CM Punk 446 Report post Posted November 2, 2015 Pavarotti keybordu i kardiolog mikrofonu,tylko w białe sztos: https://www.youtube.com/watch?v=LF5yyTeQKd4 Jestem pewien,że Szopę skakałby w pierwszym rzędzie,może zostałby nawet trzecim bratem. Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 2, 2015 Chopin był wirtuozem potrafiącym zapisać w nutach swoje fantazje. Zazdrościli mu tego "wielcy" tamtych czasów. Był też popularyzatorem muzyki poważnej wśród mas i tak jest do dzisiaj, ponieważ to on stworzył Poważną muzykę rozrywkową! Przaśne mazurki i oberki ubrał w wykwintne stroje i wpuścił na salony. I nie należy zapominać, że zanim poszedł w komponowanie był muzykiem właśnie, wybitnym i utalentowanym. Owym wirtuozem fortepianu, czego dowodem są jego późniejsze Preludia, uznawane do dzisiaj na świecie za najlepsze do doskonalenia gry na tym instrumencie. https://www.youtube.com/watch?v=7-GeLQqIDs0 :) Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 2, 2015 https://www.youtube.com/watch?v=4LJpTnUWNj8 O Konkursie SChopinowskim ;) Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted November 2, 2015 Panie Slawku, pieknie chlopiec zagral piekny utwor. Bardzo polski. Nie mogl tego napisac dajmy na to Irlandczyk czy inny Koreanczyk. To jest do bolu polskie. Tylko...na co to ma byc dowod? Ze Lao Che i powiedzmy Hydropieklowstapienie to chlam i niedopuszczalny halas i zgrzyty? A nie mozna podziwiac i zachwycac sie Szopenem, jednoczesnie zasluchujac sie w duzo prostszej, ale przemyslanej koncepcji? Raz Dwa Trzy? Martna Jakubowicz tez moze byc. Red Hot i ich Soul to Squeeze. Setki, tysiace artystow, utworow, riffow chociazby. Czasami decyduje detal. A najlepiej nad rzeka, w ciszy. Szopen sie chowa Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 2, 2015 Chopin się chowa!? Chowają się mniejsze formaty - właściwie to nikną przy muzyce.. Cisza też się chowa.. Pewnie coloumb, że można wszystkiego słuchać - też słucham - ale klasyfikacji w niczym to nie zmienia. Szkoda czasu na Gracjanów.. :) Share this post Link to post Share on other sites
Taps 2,244 Report post Posted November 2, 2015 No niestety rock albo inne podobne style muzyczne jest spłyceniem i wulgaryzacją muzyki. Słuchałem tego latami - dłużej nie mogę .. Jest jeszcze coś gorszego - sprostytuował się straszliwie , poszedł na służbę u władzy i polityki. Stał się koniunkturalistą .. jak na potrzeby kampanii wyborczej Lao Che. Chopin jest ponad to.. :) Verdi, Haendel, Rameau.. Tylko i wyłącznie muzyka.. Ooooo widać jesień nastała :-) Widać brak światła słonecznego dokucza, depresyjność nieuchronna :-) Panie Sławku proponuję nad wodę,na świeże,przewietrzyć się, lepiej wtedy odbiera się wirtuozów gitary,perkusji instrumentów dętych, czy nawet naszego folka,muzyki dawnej, granych nowocześnie na suce biłgorajskiej. To byłem ja ,twój ulubieniec co niedawno odkrył,że Ona tańczy .... ma 92 mln otwarć na YT. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 2, 2015 Czołem Michał :) No tak.. ale to wszystko jest zamiast, albo lichy erzatz.. Przeszukiwałem cały ten popkulturowy muzyczny śmietnik latami. Z czterdzieści lat :D Niepotrzebnie.. Właśnie słucham Couperina. Polecam.. Share this post Link to post Share on other sites
