Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Żbiku

sprzedaż sprzętu na giełdzie - proszę o oficjalną odpowiedź Administratora

Recommended Posts

Witam

Proszę o odpowiedź Administracji forum, czy moje ogłoszenie zostało usunięte zgodnie z Regulaminem forum?

Mojemu serdecznemu koledze, prawie 60-letniemu wędkarzowi, z którym od lat spędzam większość wypraw wędkarskich, pochrzaniło się w życiu i musi wyjechać za granicę do rodziny na dłuższy, nieokreślony czas.

Dał mi kilka wędek, których nie będzie używał. Leżą u mnie w piwnicy, dostałem nawet zgodę od niego na ich używanie. Wiem, że chce je i tak sprzedać, bo potrzebuje gotówki. Jedną wędkę sam kupiłem, resztę postanowiłem rozprowadzić wśród znajomych w kole wędkarskim.

Do tego wystawiłem też ten sprzęt na naszym forum, bo jest to dobry sprzęt, godny polecenia, w bardzo dobrym stanie lub nawet nowy.

Sprzęt obejrzałem dokładnie, porobiłem zdjęcia, opisałem go w ogłoszeniu i umieściłem z cenami i wszystkimi informacjami. Poświęciłem na to naprawdę dużo czasu.

Po chwili temat jednym kliknięciem został usunięty przez moderatora, jako ogłoszenie niezgodne z regulaminem. Na priv dostałem informację, cyt:

"Zostało przeze mnie usunięte, ponieważ giełda jerkbait.pl jest dla forumowiczów jerkbait.pl - jak ktoś chce sprzedawać tutaj swój sprzęt, musi się pofatygowac i zarejestrować, odbyć staż etc. Mam nadzieję że rozumiesz"

Nie, Panie Moderatorze, nie rozumiem niestety tego... :( Wychodzi na to, że regulamin propaguje nieuczciwość i zatajanie prawdy, bo gdybym uczciwie nie napisał, że to sprzęt od kolegi, a mój własny (lub nic nie pisał) to nie byłoby tematu?

Stąd mam kilka pytań do Administratora Forum:

1. Czy moje ogłoszenie było niezgodne z Regulaminem?

2. Czy jeśli zapłacę koledze za te wędki ze swojej kieszeni i wystawię je na forum celem odzyskania pieniędzy, to będzie zgodne z Regulaminem?

3. Czy w przypadku wystawienia sprzętu na forum mam załączyć skan umowy kupna-sprzedaży sprzętu?

Edited by Żbiku

Inna sprawa, że do tej pory było wiele takich ogłoszeń i nie było z tym żadnego problemu...

Edited by mackot_88

Mysle ze ten "przepis" tzn. punkt reg. jest troszke archaiczny przyklad Kuby pokazuje ze mozna to zmienic i dopuszczac taka sprzedaz?

Dopóki nie zmienimy to ogłoszenia koleżeńskie nie są zgodne z regulaminem. Dlatego decyzja moderatora jak najbardziej słuszna.

Druga kwestia to dyskusje z moderatorami - proszę respektować decyzje moderatorskie. Mamy bardzo dużo pracy, niewielki skład. Giełda na forum dana jest jako dodatek, a nie główny punkt programu. Nasza koncentracja jest na rozwoju merytorycznych (w zeszłym miesiącu dodaliśmy mapy batymetryczne, street fishing, kolejne rzeczy w drodze) a nie na rozstrzyganiu kwestii sprzedażowych.

Remku, dziękuję Ci za odpowiedź. Proszę, wskaż mi zapis w Regulaminie, który mówi o zakazie umieszczania ogłoszeń koleżeńskich? Do chwili obecnej takiego zapisu nie było (przynajmniej w Regulaminie zawartym w dziale Sprzedam)...

