BadBujo 1,839 Report post Posted February 4, 2015 Taki trochę demokrata z Ciebie jak USA- wprowadzają demokrację i sprawiedliwość świata przemilczając raczej historię Indian. Do d..y z taka demokracja! Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted February 4, 2015 @ Jozi: Mnie od demokratów? Toż to cios poniżej pasa :D Nie wiem, czy dobrze rozumiem Twoją zawiłą metaforę, ale... czy Ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy pomiędzy zabijaniem dzikich ryb, stanowiących wyczerpalne zasoby, bez których, my, jako wędkarze, nie będziemy istnieć a zabijaniem zwierząt w ramach hodowli, a w zasadzie, fabryk żywności? Bo jeśli nie udajesz na potrzeby tego tematu, to ja mówię pass. I psy szczekające za płotem radośnie zamerdają ogonem. Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted February 4, 2015 (edited) Kradzież to kradzież i już . Tak samo jakby włam ci do domu zrobili. Ilu bogatych z wypasionymi furami kradnie ryby ? Też głodują..... o tym wlasnie pisalem. gdybym mial umrzec z glodu, ja badz moja rodzina i nie mial innego wyjscia to bym kradl. generalizowac nie wolno, jesli zlamiesz noge albo ktos ci zlamie noge to jest to samo? noga zlamana to zlamana, jesli pijany i trzezwy spowoduja wypadek to jest to samo? wypadek to wypadek.Zanim dokona sie jakikolwiek czyn nalezy sprawe rozpatrywac od podstaw, szukania powodow i dopiero oskarzania tudziez usprawiedliwiania, nie wolno tylko patrzec na konsekwencje. Acha i jeszcze jedno, proponuje wszytskim wyprowadzic sie zagranice, badz jezdzic na ryby do innych krajow, tyle samo was to bedzie kosztowalo co wypuszczenie ryby przez biednego dziadka.Ja zawsze namawiam ludzi do c&r, jednak gdyby ktos mial chodzic glodny bo nie ma co jesc, to mimo iz ryb nie biore, moglbym dla takiej osoby rybe zlowic , zabic i przywiezc aby mogla zjesc normalny posilek. Edited February 4, 2015 by grunwald1980 Share this post Link to post Share on other sites
spy 665 Report post Posted February 4, 2015 Obawiam się, że jak to dalej będzie szło w tym kierunku to za kilka lat niektórzy wyznawcy C&R będą gotowi zdetonować się przy takim żuku ze świeżą rybką.. Share this post Link to post Share on other sites
KLANAD 194 Report post Posted February 4, 2015 (edited) @ Jozi: A czynisz to w jakim celu, dokładnie? By unurzać innych w gównie, w które sam wlazłeś? Problemem,który sam zgłosiłeś, choć do istnienia którego sam się dokładasz (sic!), jest wyrybianie wód. To i wyłacznie to było tematem. Ni jak ma się do tego, czy ktoś wcina hamburgera na skórzanym fotelu. Nikt tu też nie deklarował świętości, choć z lubością się to próbuje narzucić. Taka parchata narracja, wzrastająca na kompleksach i braku zrozumienia istoty problemu. @ Jack_Daniels: Cóż. Trudno. Bazując na swoich doświadczeniach oceniasz mnie i podważasz prawdziwość moich słów. Mylisz się, ale nic mi do tego. krucjatę tu sobie zrobiłeś???? tylko chyba epoka się myli troszkę !!!!! daj spokój panie święty i troszkę pokory !!!! wyluzuj 1.Jozi super fajny gość miły kolega a ty z nim jedziesz jak z chłopcem !!!!!! masz coś do niego ok tylko grzeczniej 2.Jack Daniels może i święty nie jest ale zna życie panie święty i wie że każdemu można coś zarzucić tyle w temacie i dajcie już spokój trochę mi to wygląda na pospolite ruszenie w średniowieczu ..... zanim szlachta po kłótniach ruszyła na wroga to już pół Polski zajęte było Edited February 4, 2015 by KLANAD Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted February 4, 2015 Jozi to faktycznie miły kolega, więc mój ton dopasowuję do jego, nie odwrotnie. Zwróć uwagę na mój pierwszy wpis, później na jego. I nie wydaje mi się, aby potrzebował obrońcy. Wcinasz się w dyskusję i obydwaj wiemy dlaczego Ty i Jack, z którym swoje na privie przegadałem, korzystacie z okazji, by na mnie naskoczyć ;) Aha, nie twierdzę, że Jack nie zna życia. On nie zna mnie. Tyle. Share this post Link to post Share on other sites
