Rheinangler 4,851 Report post Posted October 1, 2015 (edited) Wiec mówienie ze nie są warte 900 zł bo nie wiem jaki to blank, jest nieco snobistyczne. Po co mi marki, loga itp skoro mam kij który jest taki jaki chciałem żeby był. Z tego co czytałem opinie dzielą się na dwie..... Ci co mają te kije i łowia, mówią ze nie zamienia nigdy na inne... I na tych co nie mają i mówią ze to nie warto,że wykonanie słabe, brzydkie i blank no name ( przypominam że blank to tajemnica a nie tani balnk mikado... Tutaj dotknąłeś takiego swoistego ping-ponga negacyjnego, który na forum występuje we wszelkich możliwych konfiguracjach ale mechanizm jest mniej więcej taki: - ktoś chwali jakiś full wypas za 2000 lub 3000 to echo negacyjne z forum odpowiada za 200 za 300 i łowię nim więcej i lepiej niż ty kasiasty bufonie.... - ktoś kto chwali coś masowego i przyzwoitego za niewielkie pieniądze to echo snobistyczne odpowiada,- czym się zachwycasz minimalisto i niedouku RB... - ktoś kto chwali coś co po środku tych z grubsza krańcowych cen obrywa zarówno od snobów jak i wielbicieli taniochy (nie zawsze złej ;) ) Pewnie jeszcze parę konfiguracji tej samej głupoty widzianej z różnej strony można by znaleźć <_< ale żadna z nich nie wnosi nic merytorycznego do wątków w których się pojawia,- no może poza wiedzą z kim nie warto rozmawiać :P Edited October 1, 2015 by Rheinangler Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted October 1, 2015 Coś tam w tym wątku napisałem, nie jestem użytkownikiem wędek od Sebastiana ale chciałem jakoś pomóc bo parę razy miałem okazję połowić wędkami od Seby. Nie wiem czemu ale pisząc w tym wątku miałem przeczucie, że dyskusja ta potoczy się tak jak się potoczyła... Zapytam, czemu wszyscy Ci, którzy tak bardzo negują, Ci którzy tak bardzo chcą wiedzieć co to za magiczne blanki nie zrobili tak jak kolega Yglo? ... Jesteś kolejną osobą która usiłuje nam wmówić, że ktoś tu bardzo chce wiedzieć co to za blanki. Dyskusja potoczyła się w tym kierunku bo osoby mające styczność z tymi patykami nie potrafią napisać niczego ciepłego ani rzeczowego o tych wędkach, oprócz dość infantylnych (przepraszam za to słowo) peanów. Zmarnowane siedem stron wątku, który mógł być bardzo ciekawy. Jeśli ktoś chce, a nie umie. Niech sobie popatrzy jak w dziale fly fishing użytkownicy pokazują i opisują wędki, które naprawdę lubią. Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted October 1, 2015 Zapytam, czemu wszyscy Ci, którzy tak bardzo negują, Ci którzy tak bardzo chcą wiedzieć co to za magiczne blanki nie zrobili tak jak kolega Yglo? To właśnie jest ta różnica,- Zbyszek jak i paru innych, chce najpierw coś więcej wiedzieć a potem wyrobić sobie zdanie,- jak sadzę, choć mogę się mylić, bo oczywiście nie wiem co siedzi w jego głowie, ale czytając wiele jego wpisów mam wrażenie iż jest człowiekiem o dość wyważonych poglądach i posiadający nie małą wiedzę o RB. Ja niestety poza tym iż jak to się popularnie mówi przerzuciłem wiele chrustu nie posiadam takiej rozległej wiedzy. Do pewnego czasu dzieliłem się na forum informacjami o praktycznych możliwościach kolejnych wykonanych wędek ale zaprzestałem tego i tak jest lepiej :) Share this post Link to post Share on other sites
yglo 2,378 Report post Posted October 1, 2015 Bida sie robi z watku Panowie. Ale mam nadzieje ze po weekendowym zawodach, pan Sebastian napisze... Chocby to : ile modeli wedek ma w swojej ofercie. Chocby o tym, co wydalo mi sie arcyciekawe, ze jedna 6-stke (lb) robi w kilku wariantach zbrojenia w zaleznosci od techniki lowienia ! Share this post Link to post Share on other sites
