Fugazi 543 Report post Posted March 30, 2015 (edited) maniek72, on 28 Mar 2015 - 22:30, said: Szczupak, wg RAPR ma okres ochronny do 1 maja. U mnie się już wytarł. Powiedziałem znajomym, że startujemy od połowy kwietnia, bo uważam, że nic złego się nie wydarzy- szczupaki są moje- zapłaciłem za nie- mam faktury, teren w zasadzie też- płace podatki, więc kto może mi zabronić?? I w ogóle kto, bez mojego pozwolenia może tam wejść?? Maniek RAPR to nie ustaw, a w ustawie jest okres ochrony od 01.01 do 31.03 także poławianie szczupaków w kwietniu jest prawniedozwolone jeśli nie jest to woda PZW. Co do reszty to polskie prawo przewiduje kary jeśli wytnie się przez siebie zasadzone drzewo we własnym ogrodzie jeśli średnica przekracza 7cm, mimo posiadanej faktury na sadzoni Welcome in Poland jak mawiają tubylcy ;) _______________________________________________________________________________________________________________ Do założenia tego tematu skłoniła mnie dyskusja która odbyła się w jednym z wątków, słusznie czy nie, zamkniętym przez jednego z Modów, niejakiego Mario :). We wstępie przytoczyłem fragment dyskusji, który wg. mnie, daje do myślenia. Więc czy wszelkie organizmy zamieszkujące Ziemię są nasze? Czy do nas należą? Czy Bóg faktycznie oddał Ziemię wraz z dobrem inwentarza we władanie człowieka? Czy może psy, ryby, słonie, mrówki i dżdżownice są zwyczajnie " swoje " i tylko my, istoty podobno obdarzone inteligencją ( choć tutaj akurat nie chciałbym generalizować :) ) uzurpujemy sobie prawo do decydowania o losie, w tym o życiu i śmierci innych istot? Czy naprawdę człowiekowi wolno strzelać, łowić, srać po lasach, gówna wszelakie wylewać do wód, smrodzić do atmosfery w imię tak pojmowanej własności? Czy może wszelkie zwierzęta a także rośliny, to tylko nasi bracia, tak jak i my stworzeni przez Naturę i należy im się szacunek, taki sam jak drugiemu człowiekowi? Czy szczupak kupiony na fakturę i wpuszczony do wody jest mój??? Wszyscy bowiem mieszkańcy Ziemi wywodzą się z jednego pnia genetycznego... Jak myślicie? Edited March 30, 2015 by Fugazi Share this post Link to post Share on other sites
BadBujo 1,839 Report post Posted March 30, 2015 maniek72, on 28 Mar 2015 - 22:30, said: Maniek RAPR to nie ustaw, a w ustawie jest okres ochrony od 01.01 do 31.03 także poławianie szczupaków w kwietniu jest prawniedozwolone jeśli nie jest to woda PZW. Co do reszty to polskie prawo przewiduje kary jeśli wytnie się przez siebie zasadzone drzewo we własnym ogrodzie jeśli średnica przekracza 7cm, mimo posiadanej faktury na sadzoni Welcome in Poland jak mawiają tubylcy ;) _______________________________________________________________________________________________________________ Do założenia tego tematu skłoniła mnie dyskusja która odbyła się w jednym z wątków, słusznie czy nie, zamkniętym przez jednego z Modów, niejakiego Mario :). We wstępie przytoczyłem fragment dyskusji, który wg. mnie, daje do myślenia. Więc czy wszelkie organizmy zamieszkujące Ziemię są nasze? Czy do nas należą? Czy Bóg faktycznie oddał Ziemię wraz z dobrem inwentarza we władanie człowieka? Czy może psy, ryby, słonie, mrówki i dżdżownice są zwyczajnie " swoje " i tylko my, istoty podobno obdarzone inteligencją ( choć tutaj akurat nie chciałbym generalizować :) ) uzurpujemy sobie prawo do decydowania o losie, w tym o życiu i śmierci innych istot? Czy naprawdę człowiekowi wolno strzelać, łowić, srać po lasach, gówna wszelakie wylewać do wód, smrodzić do atmosfery w imię tak pojmowanej własności? Czy może wszelkie zwierzęta