Eluska 4,088 Report post Posted October 19, 2016 Po prostu Kobieta renesansu. Tak samo sprawna we władaniu młotkiem, pędzlem jaki i piórem! Brawo Ela :) (dla zainteresowanych ... WW 11/2016 str. 22) Żebyś wiedział,teraz wzięłam się za krawiectwo - projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych.Będę wam szyć piękne kamizelki wędkarskie jak się wyuczę :) Wędkarstwo to choroba nie uleczalna u mnie jest już w bardzo zaawansowanym stadium - dzisiaj śniło mi się że szyłam kleniom kubraczki :lol: :blink: Oczywiście zapraszam do lektury ;) Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 20, 2016 Zastanawiałam się jak barwicie swoje blaszki z mosiądzu. No i tu są moje pierwsze kroki w tym temacie. Kupiłam kilka odczynników chemicznych pomieszałam według starych receptur znalezionych w internecie. I takie cudak mi wyszedł listek po lewej - z chemią jestem raczej na bakier wiec efekt jest jak dla mnie bardzo satysfakcjonujący. tak wygląda listek bez barwienia a tu po lewej barwiony chemicznie Nie wiem czy obrałam dobrą drogę do uzyskania efektów kolorowego mosiądzu nie pytam tych którzy osiągnęli w barwieniu mistrzostwo ( a tacy są ) bo sama nie o wszystkich swoich tajemnych technologiach opowiadam. Spróbuję dojść sama do efektu który będzie zadowalający co najmniej. A tu różyczki w pełnej krasie Rosa nr 1 - moja ulubiona blaszka i szaman nr.3 raczej szczupakowo trociowa Rosa nr. 0 w wersji z rybią łuską , szaman nr.3 , oraz Rosa nr 0 w specjalnej wersji z Kotkiem i Reksiem. Szaman nr. 3 , nr. 2 , nr 1 i listek do nr. 0 Jeszcze raz Różyczka nr. 1 .Zamierzeniem było stworzenie blaszki jak najbardziej klasycznej z wyglądu. Jest więc koralik , mosiężny korpusik z dołeczkiem na koralik,, mikro kuleczka przed stożkiem, 2 kuleczki jako łożyska przez strzemiączkiem i listek na strzemiączku. Moja ulubiona obrotówka na pstrągi, klenie i okonki. A tu znalazłam receptury do barwienia mosiądzu : http://galwanizernie.pl/procesy-galwaniczne/barwienie-mosiadzu/ Nie wszystkie odczynniki są do kupienia dużo z nich ma inne nazwy. Jakby ktoś szukał ich w Warszawie to śmiało polecam sklep na ulicy Rzecznej bodajże nr. 6 :) Nawet nazwa ulicy jakby sugerowała że obrałam dobry kierunek jeżeli chodzi o to barwienie mosiądzu. Jak by ktoś był chętny do podzielenia się publicznie wiedzą na temat barwienia, to śmiało na pewno wielu by chciało dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie. Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted October 21, 2016 Tradycyjne już wyrazy uznania. Wygląda to "smacznie" i z klasą. Na ulicy Rzecznej (w tym samym kompleksie magazynowo sklepowym) na swoją pracownię konserwatorską mój przyjaciel Marian, który również bawi się w robienie blach i ich patynowanie (blaszki MM) Może przy następnej wizycie na Rzecznej chciała byś się z nim spotkać? (służę kontaktem) Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 23, 2016 Tradycyjne już wyrazy uznania. Wygląda to "smacznie" i z klasą. Na ulicy Rzecznej (w tym samym kompleksie magazynowo sklepowym) na swoją pracownię konserwatorską mój przyjaciel Marian, który również bawi się w robienie blach i ich patynowanie (blaszki MM) Może przy następnej wizycie na Rzecznej chciała byś się z nim spotkać? (służę kontaktem) Bardzo chętnie skorzystam z możliwości porozmawiania z fachowcem od patynowania tym bardziej że robi też blachy. Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 23, 2016 Skończony projekt wahadeł sumowych 20 cm 80 g na specjalne zamówienie Alga 2 polerowana nowa pastą polecona mi przez pewnego blacharza samochodowego - genialna ! Share this post Link to post Share on other sites