KLANAD 194 Report post Posted February 4, 2015 Spoko ok ale jak znam życie święty nie jesteś , nic kolego do Ciebie nie mam a @Jozi to super gość i nie pozwolę !!!!!! żeby jak to napisałeś " z gównem go mieszać " nie zasłużył sobie na to. Mam nadzieję że to koniec naszej dyskusji pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia :D Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted February 4, 2015 Święty nie jestem i nigdy nie pisałem, że nad głową mam aureolę. Ale jeśli ze swojej znajomości życia wywodzisz, że nieprawdą jest, że sam z siebie od 7mego roku życia uwalniam złowione ryby, to chyba jednak nie do końca to życie znasz ;) Bez urazy. Nie napisałem też o mieszaniu Joziego z gównem - posłużyłem się przenośnią, która oddaje to, jak wiele osób ocenia innych, a jak on, w mojej opinii, ocenił mnie, tj schemat myślowy w stylu "zrobiłem coś, ale nic to, bo inni też tak robią". To nie inwektywa, to nie atak. Szkoda, że trzeba takie rzeczy tłumaczyć. Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted February 4, 2015 Chłopaki spoko wyluzujcie, czasem potrzebna jest ostra dyskusja jak w starym dobrym małżeństwie. Nawet jak ktoś zachowa się nie feer wobec kolegi, czy nieetycznie do regulaminu, ogólnie przyjętych zasad tudzież norm, dyskusja nie musi schodzić dosłownie na "dno" moralne. Nie można się rzucać komuś do gardła jak bulterier, stawiam wszystkich ludzi powyżej rozwoju intelektualnego psa (mam nadzieję że się nie mylę). Na litość nie można się dać zwariować, bo nie bylibyśmy w stanie przebrnąć przez życie...Stwierdzenie, nie zabijam ryb które łowię, więc mogę ze spokojem patrzeć w lustro nie do końca powinno działać na luksus naszego samopoczucia. Założyłem wątek, więc oczekuję dyskusji w niniejszym temacie. A jak smakują rybki w oleju(szprotki), które po złowieniu duszą się na pokładzie? Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted February 4, 2015 Nie Jozi, to nie tak - pisząc o lustrze miałem na myśli legitymację do narzekania na brak ryb w "moich" wodach. Ja tu wciąż do wędkarstwa się odnosiłem, bo i problem ma taką naturę. Nie do kwestii zabijania żywych zwierząt, humanitaryzmu itp. Nie oznacza to, że stawiam się nad innymi - nie po to to robię. Mam świadomość, że nie przykładam ręki do braku ryb na łowiskach. Jak napisałem, bez dzikich słodkowodnych nie ma mnie, jako wędkarza. Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted February 4, 2015 Nie Jozi, to nie tak - pisząc o lustrze miałem na myśli legitymację do narzekania na brak ryb w "moich" wodach. Ja tu wciąż do wędkarstwa się odnosiłem, bo i problem ma taką naturę. Nie do kwestii zabijania żywych zwierząt, humanitaryzmu itp. Nie oznacza to, że stawiam się nad innymi - nie po to to robię. Mam świadomość, że nie przykładam ręki do braku ryb na łowiskach. Jak napisałem, bez dzikich słodkowodnych nie ma mnie, jako wędkarza.A Jadwisin to nad morzem leży, bo problemem są dorsze. Mnie Pani w podstawówce uczyła, że gdzieś w centralej Polsce Share this post Link to post Share on other sites
Zander Hunter 562 Report post Posted February 4, 2015 Tyle experymentów z LSD za młodu, horyzonty świadomości szersze niż kąt 180 stopni a po 5 stronach wątku zgubiłem się :) -eee tam idę policzyć ile kropek ma kropek :) ZH Share this post Link to post Share on other sites
Dienekes 1,001 Report post Posted February 4, 2015 (edited) A Jadwisin to nad morzem leży, bo problemem są dorsze. Mnie Pani w podstawówce uczyła, że gdzieś w centralej Polsce Z tego co wiem, jest ich kilka. Ja wyprowadziłem się do tego położonego najbliżej Warszawy ;) Szkoda, że nie zaznaczyłeś, że tylko ludzie z Wybrzeża mogą zabierać głoś w dyskusji. Zwłaszcza, że i o sandaczach była mowa. Ok, nagle zniknęły. Paniał aluzję. Twój temat, ja dołączę do tych zanderów i z tematu również zniknę. Swoją drogą, problem zasilania sklepów i restauracji niewymiarkami dotyczy również wód w innych częściach kraju (Mazowsze i Warmia, choćby). Edited February 4, 2015 by Dienekes Share this post Link to post Share on other sites