a także rośliny, to tylko nasi bracia, tak jak i my stworzeni przez Naturę i należy im się szacunek, taki sam jak drugiemu człowiekowi? Czy szczupak kupiony na fakturę i wpuszczony do wody jest mój??? Wszyscy bowiem mieszkańcy Ziemi wywodzą się z jednego pnia genetycznego... Jak myślicie? Ja mysle ze nie wszyscy mieszkancy wywodza sie z jednego pnia, nie mysle, ze pochodzimy od malp, mysle za to ze jak za bardzo sobie przej....my to znikniemy z powierzchni ziemi jak kiedys dinozaury :( Share this post Link to post Share on other sites
granvorka 296 Report post Posted March 30, 2015 Tylko co tu jeść, jak koleżanki świnki tknąć nie można, a i kolega ziemniak nie chce umierać... Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted March 30, 2015 Zakładasz, że jest Bóg.... Share this post Link to post Share on other sites
Trzeci79 160 Report post Posted March 30, 2015 Ja mysle ze nie wszyscy mieszkancy wywodza sie z jednego pnia, nie mysle, ze pochodzimy od malp, mysle za to ze jak za bardzo sobie przej....my to znikniemy z powierzchni ziemi jak kiedys dinozaury :( Popieram ;) Share this post Link to post Share on other sites
Salmo_Salar 46 Report post Posted March 30, 2015 Karp też ma rodzinę... Pozdrawiam Salmo Share this post Link to post Share on other sites
Hesher 7,835 Report post Posted March 30, 2015 Podejdź do tego jak Bear Grylls, bezstresowo ;) [attachment=234931:e264614136_bialko.jpg] Share this post Link to post Share on other sites
Salmo_Salar 46 Report post Posted March 30, 2015 Chciałbym dodać, że drzewo powinno mieć powyżej 10 lat, a nie 7cm średnicy by otrzymać pozwolenie na jej ścięcie. Kończąc wątek drzew wystarczy powiedzieć, iż kara za usunięcie takowego ze swojej posesji jest obłożone karą liczoną w tysiącach, do jest dopiero chore! Wracając do ryb... Takie dyskusje są ciekawe ponieważ nakręcają forum. Wędkarz rzucający spinem w kwietniu, marcu przez niektórych będzie uważany: 1. Albo za kłusownika, który szuka wyłącznie szczupaka 2. Albo za wędkarza, jak każdy inny nad wodą 3. Albo kolegę po kiju, który szuka jazi, kleni itp. Prawo jest prawo. Ustawy określają co jest własnością prywatną a co państwową jeżeli mówimy o wodach powierzchniowych. Stany pośrednie (spinningowanie nad prywatnym stawem) to już prawa moralna każdego z osobna i nie podlegająca pod kolejne wałkowanie na forum. Czemu nie podlegająca kolejnej dyskusji? Ponieważ rozmowa zejdzie na takie tematy i takie przykłady, że bankowo będzie temat zamknięty, rozmowa przerodzi się w kłótnię, a temat skończy się kłusownictwem itd. itd. Pozdrawiam Salmo Share this post Link to post Share on other sites
wojt1988 57 Report post Posted March 30, 2015 Jeśli odpowiemy twierdząco na pytania z ppierwszego posta Fugaziego to tego typu przemyślenia nie nastrajają budująco. Jak usprawiedliwić czerpanie przyjemności z zadawaniu bólu i cierpienia innym istotom? O ile jeszcze traktowanie wędkarstwa jako źrodła pożywienia jest wytłumaczalne, to wędkarstwo sportowe jest juz jednoznacznie złe w świetle tych przemysleń. Myśle, ze Fugazi właśnie wywołał burze, ciekaw jestem jak sie wątek rozwinie. Share this post Link to post Share on other sites
Fugazi 543 Report post Posted March 30, 2015 Ja mysle ze nie wszyscy mieszkancy wywodza sie z jednego pnia, nie mysle, ze pochodzimy od malp, mysle za to ze jak za bardzo sobie przej....my to znikniemy z powierzchni ziemi jak kiedys dinozaury :( Nie pochodzimy od małp. Człowiek i małpy mieli wspólnego przodka a to zasadnicza różnica. Share this post Link to post Share on other sites
