Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
Jozi

Sprzedaż ryb

Recommended Posts

Dlaczego? O dziadku z żuka można a o użytkownikach forum nie? Nie wierzę :)

My obaj pewnie tematu nie kumamy, bo po niskiej edukacji jesteśmy...

Facet z "żuka"  być może mieszka blisko Kruszwicy nad Gopłem gdzie już na jego siatkę nie było miejsca, więc jedzie po ryby w zachodniopomorskie i z rybkami udaje się pod Krosno by pohandlować, aż nie mogę uwierzyć, że "żuczek" dał rade :D  . Chyba, że kupuje u siebie to i tak ma kawałek 500km. Nazwał bym faceta raczej prywaciarzem pełnym ryjem. Rybki nie miały głowy bo stare przeznaczone na paszę - mączke rybną ;) . Tak poważnie to jeśli to ryby "zkusowane"  to nieźle to wszystko mają zorganizowane; pewnie w drodze powrotnej zabierze pakę gołka i w zachodniopomorskie...

Zadziwia mnie ta wszechwiedza :) ja bym na to nie wpadl, byc moze dlatego ze sam walkow nie krece. :) 

Zadziwia mnie ta wszechwiedza :) ja bym na to nie wpadl, byc moze dlatego ze sam walkow nie krece. :)

Widzisz, nie nadajesz się na polskie realia, dlatego za granicą jesteś...
Na tym forum już nie jeden z drugim w...ł bez mydła kolegę z forum.... Edited by Jozi

no, pomalutku dochodzimy do, no ... ? powiedz, co w takim razie, radziles kolegom ten teges, bez mydla, przez jednego z drugim?

Dlaczego? O dziadku z żuka można a o użytkownikach forum nie? Nie wierzę :)

Bo dziadka z żuka nie ma na spotkaniach. Jeżeli wszyscy o tym wiedzieli to po co takie osoby są wpuszczane na spotkania ? Jeżeli nikt nie podjął tam konsekwencji to nie ma co walić w klawiaturę.

Dałem sobie trochę czasu, żeby opadły emocje.

Nie chciałem sobie psuć nerwów dalszym uczestnictwem, w tej "dyskusji" i liczyłem, że któryś z moderatorów, zrobi porządek z tym wątkiem.

Jednak, ku mojemu zdziwieniu, wątek kwitnie i rośnie w objętość.

Czemu jestem zdziwiony?

-mamy "wędkarza", który na niniejszym forum nosi tytuł eksperta

(zazwyczaj eksperci stanowią wzór do naśladowania dla innych, ponieważ posiadają ponadprzeciętną wiedzę)

-w/w ekspert kupuje niewymiarowe ryby (takie były w pierwotnej formie pierwszego postu) od szemranego handlarzyny i z niepewnego źródła

-postanawia się tym publicznie pochwalić na łamach forum promującego etyczne postawy wędkarskie, nie widząc w swoim postępku nic zdrożnego

-na zwróconą mu uwagę, reaguje agresją i próbuje nieudolnie tłumaczyć swoje zachowanie, manipulując dodatkowo poprzez edycję pierwszego postu,

tłumacząc się równocześnie współczuciem dla handlarzyny, co w jego mniemaniu stawia go w pozytywnym świetle "pomagającego innym w ciężkiej doli"

-znajduje kilku obrońców, którzy z racji różnego rodzaju z nim zażyłości a w przypuszczalnie także kierujących się podobnym postrzeganiem świata, bronią jego postępowania

-głos rozsądku kolegów, którzy (przyznaję) delikatniej próbują wytłumaczyć ekspertowi i stadu obrońców, że jednak nie jest to postępowanie fair, zostaje rozmyty wpisami obrońców i eksperta, których wspólną cechą jest relatywizm moralny

-moderatorzy dopuszczają do rozkwitu wątku, w którym poddaje się w wątpliwość, czy takie zachowania jak zakup niewymiarowych ryb od kłusownika przez osoby świadome, jest naganne.

Forum swojego czasu zdominowane przez etycznych pasjonatów, dryfuje tym samym w stronę miejsca, w którym do głosu dochodzi swołocz przymykającą oczy na patologie, czy to w imię "rybki dla kotka" czy to w imię obrony "kolegi", który nie potrafi po prostu przyznać, że popełnił grubą nieprzyzwoitość.

Wciąż jednak ufam, że zarówno "ekspert" jak i jego obrońcy dostrzegą błąd w swoim myśleniu (a dostali w tym wątku sporo argumentów do przemyślenia) i zmienią zdanie.

Guest Piokowal

No to teraz się dopiero zacznie !  ...a zapewne jeszcze szybciej skończy ;)

Dałem sobie trochę czasu, żeby opadły emocje.

Forum swojego czasu zdominowane przez etycznych pasjonatów, dryfuje tym samym w stronę miejsca, w którym do głosu dochodzi swołocz przymykającą oczy na patologie, czy to w imię "rybki dla kotka" czy to w imię obrony "kolegi", który nie potrafi po prostu przyznać, że popełnił grubą nieprzyzwoitość.

Wciąż jednak ufam, że zarówno "ekspert" jak i jego obrońcy dostrzegą błąd w swoim myśleniu (a dostali w tym wątku sporo argumentów do przemyślenia) i zmienią zdanie.

Szanowny Panie Pawle :) .