Rafalus 22 Report post Posted November 3, 2015 Im bardziej człowiek się wywyższa nad innych, tym jest mniej ludzki. Dla mnie ta cała gadka to prowokacja, na początku myślałem, że to tak "dla jaj", lecz teraz widzę, że Pan, Panie Sławku, tak na poważnie... Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted November 3, 2015 (edited) Czołem Michał :) No tak.. ale to wszystko jest zamiast, albo lichy erzatz.. Przeszukiwałem cały ten popkulturowy muzyczny śmietnik latami. Z czterdzieści lat :D Niepotrzebnie.. Właśnie słucham Couperina. Polecam.. Och biedaku, czterdzieści lat grzebania na muzycznym śmietniku popkultury i co? Słabo kopałeś, czy jednak ten muzyczny smrodek był całkiem przyjemny w odbiorze? Nasz bohater jednak wydobył się z tego błota, sam, bez niczyjej pomocy. Cóż za heroizm! Ale zaraz zaraz, on od tego błotka, w którym taplają się głupawe punki wcale daleko nie odszedł. Czerpie z niego błotko pełnymi garściami, rzuca na forum w lewo i prawo, to nic, że większość odbija się i wraca do niego niczym bumerang... Taki to oto nasz fan Chopina i kilku innych. Miłośnik muzyki pełna gębą. Mówią, że "muzyka łagodzi obyczaje". Sławek swymi bystrymi oczami { każda jego cząstka jest bardzo bystra} już namierza autora owego nieszczęsnego powiedzenia, i zaczyna złowrogo warczeć... Co do Adamskiego: zbyt grubą żyłką szyłeś te sieci, abym w nie wpadł. Może i wyrósł z punka, lecz na dobre mu to nie wyszło. Piszesz, że wrócił do korzeni, lecz korzenie już w większości dawno obumarły..."Nową Aleksandrię" popełnić można tylko raz... I chyba wyżej unieść się nie da... Rafalus, oj, Sławek to bardzo poważny człowiek, jedyny oświecony, który stara się resztę durni sprowadzić na dobrą drogę. Jeszcze mu podziękujesz... ;) Właśnie słucham The Soft Moon.Polecam... Pora kończyć tradycyjnym cytatem nieznanego autora: "Kawalkada dawno już poszła dalej, a Sławek nadal szczeka..." Edited November 3, 2015 by maggot Share this post Link to post Share on other sites
CM Punk 446 Report post Posted November 3, 2015 Z dedykacją dla Pana Sławomira: https://www.youtube.com/watch?v=enwobnY3KrI Share this post Link to post Share on other sites
tommik 141 Report post Posted November 3, 2015 :blink: [media]https://www.youtube.com/watch?v=YqWlYpKJtcE[/media] Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 3, 2015 Dobry gust zawsze jest prowokujący - nie tylko na forum wędkarskim, także dla punków i miłośników kontrkultury. Podział jest trwały.. i naturalny. Lubię to.. :) Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted November 3, 2015 Dobry gust zawsze jest prowokujący - nie tylko na forum wędkarskim, także dla punków i miłośników kontrkultury. Podział jest trwały.. i naturalny. Lubię to.. :) Dobry gust zawsze jest w cenie, pisanie kacopołów w twoim wydaniu jest za to w złym guście.Myślę, że Chopin da radę bez Ciebie... Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 3, 2015 Niewątpliwie, obrońco .. Da sobie radę :) Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted November 3, 2015 Niewątpliwie "fanie"-nigdy nie twierdziłem inaczej. Bo Chopin to super gość...Też. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 3, 2015 Oczywiście.. "punku" :) Też.. Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted November 3, 2015 Ty sob widzę że znów ci się pogorszyło. Leków brakło? Share this post Link to post Share on other sites
Szymon82 1,585 Report post Posted November 3, 2015 (edited) Panowie luzu więcej :) Edited November 3, 2015 by Szymon82 Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted November 3, 2015 Ty sob widzę że znów ci się pogorszyło. Leków brakło? Tego stanu się już nie leczy. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted November 3, 2015 Proponuję skończyć z osobistymi wycieczkami. Podobno o gustach się nie dyskutuje, niech każdy posłucha sobie na dobranoc to co lubi. Pozdrawiam milupa P.S. Ja dziś na tapecie mam Beethovena w przeplataniu z muzyką z Hair, ot takie połączenie ;) Share this post Link to post Share on other sites
Guest mikolaj Report post Posted November 3, 2015 Obawiam się, że teraz czeka nas wysyp tematów o muzyce klasycznej. Był redaktor naczelny, było rybactwo, będzie Chopin. Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted November 3, 2015 Ja uwielbiam muzyke klasyczna :) Takich tematow nigdy za wiele. Pod warunkiem, ze nie beda te tematy zarzewiem awantur i personalnych pojedynkow. Muzyka kojarzy mi sie z relaksem, albo co najmniej frajda. Emocji ma byc w niej jak najwiecej, co nie znaczy ze piore na kwasne jablko melomanow z ktorymi jej slucham. Raczej razem cieszymy sie i zachwycamy. Proponuje w tym watku tez skupic sie na Chopinie i konkursie :) Share this post Link to post Share on other sites
Guest mikolaj Report post Posted November 3, 2015 Ja z chęcią posłucham o pasjach kolegów, choćbym ich nie podzielał. Warunkiem jest pewna uczciwość, bo niezwykle łatwo odróżnić pasjonata od imitatora i taniego edukatora. Share this post Link to post Share on other sites
Rafalus 22 Report post Posted November 4, 2015 (edited) Luzujmy i nie zaniżajmy poziomu tego forum. Wiemy, że o gustach się nie dyskutuje, choć wg mnie nie do końca jest to prawdą, ale na pewno nie powinno się atakować ludzi, którzy mają gust różniący się od naszego. Do każdego trafia coś innego i to w sumie jest piękne. Z punktu widzenia teorii muzyki Chopin i Nirvana nie są może w tej samej szufladzie, ale na pewno są w szafie zwanej muzyką. I to dobrą. Słucham bardzo dużo muzyki. Nieważne jakiej. Gram na instrumencie. Nieważne jakim. Muzyka jest dla mnie czymś bardzo ważnym, ale już dawno zrozumiałem, że arbitralne stwierdzenie, że tylko mój wybór jest dobry jest niedojrzałe i się w życiu nie sprawdza. Muzyka to pasja, jeśli jednemu przebiegają ciarki po plecach przy słuchaniu którejś etiudy Chopinowskiej a drugiemu przy gitarowym naparzaniu któregoś z mistrzów wiosła, to dla mnie i tak powód do radości, bo człowiek ten jest w „moim klubie”. Żadnej pasji nie powinno się oceniać, powinno się ją zawsze cenić, bo bez pasji jesteśmy „niekompletni”. Jeśli moja babcia nagina na drutach swetry i lubi to robić, to stawiam to na równi np. z wędkarstwem czy dłubaniem w drewnie woblerków niczym dzieła sztuki. Edited November 4, 2015 by Rafalus Share this post Link to post Share on other sites
joker 5,503 Report post Posted November 4, 2015 Najlepsze w Fryderyku Chopinie jest to, że po 200 latach nadal jego muzyka jest świeża :) Rodzą się nowe pokolenia i zachwycają się nim. Czasem zastanawiam się, jaką polską muzyką z naszych czasów będą zachwycać się ludzie za 200 lat. "Biały miś" już nie jest atrakcyjny ;) Więc co? Stawiam na jazz i rock. A to dlatego, że jest to muzyka nade wszystko. Nie siermiężna, lecz bogata. Więc stawiam, że za 200 lat obok Fryderyka Chopina, przyszłe pokolenia zachwycą się Michałem Urbaniakiem i Józefem Skrzekiem. Obydwoma muzykami zachwyca się dziś cały świat. Ci, którzy poznali tą wspaniałą polską muzykę dopiero dzisiaj, płacą każde pieniądze za ich płyty, za możliwość posiadania całej dyskografii. Grupa SBB założona przez Józefa Skrzeka jest najlepszym zespołem rockowym jaki powstał w tym kraju, jest również uważana za jeden z najlepszych zespołów na świecie. Polecam :) https://www.youtube.com/watch?v=z4e2Luu2xuk https://www.youtube.com/watch?v=PT2-4EncZDk Macie własne propozycje polskiej muzyki do słuchania za 200 lat? Share this post Link to post Share on other sites