Pozwolę sobie również zauważyć pewną nieścisłość do "propagowanej idei forum", którą juz napisałem wspomnianemu wyżej Moderatorowi na forum. Wg Niego "jak ktoś chce sprzedawać tutaj swój sprzęt, musi się pofatygowac i zarejestrować, odbyć staż etc"

Czyli, wg tego toku myślenia, najlepiej jak dana osoba zarejestruje się na forum, odczeka swoje regulaminowe 30 dni, napisze 10 byle jakich, często nie wnoszących nic do forum postów, a nastepnie umieści jedyne ogłoszenie w dziale Giełda? O to chodzi? To wg Ciebie jest poszerzanie zasobów i rozwój merytoryczny forum? Bo wg mnie to chyba nie bardzo...

Edited by Żbiku

Widzisz Kolego, tak jak w życiu uczciwość nie zawsze popłaca.

Czasami lepiej przemilczeć niektóre fakty, nie kłamać a przemilczeć - tu jest różnica. Proponuje abyś "odkupił" wędki od kolegi a potem je wystawił na forum jako swoje. Wszystko będzie zgodne z regulaminem, wilk syty i owca cała.

Widzisz Kolego, tak jak w życiu uczciwość nie zawsze popłaca.

Czasami lepiej przemilczeć niektóre fakty, nie kłamać a przemilczeć - tu jest różnica. Proponuje abyś "odkupił" wędki od kolegi a potem je wystawił na forum jako swoje. Wszystko będzie zgodne z regulaminem, wilk syty i owca cała.

nie do końca tak będzie bo to przecież wiadomo jak będzie w tym przypadku przecież "odkupienie" to będzie jedna fikcja a my będziemy przytakiwać temu nie na tym przecież życie polega żeby wszystkich wokół oszukiwać raczej powinno promować się prawde i w tym przypadku należy zmienić tylko zapis regulaminu a nie promować "oszustwa" miałem dzisiaj podobną sytuacje z urzednikami przez to że mówiłem prawde nie uzyskałem pozwolenia ale prawda nie liczy się w urzędzie tylko poklepywanie po plecach[emoji35]

Sprzęt obecnie jest już moją własnością, zakupiłem go od mojego Kolegi za kwotę, którą sobie życzył ode mnie. Stąd nie widzę przeszkód czy naruszenia Regulaminu, aby wystawić go na forum do sprzedaży.

Proszę o odpowiedź Administracji, czy będzie to złamanie Regulaminu forum, gdyż nie chciałbym otrzymać kolejnego ostrzeżenia.

Sprzęt obecnie jest już moją własnością, zakupiłem go od mojego Kolegi za kwotę, którą sobie życzył ode mnie. Stąd nie widzę przeszkód czy naruszenia Regulaminu, aby wystawić go na forum do sprzedaży.

Proszę o odpowiedź Administracji, czy będzie to złamanie Regulaminu forum, gdyż nie chciałbym otrzymać kolejnego ostrzeżenia.

Bedzie, teraz to jestes handlarz tak wiec skontaktuj sie z adminami w sprawie ogloszen komercyjnych :) :) :) 

Bedzie, teraz to jestes handlarz tak wiec skontaktuj sie z adminami w sprawie ogloszen komercyjnych :) :) :)

zaraz tam handlarz... przecież może sprzedać taniej niż kupił

a nie to nie to hmmm.gif zaraz się Urząd Skarbowy przy...czepi dostal.gif

ehhh, jak się nie odwrócisz...dupa z tyłu

Nie rozumiem, o jakim "handlarzu" piszecie? Przecież każdy, zanim będzie sprzedawał sprzęt, to gdzieś go kupił przecież? Wędki sprzedaję za tyle samo, za ile kupiłem. Chcę po prostu odzyskać pieniądze, które dałem za sprzęt potrzebującemu Koledze.

Nie rozumiem, o jakim "handlarzu" piszecie? Przecież każdy, zanim będzie sprzedawał sprzęt, to gdzieś go kupił przecież? Wędki sprzedaję za tyle samo, za ile kupiłem. Chcę po prostu odzyskać pieniądze, które dałem za sprzęt potrzebującemu Koledze.