Może u Pana emocje opadły, może trochę guma w majtach Panu popuściła. Widzę że jest Pan nadal pobudzony, określając kolegów biorących udział w dyskusji "swołoczą". Dobrze się klepie w klawiaturę będąc daleko, jak znam życie koledzy określeni "swołoczą" gębusię Szanownemu Panu by z przyjemnością oklepali. Człowiek kulturalny potrafi prowadzić rozmowę, przedstawiając swoje argumenty, nieistotne czy ma rację czy też nie, lecz robi to w sposób kulturalny nie obrzucając nikogo obelgami. Rzecz dla mnie oczywista, że dotyczy to ludzi, którzy mają inteligencję wrodzoną (nawet Ci którzy skończyli edukację na szkole podstawowej).

Bo w życiu bywa tak, że niezależnie od ilości skończonych szkół człowiek jest inteligentny albo jest chamem i prostakiem zarazem, ot takie 2w1.

Pana nie będę kategoryzował, bo pomimo posiadanej inteligencji na poziomie szkoły podstawowej, moja kultura osobista i na to mi nie pozwala.

O postępowaniu fair niech mnie Pan nie poucza, bo za cienki bolek Pan jesteś. Albo masz Pan stresującą pracę albo problem ze Swoją osobowości. Bielsko to duże miasto, więc nie powinno być problemu z  poradą psychologa.

Jak Pan czuje się niedoceniony ze swoją wiedzą i moralnością chętnie Panu oddam swoje posty, by stał się Pan ekspertem wszechwiedzącym, tylko boję się pomyśleć jak wówczas będziesz Pan określał "swołocz" na forum.

Edited by Jozi

Jako "swołocz" chętnie bym obił gębę tego "Pana" . A wydawało mi się ze jestem spokojnym człowiekiem. Jako człowiek może i tak , ale jako "swołoczy" to wolno mi o wiele więcej.............

Jako "swołocz" chętnie bym obił gębę tego "Pana" . A wydawało mi się ze jestem spokojnym człowiekiem. Jako człowiek może i tak , ale jako "swołoczy" to wolno mi o wiele więcej.............

Patrz Pan Panie Pawle już pierwszy chętny jest :) .Popularny się Pan stajesz jak  don Wilk :rolleyes: .

Edited by Jozi

Swołocz w kontekście tamtego postu bym inaczej interpretował. Raczej do pewnej tendencji jaka daje się obserwować. A nie od razu tak personalnie. Trochę dystansu ludzie.. 

Swołocz w kontekście tamtego postu bym inaczej interpretował. Raczej do pewnej tendencji jaka daje się obserwować. A nie od razu tak personalnie. Trochę dystansu ludzie.. 

Nie uważasz, że nasz język ma wiele innych określeń, by nie było problemów z interpretacją? Jak ktoś ma problem niech wraca do szkoły :D .

Nie uważasz, że nasz język ma wiele innych określeń, by nie było problemów z interpretacją? Jak ktoś ma problem niech wraca do szkoły :D .

Owszem ma. Ale czy to znaczy że zawsze trzeba używać najłatwiejszych??? Nie wiem po co ten temat założyłeś, ale czym dalej w to brniesz tym gorzej dla Twojego wizerunku na forum. Już widzę że nawet wilka wywołujesz... z lasu.. :)

Rozumiem, że można w ten sposób usprawiedliwiać również używanie innych inwektyw, typu: sku....yny. 

Jeżeli tak to pogratulować kultury  :wacko: .

(...)

liczyłem, że któryś z moderatorów, zrobi porządek z tym wątkiem.

Jednak, ku mojemu zdziwieniu, wątek kwitnie i rośnie w objętość.

(...)

no i bardzo dobrze, ze sie rozwija ... takie watki wspaniale okazuja oblicze naszej wirtualnej spolecznosci, osobiscie nie uwazam, ze tutaj nalezy sprzatac a wrecz przeciwnie :)

Owszem ma. Ale czy to znaczy że zawsze trzeba używać najłatwiejszych??? Nie wiem po co ten temat założyłeś, ale czym dalej w to brniesz tym gorzej dla Twojego wizerunku na forum. Już widzę że nawet wilka wywołujesz... z lasu.. :)

Wątek założyłem, by uzmysłowić ludziom, że z północy zaczynają docierać na południe ludzie z rybami. Bardziej moim celem było pokazanie ludziom, że problem kłusownictwa zaczyna się rozszerzać, a społeczeństwo ubożeje, bo przeszkodą nie jest 500-600km.Na aucie była specjalistyczna chłodnia więc przypuszczam, że to był najprawdopodobniej przedstawiciel spółdzielni rybackiej. Wniosek jest prosty, nie ma fabryk, przemysłu więc proceder handlow,y będzie się szerzył w wielu gałęziach, nie tylko w kłusowaniu ryb. Jeżeli mam faktycznie skrzywiony kręgosłup moralny, nie spełniam norm etycznych tego forum to po prostu usunę swój profil i nie będę zakałą, pozostaną jedynie sami Donowie.

Widzę że trzeba wracać.

Panowie,  przypomnę pkt. 1 regulaminu tego miejsca:

1. Chcemy aby jerkbait.pl był miejscem kulturalnej wymiany poglądów – szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano.

Wiem że się to wielu ludziom nie spodoba, ale na jerkbaicie nikt nie ma monopolu na prawdę, rację czy słuszoność poglądów. Bez względu na to jak oceniamy innych, jaki system wartości wyznajemy  - w wypowiedziach na forum powinna obowiązywać kultura osobista. Jerkbait nie był i mam nadzieję nie będzie miejscem w którym obelgi i inwektywy zastępują argumenty.

Wątek zamykam, kto na to zasłużył - dostanie ostrzeżenie.  Jak kogoś swieżbią palce to sugeruję dać sobie mocno na wstrzymanie - trzy głębokie wdechy a jak nie pomoże to krótki urlop od forum. 

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...