Fugazi 543 Report post Posted March 30, 2015 Zakładasz, że jest Bóg.... W życiu! To inni zakładają a jest ich wielu... Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted March 30, 2015 W życiu! To inni zakładają a jest ich wielu... Chyba jeden ale różnie go nazywają. Mnie co innego gnębi: jak stworzeni przez Boga Adam i Ewa mieli trzech synów Kaina, Abla i Seta to skąd się wzieły kolejne pokolenia? Bracia nawet jakby się bzykali wzajemnie to i tak na nich powinien się gatunek skończyć. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted March 30, 2015 Wątek zapewne miałby lepsze powodzenie jakby zbiorniki były skute lodem. Łańcuch pokarmowy tworzy się ze względu zależności ofiara/napastnik więc gdyby gdzieś tam wymienione świnki miały wyższą inteligencję i możliwość ewolucji od ludzi to pewnie bylibyśmy ich ofiarami a nie one naszymi. Silniejszy wygrywa :D Reszta to kwestia sumienia jednostki ;) Chyba jeden ale różnie go nazywają. Mnie co innego gnębi: jak stworzeni przez Boga Adam i Ewa mieli trzech synów Kaina, Abla i Seta to skąd się wzieły kolejne pokolenia? Bracia nawet jakby się bzykali wzajemnie to i tak na nich powinien się gatunek skończyć. Nie wolno takich pytań zadawać :) Share this post Link to post Share on other sites
Rheinangler 4,851 Report post Posted March 30, 2015 Bycie "władcą" może oczywiście oznaczać w skrajnej formie robienie co się podoba ale skutki tego zna historia...i są raczej opłakane. Wydaje mi się, że ktoś kto zna umiar i nie traktuje przyrody jedynie jako półproduktu do spełniania własnych fanaberii (jakie by one nie były,- od próżności do fortuny) raczej nie zadaje sobie podobnych pytań gdyż jego działania nie zmierzają do zachwiania równowagi. Pamiętam takie zdanie z wywiadu z S.Lemem gdy redaktor pytał o "receptę dla świata" ,- pisarz odpowiedział,- "wszystkiego jest za dużo" Dla mnie osobiście: kurczak, świnia czy inny ogórek nie jest bratem czy siostrą... Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted March 30, 2015 Nie wolno takich pytań zadawać :) mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa .......... padre :P Share this post Link to post Share on other sites
BadBujo 1,839 Report post Posted March 30, 2015 Nie pochodzimy od małp. Człowiek i małpy mieli wspólnego przodka a to zasadnicza różnica. Tego wspolnego przodka nikt do tej pory nie znalazl i raczej nie znajdzie .... Share this post Link to post Share on other sites
BadBujo 1,839 Report post Posted March 30, 2015 Chyba jeden ale różnie go nazywają. Mnie co innego gnębi: jak stworzeni przez Boga Adam i Ewa mieli trzech synów Kaina, Abla i Seta to skąd się wzieły kolejne pokolenia? Bracia nawet jakby się bzykali wzajemnie to i tak na nich powinien się gatunek skończyć. Jak mieli czyste DNA to mogli sie i bzykac wzajemnie bez negatywnych konsekwencji, wedle Bibli zyli bardzo dlugo przeciez, mogli tez kopulowac z malpami i stad sie wziely rozne dziwne plemiona :) Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted March 30, 2015 Jak mieli czyste DNA to mogli sie i bzykac wzajemnie bez negatywnych konsekwencji, wedle Bibli zyli bardzo dlugo przeciez, mogli tez kopulowac z malpami i stad sie wziely rozne dziwne plemiona :) Tak jak rody błękitnej krwi kopulowały bez przeszkód później, kwestia tam nie genetyki a etyki ;) Dałeś czadu z tymi plemionami :D Share this post Link to post Share on other sites
