matusiak 467 Report post Posted July 12, 2013 Xzoga taka G-75 pierścienie wykonane z czeczoty stabilizowanej, korek burnt z korkoguma i wstawki czeczot [attachment=124648:IMAG1501.jpg] [attachment=124649:IMAG1497.jpg] [attachment=124650:IMAG1493.jpg] [attachment=124651:IMAG1492.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
guciolucky 11,111 Report post Posted July 12, 2013 (edited) Układ i mieszanie struktury mas to kwestia indywidualna ale efekt końcowy produktu i spasowanie detali dostarczyło mi wielu wrażeń estetycznych wysokiej jakości. Dziś odwiedziłem serwis Canon-a żeby zrobić wodzik sprężyny kabłąka, który złamał się podczas eksploatacji mojego kołowrotka Shimano, dwie godziny zajęło mi ukształtowanie kawałka drutu, wyrecytowałem niezliczoną ilość całkiem zgrabnych wiązanek zanim osiagnąłem zamierzony i lepszy niż w oryginale efekt jednak nie wyobrażam sobie ile trzeba mnieć w sobie spokoju żeby wykonać drewniane pierścienie? Piotrze blessy dla Ciebie i wstawiaj częściej fotki swojej pracy, filmy jak zawsze bardzo fajne. Edited July 12, 2013 by guciolucky Share this post Link to post Share on other sites
Przemek 341 Report post Posted July 13, 2013 Scenka opada ;) Share this post Link to post Share on other sites
ŁukaszP 13 Report post Posted July 19, 2013 (edited) 1 Edited July 20, 2013 by ŁukaszP Share this post Link to post Share on other sites
Stopa 21 Report post Posted August 6, 2013 Witam serdecznie :-) Dało by się dorobić knoby do Shimano Crado 201E7 w jakimś możliwie panującym kolorze i w kształcie tych orginalnych ? Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted August 8, 2013 Poszedł priv Share this post Link to post Share on other sites
turboaspius 0 Report post Posted August 8, 2013 Można wiedzieć na jakim blanku zbudowany jest kijek do 18 gr. w odcinku o boleniach? Czy zrobiony z Waszej pracowni? pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted August 14, 2013 To CD blu rapid robiony ze 4 lata temu Share this post Link to post Share on other sites
kogut 1,148 Report post Posted August 18, 2013 Piotr, jak możesz opróżnij skrzynkę z wiadomości. :) Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted August 19, 2013 Wyczyszczone ;) Share this post Link to post Share on other sites
Tomy 21,762 Report post Posted August 22, 2013 (edited) Siema Matusiaku. :) Edited August 25, 2013 by Tomy Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 13, 2013 Piotrze napisz proszę parę słów o tym jak obecnie wygląda zabezpieczanie Twoich insertów przed wodą czy to stabilizacja czy jakiś inny zabieg? Pytam o to bo w jednym z insertów od Ciebie pojawiły się dość brzydkie białe plamy i chciałbym oszlifować ten insert i jakoś go potem zabezpieczyć. Z góry dziękuję za odpowiedź. Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted September 14, 2013 Drewno jest stabilizowane ,nie pamiętam czy masz satynę czy połysk jesli połysk to moze byc dodatkowo nałożony akryl przy polerowaniu ,generalnie to wyszedł mi taki myk na insercie ale tylko z orzecha amerykańskiego, co prawda zostawiłem kij w upale w samochodzie ,przyczyn nie znam być moze jakieś pozostałości soku zareagowały z akrylem ,ale mozna oczyścić i pokryć nawet lakierem lub tylko spolerować wełna polerska ,akrylu nie używam od kilku miesięcy ale ty możesz miec jeszcze ten z akrylem ,jesli chcesz wykończenie w satynie to wełna polerska jesli połysk to po wełnie pasta polerska i filc ,wstawię fotki z różnic wykończenia Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 14, 2013 (edited) To był prawdopodobnie Piotrze Twój pierwszy profilowany insert jaki zrobiłeś do SKSS 17 po wizycie Zbyszka,- nawet wstawiałeś fotki na forum i w moim wątku o FX 905 też go widać. Nie pisze tych postów w postaci pretensji ;) tym bardziej że potwierdzasz że stabilizacja była więc poza wzrokowymi uszczerbkami nie należy się spodziewać żadnych tragedii po kontakcie z wodą nawet słoną :) Przepoleruję tak jak wspominasz wełną i potem się zastanowię czy zostawię w satynie czy na połysk. Napisz jeszcze proszę czy po "satynie" można wetrzeć jakiś olej w insert czy lepiej tego nie robić? I