Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
yglo

Za co kochacie Beast Mastery?

Recommended Posts

Jeżeli subiektywna ocena jest nadużyciem to wybacz ale coś mi tu nie gra. Poza tym temat jest jasny i wymaga uzasadnienia - oceny.

Subiektywna ocena w tym kontekście jest nadużyciem bo po pierwsze doskonałości nie ma wśród przedmiotów a po drugie "temat" czy jaśniej pytanie zadane przez Zbyszka w tytule nie sugeruje oceny tylko pyta i to pyta chyba z niedowierzaniem...To co tu nie gra,- to brak zrozumienia...

....  chyba watek nie zgaśnie :blink:

a i ja chyba zaraz zaczne się tłumaczyć czemy takie pytanie zadałem....

Jeżeli subiektywna ocena jest nadużyciem to wybacz ale coś mi tu nie gra. Poza tym temat jest jasny i wymaga uzasadnienia - oceny.

Chodzi m.in. o autorytarne wypowiedzi kolegów...  subiektywne wypowiedzi cechują się np. rozpoczęciem zdania "Moim zdaniem... ", "Uważam, że.... " itp. :)

No i czasami warto ugryźć się w język choć emocje grają...

....  chyba watek nie zgaśnie :blink:

a i ja chyba zaraz zaczne się tłumaczyć czemy takie pytanie zadałem....

A właśnie! To TY rozpętałeś tą burze :) hihihi wylej tą wodę ze szklanki bo denko odpadnie !

Doskonałości przedmiotów pojmowanej i ocenianej w kryteriach bezwzględnych nie ma, tu zgoda. Natomiast doskonałość jako cecha (właściwość) względna istnieć musi.

Doskonałości przedmiotów pojmowanej i ocenianej w kryteriach bezwzględnych nie ma, tu zgoda. Natomiast doskonałość jako cecha (właściwość) względna istnieć musi.

Doskonałość nie ma względności.

A właśnie! To TY rozpętałeś tą burze :) hihihi wylej tą wodę ze szklanki bo denko odpadnie !

Tylko już Admin jest włądny zgasic swiatło....

Jednak zauważam pewna prawidłowość... ze kto łowi dużo i dużch ryb to ewoluuje w kierunku crankbaitowym,  a w swiecie fastów i ekstrafastów....  może ten BM wypełnia luke jakiej nie zapełniaja markowe blanki...   bo gdzie sa te smukłe. grubościenne, dwuskładowe, długie, mocne 20-30lb... o pełnym głębokim ugieciu  Może ktoś mi poda taki markowy blank? :)

Edited by yglo

Odpowiadając na Twoje pytanie Zbyszku odniosę się jedynie do popularnego 'kultowego" wręcz sumowego BM (3 cz) do 100g i podam alternatywy wg mnie przeskakujące go o głowę pod każdym względem. Ograniczę się jedynie do tego przykładu bo jedynie tego BM znam i nim łowiłem.

Z 30 lb - Sevier 9" (szklany rdzeń) a z węglowych Lamiglas Kenai Force (G-1000) też 9" ale 40lb.

Obecnie posiadam już tylko Lamiego bo można nim "sumować" całą noc bez bólu pod łopatką z kołowrotem ważącym ok 600g  :)

Przy tej betoniarce zarówno Sevier jak i BM męczył bardzo, mimo iż nie jestem drobnym chłopcem  ;)

Edited by Rheinangler

Doskonałość nie ma względności.

W teologicznym ujęciu nie... Tylko jest jeszcze coś poza takim spojrzeniem.

W teologicznym ujęciu nie... Tylko jest jeszcze coś poza takim spojrzeniem.

Mnie faktycznie to jest najbliższe, ale znajdziesz to samo poza teologią np: u Platona czy Arystotelesa, w dzisiejszej "kulturze" która i tu na forum przybiera często rozmiary kulturwy spłaszczane i relatywizowane są różna pojęcia,- doskonałość także nawet jeśli ma tylko przywdziać szatę kompletności...

Tak sobie myślę, że karkołomnym jest wymaganie od wszystkich posiadania wiedzy z zakresu szeroko pojętej filozofii odnośnie znaczenia używanych pojęć. Czy w przypadku zwykłej wędki, przedmiotu nie stanowiącego tak naprawdę większego znaczenia poza naszym hobby, relatywizm jest nie do przyjęcia i stanowi duży problem? Moim zdaniem nie :) .

