krystiano1981r 3,001 Report post Posted February 4, 2015 [center][size=5]SHIMANO CALCUTTA CONQUEST 50/51DC[/size][/center] [b]Pełna nazwa multiplikatora:[/b] SHIMANO CALCUTTA CONQUEST 50/51DC [b]Producent:[/b] Shimano[b]Model:[/b] Calcutta Conquest [b]Seria:[/b] 50/51DC[b]Typ:[/b] L[b]Klasa:[/b] [b]Masa [g]:[/b] 230[b]Typ hamulca:[/b] DC[b]Przełożenie:[/b] 6.2[b]Liczba łożysk:[/b] 12[b]Moc hamulca [kg]:[/b] 3.5[b]Szpulka - pojemność:[/b] 100m / 0.23mm[b]Szpulka - masa [g]:[/b] [b]Szpulka - średnica zewnętrzna [mm]:[/b] [b]Szpulka - średnica wewnętrzna [mm]:[/b] [b]Szpulka - szerokość [mm]:[/b] [b]Szpulka - typ:[/b] Ażurowana[b]Dokumentacja:[/b] Instrukcja, Schemat, Inne[b]Narzędzia:[/b] T[b]Akcesoria:[/b] Oliwka, etui[b]Kraj produkcji:[/b] Japan[b]Opis:[/b] Shimano Calcutta Conquest 51DC to kolejny małogabarytowy multiplikator wyposażony w elektroniczny hamulec DC.Jak każdy wie system DC to zupełnie bezobsługowa i bezawaryjna elektronika wspomagająca rzuty multiplikatorem. Eliminuje ona powstawanie tzw. bród, co ma duże znaczenie w komforcie łowienia i rzucania, szczególnie dla początkujących adeptów castingu. W modelu tym zastosowano najnowszą wersję elektroniki o symbolu: I-DC4.Wedle zapewnień producenta ma on zapewnić osiąganie bardzo dalekich odległości rzucając ultra lekkimi przynętami i pewnie tak będzie w rzeczywistości. Dosyć pojemna szpulka pomieści więcej linki czy żyłki niż w modelu CARDIFF 51SDC.Zastosowano w nim również rewolucyjny jak na Shimano ( wcześniej zastosowany z kapitalnym skutkiem w Daiwa RYOGA ) mechanizm dźwiękowy okreslany jako "Exciting Drag Sound" znany wszystkim użytkownikom kołowrotków spiningowych. [b]Schemat multiplikatora:[/b] [url=http://jerkbait.pl/uploads/71278d9078d09595b7ad40770f6aa100.pdf]SCHEMAT MULTIPLIKATORA[/url] [center][b]Zdjęcia multiplikatora[/b][/center] [center] [/center] [url=http://jerkbait.pl/page/index.php/multiplikatory.html/_/shimano-calcutta-conquest-5051dc-r121]Kliknij tutaj by zobaczyć artykuł wpis[/url] Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 4, 2015 Ocena: 6 Nie wiem czy zakładaliśmy, ocenę 6 ale bezdyskusyjnie. Dla mnie to multik bezobsługowy. Kiedyś nawet próbowałem zrobić na nim specjalnie brodę i było trudno. Testowałem różne - również poprzednio używałem 51ss. Wersja DC jest dla leniwych. Świetna kontrola nawet wtedy kiedy mamy zmarznięte palce. Po prostu świetny! Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted February 4, 2015 Remek - Ty piszesz o Cardiff 51DC czy CC 51DC... Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted February 4, 2015 Oczywiście, że pomyliłem się Cardiff 51SDC :) Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted February 4, 2015 Stare fotki może będą pomocne... Share this post Link to post Share on other sites
ManieQ 1,340 Report post Posted February 4, 2015 Remek - Ty piszesz o Cardiff 51DC czy CC 51DC... Panowie, a czym Cardiff się różni, że jest notowany wyżej od CC51??? Pytam poważnie Share this post Link to post Share on other sites
Pickerel 1,113 Report post Posted February 4, 2015 O to samo miałem zapytać:-) Na fotkach wyglądają praktycznie tak samo. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek88 1,843 Report post Posted February 5, 2015 Na pierwszy rzut oka na fotkach widać różnice: -Pojemność szpulki co wiąże się zapewne z wagą -Pinion -Osadzenie szpuli(rant wchodzący w obudowę) -Łożysko w cc na szpuli a w cardiffie w obudowie -Nie wiem jak z jakością łożysk szpuli w obu multi Tak naprawdę kosmetyka mająca jednak znaczenie przy light game. Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted May 19, 2016 Ktos orientuje sie ile plecionki PE wchodzi na ten kolowrotek ? Chodzi mi o linke PE 1 lub PE 1.2. Dziekuje za informacje Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Stanek 3,325 Report post Posted May 19, 2016 Powinno wejść około 45-50 metrów - chyba. Machniesz i wszystko spada w mig... ;) Mała korba lepiej zapracuje. Przerobiłem maluchy j/w, poszły w świat... Share this post Link to post Share on other sites
Guzu 18,102 Report post Posted May 19, 2016 Powinno wejść około 45-50 metrów - chyba. Machniesz i wszystko spada w mig... ;) Mała korba lepiej zapracuje. Przerobiłem maluchy j/w, poszły w świat... Dzieki Andrzeju . Wyglada, ze w koncu znalazlem cos co spelni moje oczekiwania i bede mial multika do rzucania... Oczywiscie nie ten tu :) Share this post Link to post Share on other sites
Franc 2,796 Report post Posted May 20, 2016 Na moim conquest 51 s jest napisane 3lb - 100 4lb - 80 5lb - 60 oczywiście o nylon chodzi Share this post Link to post Share on other sites