Krzysiek184 156 Report post Posted April 22, 2015 http://allegro.pl/show_item.php?item=5267346483 Chciałem opisać Wam historię laptopa, którego ostatnio licytowałem( powyżej link to aukcji). Na szczęście, jak się dzisiaj okazało, zapomniałem o tej aukcji i jej nie wygrałem. Dzisiaj otrzymałem e-mail od sprzedającego: " "Witam, piszę w sprawie aukcji z laptopem ASUS G551JM i7-4710HQ GTX860M 2GB 240GB WIN8.1 (numer oferty: 5267346483) Klient który kupił laptopa dziś dopiero napisał do mnie że nie może kupić tego laptopa. Proszę napisać czy jest Pan zainteresowany kupnem tego laptopa, co do ceny to proszę mi zaproponować swoja cenę. Co do dysku jet tam tylko dysk 240GB" Oczywiście podałem swoją cenę i się zaczęły negocjacje co do odbioru laptopa i zapłaty za sprzęt. Jeden z mail-i. "Będę w domu za tydzień jak pisałem w poprzednim mailu, z tym że nie mogę czekać tak długo ponieważ mam pilny wydatek dlatego też z tego powodu sprzedaję laptopa" Kolejny " Właśnie chodzi o to że chcę go szybko sprzedać ale nie mogę długo czekać na pieniądze, o tym pisałem. Za pobraniem odpada bo to co najmniej 3 dni robocze zanim dostanę pieniądze, jedynie mogę wystawić laptopa na aukcji i po wpłacie jutro wyśle laptopa kurierem" Skończyło się tym że miałem wpłacić kasę na konto a laptop zostanie wysłany. Jak mu napisałem że szuka głupiego to odpisał że nie rozumie o co mi chodzi :blink: . Taka oto historia mnie dzisiaj spotkała. Share this post Link to post Share on other sites
G_rzegorz 1,248 Report post Posted April 22, 2015 Pierwsze co się rzuca w oczy to fakt, że to nowy użytkownik a u takiego to już ryzyk-fizyk Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek184 156 Report post Posted April 22, 2015 Fakt. Jednak z zasady ufam ludziom. Zapomniałem napisać że przelew miał być na konto tego gościa. Nie przez Pay-U. Share this post Link to post Share on other sites
martek 248 Report post Posted April 22, 2015 (edited) W sumie nie widze tu oszustwa,bardziej Twoje podejrzenia. Inna sprawa że też bym nie wysłał takiej mamony w takich okolicznościach Edited April 22, 2015 by martek Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 22, 2015 Może trzeba było poprosić typa o numer telefonu? Zwykle po kilku sekundach rozmowy da się wyczuć nastrój. Ja przynajmniej tak mam. :ph34r: Na pierwszy rzut oka też nie widzę oszustwa, czy złej woli, może jednak pomyliłeś się w ocenie? Faktem jest, że też bym miał wątpliwości. Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek184 156 Report post Posted April 22, 2015 O numer telefonu nie spytałem ale jak chciałem żeby podał adres do odbioru osobistego to nie podał. I cały czas tłumaczył że potrzebuje pieniądze na już. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 22, 2015 Uparty typas, dzięki czujności nadal masz kasę. Ostatecznie dobrze zrobiłeś, moim zdaniem. Share this post Link to post Share on other sites
Tomas81 246 Report post Posted April 22, 2015 Po pierwsze to młody człowiek, niepełnoletni. Konto "Junior" się kłania. A bywa że tacy myślą iż skoro nie mają skończonych 18 lat to prawo ich nie dotyczy. Miałem "przyjemność" z takim małolatem choć była trochę inna sytuacja. Po drugie też by mi nie pasowała zapłata. Płaci się tylko przez Payu, PayPala lub za pobraniem. Na dodatek jeszcze nie chciał podać adresu do odbioru osobistego. Śmierdząca sytuacja. Za to gratuluję rozwagi i ostrożności. W necie są różni ludzie i trzeba uważać. Ba, trzeba być wręcz podejrzliwym i tylko wtedy zmniejsza się możliwość wpadki. Share this post Link to post Share on other sites