NARA 157 Report post Posted October 24, 2016 A to błystki czy biżuteria ?? Cudne !!!! Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 24, 2016 A to błystki czy biżuteria ?? Cudne !!!! Biżuteria dla rybek ;) Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 25, 2016 Jesień.Zimno,szaro i przeziębieniowo to też na dobre rozpoczęcie dnia polecam napić się rozgrzewającej herbatki :P Potrzebujemy pół pomarańczy,żurawinę,2 łyżki miodu,parę goździków i cynamon do smaku.Mieszamy z mocnym naparem z herbaty.Pijemy gorące,wyjadamy cząstki pomarańczy łyżeczką i uśmiechamy się szeroko :D Share this post Link to post Share on other sites
Sebait 273 Report post Posted October 25, 2016 Super. Ja bym jeszcze do kubka dodał setkę mocnego bimbru :-) ale to juz kwestia smaku. Zdrówka. Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 25, 2016 Super. Ja bym jeszcze do kubka dodał setkę mocnego bimbru :-) ale to juz kwestia smaku. Zdrówka. To chyba wersja wieczorna z wkładką :P przed pracą bym się nie odważyła ;) Share this post Link to post Share on other sites
NARA 157 Report post Posted October 26, 2016 No dobre na przeziębienie spirt z miodom. Hehehe. Share this post Link to post Share on other sites
marcin wojtczak 99 Report post Posted October 26, 2016 A wie ktoś może co to za pączek kwiatowy jest dodawany do herbaty w co poniektórych kebabiarniach? Share this post Link to post Share on other sites
grzesiekp. 889 Report post Posted October 26, 2016 Zdaje się że hibiskus. .. Share this post Link to post Share on other sites
grisza-78 949 Report post Posted October 26, 2016 Ela nie zaglądałem we wcześniejsze wątki ( z lenistwa). Czy wyrabiasz może cykady? Jeśli tak, to chętnie bym na początek kilka sztuk pożądał. Share this post Link to post Share on other sites
darogryf 150 Report post Posted October 27, 2016 Ela w swoim kapeluszu ma wszystko. A jak nie ma to trzy razy potrząśnie i zaraz się znajdzie coś ciekawego. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 27, 2016 Male cykady wszystkie pourywałam w lecie na klenikach.W przygotowaniu są cykady pod sandacza takie ok.8 cm długości.Będą za 2-3 tygodnie Share this post Link to post Share on other sites
Del Toro 16,392 Report post Posted October 28, 2016 Male cykady wszystkie pourywałam w lecie na klenikach.W przygotowaniu są cykady pod sandacza takie ok.8 cm długości.Będą za 2-3 tygodnie Jak wagowo beda wygladac? :) Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted October 28, 2016 (edited) Odebrałem dzisiaj przesyłkę. Czarna koperta, adresat i nadawca opisany srebrnym tuszem. W obliczu zbliżających się Świąt nie wyglądało to wesoło :( Choć z drugiej strony, nie powiem ... wyglądało to super gustownie i elegancko. Na całe szczęście, różowa zawartość dawała nadzieję na radosny finał :D [attachment=358136:_IGP2189a.jpg] I nie zawiodłem się. Dzięki naszej poczcie, już po tygodniu oczekiwania, nadeszła przesyłka od Eli (z Piaseczna na Sadybę w Warszawie jest ok 20 km, więc czas dostarczenia, zasługuje na podziw, uznanie i gratulacje dla PP :angry: ) Kiedyś poprosiłem Elę aby zrobiła "coś" fajnego do moich nie koniecznie starych zbiorów. Co? pozostawiłem już jej decyzji. Różowa paczuszka i wstążeczki to chyba znak fabryczny Eli? [attachment=358154:_IGP2194a.jpg] do tego