jeszcze jedno pytanie Piotrze,- stabilizujesz przed obróbką klocki i potem toczysz i obrabiasz czy na odwrót? Edited September 14, 2013 by Rheinangler Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted September 14, 2013 Mozna dać olej ale po jakimś czasie olejowany matowieje ,co do stabilizacji to kwestia drewna czy sa to klocki czy wstępnie obrobiony materiał ,jeśli to pierwszy z frezowanych insertow to pokrywany akrylem Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 14, 2013 Dzięki Piotr Czyli jak dobrze rozumiem nalepiej będzie usunąć ten akryl i pozostawić insert na działanie sił natury,- tak? Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted September 14, 2013 A moze te białe plamy to sól wyłazi ,nie próbowałem działania ze słona woda ale sporo widziałem uszkodzonych wędek przez sól , najbardziej przeszkadza to niektórym metalom i plastikom i w pewnym sensie stbilizacja to nasączenie drewna plastikiem ,dlatego unika sie w kijach morskich wstawek drewna czy standardowych uchwytów Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 14, 2013 Ten kij nie był na morzu :) Dzięki Piotr za wszystkie odpowiedzi, wstaw te zdjęcia jak będziesz miał chwilkę wolną,- chętnie obejrzę,- nie tylko ja ;) Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted September 14, 2013 No to pewnie wysmarowałeś śledziami z beczki :D :D :D :D a tak serio to pisałeś wyżej o słonej wodzie wiec myślałem ze pośmigłes nad solanka ,wełna polerska i będzie ok Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 14, 2013 :) Share this post Link to post Share on other sites
Baars 581 Report post Posted September 18, 2013 ...Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? Gdzie ta koja wymarzona w snach? Gdzie te wszystkie sznurki od tych szmat? Gdzie ta brama na szeroki świat? Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? Gdzie ta koja wymarzona w snach? W każdej chwili płynę w taki rejs, Tylko gdzie to jest? No gdzie to jest? Panie Piotrze a ja pytam : Gdzie ten insert wymarzony w snach??? Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 18, 2013 To jest chyba taki nasz polski paradoks, że łatwiej kupić od kogoś kto już kupił od producenta (pośrednika) niż z samego źródła... Chyba, że kontrakty w milionach sztuk zdominowały rękodzieło, popyt przewyższa podaż itd... Albo bardziej na wesoło: Piotr tyle toczy że tokarka się przegrzała :lol: :lol: :lol: Poczta zawalona paczkami z insertami poplątała, pogubiła dostawy a potem zastrajkowała i zamknęła swoje podwoje dla "naszego tokarza" stawiając na ostrzu noża ( o co na kielecczyźnie nie trudno) albo my albo Matusiak :lol: :lol: :lol: Cierpliwości Wojtek bo insertów w drodze jest pewnie wiele a Piotrek tylko jeden... Share this post Link to post Share on other sites
krzychun 988 Report post Posted September 18, 2013 Bo teraz każdy ambitny hendmajker musi zatrudniać planistę. Ale to bardzo dobrze, dopóki planista nie zobaczy szansy w Chinach. Share this post Link to post Share on other sites
matusiak 467 Report post Posted September 18, 2013 ...Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? Gdzie ta koja wymarzona w snach? Gdzie te wszystkie sznurki od tych szmat? Gdzie ta brama na szeroki świat? Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? Gdzie ta koja wymarzona w snach? W każdej chwili płynę w taki rejs, Tylko gdzie to jest? No gdzie to jest? Panie Piotrze a ja pytam : Gdzie ten insert wymarzony w snach??? :D :D :D :D pojechały do Wojtka Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted September 19, 2013 (edited) Insert o którym pisałem Ci Piotrze parę postów wcześniej już oskrobany, akryl zszedł bardzo łatwo :) tylko inna rzecz jest zastanawiająca a mianowicie to, że bez trudu wypił olej (dość grubą warstwę) do wcierania w kolby broni myśliwskiej co stawia pod znakiem zapytania stabilizację o której pisałeś :unsure: Za to uwidoczniły się wszystkie słoje pięknie i insert jest dużo ładniejszy niż był choć nieco ściemniał :) mam nadzieję że woda mi go nie rozłupie.... :rolleyes: Edited September 19, 2013 by Rheinangler Share this post Link to post Share on other sites