tofik 1,131 Report post Posted April 22, 2015 Może trzeba było poprosić typa o numer telefonu? Zwykle po kilku sekundach rozmowy da się wyczuć nastrój. Ja przynajmniej tak mam. :ph34r: Na pierwszy rzut oka też nie widzę oszustwa, czy złej woli, może jednak pomyliłeś się w ocenie? Faktem jest, że też bym miał wątpliwości. Numer telefonu do sprzedającego jest na dole opisu w aukcji........ ;) Share this post Link to post Share on other sites
Kilobear 56 Report post Posted April 22, 2015 Przecież numer telefonu podany jest na aukcji. Nazywanie kogoś oszustem bez dowodów jest karalne. Można być ostrożnym, ale bez przesady. Wystarczyło odebrać osobiście. Proste i szybkie. Share this post Link to post Share on other sites
bartsiedlce 5,614 Report post Posted April 22, 2015 Sorki Łukaszu, nie zajrzałem w link. :huh: Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted April 22, 2015 oszustem jak najbardziej można go nazywać skoro wystawiając przedmiot na aukcji chciał sfinalizować transakcję poza nią ja bym go profilaktycznie zgłosił do allegro, jak nie chciał Cię zrobić w jajo to się chociaż nauczy czytać regulamin Share this post Link to post Share on other sites
NARA 157 Report post Posted April 22, 2015 Nie wolno placić takiej kasy poza allegro w żadnym wypadku. W razie co na allegro masz ubezpieczenie a poza pocalować możesz gościa w D... Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted April 23, 2015 Nie wolno placić takiej kasy poza allegro w żadnym wypadku. W razie co na allegro masz ubezpieczenie a poza pocalować możesz gościa w D... Z zasady też ludziom ufam, ale jeżeli nie chce się być naciętym to kolega @Albatros podał receptę :) . Podany telefon o niczym jeszcze nie świadczy, w kiosku z gazetami można kupić pakiet startowy za przysłowiową piątkę. Share this post Link to post Share on other sites
grzegorzyk 255 Report post Posted April 23, 2015 A co by było gdyby kolega wygrał tą aukcję ?, w której są raczej jasno napisane zasady płatności i dostawy. Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted April 23, 2015 (edited) A co by było gdyby kolega wygrał tą aukcję ?, w której są raczej jasno napisane zasady płatności i dostawy. Zapłaciłby przez payu i w razie braku towaru allegro zwróciłoby kasę. Edited April 23, 2015 by Jozi Share this post Link to post Share on other sites
filser 887 Report post Posted April 23, 2015 Do 500zeta zwracają jak się nie mylę. Share this post Link to post Share on other sites
radek_u 334 Report post Posted April 23, 2015 oszustem jak najbardziej można go nazywać skoro wystawiając przedmiot na aukcji chciał sfinalizować transakcję poza nią ja bym go profilaktycznie zgłosił do allegro, jak nie chciał Cię zrobić w jajo to się chociaż nauczy czytać regulamin Dzisiaj otrzymałem e-mail od sprzedającego: " "Witam, piszę w sprawie aukcji z laptopem ASUS G551JM i7-4710HQ GTX860M 2GB 240GB WIN8.1 (numer oferty: 5267346483) Klient który kupił laptopa dziś dopiero napisał do mnie że nie może kupić tego laptopa. Proszę napisać czy jest Pan zainteresowany kupnem tego laptopa, co do ceny to proszę mi zaproponować swoja cenę. Co do dysku jet tam tylko dysk 240GB" " Właśnie chodzi o to że chcę go szybko sprzedać ale nie mogę długo czekać na pieniądze, o tym pisałem. Za pobraniem odpada bo to co najmniej 3 dni robocze zanim dostanę pieniądze, jedynie mogę wystawić laptopa na aukcji i po wpłacie jutro wyśle laptopa kurierem" Więc kogo i czego chcesz uczyć czytać ? :D Share this post Link to post Share on other sites
