Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Tomasz Kotarski

Ryobi Zauber CF 4000

Recommended Posts

[center][size=5]Ryobi Zauber CF 4000[/size][/center]

[b]Pełna nazwa kołowrotka:[/b] Ryobi Zauber CF 4000
[b]Producent:[/b] RYOBI
[b]Model:[/b] Zauber CF
[b]Wielkość [Rozmiar]:[/b] 4000
[b]Masa:[/b] 313g
[b]Zastosowanie:[/b] freshwater
[b]Typ hamulca:[/b] przedni
[b]Moc hamulca:[/b] 5kg
[b]Przełożenie:[/b] 5,0:1
[b]Ilość wybieranej linki:[/b] cm
[b]Liczba łożysk:[/b] 8
[b]Pojemność szpuli żyłka:[/b] 0.330mm-150m
[b]Pojemność szpuli plecionka:[/b]
[b]Kraj produkcji:[/b] Japonia
[center][u][b]OPIS KOŁOWROTKA[/b][/u][/center]

Kołowrotek Ryobi Zauber to prawdziwe arcydzieło. Futurystyczny design i drapieżny wygląd zostały zaprojektowane tak, aby odpowiadały gustom współczesnych spinningistów. Ryobi Zauber posiada wszystkie cechy doskonałego młynka spinningowego. Dlatego właśnie jest uznawany za jeden z najlepszych na rynku kołowrotków do spinningu. Kołowrotek Ryobi Zauber to połączenie najnowszej technologii z doskonałą, przystępną dla wszystkich ceną.

Idealnie równe nawijanie żyłki czy plecionki, pozwoli Ci wykonać nawet najdłuższe rzuty. Specjalnie zaprojektowana rolka prowadząca linkę jest zbudowana tak, aby pozostawała ona gładka i nieskręcona. Za to odpowiada najnowszy system AVS. Ultraprecyzyjny hamulec pozwoli Ci na doskonałe wyregulowanie sprzęgła. Moc hamulca przy maksymalnych nastawach wynosi ponad 5 kg. Jest to rezultat nieosiągalny dla innych kołowrotków w tej klasie.

Dostępne modele:
Model Przełożenie Waga Łożyska Pojemność szpuli Zauber 1000 5,1:1 280g 8 0.235mm-100m Zauber 2000 5,1:1 280g 8 0.285mm-100m Zauber 3000 5,0:1 305g 8 0.285mm-150m Zauber 4000 5,0:1 315g 8 0.330mm-150m

[b]Schemat:[/b] [url=]SCHEMAT KOŁOWROTKA[/url]

[center][b]Zdjęcia kołowrotka[/b][/center]
[center][/center]

[url=http://jerkbait.pl/page/index.php/kolowrotki.html/_/ryobi-zauber-cf-4000-r52]Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł rekord[/url]

"Moc hamulca przy maksymalnych nastawach wynosi ponad 5 kg. Jest to rezultat nieosiągalny dla innych kołowrotków w tej klasie." - eeeeeeeee...

Acha, i przemyśl jeszcze raz rubryczkę "kraj pochodzenia"...

Cf ma chyba 9 łożysk, tak przynajmniej jest na moim pudełku 9+1

Edited by Radeon

Cf ma chyba 9 łożysk, tak przynajmniej pisze na moim pudełku 9+1

Jest napisane.

Poza tym nie wyprodukowany w Japonii a zaprojektowany.

Hebel 5kg w rozmiarze 4000 to nic szczególnego:

- Daiwa Legalis 3000: 6kg,

- Daiwa Certate 3000: 7kg,

- Conflict 4000: 6,8kg,

- Slammer 460: 6,3kg,

- ABU Orra 2SX 4000: 8kg.

Także popraw ten kompromitujący Ryobi opis :)

Edited by Kamil_Be

...Witam...

Mam pytanko co lepsze czy może to samo.

Zauber czy Spro Red Arc.

Bo bebechy z tego co oglądałem te same,jak i budowa a Spro o wiele droższy. 

Edited by Marcin2015

...Witam...

Zauber czy Spro Red Arc.

Tylko że Spro ma w standardzie 2 szpule a Zauber 1... Ja wolę Reda ale to moja prywatna opinia :P

Tylko że Spro ma w standardzie 2 szpule a Zauber 1... Ja wolę Reda ale to moja prywatna opinia :P

I też Red'a wolę, za kolor 2 szpule i nakładkę na knob'a.

Mam też zaubera CF w rozmiarze 3000 i od początku (od nowości) coś w nim stuka, puka, szumi, wygląda tylko ładnie ;)

Przesmarowanie pomogło ale luzy i tak są :(

A że dostałem go na prezent urodzinowy bez papierów, to teraz trza samemu się martwić.

Wybierz sam.

...Witam...

Zauber czy Spro Red Arc.

cześć,
używam obu, mocniej eksploatowany jest red arc i jego polecam bardziej, co nie znaczy że zauber jest zły ;-)
Spro pracuje płynnie, jest bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne, jest już mocno porysowany, ale nie wpływa to na jego pracę :-)
Sądzę, że w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.