Tylko już Admin jest włądny zgasic swiatło....

Jednak zauważam pewna prawidłowość... ze kto łowi dużo i dużch ryb to ewoluuje w kierunku crankbaitowym,  a w swiecie fastów i ekstrafastów....  może ten BM wypełnia luke jakiej nie zapełniaja markowe blanki...   bo gdzie sa te smukłe. grubościenne, dwuskładowe, długie, mocne 20-30lb... o pełnym głębokim ugieciu  Może ktoś mi poda taki markowy blank? :)

Tu trafił Pana w sedno.  

I tak na zakończenie tych wywodów....

Łowię też zupełnie innymi wędkami jak BM.  Beast Master nie jest czymś szczególnym,zapewne wiele mu brakuje do pełni szczęścia.Dlatego wiele osób a między innymi i ja poddałem go modernizacji. Jest o wiele,wiele lepiej jak w oryginale.

Nie mogę też powiedzieć że kocham za wszelką cenę BM. Ja po prostu je lubię,bo jest to dla mnie w określonych warunkach odpowiednie narzędzie do tego co robię nad wodą.

I nie moglismy tak od razu pogadac o wedkach i blankach jakie sa a jakich nam brak w ofercie...:)
Moze nie przepadlo...
Ale teraz dobry akcent na KONIEC watku...

He he he .. Jaki tam koniec!?  A jeśli już, to moja jest puenta.. :)

Mało samodzielni, z zasady bez żadnych osobistych właściwości, ani zdolni do poglądów własnych, poddani przeróznych redaktorów wielbią po kolei wszystko co im pod nos podetknięto - wklejki, odległościówki, kopyto z opadu, pychówki, pontony, sumowy trolling, naparzanie keltów i tarłowych kleniojazi - oraz równie posłusznie nie wielbili rybaków, choć o dziwo tacy zieloni wchodzą im bez mydła :) - są gotowi przyjąć za kolejne obowiązujące bóstwo dziesięciorzędowego chińskiego boba, kwiląc z wdzięczności, prosząc swego dobroczyńcę o więcej. A jak zwykle gwarancja dobrej sprzedaży, i właściwych odczuć szczęśliwych klientów pozostaje dobre ich zakucie,  poprzez wielokrotne powtórzenie bodźca  :) A fuj .. :)

Mogę się łaskawie zgodzić, że Bestmaster jest doskonałym uzupełnieniem do gumofilców uniwersalizujących obuwie po polsku. Sznyt ten sam.. no i gust nie w koincydencji...

Clue wątku brzmi  następująco .. Shit i medialny hit zawsze razem!! :)

:lol:  :lol:  :lol:  :lol: w narodzie kopistów nie może być inaczej i biada tym co nawet przez szczęśliwy przypadek pokochali kopie :D ....

A nawet z czasem "mojość" kopi zaczyna przewyższać oryginał....

Wytrącanie z chocholego tańca Sławek opanowałeś do perfekcji  ;) ilu się obudzi,- nie wiemy, ale budzić warto  :)

Dla mnie osobiście najciekawsze ale i zarazem najsmutniejsze jest to, że czytający Twoje posty rzadko widzą w nich ostre pokazanie drugiego końca i środka nie szukają... Za to serwują odpór jaki znamy z pamiętnej sceny w:

https://www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc

Edited by Rheinangler

:lol: :lol: :lol: :lol: w narodzie kopistów nie może być inaczej i biada tym co nawet przez szczęśliwy przypadek pokochali kopie :D ....
A nawet z czasem "mojość" kopi zaczyna przewyższać oryginał....

Wytrącanie z chocholego tańca Sławek opanowałeś do perfekcji ;) ilu się obudzi,- nie wiemy, ale budzić warto :)
Dla mnie osobiście najciekawsze ale i zarazem najsmutniejsze jest to, że czytający Twoje posty rzadko widzą w nich ostre pokazanie drugiego końca i środka nie szukają... Za to serwują odpór jaki znamy z pamiętnej sceny w:

https://www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc

Widzą, rozumieją, zgadzać się nie muszą. Co wcale nie oznacza, że ich poglądy są wynikiem manipulacji.