Drac 1,102 Report post Posted March 30, 2015 Zakładasz, że jest Bóg.... Lepiej zakładać, że jest. Głupio będzie się przekonać o Jego istnieniu dopiero gdy się stanie przed Jego obliczem :) W innym wątku, o filmach, chłopaki polecali film 'Bóg nie umarł' - teraz polecam i ja. A do tematu - wszystko dla ludzi, byle używać z głową. Myśleć przyszłościowo. O innych pokoleniach. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted March 30, 2015 Lepiej zakładać, że jest. Głupio będzie się przekonać o Jego istnieniu dopiero gdy się stanie przed Jego obliczem :) W innym wątku, o filmach, chłopaki polecali film 'Bóg nie umarł' - teraz polecam i ja. A do tematu - wszystko dla ludzi, byle używać z głową. Myśleć przyszłościowo. O innych pokoleniach. Ja lubię iść pod prąd. Chociaż u nas w kraju nie jest to łatwe. Dzisiaj dzieci z pobliskiej podstawówki mają dwa dni bez zajęć w szkole. Powód - godzina rekolekcji w pobliskim kościele :angry: Share this post Link to post Share on other sites
toomi1-83 36 Report post Posted March 30, 2015 zakaz połowu powinien dotyczyć wszystkich bez wyjątku mianowicie mam na myśli przede wszystkim psełdo "rybaków" którzy pod pretekstem połowu tarlaków zabierają wszystko co się rusza w wodzie [emoji35] Share this post Link to post Share on other sites
Sławek Oppeln Bronikowski 6,104 Report post Posted March 30, 2015 godski , ależ ty nigdzie nie płyniesz , ty spływasz z prądem samym środkiem mainstreamowego koryta :) Nie wiem czemu niby nasze dzieci miałyby nie lubić kościoła . Żydowskie dzieciaki z prawdziwą ochotą biorą udział w świętach religijnych , z radością biegną do chederu i synagogi , a szabat jest co tydzień . Czyżby nasze dzieci były gorsze , bardziej od tamtych upośledzone ? :huh: A może tylko kulturowe skomunizowanie jest w Polsce głebsze ? :) Jakby nie patrzył , życie ludzkie jest cennejsze od zycia jakiegokolwiek zwierzęcia .. Reszta to kwestia wrażliwości .. możliwości Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 1,119 Report post Posted March 30, 2015 Ciężkie OT sadzicie Panowie. :) W Biblii przecież wszystko jest. Ewolucja nie jest sprzeczna z pismem świętym, zresztą w tej sprawie już dawno wypowiedziało się spore grono teologów oraz papież. Spór dotyczył przebiegu ewolucji, a nie faktu jej istnienia. Ewolucjoniści zakładali przypadek losowy, Bóg ma projekt. Po odkryciu DNA teoria losowości upadła. Przodka jasne, że nikt nie znajdzie, bo któż miałby to być, na którym etapie? Człowiek stał się śmiertelny przez grzech pierworodny. Został "strącony" na ziemię, gdzie panem jest szatan i inne demony oraz dusze potępione na ich usługach. Nie oznacza to wcale strącenia fizycznego. Człowiek stał się człowiekiem kiedy dostał rozum i wolną wolę, choć wcześniej mógł istnieć ktoś w 99% podobny fizycznie to człowiekiem nie był, tak jak nigdy nie będzie nim małpa nawet jeśli osiągnie IQ wyższe niż człowiek. Chodzi o akt nadania człowieczeństwa. Share this post Link to post Share on other sites
godski 7,011 Report post Posted March 30, 2015 godski , ależ ty nigdzie nie płyniesz , ty spływasz z prądem samym środkiem mainstreamowego koryta :) Nie wiem czemu niby nasze dzieci miałyby nie lubić kościoła . Żydowskie dzieciaki z prawdziwą ochotą biorą udział w świętach religijnych , z radością biegną do chederu i synagogi , a szabat jest co tydzień . Czyżby nasze dzieci były gorsze , bardziej od tamtych upośledzone ? :huh: A może tylko kulturowe skomunizowanie jest w Polsce głebsze ? :) Jakby nie patrzył , życie ludzkie jest cennejsze od zycia jakiegokolwiek zwierzęcia .. Reszta to kwestia wrażliwości .. możliwości Niech biegną z radością. Po szkole. Share this post Link to post Share on other sites