druga, oklejona plastrem w "tygryska" to gratisowa, śliczna obrotóweczka z nowej serii (ukłony) Róż skrywał ... "jedyną taką" wahadłówkę, której zdobienia ma mieć kontynuację w kalendarzu "Ela 2017" (już nie mogę się doczekać :rolleyes: ) [attachment=358153:_IGP2210a.jpg] I tak oto "ponury" początek, zakończył się Happy End'em :D [attachment=358155:_IGP2207a.jpg] Nie wiem czy zobaczą wodę? Nooooo może na chwilkę, dla testu ??? Dzięki Elka :) Edited October 28, 2016 by BOB1 Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted October 28, 2016 (z Piaseczna na Sadybę w Warszawie jest ok 20 km, więc czas dostarczenia, zasługuje na podziw, uznanie i gratulacje dla PP :angry: ) Kiedyś poprosiłem Elę aby zrobiła "coś" fajnego do moich nie koniecznie starych zbiorów. Co? pozostawiłem już jej decyzji. Piękne eksponaty , do Twoich pięknych zbiorów :) . Z godnych rąk , w godne ręce ;) . 20 km w 7 dni , to chyba była dopłata za "Ekspres" :D . Share this post Link to post Share on other sites
BOB 18,974 Report post Posted October 28, 2016 (edited) Taaaaa, dopłatę za priorytet zrobiła Ela. Ale w sumie powinienem podziękować Poczcie Polskiej za potęgowanie napięcia w oczekiwaniu na niewiadome (wszak nie wiedziałem co Ela dla mnie stworzy). Widać, pracuje tam jakiś wielbiciel Alfreda Hitchcock'a :D Edited October 28, 2016 by BOB1 Share this post Link to post Share on other sites
grisza-78 949 Report post Posted October 28, 2016 Male cykady wszystkie pourywałam w lecie na klenikach.W przygotowaniu są cykady pod sandacza takie ok.8 cm długości.Będą za 2-3 tygodnie Gdybyś kiedyś miała na zbyciu cykady 30-50 mm, chętnie kupię. Pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 29, 2016 Jak wagowo beda wygladac? :) Za dwa tygodnie będzie wiadomo co do grama ;) Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 29, 2016 (edited) Taaaaa, dopłatę za priorytet zrobiła Ela. Ale w sumie powinienem podziękować Poczcie Polskiej za potęgowanie napięcia w oczekiwaniu na niewiadome (wszak nie wiedziałem co Ela dla mnie stworzy). Widać, pracuje tam jakiś wielbiciel Alfreda Hitchcock'a :D Muszę przyznać że mnie na poczcie nie traktują jak całkowicie normalną jak przychodzę z plikiem pachnących czarnych kopert.Nieraz są komedie teraz już się panie na poczcie nauczyły że musza mieć białe naklejki jak przychodzę żeby stempel było widać :D Dzisiaj tez byłam na poczcie,obsługująca mnie pani popatrzyła na kopertę i powiedziała '' Czarne? takie smutne''.Powiedziałam jej że to z okazji zbliżających się świąt to zrobiła wielkie oczy i nic nie powiedziała :lol: A zawrotna szybkość dostarczania przesyłek przez nasza pocztę to już zupełnie inna historia ;) Edited October 29, 2016 by Eluska Share this post Link to post Share on other sites
Eluska 4,088 Report post Posted October 29, 2016 Obrotóweczki Shamany i Rosa wielkością wzorwane na Meppsie wystawione dla chętnych na giełdzie http://jerkbait.pl/topic/81416-obrot%C3%B3wki/ Share this post Link to post Share on other sites
cyprys19 7,883 Report post Posted October 29, 2016 (edited) Cześć,a czy te wzorki są robione laserem,czy to ręczna robota? Z ręki raczej ciężko uzyskać taką powtarzalność , chociaż może jakiś szablonik i da radę... Błystki ciekawe ...choć jak mam być obiektywny szpecą całość plastikowe koraliki (a może dodają uroku)-sam już nie wiem. Z niecierpliwością czekam na kolejne wzory. Edited October 29, 2016 by cyprys19 Share this post Link to post Share on other sites