KrolWiadrona 1 Report post Posted August 27, 2015 Witam Od dluzszego czasu jestem tzw. cichym podgladaczem tego forum, postanowilem zalozyc temat jako ze potrzebuje szybkiej fachowej porady. Otoz wczoraj wracajac z lowienia okoni na Kaczawie bardzo inteligentnie zostawilem kolowrotek na dachu samochodu. Niestety przypomnialem sobie o tym dopiero w momencie gdy spadl on z tego dachu przy wyjezdzie na glowna ulice. Spadl do tego prosto pod kola jadacego busa-mowie wam, zebatki i sprezynki rozprysnely sie po asfalcie jak mucha na szybie jadacego auta. Jako ze byl to moj ulubiony Pfleguer President (rozmiar 1000 albo 1500) to czulem sie jakby ten bus przejechal mi po jadrach. No szkoda go strasznie, kiedy zaczynalem przygode z wedkarstwem 5-6 lat temu to kreciol sluzyl mi do wszystkiego: od lapania na splawik z pomostu, poprzez ultralekki spinning , ciezkie szczupakowanie, feedera itp. Raz nawet wyciagnal karpika 7,6 kg bo uznalem ze taki kolowrotek + wedka spinningowa 20-50g to prawie jak karpiowka:) Nigdy go nie smarowalem bo nie mialem pojecia ze sie powinno az do zeszlego roku, kilka razy byl podtopiony, rzucany i obijany i NIC. Nawet najcichszych szumow przy zwijaniu. Ok, zylki nie ukladal super idealnie rowno, ale na moje potrzeby to byl to wrecz "mercedes". Z biegiem czasu troche sie "dosprzecilem" i Pfleguer zostal na stale sparowany z kijkiem Mikado X-plode Ultra Fine Spin 0-8 g- tak w ramach lekkiej, zasluzonej emerytury. Az do wczoraj:) Konieczne stalo sie zastapienie go czyms nowym...Stad tez moje pytania: Czy ten egzemplarz to jakis fart zupelny, czy wiekszosc kolowrotkow w takim przedziale cenowym moze byc tak wytrzymala? Znacie moze jakies modele malych kolowrotkow ktore sa podobnie "nie do zdarcia"? Na co jeszcze zwrocic uwage przy zakupie takiego kreciola? Kolowrotek bylby uzywany do dwoch wedek: Mikado Ultra Fine Spin 0-8g i Konger Champion Dancer 3-18 g. Zazwyczaj uzywam zylki 0.16, sporadycznie plecionki 0.06. Chcialbym sie zamknac cenowo w okolicach 140-180 zl, bardzo chetnie jakas fajna uzywke. Pomozecie? Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted August 27, 2015 (edited) Witam Drogi, nowy kolego. :) Po pierwsze primo ;) , to witamy się z forumowiczami tu -_- http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/ Po drugie primo ;) , to w prawym górnym rogu jest takie magiczne okienko "wyszukiwanie" <_< . Wpisz tam np." Kołowrotek" i masz informacji aż do bólu :wacko: . Po trzecie primo ;) , to dostałeś "Lubię to" od samego właściciela forum :o . Jeśli zadasz sobie trochę trudu i poczytasz co się dzieje aktualnie na forum , to zrozumiesz ile w tym "Lubię to" jest wołania "RATUNKU" A tak w ogóle , to się nie przejmuj , początki są trudne. :) Edited August 27, 2015 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
kostom63 666 Report post Posted August 27, 2015 (edited) Cześć, zgadzam się z przedmówcą w 100 %, ale trochę Ci pomogę. Marka o którą pytasz jest na forum mało popularna, więc raczej o swoim modelu nic nie znajdziesz . Natomiast wątków o kołowrotkach do np. 150, czy 200, czy 250 zł jest mnóstwo i proszę nie zakładaj nowego, nic więcej niż tam się nie dowiesz . Tomek P.S. Kolega Pisarz edytował swój post co wymusiło edycję w moim Edited August 27, 2015 by kostom63 Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted August 27, 2015 Wątek moim zdaniem do skasowania. Nowy jerkbait... Share this post Link to post Share on other sites
ZeBas 26 Report post Posted August 27, 2015 tak. tylko jakieś simaniaczki i diweczki , a tak normalnie poszukaj abu cardinal 3 , daj do obsługi i łów niczym nie przejmując się do konca Twych dni .....pozdro Share this post Link to post Share on other sites