forma 12 Report post Posted October 1, 2015 dokładnie... mi pierwsze pytanie jakie zadał to żyłka czy plecionka? bo w zalezności co nawiniemy na kołowrotek do tego dobierze nam zbrojenie owej 6-tki a kolejne pytanie to jaki kołowrotek a konkretnie jego waga,na to też zwraca dużą uwagę, temat prześledziłem i kogo stać to zakłada do tego kija vanqisza kto liczy się z groszem to jest jeden model Okumy w nie dużych pieniądzach i przyzwoitej wadze nie pamiętam ale coś w granicach 165-180g to mam znajomych z tymi kołowrotkami na tym sprzęcie i wiem że jedni i drudzy są zadowoleni. Share this post Link to post Share on other sites
mdziam_78 278 Report post Posted October 1, 2015 ...arcyciekawe, ze jedna 6-stke (lb) robi w kilku wariantach zbrojenia w zaleznosci od techniki lowienia ! To to jakieś fanaberie dopiero, niektórzy robią 6,8,10 ... 20 lb w jednym wariancie zbrojenia i wszyscy chwalą, że ahh i ohh... Niedość, że magiczne blanki to i jakieś mydlenie Klientom oczu, że niby im różne zbrojenia potrzebne.... "NACIĄGACZ" jak nic PS. Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Wątek faktycznie trochę zszedł na pobocze. Share this post Link to post Share on other sites
mdziam_78 278 Report post Posted October 1, 2015 dokładnie... mi pierwsze pytanie jakie zadał to żyłka czy plecionka? bo w zalezności co nawiniemy na kołowrotek do tego dobierze nam zbrojenie owej 6-tki a kolejne pytanie to jaki kołowrotek a konkretnie jego waga,na to też zwraca dużą uwagę, temat prześledziłem i kogo stać to zakłada do tego kija vanqisza kto liczy się z groszem to jest jeden model Okumy w nie dużych pieniądzach i przyzwoitej wadze nie pamiętam ale coś w granicach 165-180g to mam znajomych z tymi kołowrotkami na tym sprzęcie i wiem że jedni i drudzy są zadowoleni. I to jest właśnie esencja custom rods jak dla mnie. Szkoda tylko, że nie można wybrać ładnego wykonania jako opcji :). Share this post Link to post Share on other sites
yglo 2,378 Report post Posted October 1, 2015 Oj widze, ze mnie ten watek przetestuje w "nowej roli". Bez konktetow, czyli bez wpisu pana Sebastiana nie ruszymy sensownie dalej i prosze odlozmy na bok wszelkie ogolniki i dywagacje. Poczekajmy Share this post Link to post Share on other sites
Blondasak 36 Report post Posted October 1, 2015 To ja coś napisze o swojej 6lb. opisana jako 1-6g i 1.80m. Z tego co sie orjentuje na tym samym blanku jest robiony kijek opisany jakos 2-6g ale głowy uciąć sobie nie dam. Swoją "6" użytkuje od stycznia tego roku. Po pierwszych 3 wyjazdach dorzuciłem do zestawu vanquisha C2000HGS bo wcześniejszy kołowrotek był sporo zaciężki. Praktycznie łowie tylko plecionkami. Przez rok troche się ze mną najeździł, łowiłem nim pstragi w małych ciurkach na gumy, większych rzekach na wobki i gumy no i oczywiście okonie na jeziorach. Nie jest to kij stworzony do łowienia woblerami ale daje sobie z nimi rade np. nad san w tym roku gdzie byłem po raz pierwszy i nie wiedziałem na co będę łowił zabrałem tylko ten kijek i nie miałe problemu z dostosowaniem się do warunków, które zastałem, a więc jest to wędka bardzo uniwersalna. Dzięki krótkiej rękojeści (jakieś 19cm od stopki kołowrotka) nie mam zadnych problemów z rzutami nad nawet najbardziej zarośniętymi ciurkami pstragowymi. Wędka jest dość sztywna aby poradzić sobie z obrotówką 2 czy większą gumą okoniową oraz świetie nadaje się do prowadzenia jaskółek, a jednocześnie pod rybą ma piękne progresywne ugięcie, które bardzo lubie :D Wędce nie straszne większe przyłowy choć na swoją jak do tej pory nie trafiłem żadnego potwora. Z pstrągami i okoniami do 40cm oraz szczupakami do 60 nie miała problemu. Oczywiście "6" jak przystało na okoniówke jest bardzo lekka, z tego co pamiętam waży chyba 67gram. A do ludzi, którzy twierdzą, że jest to nie dopomyślenia, że za wędkę na niewiadomym blanku płaci się 1000zł powiem tylko, że kadra też tyle pałci i na nie łowi więc chyba muszą być warte swojej ceny. A tu filmik z nieco inną konstrukcją niż moja ale pokazujący, że te wędki dużych ryb się nie boją: https://www.youtube.com/watch?v=RjiJ19FcJeU Share this post Link to post Share on other sites
