Jump to content
jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing
@Wojti

Rybomania 2015 Poznań 6-8 luty.

Recommended Posts

Dobrze że byłem w piątek na dniu branżowym. Dużo mniej ludzi, wystawcy wypoczęci, chętni do rozmowy, zakupić można było to i owo. Nikt niczego nie chował, nie patrzył na ręce. Przemiły wędkarz Dietmar Isaiasch na stoisku Foxa z trudem ale po polsku objaśniał pracę   gum i pokazywał ich pracę w małym baseniku, a za plecami miał setki opakowań tychże gum. Ciekaw jestem ilu się doliczy na zakończenie. No na pewno 4 mniej bo podarował mnie i koledze po 2 opakowania :) tzn pozwolił wybrać co tylko chcemy.

Nie zaważyłem też linek z przyczepionymi kołowrotkami ale przyznam że byłem bardziej zajęty swoimi sprawami niż oglądaniem :/

Tak na gorąco z ciekawych moim zdaniem rzeczy było:

- Varivas ( porównanie w jednym miejscu kilku plecionek o pełnej gamie rozmiarów)

- wędki i blanki Konrada z NordRods ( zwłaszcza Matagi i krajowy Slim)

- zakup tarnusów

- Fox gumy

- Zebco i Quantum

- fajnie marketingowo przedstawiał się zespół Gunki ( z pięknym HD Sportsterem w ich barwach)

- małe ale ciekawe stoisko Wędkarskiej Braci (ludzie z pasją, pozdrawiam Pana i Panią od obrotówek)

- piekne woblery Harjus

- dobry kontakt z fachowcami muszkarskimi ze sklepu caddis.pl ( miłe zakupy i pogadanka którą by mogła trwać całą noc)

- Mytko z Poznania miał ciekawe przynęty ( kije pewnie też ale wydawało mi się że nieco odgrodzone ladą od oglądających)

Były też nieciekawe sytuacje. Np. pan z Lowrance nie potrafił określić czy mają 10 i jak cenowo będzie wyglądała w stosunku do 7. Odsyłał do internetu.... Pare osób pod wpływem też spotkałem.

Generalnie ok tylko powinny targi zaczynać się od minimum 10.00 w piątek - było by więcej czasu na oglądanie.

Apropo wędek quantum, wędka za 700zł a wykonanie jak w bazarowej za 70 :) Dla mnie nie do przyjęcia...

1501671_851564098237760_3666373368484865

Targi były udane i warte odwiedzin. W 6 godzin obszedłem wszystko, zatrzymując się w bardziej interesujących miejscach a naprawdę było co oglądać!

Duży plus dla wystawców łodzi. Można było zobaczyć min.: Fox Boats, Viking, Skylla, Semper i Dedimarine z prototypem łodzi z polietylenu. Niestety zabrakło silników spalinowych.

Z elektroniki dobrze wypadło Lowrance i Garmin. Humminbirda nie stwierdziłem a Raymarine miał słabą wystawę bazującą na nowych modelach z Wi-fi.

Mam nadzieję, że w przyszłym roku targi będą jeszcze większe i ciekawsze.

A co sadzicie o zorganizowanej akcji WW i petycji "stop sieciom w PZW", osobiscie oebralem to bardzo pozytywnie?

Akcja jest organizowana przez WŚ!

A swoją drogą WW i stop siecią... :D

Apropo wędek quantum, wędka za 700zł a wykonanie jak w bazarowej za 70 :) Dla mnie nie do przyjęcia...

Na wędki nie patrzyłem, jedynie na kołowrotki.

Wyjaśniam: to że jakaś rzecz mnie zaciekawiła nie oznacza że wszystkie produkty tej marki są super.

Plywadelek rzeczywiscie bylo sporo: gumowych, alu,tradycyjnych i wypasionych, jak dojade do domu (pisze z PKP, "bana" ma 70 minut sponienia) powstawiam kilka fotek z tego dzialu. Edited by @Wojti

Z jakich źródeł masz (znasz) ten bilans ? Wg jakich kryteriów ( targi to wbrew nazwie nie jarmark sprzętu) finansowych? marketingowych? wizerunkowych? kto ujawni liczbę nawiązanych kontaktów i rozdanych cenników dla sklepów?

Poważnie pytam.

Informacje mam na bieżąco od ludzi z branży, i to nie od dziś tylko kilku lat. Sytuacja na targach nie może być inna niż na rynku, czyli zła, z niezmienną tendencja do pogarszania się. Jest adekwatną do jakości wędkarstwa w Polsce. Ameryki chyba tym nie odkryłem - co? :) Upadek znanego dużego sklepu to zapewne początek lawiny, tym bardziej, ze dolar poszybował o 25%. A to, że na targi walą obmacywacze, tylko potwierdza diagnozę. W końcu tyle im pozostało, jak pokręcić se Daiwą za kilka tysiów :)

P.S. Wbrew temu co napisałeś targi coraz częściej zamieniają się w jarmark. Te w Lublinie to był już jeden wielki jarmark. Te w Poznaniu też tak skończą bo z matematyka się nie dyskutuje.

Który to duży sklep upadł? Bo przegapiłem.

Nie wiesz bo temat jest ciepły a ja się zagalopowałem pisząc cokolwiek na ten temat. Oby się to nie potwierdziło.

To co najbardziej zapamietam po tegorocznych targach to akcje ze zlodziejami, chyba nie bylo stoiska na ktorym nie poginely rzeczy. Widoczne tak jak zachowuja sie pewne osoby nad woda tak i na co dzien.

