Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
zeeed

Karpiarze pomocy !!!

Recommended Posts

Witam . Mam nie lada problem , mianowicie mam niedaleko od siebie nie duze łowisko ktore ma ponad 56 lat wiem to ponieważ jest to stara zalana kopalnia rudy woda nie wielka bo niecaly hektar wody szer okolo 60 m dl okolo 250 m info wziete z geoportal.pl wiem z pewnych i nie pewnych zrodel ze sa tam karpie kilka lat temu zlowiono cabana okolo 17kg a jeszcze wcześniej autentyczne 12kg , woda o średniej glebokosci 2 m , w najgłębszych miejscach dochodzi do 5m . Ogólnie problem tkwi w tym ze zbiornik jest mocno zarosniety wokół drzewami i jesienia wszystkie liscie opadaja na dno zbiornika tworząc dywan ktory zaczyna gnic przez co przyneta tzn kulka przesiaka tym smrodem , spotkal sie ktos kiedys z podobnym problemem ??? Zestawy stawialem na gorkach spadkach dolkach . Co ciekawe jedyne piki miałem ! (Co wydalo sie dziwne lub normalne z racji na podobno duza populacje linow a bylem świadkiem po wiosennych roztopach widzialem niestety zdechlego szacuje go na okolo 2kg osobnika ) na kulki o zapachu ochotki /bloodworm . Przynety byly movno dipowane w ekstrakcie z ochotki , necilem trzema zapachami kul , pelletem halibutowym oraz ziarnami . Z uwagi na gnijace liacie i mul zdecydowalem sie lowic na kulki ochotkowe ktorej jest tam mnóstwo i tu nasuwa sie kolejne pyt skad te piki ? Czyżby liny dobieraly sie do kuli ? Plywajac z echo znalazlem ciekawa miejscowke mianowicie 5metrowy dolek wychodzil na 2,5m i po dosłownie 1,5 m dalej schodzil na 3 m i na tej gorce zlokalizowalem jak pokazala echo wielkie ryby stajace prrzy dnie i w polowie wody , plywalem pol dnia i sledzilem to stadko i nie możliwością jest to ze to byla pomylka ponieważ co jakis czas lokalizowalem ryby w innych partiach zbiornika , wynika to z mojej obecności i ostrożności ryb a podkreslam ze zachowywalem naprawde cichutko . Duze ryby spotykalem na tej gorce i w okolicy srodka zbiornika gdzie moje zestawy później lezaly , co wydawalo sie dziwne a moze i nie , piki byly z wody 4 m a 2 m dalej mialem piekny twardy blat na 1,5m (okazalo sie ze to zatopiony wagon ) . Przedstawcie swoje opinie i na koniec opowiem o strategii ktora wymyslilem siedzac w domu przez zime . Czekam na odp :D

Przedstawcie swoje opinie i na koniec opowiem o strategii ktora wymyslilem siedzac w domu przez zime . Czekam na odp :D

Nie wiem co miałbyś zrobić żeby mieć więcej "pików", za to wiem co mógłbyś zrobić, żebyś miał więcej przyj...ań na kiju! 

proponuje zestaw spiningowy ze sztucną kulką proteinową aromatyzowaną dwa dni w dipie krewetkowym lub z kawałkiem miękkiej gumy w kształcie i o zapachu ziemniaczka na grubszej plecioneczce, ściągany 4 razy na dobę w równych odstępach czasu o 3 cm oczywiście po wcześniejszej kilkudniowej obserwacji łowiska, w celu identyfikacji potencjalnych stanowisk ryb (łowienie sportowe bez nacenia). Myślę, że jak się w pełni poświęcisz metodzie...jest szansa..Kiedyś obserwowałem gościa ktory łowił na pływający wobler z gruntu na bombkę i co....miał branie i złowił. Więc w dobie techniki twoja sytuacja jest zgoła lepsza więc trzymam kciuki i powodzenia

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...