Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Obcy

Łowienie szczupaków w marcu - dylemat.

Recommended Posts

Maniek RAPR to nie ustaw, a w ustawie jest okres ochrony od 01.01 do 31.03 także poławianie szczupaków w kwietniu jest prawnie dozwolone jeśli nie jest to woda PZW.

Kolego przeczytaj ustawę i nie pisz takich bzdur bo ludzi w błąd wprowadzasz.

Ustawa nie określa okresu ochronnego szczupaka, na wodach zarządzanych przez PZW okres ten jest zgodny z RAPR na pozostałych wodach jakie nie są w posiadaniu/dzierżawione lub objęte jako operaty rybackie przez PZW wygląda to tak.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.

§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:

12) szczupaka (Esox lucius L.):
- w rzekach i zbiornikach zaporowych - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,
- w pozostałych wodach - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia,

Jeśli właściciel gruntu ma prywatny staw nie będący na obszarach w jakich został by ów staw zakwalifikowany do własności skarbu państwa (np. obszary Natura)  to można sobie łowić ryby kiedy się podoba, jakie się podoba i na co się podoba.

Inaczej ma się jednak sprawa etyki wędkarskiej co do połowu szczupaka. Moim zdaniem każdy kto zabiera złowionego szczupaka w marcu czy kwietniu powinien mieć wbite w dupsko kilkadziesiąt powiązanych ze sobą  kotwic, dobrze należało by nimi szarpnąć a rany zasypać siarką i podpalić. W moim okręgu wprowadzono wydłużony okres ochronny który trwa od 1 grudnia do 30 kwietnia a powinien trwać moim zdaniem do 31 maja. Nie ze względu na to czy szczupaki odbyły tarło czy nie (bo w płytszych zbiornikach dawno już tarło szczupak odbył, w głębszych i w maju może być jeszcze przed tarłem), ale po to by chronić ten gatunek bo jest już go tak mało że można określić iż jest zagrożonym w populacji ryb ogólnie (oczywiście to moje zdanie). Osobiście ganię łowienie a tym bardziej zabieranie szczupaków w marcu czy kwietniu.

Edited by CarIvan

Kolego przeczytaj ustawę i nie pisz takich bzdur bo ludzi w błąd wprowadzasz.

Co jest kolego bzdurą bo nie jarze?

@Carlvan

Tak ku przestrodzę

http://www.wykop.pl/ramka/1533813/skazany-za-polow-w-swoim-stawie/

Ryby trafiają do wody nie tylko przez zarybianie ale np. ikra zostaje przeniesiona przez ptactwo.

Polska to nie USA nie możemy nawet na własnym robić tego co nam się podoba bez znaczenia czy budujemy dom, sprzątamy sad czy łowimy ryby.

Czy łowić czy nie to tak naprawdę nasza własna decyzja.

Edited by albercik2

Maniek RAPR to nie ustaw, a w ustawie jest okres ochrony od 01.01 do 31.03 także poławianie szczupaków w kwietniu jest prawnie dozwolone jeśli nie jest to woda PZW.

Pokaż mi ten zapis w jakiej ustawie jest tak napisane, art. pkt, paragraf.

Edited by CarIvan

Przeczytaj poniższy cytat. od 1 marca do 30 kwietnia zakaz a Ty piszesz że w kwietniu dozwolone.

§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:

Przeczytaj poniższy cytat. od 1 marca do 30 kwietnia zakaz a Ty piszesz że w kwietniu dozwolone.

Sorrki jeb... się oczywiście że do końca kwietnia

@Carlvan

Tak ku przestrodzę

http://www.wykop.pl/ramka/1533813/skazany-za-polow-w-swoim-stawie/

Ryby trafiają do wody nie tylko przez zarybianie ale np. ikra zostaje przeniesiona przez ptactwo.

Polska to nie USA nie możemy nawet na własnym robić tego co nam się podoba bez znaczenia czy budujemy dom, sprzątamy sad czy łowimy ryby.