To teraz rozumiem , dlaczego było tak dziwnie na niektórych stoiskach ... Dopiero przełamanie pierwszych lodów pozwalało na fajną , merytoryczną rozmowę . Smutne to bardzo .

A co sadzicie o zorganizowanej akcji WS i petycji "stop sieciom w PZW", osobiscie odebralem to bardzo pozytywnie?

Edit, ww na WS wedkarski swiat

Wędkarski Świat zszokował mnie hasłem ZŁÓW I WYPUŚĆ umieszczonym na pierwszej stronie okładki i na pierwszej stronie rekordowy łosoś z Zatoki Gdańskiej a w dalszej części fachowy opis (str. 31) jak to "po wrzuceniu  łososia do łodzi należy go natychmiast ogłuszyć maczugą stanowiącą wyposażenie pontonu". Albo wspieramy ideę złów i wypuścić albo umieszczamy artykuł instruktażowy o zastosowaniu maczugi. Porażający brak konsekwencji ze strony WŚ. 

Targi odbieram bardzo pozytywnie. Niestety oblężenie w sobotę (12-14) było tak duże, że wolałem przeczekać i ruszyliśmy na stoiska po posiłku koło 15.

Mimo tłumów i niestety potężnej ilości karpiowych stoisk, można było znaleźć i coś dla nas.

A plaga tych pseudo wędkarzy, którym bilet za 15 zł ( podobnie jak zezwolenie na ryby) musi się zwrócić, przyprawiała o zakłopotanie. Przykro tylko, że głównym tematem targów w rozmowach ze znajomymi na stoiskach była rozmowa o złodziejach.

No i na koniec, dzięki za możliwość spotkania z kilkoma osobami z forum, i tak chciałbym ten mój wyjazd wspominać;] @wojti @wobler129 POZDRO:)

Było fajnie.

Boatex cz1. - pontony

[attachment=222782:pontony.jpg]

[attachment=222784:pontony - 2.jpg]

cdn.

Edited by @Wojti

Wędkarski Świat zszokował mnie hasłem ZŁÓW I WYPUŚĆ umieszczonym na pierwszej stronie okładki i na pierwszej stronie rekordowy łosoś z Zatoki Gdańskiej a w dalszej części fachowy opis (str. 31) jak to "po wrzuceniu  łososia do łodzi należy go natychmiast ogłuszyć maczugą stanowiącą wyposażenie pontonu". Albo wspieramy ideę złów i wypuścić albo umieszczamy artykuł instruktażowy o zastosowaniu maczugi. Porażający brak konsekwencji ze strony WŚ. 

....a później jadą wszyscy po Sławku jak po łysej kobyle...

....a później jadą wszyscy po Sławku jak po łysej kobyle...

Coś trzeba z niewygodnymi faktami zrobić :)

Ja przepraszam wszystkich, z którymi nie mogłem dłużej pogadać, był duży zapieprz. Ale było mega! :)

Co do złodziei... jakaś masakra, nie chce mi się pisać na temat tych śmieci! Widziałem akcję, jak złodziej dostał po mordzie :)  I bardzo dobrze-polecam wszystkim takie działania!

Pozdrawiam

Maciej

PS Karol dziękuję za 70%, pychotka :)

Edited by wobler129

Witam,
kolejna udana RYBOMANIA . Cieszy ilość wystawców z nadzieją że w kolejnych latach spinning będzie miał jeszcze więcej stoisk.
Osobiście życzyłbym sobie w kolejnch odsłonach więcej rękodzieła.

Co do złodziejstwa to miałem problem z wytłumaczeniem zachowania tego BYDŁA mojemu dzieciakowi, który też był świadkiem takich scen.

Poza tym super zabawa ,dużo ciekawostek dużo poznanych miłych ludzi ,szkoda tylko że nie spotkałem nikogo z logo JERKBAIT.PL .

Mój brzdąc był w siódmym niebie :-)

Ja byłem w zeszłym roku ale patrząc pod zdjęciach z tego roku ścisk był podobny. To chyba największy minus tych targów. Komfort zakupów i zwiedzania żaden. Przydałaby się większa hala.

Ktoś się orientuje czy międzynarodowe targi wędkarskie Efttex 2015 które odbędą się w czerwcu w Warszawie będą otwarte dla normalnej publiki czy tylko dla branży?

Ja spotkałem sporo ludzi z jerkbaita. Większość podchodziła do mnie i pytała czy ja to ja, bo jakiś taki duży, a ze zdjęć wnioskowali, że mały jestem :)  I mnie poznać nie mogli. Fajnie było pogadać :)

A nie było gdzieś malutkiej gwiazdki i na końcu artykułu albo wręcz na ostatniej stronie - "nie dotyczy łososi"?  :P

A tak po prawdzie to sądzę że 99% łososia by nie wypuściła, promować sobią mogą ale nie mogą komuś nakazać bo im do numeru nie pasuje.

A nie było gdzieś malutkiej gwiazdki i na końcu artykułu albo wręcz na ostatniej stronie - "nie dotyczy łososi"?  :P

A tak po prawdzie to sądzę że 99% łososia by nie wypuściła, promować sobią mogą ale nie mogą komuś nakazać bo im do numeru nie pasuje.

Ja nie mam żalu, że ci ludzie wzięli tego łososia, tylko o to że WŚ promuje szczytną ideę którą tak naprawdę mają w głębokim poważaniu. Może faktycznie przy haśle na okładce powinni umieścić gwiazdkę, że nie dotyczy to łososi (szczególnie tych największych po trzeba je dostarczyć do portu do ważenia i mierzenia). 

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...