Jozi 3,478 Report post Posted February 4, 2015 (edited) Chłopaki dajmy już spokój. Osobiście czekam na odpowiedź kolegi "wykształciucha".Don Pablo - czekam. Nie pisze, nie dzwoni,chyba nie kocha.P.s.U niektórych już para poszła w gwizdek czują się znacznie lepiej, więc czekamy na jakiś nowy temat.Może Matusiak komu woblera nie wystrugał? Eee to już stary kawał z brodą... Edited February 4, 2015 by Jozi Share this post Link to post Share on other sites
KLANAD 194 Report post Posted February 4, 2015 Święty nie jestem i nigdy nie pisałem, że nad głową mam aureolę. Ale jeśli ze swojej znajomości życia wywodzisz, że nieprawdą jest, że sam z siebie od 7mego roku życia uwalniam złowione ryby, to chyba jednak nie do końca to życie znasz ;) Bez urazy. Nie napisałem też o mieszaniu Joziego z gównem - posłużyłem się przenośnią, która oddaje to, jak wiele osób ocenia innych, a jak on, w mojej opinii, ocenił mnie, tj schemat myślowy w stylu "zrobiłem coś, ale nic to, bo inni też tak robią". To nie inwektywa, to nie atak. Szkoda, że trzeba takie rzeczy tłumaczyć. Tak jest ok super odpowiedz , myśl o mnie co chcesz ja też walczę o uwalnianie ryb ( choć nie potępiam gdy ktoś od czasu do czasu rybę zabiera - od czasu do czasu zaznaczam ) ale spoko pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia. Szkoda że sezon dopiero za 3 miechy :( :( Share this post Link to post Share on other sites
Jeziorm 1 294 Report post Posted February 4, 2015 (edited) Tak was czytam koledzy i nadziwić sie nie mogę jak można popłynąc w temacie i z jakiego powodu można sie pokłócić... https://www.youtube.com/watch?v=C2cozytnWBs Edited February 4, 2015 by Jeziorm 1 Share this post Link to post Share on other sites
Negra 3,114 Report post Posted February 4, 2015 (edited) No i znów się porobiło Jeden z drugim znów się wadzi Jednym słowem jest niemiło Ale grunwald coś poradzi Trzeba szybko wstać od biurka Z dala laptop i komórka Pójść nad rzekę, nad jezioro Mimo, że jest ziąb, nie biorą I porzucac chwilek kilka Krótko, by nie złapać wilka Gdy powrotu czas nastanie To pamiętaj drogi panie Cisza i wewnętrzny spokój Myśli agresywne blokuj Bo kto wojny z innym szuka Może natknąć się na żuka Sam juz nie wiem co jest gorsze Gdy bez głów są w żuku dorsze Czy kłósownik w nowym porsche Ale wiem to z doświadczenia Żadna kłótnia nic nie zmienia Lepiej swe połączyć siły Aby lepiej ryby żyły Na to jeden sposób znam Złów i wypuść sam Edited February 4, 2015 by grunwald1980 Share this post Link to post Share on other sites
Jack__Daniels 687 Report post Posted February 4, 2015 @ Jack_Daniels: Cóż. Trudno. Bazując na swoich doświadczeniach oceniasz mnie i podważasz prawdziwość moich słów. Mylisz się, ale nic mi do tego. Radku, Radku nie zrozumieliśmy się :) Przede wszystkim nie oceniam i nie podważam prawdziwości Twoich słów. Po prostu zaskoczyłeś mnie tym faktem. Nie mam powodów nie wierzyć, że nie wypuszczasz złowionych ryb, ale sam chyba przyznasz, ze w latach o których piszesz, normą było zdjęcie ryby na tle łazienkowych kafelków czy też pływająca w wannie, o tym, że do góry brzuchem nie muszę wspominać :). To jest dla mnie równie zadziwiające jak kran na fotokomórkę, który widziałem pierwszy raz w latach 90' na promie do Szwecji. Nie mogłem zrozumieć, że przykładam ręce, a woda leci. Byłem wtedy w 4 klasie podstawówki, a kran oglądałem z każdej strony i zastawiałem się "skąd on taki mądry, że wie, że ja chcę ręce umyć". Tak samo niewiarygodne było dla mnie pojęcie fotokomórki, która otwierała drzwi w markecie, kiedy pierwszy raz to zobaczyłem. Po prostu wyprzedziłeś tamte czasy :). Pamiętam też z jakim żalem wypuszczałem swojego pierwszego szczupaka. No bo jak to? Przecież zjeść się da, a nałowione już tyle, że nie miałbym co z nim zrobić... i taki 3 kilowiec odpłynął w siną dal :).... dla mnie to tez było niewiarygodne. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się na tyle jasno, że nie trzeba tego inaczej interpretować? Share this post Link to post Share on other sites