G_rzegorz 1,248 Report post Posted April 23, 2015 Przecież numer telefonu podany jest na aukcji. Nazywanie kogoś oszustem bez dowodów jest karalne. Można być ostrożnym, ale bez przesady. Wystarczyło odebrać osobiście. Proste i szybkie. Sęk w tym, że sprzedający nie chciał podać adresu do odbioru osobistego a to już w sytuacji gdy komuś zależy na szybkim otrzymaniu płatności co najmniej dziwne, nieprawdaż? Generalnie nie ma co się zastanawiać czy chciano kogoś wykiwać czy też nie...trzeba być ostrożnym i tyle... Share this post Link to post Share on other sites
giaur27 409 Report post Posted April 23, 2015 ...prywatny kontakt poza aukcja, kasa na już, brak odbioru osobistego, konto junior ...przecież nie ma w tym nic dziwnego, ani podejrzanego :D B) Share this post Link to post Share on other sites
grzegorzyk 255 Report post Posted April 23, 2015 Zapłaciłby przez payu i w razie braku towaru allegro zwróciłoby kasę. No ale w zasadach płatności jest napisane że "zwykły przelew bankowy" , a do tego żeby komuś zapłacić przez payu ten ktoś musi mieć założone konto payu ,a wiele osób tego nie ma i w tym przypadku jest pewnie podobnie,. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted April 23, 2015 (edited) Więc kogo i czego chcesz uczyć czytać ? :D Wyszło na to że siebie :) Edited April 23, 2015 by Panek Share this post Link to post Share on other sites
Kilobear 56 Report post Posted April 23, 2015 Nie wiem w czym tkwią Twoje wątpliwości co do mojej wypowiedzi, mogę spróbować poduczyć Ciebie jeśli masz problem z interpretacją.... :) uproszczę (pomijając najbardziej zastanawiające kwestie...) @Krzysiek licytował laptopa, osoba która wygrała aukcję zrezygnowała z zakupu. Sprzedający chciał dogadać się pokrętnie za pomocą poczty elektronicznej w sprawie sprzedaży poza portalem (dbając o nieujawnianie swoich danych) co jest niezgodne z regulaminem allegro i bardzo popularne wśród aukcyjnych oszustów. To ja też dodam: naucz się czytać ze zrozumieniem. "jedynie mogę wystawić laptopa na aukcji i po wpłacie jutro wyśle laptopa kurierem" To nie sprzedający chciał obejść regulamin tylko kupujący. "Skończyło się tym że miałem wpłacić kasę na konto a laptop zostanie wysłany." Jeszcze do tego pitolenie ze oszust. Trzeba było postawić swoje warunki zapłaty i dostarczenia i po sprawie. Albo iść do sklepu i zapłacić cenę sklepową. Po kłopocie. Jak się nie udało to najlepiej od razu nazywać kogoś oszustem. Dorośli ludzie. Żałosne. Share this post Link to post Share on other sites
Panek 915 Report post Posted April 23, 2015 (edited) Zwracam honor, wypadło że mi się należy lekcja polskiego :) użytkownik pisał że laptop się kurzy w pudełku od marca, jest nieobecny w domu przez najbliższy tydzień, ale jak dostanie pieniądze to wyśle laptopa jutro :) momentalnie skojarzyłem tą sprawę z sytuacjami jakie mnie spotkały na allegro i pewnie za szybko oceniłem Edited April 23, 2015 by Panek Share this post Link to post Share on other sites
crizz100 469 Report post Posted April 24, 2015 Nie mozna powiedziec ze to oszust tak odrazu. Ale zasada jest taka ze nie kupuje sie przez wplate na konto od uzytkownikow ponizej 30 komentarzy. Ja tak robie i jakos sie nie nacialem. Raz mi koles wyslal uszkodzony akumulatorek r14 do oscyloskopu. Odeslalem mu, a on mi znowu ten sam wyslal. Wiec wybralem najwiekszy gabarytowo towar od niego zeby wyslal kurierem i nie odebralem paczki. Nawet nie dzwonil do mnie dlaczego Share this post Link to post Share on other sites