3d0 0 Report post Posted May 5, 2015 (edited) Witam, Przychodzę ze standardowym pytaniem "co kupić?" ale z dosyć nietypowymi wymaganiami. W skrócie potrzebuję dobrego sprzętu, który będzie używany amatorsko i od święta. Ryba: głównie szczupak ale sprzęt raczej uniwersalny, bo mam zamiar posiadać tylko 1 wędkę na drapieżniki Łowiska: jeziora mazurskie (łódka + pomost), mniejsze/większe stawy, Wisła Częstotliwość: od święta (10x na rok) z sentymentu na dawne czasy;) Typ: spinning 2 częściowy Długość: 270cm CW: 10-30? Waga/ergonomia: coś co dobrze leży w łapie i tyle Cena: kołowrotek - max 400 z plecionką kij: max 200 - zależy mi tylko, żeby był wygodny i się nie rozwalił po 2 latach przy moim użytkowaniu Z młynków wytypowałem: Penn Slammer 360/460 <-- chyba najbardziej mi pasuje a i trwały podobno Jaxon ZX Machine 400 <-- u jednego gościa przeżył 2 Penny:P Penn Spinfisher V 3500/4500 <-- fajny ale masa osób skarży się na niedoróbki fabryczne RYOBI Zauber / CF 3000/4000 <-- chyba najczęściej wybierany w tym przedziale Spro Red Arc <-- kumpel z Mazur poleca (czytałem, że to kopia Ryobi!?) Będę jeszcze macał wszystko przed zakupem ale może na wstępie jest ktoś w stanie coś kategorycznie odradzić to będę miał mniejszy dylemat:) głównie nie wiem co z kijem, bo jest tego badziewia dużo a cena nie zawsze idzie z jakością niestety. Edited May 5, 2015 by milupa kolor czcionki Share this post Link to post Share on other sites
Karol Krause 2,804 Report post Posted May 5, 2015 Slamera 460 i Spinfisher 4500 odpuść sobie - to już sumowe ciężkie maszynki i do takiego patyczka 10-30 gram nie będą pasowały zupełnie ;) Share this post Link to post Share on other sites
3d0 0 Report post Posted May 5, 2015 Nie wiem jeszcze czy 10-30 czy 20-40, więc dałem z zapasem "lekkim":) w każdym razie rozważam póki co model a później się dobierze wielkość do patyka. Share this post Link to post Share on other sites
wuran 1,418 Report post Posted May 5, 2015 (edited) zamiast Slammera 460 pomyśl o 260/360 a kijek to np SAVAGEAR PARABELLUM Spin 2,79 7-23g tyle że cenowo to dobre 700 zł i to bez plecionki i nie wiem czy wystarczy Ci taki na Wisłę. Zawsze możesz wziąć jakiś kręcioł z 5 letnią gwarancją, a teraz ich jest całkiem sporo i nie martwić się tak bardzo, że padnie po dwóch latach. No i te 600 to w PLN a nie w USD lub EUR, bo w tedy większy wybór Edited May 5, 2015 by wuran Share this post Link to post Share on other sites
Zandermasterr 283 Report post Posted May 5, 2015 Od siebie mogę polecić kijek Konger Stallion Sword Strike 2,44 8-28 lub 10-40. Fajny patyk za lekko ponad 200zł fuji po całości. Na łódkę i brzeg jest ok dolnik jest dobrego rozmiaru i spokojnie można brodzić. Co prawda testuje od pierwszego jest ok. Do tego kołowrotek Spro Red Arc i plecionka Power Pro USA 10LB. Share this post Link to post Share on other sites
G_rzegorz 1,248 Report post Posted May 5, 2015 Mógłbyś pójść w kierunku Red Arca i do tego np. któryś z kijków z serii millenium od dragona np. Pike... Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_Be 850 Report post Posted May 5, 2015 "Ale to już było..." Share this post Link to post Share on other sites
Szymon82 1,585 Report post Posted May 5, 2015 "Ale to już było..." ...i będzie wracać częściej . Share this post Link to post Share on other sites
3d0 0 Report post Posted May 5, 2015 Dzięki za typy... przejrzę i coś zadecyduję. Jeśli chodzi o powracające pytania co kupić (na każdym forum) to wszyscy się skarżą a wystarczy zrobić gotowe zestawy w kilku przedziałach cenowych i w przypiętym poście aktualizować co jakiś czas i o połowę mniej będzie takich pytań. Sam bym tak wybrał i nie wnikał w detale, bo ideału i tak nawet w najwyższej cenie nie da się skompletować. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek Milupa 6,007 Report post Posted May 5, 2015 Witam, Skoro wiesz lepiej co zrobić żeby nie było pytań to po co zadajesz pytanie, przecież możesz to zrobić. Najpierw jednak zapraszam do lektury: http://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/ Później wypadałoby się przywitać w tym wątku: http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-80 Na koniec polecam korzystać z zasobów forum, a pomóc w tym może wyszukiwarka: http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=search&search_in=forums Share this post Link to post Share on other sites