spinning-team 49 Report post Posted October 1, 2015 "NACIĄGACZ" jak nic PS. Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Wątek faktycznie trochę zszedł na pobocze. I to jest właśnie esencja custom rods jak dla mnie. Szkoda tylko, że nie można wybrać ładnego wykonania jako opcji :). Proszę Cię nie odzywaj się więcej w tym wątku. Przez takich jak ty ten wątek robi się śmietnikiem. Twoje wypowiedzi nic nie wnoszą, a tylko oczerniają prawdziwych wędkarzy. Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted October 2, 2015 Mysle, ze nie od rzeczy byloby tymczasowe zamkniecie watku.. Share this post Link to post Share on other sites
madmatt 1,035 Report post Posted October 2, 2015 (edited) dokładnie... mi pierwsze pytanie jakie zadał to żyłka czy plecionka? bo w zalezności co nawiniemy na kołowrotek do tego dobierze nam zbrojenie owej 6-tki a kolejne pytanie to jaki kołowrotek a konkretnie jego waga,na to też zwraca dużą uwagę, temat prześledziłem i kogo stać to zakłada do tego kija vanqisza kto liczy się z groszem to jest jeden model Okumy w nie dużych pieniądzach i przyzwoitej wadze nie pamiętam ale coś w granicach 165-180g to mam znajomych z tymi kołowrotkami na tym sprzęcie i wiem że jedni i drudzy są zadowoleni.Zylka czy plecionka oraz waga kolowrotka to sa raczej oczywistosci przy doborze zbrojenia. Chyba, ze szuka sie kompromisu Taka uwaga na marginesie :) Edited October 2, 2015 by madmatt Share this post Link to post Share on other sites
TomekSudety 1,613 Report post Posted October 2, 2015 To to jakieś fanaberie dopiero, niektórzy robią 6,8,10 ... 20 lb w jednym wariancie zbrojenia i wszyscy chwalą, że ahh i ohh... Niedość, że magiczne blanki to i jakieś mydlenie Klientom oczu, że niby im różne zbrojenia potrzebne.... "NACIĄGACZ" jak nic PS. Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Wątek faktycznie trochę zszedł na pobocze. Czy salon Mercedesa sprzedający CLS-a za 262 000 zł jest naciągaczem ? Czy sklepikarz sprzedający w sklepie buty za 800 zł jest naciągaczem ? Czy dekarz biorący za pokrycie dachówka dachu o powierzchni 150 m2 8 000 zł jest naciągaczem ? Jeżeli kogoś stać jest zapłacić "tyle" za produkt czy usługę i jest z tego zadowolony to w czym problem ? Stwierdzenie "naciągacz" w tym przypadku jest niefortunne. Share this post Link to post Share on other sites
siatkaz 752 Report post Posted October 2, 2015 Proszę Cię nie odzywaj się więcej w tym wątku. Przez takich jak ty ten wątek robi się śmietnikiem. Twoje wypowiedzi nic nie wnoszą, a tylko oczerniają prawdziwych wędkarzy. Ja całkiem odmiennie zrozumiałem wypowiedz kolegi mdziam_78 ale może to ja szukam za głęboko. Share this post Link to post Share on other sites
mdziam_78 278 Report post Posted October 2, 2015 Oczywiście jak widać dla niektórych nie było oczywiste ujęcie słowa Naciagacz w "". Ale trudno, nie mój problem, że zacietrzewienie przyćmiewa im umysł. Share this post Link to post Share on other sites
yglo 2,378 Report post Posted October 2, 2015 Watpie aby pan Mazur zechcial napisac o swoich wedkach w tym watku, ale jesli mi sie uda go jeszcze raz namowic, to otworzymy nowy watek. Share this post Link to post Share on other sites