Pozdrawiam
Sławek

Mam 2 Zaubery , szwagier 2 lub 3 ? , podobne bebechy do Spro . Rączki mi osobiście pasują bardziej z Zaubera . Jedyne o co mógłbym się przyczepić to praktycznie brak tłuszczu wewnątrz  :( , więc musiałem uzupełnić . Obydwaj mamy je od 3 lat .

Mam Zaubera 4000 w wersji Cf i powiem że jestem z niego w miarę zadowolony, chociaż ostatnio przy mrozie -6 blokada obrotów wstecznych się przycinała i czasami nie blokowała. A jeśli chodzi o sam kołowrotek to jak dla mnie jest ok, mam go z plecionka i żyłka i przez cały sezon nie zrobił ani jednej brody. Tylko ten mankament z blokadą nie wiem czy w innych to występuje czy tylko w moim, dodam że czyszczenie łożyska oporowego nie pomogło w moim przypadku. Więc myślę że jak za 300 stówki to kołowrotek jest ok.

Otrzymałem właśnie Zaubera CF. Czy u was też jest luz na szpuli, którą można ruszać góra - dół około 2-3mm? Tak samo jest ze można szpule obrócić o jakieś 2mm. Po zablokowaniu Kołowrotka ręką, rączka ma delikatny wyczuwalny luz ale taki ze ledwo się ruszy. Bardziej to czuć w ręku niż widać. Czy opisane rzeczy są normalnym zjawiskiem?  

Pinion ma luz stąd i widoczny luz na szpuli góra dół, wokół osi szpuli jak jest luz to już raczej wada (złe spasowanie piniona z kołem zębatym albo jakiś babol inny), u mnie tego nie ma, na korbie jest w każdym chyba modelu zauberowatym nieduży luz, ja obydwa skasowałem, na korbie podkładką , pionowy na pinione dodatkowym łożyskiem. Nie wiem dlaczego ale oglądając CF wydawał mi się na mniej solidnie zrobiony niż starsza wersja FD. Jeśli bebeszki ma też delikatniejsze (głównie mam na myśli przekładnię) to raczej nie pochodzi dłużej, jedynie co to nowa wizualizacja jest hmm bardziej kolorowa choć mnie się wcale nie podoba no ale o gustach się nie dyskutuje ponoć.

pionowy na pinione dodatkowym łożyskiem.

Jak to łożyskiem??? W którym miejscu??? Ruch szpuli góra-dół w zdecydowanej większości wynikają z luzu na wormshafcie, czasami oś jest nie dokręcona lub półksiężyc bardzo mocno lata w rowkach. Ale to częściowo wynika z konstrukcji kołowrotka. A z podkładkami trzeba uważać, łatwo przedobrzyć. Jak zrobisz na ,,martwo" w kołowrotku który jeszcze wody nie widział,  to możesz się zdziwić.

Luz techniczny na przekładni musi być. W domu w fotelu kręcąc młynkiem można go jeszcze wyczuć, ale nad wodą już nie zwraca się na to uwagi. Nie przesadzajmy z tym , bo jak napisał Majo, przekładnia długo nie pociągnie. Osobiście luz kasuje do momentu gdy korba pod własnym ciężarem zaczyna przycierać, wtedy odejmuje podkładke 0,05 i jest git.

...Witam...

Zauber czy Spro Red Arc.

Cena jest bardzo zbliżona, Red Arc jest droższy bo ma zapasową szpulę, a Zauber nie.

Edited by Tomek St.

Jak to łożyskiem??? W którym miejscu??? Ruch szpuli góra-dół w zdecydowanej większości wynikają z luzu na wormshafcie, czasami oś jest nie dokręcona lub półksiężyc bardzo mocno lata w rowkach. Ale to częściowo wynika z konstrukcji kołowrotka. A z podkładkami trzeba uważać, łatwo przedobrzyć. Jak zrobisz na ,,martwo" w kołowrotku który jeszcze wody nie widział,  to możesz się zdziwić.

Znalazłem chwilę czasu to odpisuję, pod pinion na wyeliminowanie luzów góra-dół kosza mieści się [url=http://www.sklep-lager.pl/lozyska-kulkowe/2288-lozysko-kulkowe-jednorzedowe.html]takie łożysko[/url] i w niczym nie przeszkadza. Nie jest wszystko na sztywno, minimalny luzik jest a młynek jest po sezonie łowienia, raczej ciężkiego, wahadła i woblery w przedziale 20-50 gram zarówno rzeka jak i woda stojąca. 

Guest outsider44

Mój CF 4000 czuje się doskonale po dwóch sezonach na ZZ, nie dając mi żadnego sygnału pogorszenia stanu zdrowia, a ja jestem wybitnym nadwrażliwcem. Pracował głównie z grubszą plećką i obciążeniem 20-40g, ołów i wahadła. Czy już czas na podgląd wnętrzności? Zdrowy jest.

Edited by silurus44

Zależy jak dużo łowiony. Jak często,(kilka razy w tygodniu) to po sezonie powinieneś to zrobić już dawno. :) Teraz lepiej zrób.

• Create New...