Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
PatLove

Pierwszy zestaw castingowy:kij+multik+plecionka

Recommended Posts

Panowie potrzebuje porady i pomocy przy wybrze pierwszego zestawu castingowego-kij+multik+plecionka. Zestaw ma służyć głownie do połowu szczupaków na średnie i duże wabiki-wszystkie poniżej 30g obsługują inne moje zestawy z kołowrotkami. Wędkuje głownie w Szwecji, tylko z łódki,a wiec duże sztuki trafiają sie dosc często i stad pomysł na ciasta. Budżet jaki zakładam na ten moment to ok 600pln.

W kwestii kija to potrzebuje czegoś do max 2m i cw 40-100/120g i tu w oko wpadł mi jak na razie tylko Dragon Thytan Pro Jerk Cast 1.85 40-120g, co myślicie? Natomiast odnosnie multiplikatora, to szczerze mowiac nie mam pojęcia i tu zdaje sie kompletnie na Was... A wiec czy Dragon byłby dobrym wyborem, czy polecicie cos innego i jaki multik dobrać do kija o takim cw?

Z góry dzięki za pomoc.

Polecam lekturę

http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Wyszukiwarki umiem używać, a temat założyłem celowo, gdyż większość tych na forum jest o zestawach o cw max 35-50g, natomiast ja potrzebuje kija w przedziale 30/40-100/120 i pomocy w doborze multika do niego, gdyż jak sie domyślam bedzie to chyba inny multik niż w przypadku rzucania wabikami do 35g, zgadza sie?
Co do w/w multikow to na pewno by sie sprawdziły ale sa poza moim aktualnym zasięgiem finansowy i teraz pytanie-czy jest szansa na znalezienie jakiegoś sensownego multika w kwocie do powiedzmy 350pln czy raczej skupic sie na szukaniu jakiejś używki? Edited by PatLove

graf74 dzieki za propozycje,rozważę tego Dragona, a co sadzisz o multikach Spro, np Black Arc, nadaje to sie do czegos?

graf74 dzieki za propozycje,rozważę tego Dragona, a co sadzisz o multikach Spro, np Black Arc, nadaje to sie do czegos?

Ja, do takiego lowienia zaczolem od abu stx II . Kupilem uzywke w b. dobrym stanie i cenie. Jak dla mnie, multik jest naprawde ok

Nie pomogę Ci tu, może ktoś inny pomoże, bardziej doświadczony w baitcastingu.

Ten dragon tu mój pierwszy multik. Teraz czekam na tatulę.

Jeśli chodzi o spro to mam korbę red arc'a trzeci sezon i nie narzekam. Sandacz Wisła, szczupak i daje radę.

Natomiast nie mam doświadczenia ze spro multikami.

Pewnie koledzy doradzą używki abu revo stx albo coś innego w rozsądnych pieniądzach, albo shimano curado 201 :)

Jezeli znalazłbym używkę w ładnym stanie, mieszcząca sie w moim budżecie to na pewno bardzo powaznie bym ja rozważył, natomiast na ten moment z nowych oprócz Spro Black Arc znalazłem jeszcze:
Abu Pro Max PMAX2-L
Ryobi Aquila
Dragon Big Bait MF250iL

Nie mam wiem nic o żadnym z nich,także czekam na opinie.
Generalnie zależy mi na tym zeby obsłużył przynęty do tych 100-120g, aczkolwiek te 120g to juz moze tak troche na wyrost.

Opinie i sugestie na temat kija rowniez mile widziane bo podobnie jak w kwestii multika jestem zielony w temacie. Za dragonem niewątpliwie przemawia cena,za ktora mozna go teraz dostać ale byc moze w podobnej kwocie mozna wyrwać cos lepszego? Edited by PatLove

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...