Handlarz handlujacy czymkolwiek przy zerowej stopie zysku dalej jest handlarzem, czasem taka specyfika handlu  :) 

Ja nie wiem o co ten hałas ... jest przecież allegro gdzie nikt nie pyta skąd masz i czy to Twoje... olx i inne ... co się tak na jerka uparłeś

jb.pl jest dla mnie pierwszym miejscem, gdzie są normalni ludzie, gdzie łatwo i szybko sprzeda się sprzęt (na czym mi bardzo zależało) i gdzie mam trochę większe zaufanie niż na allegro.

No ale widać, że muszę go faktycznie wystawić na jakimś portalu i po sprawie.

jb.pl jest dla mnie pierwszym miejscem, gdzie są normalni ludzie <...>

dzię_ku_je_myyyyy tancze.gif

To nie jest sprawiedliwe chlopak jest wporzo napisal prawde jak jest ........................................powinno sie ten durny zapis w reg. zmienic.

Teraz po zmianie regulaminu, nikt się nie przyzna, że sprzedaje sprzęt kolegi, sąsiada, babci, czy D'Artagnana konia kuzyna.

Poniesiesz tylko koszt wysyłki , niekoniecznie zgodny z cena Poczty czy Kuriera :)

Regulaminy są dla ludzi a nie odwrotnie. Wystarczy uszczegółowić ten który jest poprzez dodanie zapisu. Np. w postaci " użytkownik o stażu jeden rok (czy ile tam moderacja uważa za stosowne) na forum może sprzedawać na giełdzie sprzęt na zasadach "ogłoszenia grzecznościowego" czyli na prośbę kolegi itp. Sprzedaż następuje na takich samych zasadach odpowiedzialności jak w przypadku sprzętu którego jest się właścicielem.

Panowie, aby zakończyć tą nierówną walkę, w której i tak jestem z góry na przegranej pozycji, chodzi mi głównie o to, że NIGDZIE w Regulaminie nie było zapisu o tym, że nie można umieszczać ogłoszeń "grzecznościowych"/koleżeńskich. Ostatni post do Regulaminu forum z tym związany dopisał @Mario, po całej akcji wynikłej z moich ogłoszeń.

Stąd uważam, że absolutnie niesłusznym i niezgodnym z Regulaminem była jego decyzja o usunięciu moich ogłoszeń i podanie prozaicznego powodu "zaczerpniętego z czapki", że "nie można i już" i dopiero po tym stworzenie takiego zapisu w Regulaminie.

Szkoda mi tylko, że teraz każdy użytkownik wystawiający sprzęt na podobnych zasadach co ja (koleżeński), będzie "ściemniał" i nic o tym nie pisał. Szkoda mi też, np Przemka @Hasiora, który sprzedawał przecież nie swoje kołowrotki, aby móc zebrać pieniądze na jeszcze bardziej szczytny cel niż mój (pełny szacun Przemek za całą Twoją pracę!)

No ale tak jak wspomniałem, to tyko walka z wiatrakami, w której absolutnie szary użytkownik nie ma żadnych szans. Pozostaje mi tylko o tym "pogadać", bo wszelkie moje argumenty odbijają się jak od ściany...

Masz Rację Tomek, jest Allegro, jest OLX, przecież tam można wystawić ten sprzęt. I tak też zrobię.

Pozdrawiam

Edited by Żbiku

Jeżeli coś nie jest zdefiniowane w regulaminie, to wiążące są decyzje adminów/ modów.

Coś jeszcze?

O tym, że publicznie kwestionujesz decyzję moda już nie wspomnę...

Bardzo typowe dla tego forum , ktos zgłasz problem .

Moderaja nie wie jak wybrnąć .

Jeżeli coś nie jest zdefiniowane w regulaminie, to wiążące są decyzje adminów/ modów.

Coś jeszcze?

No i nie wolno

O tym, że publicznie kwestionujesz decyzję moda już nie wspomnę...

Zamiast podejsc do tematu jak Stary Baca z postu 22 robi sie tak .

Za chwile bedzie ze jak cos si nie podoba to nie trzeba wchodzic na to forum . To moderacja wie co i jak najlepiej (choc wydaje mi się ze nie zawsze).

Ile takich akcji juz tu widzialem .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...