Jack__Daniels 687 Report post Posted February 4, 2015 Wcinasz się w dyskusję i obydwaj wiemy dlaczego Ty i Jack, z którym swoje na privie przegadałem, korzystacie z okazji, by na mnie naskoczyć ;) Aha, nie twierdzę, że Jack nie zna życia. On nie zna mnie. Tyle. Wypraszam sobie, ja na nikogo nie naskakuję, a już na pewno nie na Ciebie. No może na mtz kiedyś mi sie zdarzyło :). Myślę, że mój powyższy post wszystko wyjaśnia. Po prostu nie wyraziłe jasno myśli w pierwszym moim poście z tego tematu. Share this post Link to post Share on other sites
staszek 258 Report post Posted February 4, 2015 (edited) Kochane Pany. Ja ryb z naszych wód nie kupuję z 2 głównych powodów: -bo są łowione i przechowywane w nieludzki sposób , poza tym na mój stół trafiają ciut nieświeże / i znowu problem dodatkowym w tym są wymiary i czas ich połowu/ -bo jak mam ochotę na rybę to ją sobie złapię i zjem /problemu ze "stresem" zabijanej ryby nie mam bo jestem humanitarny , to samo dotyczy świeżości../ Ponadto: wczoraj przeczytałem / bodajże na Onecie/ że moja ukochana rybka czyli łosoś to jest powiedzmy to tak: lekko zmodyfikowana genetycznie , skażona chemicznie i biologicznie. Wszystko co dotyczy akwakultury morskiej jest w sumie złem koniecznym. Reasumując: ryby morskie tylko z akwakultury choć przynoszą więcej szkód naszym organizmom niż pożytku , ryby morskie "naturalne" są na wykończeniu/ ale nie wiem która w markecie jest..../, ryby słodkowodne od wielkiego dzwona do wielkiego dzwona /dotyczy to drapieżników bo leszczyka, lina czy innego karasia zjem bez wyrzutów sumienia.../ jem kiedy sam je złowię . Z pełnymi zasadami C&R . I dam głowę choć mam jedną że 99% naszych kolegów z forum czyni podobnie . Nie kupuje w sklepach ale jak chcą to sami złowią . Kwestia jak zwykle ile , czego i jak często. Teraz możecie walić jak w bęben Edited February 4, 2015 by Stary komuch Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted February 4, 2015 Obawiam się, że jak to dalej będzie szło w tym kierunku to za kilka lat niektórzy wyznawcy C&R będą gotowi zdetonować się przy takim żuku ze świeżą rybką.. Ale trafią do wędkarskiego raju :P Share this post Link to post Share on other sites
Mosteque 130 Report post Posted February 4, 2015 Teraz możecie walić jak w bęben Walę w bęben, ale w Twoim rytmie. W tamtym roku zabiłem 5 ryb. Na każdą zabitą przypadło kilkanaście lub kilkadziesiąt wypuszczonych (w zależności od gatunku). Share this post Link to post Share on other sites
TOMIS1975 357 Report post Posted February 4, 2015 Przyzwolenie okradania wód, a nawet finansowanie tego procederu.Nie krytykuje czegoś co jest poniżej krytyki!!! Share this post Link to post Share on other sites
sacha 1,540 Report post Posted February 4, 2015 Ponadto: wczoraj przeczytałem / bodajże na Onecie/ że moja ukochana rybka czyli łosoś to jest powiedzmy to tak: lekko zmodyfikowana genetycznie , skażona chemicznie i biologicznie. Wszystko co dotyczy akwakultury morskiej jest w sumie złem koniecznym. Kupiłem 2 czy 3 tygodnie temu filet z łososia norweskiego. Przeznaczenie - grill elektryczny. Ale tak sobie pomyślałem że może za dzień czy dwa kupię kolejny i zrobię tatara z łososia. Przeszło mi jak na opakowaniu przeczytałem :" do spożycia po obróbce termicznej" :unsure: . Nie przypadkowo Anglicy zrezygnowali z importu łososia norweskiego kilka lat temu. Ale ryby żyjące wolno też nie są wolne od wad. Dwukrotnie w okolicach norweskiego Byrknes zaobserwowaliśmy w dorszach i rdzawcach nicienie a już w rybach dennych czyli brosmach i molwach było tego całkiem sporo :unsure: . Share this post Link to post Share on other sites
albercik2 557 Report post Posted February 4, 2015 Obawiam się, że jak to dalej będzie szło w tym kierunku to za kilka lat niektórzy wyznawcy C&R będą gotowi zdetonować się przy takim żuku ze świeżą rybką.. Wiesz że jak czytam niektóre wpisy to zalatuje fanatyzmem. Share this post Link to post Share on other sites