ucha gardze" tymbardziej jak ktos nie ma jajek, zeby sie pod tym podpisac.Od tego jest policja.Policji nie zalezy na tym zeby bylo bezpieczniej tylko aby karac.W stanach musza udowodnic ci wine aby cie skazac, w Polsce ty musisz udowadniac niewinnosc.Do tego "dobrodzieje" ktorzy lubia "uprzejmie donosic". Swoja droga to ten "debil" albo musiac poruszac sie na twojej orbicie, ze co chwila ci sie ukazywal, az wlaczyles kamere, badz sie go trzymales, co znaczyc moze , ze jechales dokladnie jak on.Nie wyobrazam sobie tego aby bedac wyprzedzonym przez "idiote" widziec jego kolejne szalencze wybryki, zdazyc wlaczyc kamere i nagrac kolejne :ph34r: Kolejna sprawa, jakim prawem nagrywacie prywatne osoby? I jeszcze wracajac do policji , widzialem kiedys nagranie policji za jadacym z nadmierna predkoscia pojazdem , ktory co jakis czas lamal przepisy.To ma byc policja?? To jest przyzwalania na lamanie przepisow, czekanie az ktos zwolni zeby go podliczyc, to sie nie miesci w mojej glowie.Jadacy z nadmierna predkoscia pojazd jest zagrozeniem na drodze, w kazdej chwili mogloby dojsc do tragedii, a policja (rowniez pedzaca jak 100 hu...jow) tez moglaby spowodowac nieszczescie.To nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem tylko kasowaniem pieniedzy. Zeby nie bylo, posiadam prawo jazdy od 18 lat, ma na koncie 1pkt karny (a raczej mialem , bylo to w 2010) uzywam auta codziennie, przestrzegam przepisow.Lubie jezdzic szybko, tam gdzie moge.Czasem sie wyglupialem fakt. Podsumowujac, jezeli zauwazylibyscie, ze ktos okrada jakis samochod i stac by was bylo na to aby go zatrzymac i wezwac policje to poparlbym taka inicjatywe, jezeli wasze dzialanie opiera sie tylko na nagraniu z ukrycia i jako anomim wyslanie filmu to przykro mi to powiedziec ale jestescie zwyklymi ANONIMAMI, troche mnie ten temat zaszokowal, byc moze dlatego ze osobiscie nie mam kontaktu z takimi ludzmi. Share this post Link to post Share on other sites
Szymon82 1,585 Report post Posted October 25, 2015 Powiem krótko, kierowcy - niech los chroni nas przed konfidentami drogowymi ...tfu ! Share this post Link to post Share on other sites