Czy łowić czy nie to tak naprawdę nasza własna decyzja.

Wczytaj się w Ustawę Prawo Wodne, konkretnie w drugi rozdział http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20011151229&type=3będziesz wiedział wtedy kto i w jakim przypadku jest właścicielem jakiej wody i co na takowej może i kiedy może łowić.

Wczytaj się kto jest uprawniony do gospodarowania wodami i nie ma tam mowy o jakiejkolwiek własności.

O tym mowa, prawo jest nie zrozumiałe i napisane tak by każdego dało się ujeba.....

Jak to nie ma jeżeli wykopię sobie staw na swojej ziemi  nie będącej w pasie przyległym do wody płynącej lub na obszarze Natura  to jest on tylko moją własnością podobnie jak to co do niego wpuszczę i jakie pożytki będę z niego pozyskiwał, mogę też łowić ryby kiedy mi się podoba i jakie mi się podoba. Określa to wyraźnie prawo własności zawarte w ustawie Prawo wodne. Nie doczytałeś dokładnie lub nie zrozumiałeś.

Napiszę parę słów, bo wydaje mi się, że trzeba wspomnieć o kilku rzeczach. Po pierwsze przepis, czy ustawa, o której wyżej, stawia znak równości pomiędzy łowieniem, a zabieraniem złowionych ryb. Nic dziwnego, wszak wywodzi się z czasów, w których o C&R nikt nie słyszał. Gdyby było inaczej moglibyśmy być ukarani np. za złowienie (i wypuszczenie) suma w maju podczas łowienia szczupaków. Po drugie wiedza o tym czy ryba się wytarła, czy nie i czy łowienie jej w danym okresie jest wg nas etyczne (pstrągi w styczniu) powinno być podstawą wiedzy wędkarskiej. Bo wędkarstwo to nie tylko zarzucanie wędki, to ciągłe pogłębianie wiedzy o rybach, metodach połowu, sprzęcie, wreszcie uspołecznianie się. Zmierzam tu do tego, że nie uważam za naganne łowienie ( i wypuszczanie) szczupaków w połowie kwietnia. Pod warunkiem, że mam WIEDZĘ, że wytarły się w lutym, a nie tydzień temu. A dlaczego tak twierdzę? A dlatego że przez całą zimę w Polsce w każdym supermarkecie można znaleźć niewymiarowe szczupaki w ilościach hurtowych. Pochodzą one z wód będących pod kuratelą wspomnianej ustawy. Dlatego również, że 1 maja, który jest dla każdego spinningisty magiczną datą, mi kojarzy się z misterium beretowania jednego z moich ulubionych gatunków. Odbiera mi to całkowicie przyjemność przebywania nad wodą w tych dniach. Nie namawiam nikogo do łowienia szczupaków kiedy popadnie i jak popadnie, ale w moim przypadku przepisy są całkowicie oderwane od rzeczywistości.

Zapewne chodzi Ci o Art. 12 i 13?

Doczytaj jeszcze rozdział 3 podanej przez Ciebie ustawy, dział 2.

Nigdzie nie ma słowa że możesz poprzez akt własności łamać inne przepisy bądź te przepisy właścicieli nie dotyczą.

Mowa jest o warunkach specjalnych, rozdział  3 zawiera też rozszerzenie tego zagadnienia.

Jak by nie było są ustanowione przez Rozporządzenie Ministra i RAPR okresy ochronne dla szczupaka i w marcu ani kwietniu go łowić nie wolno a tym bardziej zabierać bo taki był temat przewodni wątku. ;)

Guest mikolaj
Maciej W. a mi świadome łowienie ryb w okresie ochronnym nawet ze świadomym wypuszczaniem pachnie buractwem. I o jakiej tu mowa etyce jeśli nie przestrzega się nawet ogólnych zasad prawa ?

W głównym wątku już wszystko zostało powiedziane, a wątki 'poboczne' nadają się tylko do usunięcia.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...