He he he .. Jaki tam koniec!?  A jeśli już, to moja jest puenta.. :)

Mało samodzielni, z zasady bez żadnych osobistych właściwości, ani zdolni do poglądów własnych, poddani przeróznych redaktorów wielbią po kolei wszystko co im pod nos podetknięto - wklejki, odległościówki, kopyto z opadu, pychówki, pontony, sumowy trolling, naparzanie keltów i tarłowych kleniojazi - oraz równie posłusznie nie wielbili rybaków, choć o dziwo tacy zieloni wchodzą im bez mydła :) - są gotowi przyjąć za kolejne obowiązujące bóstwo dziesięciorzędowego chińskiego boba, kwiląc z wdzięczności, prosząc swego dobroczyńcę o więcej. A jak zwykle gwarancja dobrej sprzedaży, i właściwych odczuć szczęśliwych klientów pozostaje dobre ich zakucie,  poprzez wielokrotne powtórzenie bodźca  :) A fuj .. :)

Mogę się łaskawie zgodzić, że Bestmaster jest doskonałym uzupełnieniem do gumofilców uniwersalizujących obuwie po polsku. Sznyt ten sam.. no i gust nie w koincydencji...

Clue wątku brzmi  następująco .. Shit i medialny hit zawsze razem!! :)

Jak na razie,to najbardziej na forum reklamujesz się Ty,hrabio,więc zgodnie z Twoim tokiem rozumowania jesteś tandetny,nie odpowiadasz na proste pytania,udajesz mądrego używając wysublimowanego języka,ciekawe,co rzeczywiście kryje się pod tą warstewką hrabiowskiego pudru?

Dużo pozytywów słyszałem na temat macierzystych serii beast mastera i wierzę w jego wytrzymałość jednak czy to jedyna konstrukcja mogąca tak wiele? Ciężki blank, kompozyt, faktycznie ze świecą szukać takich możliwości w dalekowschodnich konstrukcjach? Czemu nie ma jeszcze wątku za co kochacie mikado, jaxony, larusy, kongery? Czy próżno doszukiwać się zamierzchłego w publikacji wędkarskiej lokowania produktu, które przyniosło swój owoc przyszłym pokoleniem w sposób zamierzony czyli ukrytej prawdy objawionej?

Może pomijając całkowicie brutalne akty kopistyki małych rączek skomaprujmy biorąc w nawias nawet ugly stick'i wspomnianego bohatera wątku z kijem podobnej klasy a niżej półki cenowej:

https://www.youtube.com/watch?v=6t53DqViXVc

Edited by Tomek88

Z ciekawości sprawdziłem wagę BM(przykładowo 270H różne wersje) i waha się od 200 do 223g. Czy potrzeba tylko tyle żeby zmęczyć ,,mężczyznę"??? :)

Raczej decyduje wyważenie kija a nie sama waga aby zmęczyć mężczyznę. BM nie jest dobrze wyważony i jak prawie wszystkie SHIMANO leci na pysk co bardzo męczy

może ten BM wypełnia luke jakiej nie zapełniaja markowe blanki...   bo gdzie sa te smukłe. grubościenne, dwuskładowe, długie, mocne 20-30lb... o pełnym głębokim ugieciu  Może ktoś mi poda taki markowy blank? :)

Chociażby ISA1026F Batsona. 

Był też kiedyś taki szklak Lamiglasa ICG1052MH (nie wiem czy jeszcze produkowany).

Poza tym ze znanych mi fajnych armatek to seryjniak XZOGA JA-S 85MH2 (255cm, 15-60g, 10-25lb).

Z ciekawości sprawdziłem wagę BM(przykładowo 270H różne wersje) i waha się od 200 do 223g. Czy potrzeba tylko tyle żeby zmęczyć ,,mężczyznę"??? :)

W czasach ważenia arborów , tak.

30g olowiu, 15g gumy, zle wywazony kij lecacy na ryj. Przyjmijmy ze jigujemy...podwojny opad za sandaczem w nurcie. Podbijamy oczywiscie z nadgarstka, bo prawdziwy mezczyzna nie ma problemu z pokonaniem oporu 45g, bezwladnosci kija oraz sily, z jaka kij leci na ryj....ile trzeba olowiu wsadzic w rekojesc BM zeby go wywazyc? 50g? No to 95g+opor bezwladnosci kija. Rzut na 50m srednio, ile podbic wyjdzie? 50?  Ile takich rzutow przez 6-8h lowienia? 

Po paru latach lokiec tenisisty zapewniony ;) No, chyba ze lowi sie w internetach, wtedy to oczywiscie mozna preferowac kiepsko wywazone wedki :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...