DanekM 616 Report post Posted October 23, 2015 Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze. Proponuję rzucić okiem na link. Generalnie na północy problemy te same... http://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=8387&pic=5cf033eb7943b0c7b22a160d63725118.jpg Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted October 23, 2015 Panowie @maggot oraz @silurus bardzo proszę o powściągliwość w swoich wypowiedziach. Bo widzę że temat dyskusji idzie w złym kierunku. Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 24, 2015 Koledzy poczytałem co piszecie, zarówno o kormoranach jak i wzajemne uprzejmości i wiecie co uważam? po pierwsze póki co jak już napisano w tym temacie, kormoran jest jak narazie gatunkiem chronionym w Polsce i jakiekolewiek podrzeganie do ich zabijania, eksterminacji gniazd, jaj i młodych jest zgodnie z prawem czynem karalnym więc panujcie trochę nad emocjami i pomyślcie nad tym co kto ma zamiar napisać. Po drugie problemu nie rozwiążemy ani odstrzałem ani ograniczaniem lęgowisk, ani brakiem zarybień by te ptaszyska nie miały co jeść, ani też całkowitą likwidacją gniazd z jajami czy młodymi. Problem jest nie tylko nasz krajowy bo to ptak wędrowny. Najpierw trzeba by stworzyć petycję z wieloma tysiącami podpisów i wysłać ją do ministra środowsiska by zdjął ów gatunek z listy chronionych w Polsce ale muszą te ptaki zostać jako częściowo/okresoowo chronione, następnie w kooperacji z ekologami i ichtiologami dokonać kontrolowanego na danej wodzie gdzie te ptaki bywają przeglądu gniazd i pozostawienie nie więcej jak jednego pisklęcia na gniazdo. Pamiętajcie, że utrzymać gatunek należy, by nie zaburzyć innych ekosystemów w tym naszego wodnego a całkowita eliminacja młodego pokolenia z czasem doprowadzi do zaniku tego gatunku (bo jak nie będzie ten ptak pod ochroną byle wędkarz popłynie łódką z widłami i zniszczy gniazda bo mu ryby wyżerają) i wtedy strach pomyśleć co będzie. Te ptaki muszą się rozmnażać bo i stare też wiecznie nie żyją. Można jednak to kontrolować i utrzymywać na odpowiednim poziomie. Do tego jednak potrzeba najpierw jak pisałem znesienia tego ptaka z listy całkowicie chronionych w naszym kraju a następnie utworzenia grup jakie zajmą się kontrolnym corocznym przeglądem gniazd tych ptaków. Share this post Link to post Share on other sites
Sebo 3,731 Report post Posted October 24, 2015 I myśle że wypowiedzią kolegi @Carlvan temat zostaje na ten moment wyczerpany. Zamykamy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites