maggot 141 Report post Posted October 26, 2015 Ty, tam nade mną, jeśli muzyka punk kojarzy Ci się tylko z kolorowymi czubami, to mógłbyś nie wypowiadać sie na tematy w których nie kumasz bazy? Co ma taka np. Armia do rózowych czubów? Jeśli lubisz Chopina to go się trzymaj, ja go darzę szacunkiem, lecz dla mnie ważniejsza jest np. Armia, Siekiera, Karcer i tak wymieniać jeszcze długo. Rozumiem, że w Twoim mniemaniu przez to mam czuć się jak idiota? Wytwór tak tępionej przez Ciebie masowej popkultury? Nie sądzę. Kultura "wysoka" ma różną miarę. Dlaczego do niej zalicza się Chopin? Bo niszowy? Dlaczego do tego kręgu nie zaliczyć np. Siekiery? Też niszowa, z kręgiem odbiorców nie mniejszym jak Chopin.Kto ma patent na ocenę co dobre a co złe? Jak wynika znowu Ty. A to nieprawda. Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted October 26, 2015 Doskonale rozumiem ze szacunek do roznych gatunkow muzycznych jest elementem oglady. Jednak okreslanie Chopina - niszowym nie jest specjalnie trafne. Nie wiem ile osob wsrod moich wszystkich znajomych powie ze zna Karcer. Sadze ze wszyscy powiedza ze znaja Chopina. Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted October 26, 2015 Doskonale rozumiem ze szacunek do roznych gatunkow muzycznych jest elementem oglady. Jednak okreslanie Chopina - niszowym nie jest specjalnie trafne. Nie wiem ile osob wsrod moich wszystkich znajomych powie ze zna Karcer. Sadze ze wszyscy powiedza ze znaja Chopina. W moim otoczeniu wszyscy słyszeli o Chopinie, ale nikt go nie zna. Wszyscy znają Karcer. Ogłada muzyczna powinna działać w obydwie strony. Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted October 26, 2015 (edited) Mam nieodparte wrazenie ze zeby dowalic SOBowi, mozna pieprzyc dowolne bzdury. Paranoja. Czy ty mowisz serio, ze nie znasz nikogo kto zna Chopina? Haslo: mazurek, polonez nic nikomu nie mowi? To jest k**** upadek! Rozumiem ze mozna miec Chopina w dupie ale wypada go znac. "Kto ty jestes..." Edited October 26, 2015 by milupa wulgaryzmy Share this post Link to post Share on other sites
Bajzi 281 Report post Posted October 26, 2015 Z Chopinem to trochę jak z Katolicyzmem w tym kraju. Zdecydowana większość jest zdeklarowana a mało kto Biblie przeczytał. Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted October 26, 2015 Mam nieodparte wrazenie ze zeby dowalic SOBowi, mozna pieprzyc dowolne bzdury. Paranoja. Czy ty mowisz serio, ze nie znasz nikogo kto zna Chopina? Haslo: mazurek, polonez nic nikomu nie mowi? To jest k**** upadek! Rozumiem ze mozna miec Chopina w dupie ale wypada go znac. "Kto ty jestes..." K****, upadek- Chopin chyba się w grobie przewraca, że ma takich fanów. I znów Sławek? To jakaś obsesja? Widzę, że zero dyskusji. A, i naucz się czytać: napisałem, że słyszeli o Chopinie, a,że nie znają to oznacza, że go nie słuchają. Paranoja. To jest właśnie taki kraj: kto nie z Mieciem, tego zamieciem. Share this post Link to post Share on other sites
CM Punk 446 Report post Posted October 26, 2015 Voila! Fryderyk Chopin vs punk. Kultura vs kontrkultura :) Czy różowe czuby nadal zdobią głowy punków? No właśnie,czyli zmienię trochę tekst i napiszę Sławomir-popkultura 19 wieku :D. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted October 26, 2015 Rock - jakby go nie klasyfikował jest tylko muzycznym i kulturowym uproszczeniem - nic na to obaj nie poradzimy.. Rozumiem sentyment albo emocje do którejś jego fazy czy etapu - ale dobrze też jest usłyszeć i poznać źródło wszelkiej muzyki :) Czym Adamski zapisze się w historii muzyki ? A zauważyłeś może że wraca do klasycznych harmonii i muzycznego bogactwa ? Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted October 26, 2015 Z Chopinem to trochę jak z Katolicyzmem w tym kraju. Zdecydowana większość jest zdeklarowana a mało kto Biblie przeczytał. "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni" Wracając do Chopina, podobno obywatele legitymujący się francuskim paszportem w dużej części są przekonani że był Francuzem. Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted October 26, 2015 Rock - jakby go nie klasyfikował jest tylko muzycznym i kulturowym uproszczeniem - nic na to obaj nie poradzimy.. Rozumiem sentyment albo emocje do którejś jego fazy czy etapu - ale dobrze też jest usłyszeć i poznać źródło wszelkiej muzyki :) Czym Adamski zapisze się w historii muzyki ? A zauważyłeś może że wraca do klasycznych harmonii i muzycznego bogactwa ? Siekiera już się zapisała. Tak, tą jedną płytą. Nie wiemy, czy za 200 lat będzie tak znana jak Chopin, ale mija prawie 40 i dalej jest żywa. Uwielbia ją moja córka, być może także inni, więc jestem dobrej myśli. Źródło może wysychać, dla mnie w muzyce stanie w miejscu to tragedia. Rock kulturowym uproszczeniem? Nie sadzę, jest, był, i wszystko wskazuje, że będzie. W rożnej jest formie, raz lepiej lub gorzej, ale do przodu. Wątpię aby takie Joy Division czerpało ze źródła wszelkiej muzyki wielkimi garściami. Oczywiście korzenie muszą być, ale o wielkości muzyka czy zespołu świadczy, że te następne źródło wymyślili oni. A do nerwusów: szanuję Chopina oraz ludzi którzy go słuchają, co nie oznacza, że go słucham. Share this post Link to post Share on other sites
ictus 1,639 Report post Posted October 26, 2015 @maggot Ja nie ocenialem negatywnie fanow Karceru. Co do umiejetnosci czytania, gdybys napisal ze " nie sluchaja" to bym nie dostal piany, jednak napisales ze " nie znaja" a jedynie o nim slyszeli, a jedno drugiego nie oznacza. Uwazam ze Chopin to kluczowy element naszej kultury i tozsamosci. Nie trzeba go kochac ale wypada znac. Share this post Link to post Share on other sites
Bajzi 281 Report post Posted October 26, 2015 "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni" Wracając do Chopina, podobno obywatele legitymujący się francuskim paszportem w dużej części są przekonani że był Francuzem. I jeszcze podobno Mickiewicz był Litwinem, Kościuszko był Białorusinem, Kopernik Niemcem, Maria Curie była Francuzką Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted October 26, 2015 No niestety rock albo inne podobne style muzyczne jest spłyceniem i wulgaryzacją muzyki. Słuchałem tego latami - dłużej nie mogę .. Jest jeszcze coś gorszego - sprostytuował się straszliwie , poszedł na służbę u władzy i polityki. Stał się koniunkturalistą .. jak na potrzeby kampanii wyborczej Lao Che. Chopin jest ponad to.. :) Verdi, Haendel, Rameau.. Tylko i wyłącznie muzyka.. Share this post Link to post Share on other sites
Bajzi 281 Report post Posted October 26, 2015 Sławku bardzo upraszczasz i uogólniasz temat. Idąc twoim tokiem myślenia można było by się pokusić że Chopin to tylko muzyka a Zimna fala to była nie tylko muzyka ale też popkultura. Nie spłycaj proszę. Co znaczy że się sprostytuował nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted October 26, 2015 Szopen, gdyby zyl, popieralby... Share this post Link to post Share on other sites
Hunter_pike 878 Report post Posted October 27, 2015 Porównywanie przez Sławka muzyki rockowej do utworów jakie pisał i grał Chopin to jak próba utopienia się w własnym szambie egoistycznych myśli. Nie da się tego porównać bo to zupełnie inne typy utworów, inaczej odczuwane, innymi kategoriami traktowane. Ja nie słucham ani tego ani tego bo obydwa typy tej muzyki mi nie odpowiadają, tak prywatnie. Roztrząsacie to dyskutując z SOB a on cieszy się jak dziecko że zgraja jego zdaniem ciemniaków i idiotów daje mu ubaw. Po co? Share this post Link to post Share on other sites
maggot 141 Report post Posted October 29, 2015 No niestety rock albo inne podobne style muzyczne jest spłyceniem i wulgaryzacją muzyki. Słuchałem tego latami - dłużej nie mogę .. Jest jeszcze coś gorszego - sprostytuował się straszliwie , poszedł na służbę u władzy i polityki. Stał się koniunkturalistą .. jak na potrzeby kampanii wyborczej Lao Che. Chopin jest ponad to.. :) Verdi, Haendel, Rameau.. Tylko i wyłącznie muzyka.. "I wypłynąłem na płytki przestwór oceanu swojego myślenia". A już myślałem, że chociaż o muzyce można z Tobą podyskutować, bo o rybactwie nie masz pojęcia. Cóż za naiwniak ze mnie! Rock prostytutką muzyki bo ileś tam zespołów zaprzedało sie koryciarzom? Genialne! Powieszę sobie tą sentencję wiadomo gdzie, będzie łatwiej... wiadomo z czym. Kocham muzykę za to, że codziennie można odkrywać w niej coś nowego. Rzesza ludzi z wielkim talentem gra tak, że ciary przechodzą po plecach. Oni już nie muszą sięgać jak piszesz do źródeł muzyki - tworzą własne. Gdyby było tak jak twierdzisz mielibyśmy do czynienia z kazirodztwem muzycznym. Czy dałoby by się tego słuchać? Nie sądzę. Idąc dalej Twoim tokiem myślenia do dzisiaj by zdobyć pokarm latalibyśmy z maczugami. Czy Ty naprawdę kochasz muzykę? Bo w Twoim słuchaniu Chopina słyszę fałszywą nutę. Nie lubię takich gierek, ale gdyby do Twojego skrótu SOB dodać N to jakby nie patrzył, wyjdzie SNOB. Czytając Twoje wypowiedzi w tym temacie no niestety, ale takie wyszło hasło. P.S. Może to brak patriotyzmu lecz w muzyce nie o niego chodzi, więc dla mnie nr 1 w muzyce poważnej, klasycznej, zresztą pal licho szufladki jest Mozart. Share this post Link to post Share on other sites
CM Punk 446 Report post Posted October 29, 2015 A gdyby przewrotnie stwierdzić,że Szopę to taki discopolowiec 19 wieku,to jak się Pan Sławomir wybroni? Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 2, 2015 (edited) Przez różowe popkulturowe okularki na świat patrząc, dochodzi się do wniosków całkowicie już oszałamiających. Kontrkultura zawsze jest, była i będzie uproszczoną, sprymitywizowaną wersją kultury wyższej. Chyba nie zechcecie mi zaraz tłumnie udowadniać że nie ma ludzi wyższych i niższych. Są .. I to jest fakt bezdyskusyjny.. :) Na rozmaite potrzeby społeczeństwa, władzy, biznesu, tłumu, popkulturę stworzono. Dziś popkultura to postawowe narzędzie w rękach naszych landlordów. Prócz policji oraz massmediów. Służy im do kanalizowania emocji, masowej pseudoedukacji, uzytkowej, alibo też czysto instrumentalnej socjotechniki. Daje ona złudzenie uczestnictwa w kulturze.. Znawstwa i poczucia smaku. Jogobella :) Czy wyobrażacie sobie prawdziwego melomana, muzyki miłośnika pławiącego się w kałużach albo innym ludzkim błocie ? Jak już mówiłem - jedni są niżej, a inni wyżej.. maggot - ostatnią płytę Adamskiego słyszałeś, poezje czytałeś - Siekiery serca. Popatrz jak wyrósł ..z punku! Rybactwo - jest sztuką łowienia ryb. My też łowimy. Możecie się dalej zapierać :) Edited November 2, 2015 by Sławek Oppeln Bronikowski Share this post Link to post Share on other sites
coloumb 1,621 Report post Posted November 2, 2015 (edited) Hitler? Hannibal Lecter? Chociaz Hitler rzekomo nie do konca, choc rocka nie sluchal w ogole Edited November 2, 2015 by coloumb Share this post Link to post Share on other sites
CM Punk 446 Report post Posted November 2, 2015 Przez różowe popkulturowe okularki na świat patrząc, dochodzi się do wniosków całkowicie już oszałamiających. Kontrkultura zawsze jest, była i będzie uproszczoną, sprymitywizowaną wersją kultury wyższej. Chyba nie zechcecie mi zaraz tłumnie udowadniać że nie ma ludzi wyższych i niższych. Są .. I to jest fakt bezdyskusyjny.. :) Na rozmaite potrzeby społeczeństwa, władzy, biznesu, tłumu, popkulturę stworzono. Dziś popkultura to postawowe narzędzie w rękach naszych landlordów. Prócz policji oraz massmediów. Służy im do kanalizowania emocji, masowej pseudoedukacji, uzytkowej, alibo też czysto instrumentalnej socjotechniki. Daje ona złudzenie uczestnictwa w kulturze.. Znawstwa i poczucia smaku. Jogobella :) Czy wyobrażacie sobie prawdziwego melomana, muzyki miłośnika pławiącego się w kałużach albo innym ludzkim błocie ? Jak już mówiłem - jedni są niżej, a inni wyżej.. maggot - ostatnią płytę Adamskiego słyszałeś, poezje czytałeś - Siekiery serca. Popatrz jak wyrósł ..z punku! Rybactwo - jest sztuką łowienia ryb. My też łowimy. Możecie się dalej zapierać :) No proszę,to Sławomir wyjaśnił,a ja,głupi,sądziłem,że rybactwo to łapanie ryb,ech,człowiek się rodzi i umiera głupi :) . A disco polo i Szopę korzystają z podobnych instrumentów klawiszowych,choć discopolowy postęp można zauważyć w zaawansowaniu technologicznym owego instrumentu,który zawiera elektronikę i napędzany jest prądem. Share this post Link to post Share on other sites
Jano 4,021 Report post Posted November 2, 2015 (edited) ...znów zostanie spaskudzony kolejny temat żal... Edited November 2, 2015 by Jano Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted November 2, 2015 (edited) ... to może ktoś z dyrekcji, szybkimi paluszkami przemknie po klawiaturze swojego fortepianu i zamknie temat ... do następnego roku? PS ... roku Chopinowskiego :P :D Edited November 2, 2015 by BOB1 Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted November 2, 2015 Troszkę dłużej bo do 2020 roku. Konkursy odbywają się co pięć lat. Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted November 2, 2015 Niech głusi i ogłuszeni posłuchają zwycięzców :) https://www.youtube.com/watch?v=d3IKMiv8AHw Share this post Link to post Share on other sites